Inhoud
Voorwoord
- Hoofdstuk 1: De geschiedenis van Egypte
- Hoofdstuk 2: Waar ligt Egypte
- Hoofdstuk 3: De taal
- Hoofdstuk 4: Goden en godinnen
- Hoofdstuk 5: Voedsel en landbouw
- Hoofdstuk 6: Klimaat
-Hoofdstuk 7: De bevolking
-Hoofdstuk 8: Piramides
Nawoord
Bronnenlijst
Voorwoord:
Ik heb dit onderwerp gekozen omdat het me wel leuk leek,en mijn tante een keer in Egypte is geweest. Ik vond in het begin dit onderwerp best wel een moeilijk onderwerp maar tijdens mijn spreekbeurt over piramides ben ik ook heel veel informatie tegengekomen over Egypte.Ik hoop dat het een leuk werkstuk is..
Hoofdstuk 1: Waar ligt Egypte
Al heel lang geleden (toen men hier nog van de jacht leefde) had Egypte al een grote beschaving. 4000 jaar voor Christus woonden er al mensen in Egypte. De Egyptische beschaving begon bij de rivier de Nijl. De Nijl is een hele brede rivier die leven biedt voor de Egyptenaren. Er waren in het begin kleine boerenstaatjes. Om de besproeiing met water van de akkers goed te kunnen regelen werden die landjes streng geleid door koningen. Na een hele tijd waren er nog maar twee landen. Het zuidelijke deel van Egypte werd toen Ta-Sjema genoemd, dat betekent Opper-Egypte. 800 kilometer verderop ligt Ta-meh, dat betekent Neder-Egypte.
Rond 3100 jaar voor Christus werden Opper- en Neder-Egypte bij elkaar gedaan door koning Menes, die kwam uit het Opper Egypte. Menes plaatste de hoofdstad op de grens van de twee landen. Deze koning werd de eerste farao. Later liet hij "Het paleis van de witte muur" bouwen. De Egyptenaren noemden het paleis later Per-aa dat betekent groot huis. Daarvan is het moderne woord farao is afgeleid.
Uiteindelijk zou rondom het paleis een stad komen die Memphis zou moeten heten. Egypte telde toen 38 districten of "gouwen". Dat is net zoiets als onze provincies. De farao was heel machtig. De normale mensen hadden niets te zeggen. Men dacht dat de farao de zoon van de zonnegod was. De priesters waren geleerden, en edelen en de hoge ambtenaren regelden de bevloeiing (dat is water over akkers laten lopen) van het land. Boeren moesten hard werken maar dat vonden ze niet erg. Ze deden het voor de godenzoon (farao) en dachten dat het bij de godsdienst hoorde. Ondertussen dreven de Egyptenaren met bootjes ook handel over de zeeën.
De macht van de farao's nam af rond 2200 jaar voor Christus omdat vijanden het land probeerden aan te vallen en omdat de edelen minder naar de farao luisterden.
De oude Egyptenaren noemden hun land Kemi of Kemet (dat betekent zwart land) naar het Nijlslib, een soort klei die zwart is. De Arabische naam voor Egypte is Jumhuriyat Misr al Arabia. In het Hebreeuws heet het land Mitsraiin of Masor, in het Oud-Perzisch Moedraja. Er waren dus een heleboel namen voor wat nu Egypte is.
Egypte was de ene keer een geheel land met een regering die de baas was. De andere keer waren het een heleboel landjes met allemaal een eigen regering, die vaak ruzie hadden met elkaar. En de ene keer was het een land dat de baas was over zichzelf en de andere keer was het een kolonie van een ander land.
Het moderne Egypte is gesticht door Mohammed Ali. Die regeerde van 1805 tot 1849. Hij is geboren in 1769 in Kavala in Noord-Griekenland. Hij had voor de Turken tegen Napoleon gevochten. In 1805 werd hij door zijn soldaten tot pasja van Egypte uitgeroepen. Een pasja is een soort koning. Turkije vond dit goed. Hij veranderde het leger en het bestuur. Hij liet meer de akkers besproeien en hij liet meer katoen aanplanten en maakte een einde aan de macht van de Mamelukken, mensen die eerst de baas waren.
Met zijn zoon Ibrahim wilde hij in 1840 de baas worden van Turkije. Alleen dat lukte niet door de hulp van grote landen aan de Turken. In 1848 werd hij gek en een jaar later stierf hij. De volgende baas van Egypte was Abbas I, de kleinzoon van Mohammed Ali. Die regeerde van 1849 tot 1854. Dat deed hij omdat Ibrahim ondertussen dood was gegaan. Abbas die als een Oosterse baas regeerde en veel veranderingen van zijn opa niet meer liet gelden, werd door slaven vermoord.
Toen werd Said Pasja de stadhouder van Egypte van 1854 tot 1863. Hij liet een spoorlijn lopen van Cairo tot Alexandrië. De Engelsen mochten van hem het Suezkanaal graven. Daarna kwam Ismail Pasja die van 1863 tot 1879 de baas werd. Vanaf 1867 noemde hij zich zelfs onderkoning. Door zijn hebberigheid voor mooie dingen liepen de schulden zo hoog op dat hij zijn Suezaandelen moest verkopen aan Engeland. In 1879 moest hij weg van de grote landen, die aan de sultan vroegen of hij hem wilde laten aftreden. De zoon van de stadhouder heeft ook geregeerd van 1879 tot 1892 (Tawfiq) maar hij mocht geen leningen afsluiten.
Ondertussen waren de Egyptische bewoners heel erg arm geworden, en ook waren de Egyptische regeringswerken in handen van buitenlanders gekomen. Daardoor kwam er een opstand, een soort ruzie tussen het volk en de regering. De leider was een moslim (een moslim is iemand die het moslimgeloof heeft) en heette Orabi Pasja.
Toen er een aantal Europeanen werden doodgemaakt in Alexandrië, werd Engeland heel boos. Ze beschoten Alexandrië en bleven vanaf toen in Egypte de baas.
Abbas II regeerde van 1892 tot 1914. Hij vond de zorgen van Engeland voor de scholen, de akkers, de spoorwegen en de landbouw goed. Maar andere Egyptenaren wilden dat allemaal zelf doen en dat Egypte zijn eigen baas was. In 1914 aan het begin van de Eerste Wereldoorlog kwam Engeland in oorlog met Turkije, omdat Engeland met Duitsland ruzie had en Turkije vrienden was met Duitsland. Ze zetten Abbas II af en namen Egypte in bescherming.
Toen Hoessein was doodgegaan (hij regeerde van 1914 tot 1917) volgde zijn broer Foead hem op. Hij regeerde van 1917 tot 1936. In 1918 stichtte Zaghoel Pasja een groep. Die partij heette de Wafd-partij. Die groep eiste onafhankelijkheid van Engeland. Na een heleboel rellen, stakingen en verbanningen (dat betekent dat je niet meer in je land terug mag komen), ging Engeland in 1922 weg uit Egypte. Egypte was toen onafhankelijk en Foead werd koning.
In 1936 werd Faroek koning. Hij regeerde van 1936 tot 1952. Engeland bleef met zijn leger in Egypte in de buurt van het Suezkanaal. Ze maakten een afspraak dat Engeland Egypte zou beschermen en dat Engeland de havens van Alexandrië en Port Saïd mocht gebruiken.
Hoofdstuk 2: Waar ligt Egypte?
Officieel heet Egypte:Jumhuriyat Misr al Arabiya. Dat betekent Arabische Republiek Egypte. Egypte ligt in noordoosten van Afrika. Het grenst aan onder andere Saudi-Arabië. Dat gedeelte van de wereld wordt ook Midden Oosten genoemd. Het land heeft 1.001.494 vierkante kilometer in bezit.
Het grondgebied bestaat zowat helemaal uit woestijngebied. Het bewoonbare gebied is slechts 55.000 km2 groot. De kustgebieden langs de Middellandse Zee, de Nijl en de Rode Zee zijn het meest bewoond. Als je goed zou kijken zou je Egypte in 4 delen kunnen verdelen:
- Het Nijlgebied
- De westelijke woestijn
- De oostelijke woestijn
- Het Sinaïgebied
Het Nijlgebied strekt zich over 1250 km uit. Vanaf de Soedanese kust tot de Middellandse Zee is een vlak landschap smal en kronkelig.
De hoofdstad heet Cairo en heeft meer dan 5 miljoen inwoners.
Hoofdstuk 3: De taal
Tot aan de 17de eeuw was het Koptisch de officiële taal van Egypte. Daarna werd het Arabisch de officiële taal van Egypte. Nu spreken de Kopten en de Moslims allebei Arabisch.
De spreektaal van Egypte is Egyptisch-Arabisch, dat komt omdat het in films, in de krant en op de televisie gebruikt wordt. De Koran is geschreven in klassiek Arabisch, dat schrijf je van rechts naar links.
Er zijn verschillende stijlen van het Arabisch, één stijl daarvan is kaligrafie. Kaligrafie betekent “de kunst van het schoonschrijven”.
Een aantal belangrijke Egyptische schrijvers zijn onder andere: Najib Mahfouz, Taha Husayn, Mahmud Taymur en Abbas al-Aqqad.
Hoofdstuk 4:Goden en godinnen
De mensen in het Oude Egypte geloofden in veel goden en godinnen. Sommige goden en godinnen zoals Osiris, Isis, Horus Hathor, Anoebis en Tohot, werden overal in Egypte vereerd, terwijl andere goden alleen in een klein dorpje werden vereerd en waar ze bij een dorpje verderop nog nooit van gehoord hadden.
De goden
De Egyptenaren geloofden in honderden goden en godinnen. Ze hadden overal een god voor. Zo waren er goden voor de zon, de maan en het weer, er waren goden voor vruchtbaarheid, de landbouw en het schrift. Sommige goden werden alleen maar in één dorp vereerd andere goden in heel Egypte. De goden hadden namen zoals Osiris, Isis, Horus, Re en Hathor. Ter ere van al deze goden bouwden de Egyptenaren tempels. Ook werden er tempels gebouwd ter ere van een dode koning of koningin. Binnenin de tempel stond het beeld van de god of koning. Een aantal van deze tempels staan er nog steeds. De farao’s op hun beurt werden weer als levende goden beschouwd.
De belangrijkste goden op een rijtje:
1. Horus: god van de hemel,hieronder zie je Horus:
2. Seth: god van de woestijn, van chaos en het kwade,hieronder zie je Seth:
3. Toth: god van de kennis en van de schrijvers.Hieronder zie je Toth:
4. Chnoem: god die de mensen maakte op zijn pottenbakkerswiel,hier kon ik helaas geen afbeelding van vinden.
5. Hathor: godin van de liefde, de hemel, vreugde en dood,hieonder zie je Hathor:
6. Sobek: krokodillengod, dit is Sobek:
7. Ra: zonnegod,en dit is Ra:
Hoofdstuk 5: Voedsel
Het voedsel van de arme Egyptenaar bestond uit:
Brood
Bier
Groente
En wat verse of gedroogde vis.
Meer bemiddelde Egyptenaren aten dadels granaatappels en vijgen.
Ze aten ook vlees vooral rundvlees en hazenvlees en dronken wijn van dadels of druiven.
Er was voor iedereen genoeg te eten doordat de vallei van de Nijl zo vruchtbaar was.
De belangrijkste gewassen die ze verbouwden tarwe en gerst.
Ze hielden ook van groenten met een sterke smaak zoals uien en knoflook ze dachten dat die goed waren voor hun gezondheid.
Ze aten ook erwten en bonen sla komkommer en prei.
Bij speciale gelegenheden werd er een schaap geit of varken geslacht.
De rijken hielden ook wel van exotisch vlees bijvoorbeeld de antilopen.
In gewone gezinnen werd het eten door huisvrouw bereid.
Grotere huishoudingen hadden bedienden om het werk in de keuken te doen en een kok meestal een man om het eten te koken.
In huis werd brood gebakken bier gebrouwen en wijn gemaakt.
Zij hadden ovens maar konden ook eten koken braden en bakken.
Maar hadden alleen stampers vijzels en zeven als keukengereedschap.
Hoofdstuk 6: Klimaat
Egypte heeft een woestijn klimaat. Het is er erg droog en heet. De temperatuur verschillen tussen dag en nacht zijn groot.
In de woestijn stijgt het kwik makkelijk tot over de 38ºC. Omdat er geen wolken aan de hemel zijn koelt het er s’nachts 10 tot 15 graden af.
Het weer is duidelijk te onderscheiden in twee seizoenen, de hete zomer van mei tot oktober en de koelere winter, november tot april.
Het regent weinig in Egypte, Cairo telt gemiddeld 6 regen dagen per jaar Alexandrie ongeveer 30 regendagen per jaar. In het zuiden regent het bijna nooit.
In de maanden juni juli en augustus valt er in het hele land bijna geen regen. Juli en augustus zijn de warmste maanden, in het noorden loopt de temperatuur op tot 35 á 40ºC. In het zuiden kan de temperatuur zelfs oplopen tot 50ºC. Van april tot juni kunnen in de woestijn zandstormen voorkomen.
In de winter kunnen zich langdurige koude periodes voordoen.
Er valt meer regen in Egypte voornamelijk in het gebied van de Middellandse Zee. Het blijft weinig maar de hoeveelheid regen die er valt kan van jaar tot jaar nog al eens verschillen.
Op het schiereiland Sinai regent het iets meer, de hoeveelheid neerslag is te vergelijken met de neerslag in Alexandrie.
In Egypte neemt de vochtigheid van het noorden naar het zuiden aanmerkelijk af en naarmate men dieper de woestijn ingaat.
Langs de kust is de luchtvochtigheid het hele jaar constant.
Zodra er langs de kust een verhoogde luchtvochtigheid samenvalt met hoge temperaturen ontstaat er onweer.
In de winter kan het langdurig koud zijn en in de zomer zijn aanhoudende hitte golven ook niet onbekend.
Hoofdstuk 7: De bevolking
Egypte telt 52 miljoen inwoners. Het woestijngebied is bijna onbewoond. In Egypte woont het bevolking op een klein stukje gebied nog geen 6% van het hele grondgebied. Hierdoor is er sprake van overbevolking. De hoofdstad Caïro is dan ook zeer dichtbevolkt. In Caïro wonen er 16 miljoen mensen. In Alexandrie 5 miljoen mensen.
98% van de Egyptenaren woont langs de Nijl en 2% woont aan het land.
Hieronder ziet u een paar berekeningen van de bevolking van Egypte:
* Natuurlijke bevolkingsgroei 1,66%
* Geboorten per 1000 inwoners 24,41
* Sterfte per 1000 inwoners 7,58
* Levensverwachting van de totale bevolking is 64 jaar.
Vrouwen tot ongeveer 66 jaar en mannen tot ongeveer 61 jaar
In Egypte zijn er 2 gescheiden groepen in de eerste groep horen de Egyptenaren, Bedoeïenen en de Berbers deze groep is ongeveer 99% van de hele bevolking. Je hebt dan nog de tweede groep en die ontstaat uit Nubiërs, Armeniërs, Grieken en andere oorspronkelijke Europeanen en deze groep is ongeveer 1% van de hele bevolking.
Hoofdstuk 8: Piramides
Piramides waren de graven van de farao’s. De eerste piramide is ontworpen door Imhotep, de architect van de farao Djoser. Deze piramide van Djoser is een trappiramide, die staat bij de plaats Sakkara.
- Een trappiramide, de naam zegt het al, bestaat uit treden.Hieronder zie je een trappiramide.
- Een gewone piramide is de gladde piramide die wij kennen.Hieronder zie je een gewone piramide:
- Een knikpiramide is vanonder net zoals een gewone piramide, maar van boven is hij veel schuiner dan vanonder. Hieronder zie je een knikpiramide:
Het woord piramide komt van ‘pyramis’, een graankoek die de vorm had van een piramide.
Hoe wordt een piramide gebouwd?
Eerst werden er steenblokken gehakt. Dat deden ze zo: ze hakten kleine gaten in de rotswand. Daar stopten ze kleine blokjes hout in. Dat hout werd nat gemaakt. Het hout zette uit en de steen spleet en kwam met een knal los van de rotswand.
Er werd ook een standbeeld voor de farao gemaakt. De meester-beeldhouwer tekende op een groot stuk kalksteen lijnen die de beeldhouwers moesten uithakken. Als de waterstand van de Nijl hoog was, werd het beeld naar de Nijl getrokken. Daar werd het beeld op de boot gesleept en de boot voer naar de piramide. Daar werd het beeld op land gezet en trokken ze het naar de piramide. De touwen waarmee de beelden getrokken werden, waren gemaakt van gevlochten stengels van papyrus.
Er werden ook allemaal sieraden gemaakt die bij de farao in het graf moesten liggen, zoals: parels, kettingen, amuletten en vazen waar alles in moest. Hier werden de sieraden van gemaakt:
- Goud werd gedolven in de woestijnachtige berggebieden in het oosten en zuidoosten van het land.
- Turkoois werd gewonnen in mijnen in de oostelijke woestijn. Turkoois is een prachtige lichtblauwe steen.
- Kornalijn, een zeldzaam mineraal, werd net als ivoor uit Zuid- Egypte gehaald, waar ook goud gedolven werd.
- Lazuursteen, een donkerblauwe steensoort, werd door karavanen uit Azië aangevoerd.
De vazen werden gemaakt door pottenbakkers. De klei kwam van de oevers van de Nijl. De pottenbakkers maakten de vazen met hun handen, en na een paar uur waren de vazen droog.
Nawoord:
Dit was mijn werkstuk over Egypte. Toen ik begon met dit werkstuk wist ik niet zo weinig over Egypte maar nu weet ik er al een stuk meer over. Ik zou zelf best wel een keer naar dat land op vakantie willen gaan want dat likt me wel leuk.
XXXXDebbi
Bronnenlijst:
Boeken:
*Egypte
*Het wereldland Egypte
*Geschiedenis van Egypte
Sites:
www.geschiedenisvoorkinderen.nl/egypte.htm
www.wikipedia.org/wiki/Egypte
www.landenweb.net/egypte/
www.egypte.startpagina.nl/
REACTIES
1 seconde geleden
K.
K.
HeeyDebbie,
Wat een leuk werkstuk.
Leuk onderwerp.
Ik heb het goed kunnen gebruiken voor mijn werkstuk en ik had een 9 en een half.
Groetjes Kim
16 jaar geleden
AntwoordenM.
M.
ik vind jou site toppie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
16 jaar geleden
AntwoordenC.
C.
ik vind jou site toppie! we hebben er veel van geleerd!! xD (we = madelief enn ik xP)
16 jaar geleden
AntwoordenE.
E.
hee Debbie ,
ik heb veel gehad aan de informatie hiervan ,
het is duidelijk en veel .
ik had een 8,9 vor mijn spreekbeurt met dank aan deze pagina .
x Eline
14 jaar geleden
AntwoordenR.
R.
Ik doe mijn spreekbeurt en ik heb veel aan deze site! dankje wel ik zeg wel welk cijfer ik krijg. x
14 jaar geleden
AntwoordenM.
M.
er staat hoofdstuk 1 waat ligt eygypte en h2 ook waar ligt eygypte:O
14 jaar geleden
AntwoordenF.
F.
hfst 2 is handig maar volgensmij is heel hoofdstuk een gewoon gekopieerd. ik hou mijn werkstuk ook over Egypte en dat van mij is beter.
14 jaar geleden
AntwoordenL.
L.
Hoi Debbie goed dat over Egypte, want ik moet mijn spreekbeurt er ook over doen :P
12 jaar geleden
AntwoordenI.
I.
wel een goede spreekbeurt alleen jammer dat je bij de goden en godinnen de plaatjes niet kan zien, ligt aan scholier.com of ligt aan mij en kan iedereen het wel zien?
10 jaar geleden
Antwoorden