Onze presentatie gaat over het Middellands Zeeklimaat, ook wel het Mediterrane klimaat genoemd. De afkorting is het Cs klimaat. Het Middellandse Zeeklimaat is een mild en vochtig klimaat met droge zomers. De natste wintermaand heeft een neerslaghoeveelheid die minimaal 10x zo groot is dan de droogste maand in de zomer.
Het Middellandse Zeeklimaat beslaat ongeveer 2% van de aarde. (plaatje aanwijzen)

De temperaturen
In de zomer is het gemiddeld 26 graden. In de winter wordt het gemiddeld niet kouder dan 14 graden. Maar jet lam tot boven de 40 graden gaan. Op augustus 2003 is er een zware hittegolf in Frankrijk geweest en is de temperatuur tot 42.6 graden gestegen.


Klimaatgegevens grote steden (gemiddelden): zomertemperatuur, wintertemperatuur en regenval (per jaar) (Plaatje aanwijzen en het een beetje uitleggen.)

Plantengroei
Door de grote variatie in regenval vertoont het Middellandse Zeeklimaat een speciaal aangepaste plantengroei. Veel planten hebben taaie bladeren die weinig water afgeven. Vaak zijn deze bladeren voorzien van een extra waslaag. Voorbeelden hiervan zijn de pijnboom, (plaatje aanwijzen) de olijfboom,(plaatje aanwijzen)de kurkeik.(plaatje aanwijzen) De langdurige droogte verhoogt ook het gevaar op bosbranden. Sommige planten zijn zelfs hieraan aangepast, zij hebben zaden die pas na een brand ontkiemen, om onmiddellijk in een vruchtbare asrijke grond te groeien.
Een van de beste manieren om de lange hete zomer te overleven, is om de bovengrondse vegetatie te laten afsterven. Door de herfst- en winterregens komen ze weer tot leven en boeien ze op in de ontluikende lentewarmte.

Het eten
Het eten wat ze daar eten is gezond omdat het veel verse groente en vis, olijfolie, granen en wijn bevat. Deze producten zijn nauw verbonden met het Middellandse Zeeklimaat. Uit een onderzoek bleek dat 1/3 tot de helft minder mensen aan hart- en vaatziekte overleden.
De olijfboom is het symbool van de Middellandse Zee. Deze kan daar heel goed groeien en vruchten produceren, omdat het daar bijna niet vriest en de relatieve droogte in de herfst. Verder is hij perfect aangepast aan het Cs klimaat omdat hij goed tegen droogte kan, een lange levensduur heeft- sommige bomen zijn al meer dan 1000 jaar oud- en overvloedig vruchten draagt.
Regen
De vochtige winter wordt veroorzaakt door westenwinden vanaf zeeën of oceanen, de vochtige lucht condenseert boven het land en het gaat regenen. Er zit geen regelmaat in de regenbuien, het kan dagen achter elkaar zachtjes regenen of er kunnen een paar keer zware regenbuien overwaaien.


De droge, warme zomers worden veroorzaakt door druksystemen boven de oceaan.
Ook speelt de snelle opwarming/afkoeling van het land in vergelijking met het water een rol.
Als in de winter het land afkoelt, zorgt een aanlandige wind voor verwarming van af de zee.
Welke landen:
Landen met een Cs klimaat zijn:
1. Spanje
2. Portugal
3. Italië
4. Stukje van Frankrijk
5. Griekenland
6. Turkije
7. En een stukje aan de noord kust van Marokko en Algerije
8. Een stukje van Australië
9. Bij de west kust van de VS een stukje
De nummers 1-7 liggen aan de Middellandse Zee van daar ook de naam: Middellandse Zee klimaat

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

W.

W.

het is een top website ik heb er vn genoten x wissal byee x

8 jaar geleden

C.

C.

ik heb een beetje zitten kijken thanks:)
en jippy heb door jou site een 9+ !!!
thanks:)

7 jaar geleden

I.

I.

hij heeft ge copy past. Vreselijk. Nog gee voldoende waard. Een heel stuk letterlijk copy past van wikipedia. Zeer slecht

5 jaar geleden

H.

H.

heb hem nodig gehad voo muurkrant thkxx
stond veel info op

7 jaar geleden

H.

H.

Heeyy, jammer dat er geen bronnen bij staan! Dat is eigenlijk de enige reden waarom ik naar Wikipedia of naar Scholieren ga, maar die staan er nooit bij...

5 jaar geleden

L.

L.

leuk hoor

5 jaar geleden

R.

R.

Kroatie hoor er ook bij

4 jaar geleden

E.

E.

een goede samenvatting

3 jaar geleden

L.

L.

Goed spreekbeurt

3 jaar geleden

T.

T.

ik zou er plaatjes bij zetten, verder supersite.

2 jaar geleden

Carolien van der laan

Carolien van der laan

waarom kunnen zuidvruchten goed worden verbouwd in het Middellandse zeeklimaat?

1 jaar geleden