Over zo'n 2 maanden zijn er Tweede Kamerverkiezingen. Ben jij hier mee bezig of juist helemaal niet? Laat het ons weten en doe mee aan ons onderzoek (circa 5 min + kans op Bol.com tegoed!)

Meedoen

Australië

Beoordeling 6
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 2e klas vwo | 1120 woorden
  • 31 mei 2003
  • 230 keer beoordeeld
Cijfer 6
230 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Australië.

Geografie:


Australië bestaat uit Australië en Tasmanië.

Hoofdstad: Canberra (325 400 inwoners)
Grootte:7.7 miljoen km2 dat is ongeveer even groot als de V.S en 240x groter dan Nederland.
Inwoners: 19 miljoen.

De hoogste punt van Australië is de Mount Kosciusko (2230 m)
Het laagste punt is het Eyremeer (-12 m)
Slechts 6% van Australië is hoger dan 700 m en is daarmee op Europa na het laagste continent op aarde.
De bekendste stad van Australië is echter Sydney en heeft ruim 3.7 miljoen inwoners.
Munteenheid: Australische dollar.

Geschiedenis:


De oorspronkelijke inwoners van Australië zijn de Aboriginals.
De Aboriginals zijn nomaden daardoor verspreidden ze zich over heel Australië.
In de 16e eeuw werden de eerste pogingen gedaan om het "onbekende Zuidland" te vinden. Omdat men dacht dat de aarde plat was, moest er in het zuiden wel een land liggen dat de aarde in evenwicht hield. De Portugezen en Spanjaarden waren de eersten die op zoek gingen. Zij zagen Australië in 1522 wel , maar gingen niet aan land.
Zo waren de Aboriginals de enige inwoners van Australië tot 1770 toen de Brit Cook Australië Engels bezit maakte.
Australië werd door Engeland gebruikt als strafkolonie waar criminelen naartoe moesten. In mei 1787 vertrokken de eerste elf schepen richting Australië met aan boord ongeveer 570 criminelen. In 1788 werd Arthur Philip de eerste gouverneur van de nieuwe Britse kolonie.
In de 19e eeuw werd er goud ontdekt in Australië en dat trok duizenden immigranten en avonturiers.
Rond 1850 kwam er steeds meer tegenstand tegen de gevangenentransport en in 1868 stopte dat dan ook in heel Australië.
In 1901 werd Australië onafhankelijk van Engeland en werd het eerste parlement in Sydney geopend. In de 2e wereldoorlog deed Australië ook mee en vocht vooral in het midden – oosten en samen met de Amerikanen tegen Japan.
In 1992 werden de aboriginals officieel als eerste bewoners van Australië erkend en in 1993 maakte de regering plannen bekend met betrekking tot de rechten van Aboriginals op bepaalde stukken grond.

Klimaat:


De seizoenen in Australië zijn tegengesteld aan die van Nederland.
Door zijn ligging heeft Australië voor het grootste gedeelte een subtropisch klimaat.
Alleen in het uiterste noorden heerst een tropisch klimaat. Daar zijn de zomers erg heet en de winters zeer neerslagrijk. In juni en juli is het klimaat zeer aangenaam in met de laagste luchtvochtigheid en een dalende temperatuur. Heet en droog is het in augustus en september. De zwaarste buien komen in de buurt van Darwin voor, in het uiterste noorden van Australië. In de regentijd komen er ook regelmatig cyclonen voor, gemiddeld ca. vijf per jaar. Gemiddeld valt hier ca. 1470 mm neerslag.
Midden-Australië (70% van het Australische continent) kent een echt woestijnklimaat. Op sommige plaatsen regent het bijna nooit. In de zomer kunnen de temperaturen zeer hoog oplopen. De temperaturen kunnen daar soms tot boven de 45°C oplopen. De hoogste temperatuur ooit gemeten is 53,1°C in 1880.
In heel Australië komt de temperatuur gedurende het hele jaar niet vaak onder het vriespunt, maar soms zijn hele gebieden met sneeuw bedekt.

Dieren:


Australië is het enige continent waar alle drie de onderklassen van de zoogdieren voorkomen: de echte zoogdieren, buideldieren en de eierleggende zoogdieren.
De geïsoleerde ligging van Australië heeft gezorgd voor een dierenwereld die nergens ander op de wereld voorkomt.
Australië is vooral bekend om de kangoeroe.
Dit dier leeft alleen in Australië net zoals de koala.
Op Tasmanie leeft nog een zeldzaam dier: de Tasmaanse duivel, dat is een zwart roofdier die leeft in kleine holen, in de rotsen of in oude boomstronken.
In Australië leven ongeveer 650 bijzondere vogelsoorten.
1 daarvan is de Emoe op 1 na grootste loopvogel op aarde.
Ook is Australië zeer rijk aan reptielen, amfibieën en insecten.
Er zijn verschillende soorten krokodillen, 100 soorten slangen en 55 duizend verschillende soorten insecten waarvan 20 duizend soorten kevers.
Verder zijn er veel giftige spinnen waaronder kogel en trechterspinnen.
In de zeeën rond Australië zitten ook gevaarlijke zeedieren zoals de blauwgeringde achtarm, een octopussensoort, kubuskwal (ook wel sea wasp genoemd), egelvissen, steenvissen, roggen, het Portugees oorlogsschip (kwallensoort) en de doornenkroon, een soort zeester. In de Australische wateren komen ca. 20 soorten haaien voor. De gevaarlijkste voor de mens zijn de tijgerhaai en de witte haai. De walvishaai is de grootste vis ter wereld en leeft onder meer in het Ningaloo Marine Park van Western Australia.
Zoetwatervissen komen niet erg veel voor in Australie.

De taal:


De officiële taal van Australië is natuurlijk het Engels. De traditionele aboriginalgemeenschappen spreken per groep hun eigen taal en beheersen vaak ook nog verschillende andere aboriginal talen. Zij spreken vaak nauwelijks Engels in tegenstelling tot de aboriginals in de steden en de plattelandsgemeentes.
Het Australische Engels heeft een zeer speciaal accent, maar kent ook woorden die in het Engels of Amerikaans niet voorkomen. Het Australische Engels wordt "strine" genoemd, en kan teruggevoerd worden tot de eerste voornamelijk Ierse gevangenen in Australië. De Strine is geen dialect maar meer een soort volkstaal. Het is een taal zonder grammatica, die wordt geschreven zoals ze wordt uitgesproken.

Godsdienst:


Ongeveer driekwart van de Australiërs is christen, hoewel het kerkbezoek sterk terugloopt. Op dit moment is 26% rooms-katholiek, behoort 26,1% tot de Anglicaanse Kerk en 10% tot het methodisme en presbyterianisme; 3% was Grieks-orthodox, 1,3% baptisten, 1,3% lutheranen.
Van de niet-christelijke godsdiensten is de joodse godsdienst de oudste. In 1844 werd in Sydney de eerste synagoge gebouwd en op dit moment zijn de synagogen vooral te vinden in de hoofdsteden van de staten. Na de Tweede Wereldoorlog breidde het aantal joden zich nog aanzienlijk uit.
De islam werd in de 19e eeuw geïntroduceerd door Afghaanse kameeldrijvers. Op dit moment vinden we met name in de grote steden grote moslimgemeenschappen van met name Turkse, Libanese en Indonesische immigranten. Australië telt inmiddels ca. 25 moskeeën. Verder zijn er nog kleine gemeenschappen hindoes, sikhs en boeddhisten.
De grondwet garandeert volledige godsdienstvrijheid. Meer dan één miljoen Australiërs zegt geen enkele godsdienst aan te hangen.

Toerisme:


Het toerisme heeft zich sinds de jaren zeventig explosief ontwikkeld en vormt een steeds belangrijker onderdeel van de Australische economie.
De meeste toeristische trekpleisters liggen in het oosten. Sydney wordt vooral bezocht om de brede, kilometers lange stranden die zich binnen de stadsgrenzen bevinden, en om het nabij gelegen Kuringgai Chase National Park, een befaamd dierenreservaat. Ten zuiden van Canberra dat in het zuid oosten ligt liggen de Snowy Mountains, waar het skiseizoen in juni begint en Thredbo en Perisher zijn de voornaamste wintersportcentra.
Australiës grootste toeristische attractie is het Groot Barrièrerif voor de noordoostkust. Great Keppel Island in het zuiden is beroemd om zijn witte stranden. De Gold Coast is het favoriete vakantiegebied van de Australiërs en ligt 80 km ten zuiden van Brisbane. In Port Arthur, 100 km ten zuidoosten van Tasmaniës hoofdstad Hobart, liggen nog de ruïnes van gevangenissen en bewakersverblijven uit de tijd dat Australië een strafkolonie was.

REACTIES

J.

J.

Beste mederwerk,

Dit werkstuk bevat een grote fout en ik wilde het gewoon even melden.

Bij het kopje 'Klimaat' staat:

"In heel Australië komt de temperatuur gedurende het hele jaar bijna nooit onder het vriespunt."

Dat klopt dus niet, want elke keer dat het voor hen winter is. Ligt er vlak boven Canberra een gebied van 8 keer Nederland helemaal vol met sneeuw. Ik ben er geweest (5 keer) en er lag elke keer sneeuw. En het vroor ook.

Verder laat de schrijver van dit werkstuk een groot gedeeld weg over de Nederlanders die als eerste expedities naar Australie stuurden en grote stukken kustlijn in kaart hebben gebracht.

- Jaap

17 jaar geleden

J.

J.

er staat in het stukjehet Portugees oorlogsschip (kwallensoort) maar het portugees oorlogsschip is geen kwallen soort het is een kolonie van vele met elkaar verbonden dieren (poliepen), met elk hun eigen taak. dus verbeter dat maar even!

12 jaar geleden

I.

I.

niet zo heel informatief,eerlijk gezegd,
maar toch wel goed hoor!!

10 jaar geleden

P.

P.

Australië bestaat uit Australië en Tasmanië.

Hoofdstad: Canberra (325 400 inwoners)
Grootte:7.7 miljoen km2 dat is ongeveer even groot als de V.S en 240x groter dan Nederland.
Inwoners: 19 miljoen.

De hoogste punt van Australië is de Mount Kosciusko (2230 m)
Het laagste punt is het Eyremeer (-12 m)
Slechts 6% van Australië is hoger dan 700 m en is daarmee op Europa na het laagste continent op aarde.


De bekendste stad van Australië is echter Sydney en heeft ruim 3.7 miljoen inwoners.
Munteenheid: Australische dollar.

Geschiedenis:

De oorspronkelijke inwoners van Australië zijn de Aboriginals.
De Aboriginals zijn nomaden daardoor verspreidden ze zich over heel Australië.
In de 16e eeuw werden de eerste pogingen gedaan om het "onbekende Zuidland" te vinden. Omdat men dacht dat de aarde plat was, moest er in het zuiden wel een land liggen dat de aarde in evenwicht hield. De Portugezen en Spanjaarden waren de eersten die op zoek gingen. Zij zagen Australië in 1522 wel , maar gingen niet aan land.
Zo waren de Aboriginals de enige inwoners van Australië tot 1770 toen de Brit Cook Australië Engels bezit maakte.
Australië werd door Engeland gebruikt als strafkolonie waar criminelen naartoe moesten. In mei 1787 vertrokken de eerste elf schepen richting Australië met aan boord ongeveer 570 criminelen. In 1788 werd Arthur Philip de eerste gouverneur van de nieuwe Britse kolonie.
In de 19e eeuw werd er goud ontdekt in Australië en dat trok duizenden immigranten en avonturiers.
Rond 1850 kwam er steeds meer tegenstand tegen de gevangenentransport en in 1868 stopte dat dan ook in heel Australië.
In 1901 werd Australië onafhankelijk van Engeland en werd het eerste parlement in Sydney geopend. In de 2e wereldoorlog deed Australië ook mee en vocht vooral in het midden – oosten en samen met de Amerikanen tegen Japan.


In 1992 werden de aboriginals officieel als eerste bewoners van Australië erkend en in 1993 maakte de regering plannen bekend met betrekking tot de rechten van Aboriginals op bepaalde stukken grond.

Klimaat:

De seizoenen in Australië zijn tegengesteld aan die van Nederland.
Door zijn ligging heeft Australië voor het grootste gedeelte een subtropisch klimaat.
Alleen in het uiterste noorden heerst een tropisch klimaat. Daar zijn de zomers erg heet en de winters zeer neerslagrijk. In juni en juli is het klimaat zeer aangenaam in met de laagste luchtvochtigheid en een dalende temperatuur. Heet en droog is het in augustus en september. De zwaarste buien komen in de buurt van Darwin voor, in het uiterste noorden van Australië. In de regentijd komen er ook regelmatig cyclonen voor, gemiddeld ca. vijf per jaar. Gemiddeld valt hier ca. 1470 mm neerslag.
Midden-Australië (70% van het Australische continent) kent een echt woestijnklimaat. Op sommige plaatsen regent het bijna nooit. In de zomer kunnen de temperaturen zeer hoog oplopen. De temperaturen kunnen daar soms tot boven de 45°C oplopen. De hoogste temperatuur ooit gemeten is 53,1°C in 1880.
In heel Australië komt de temperatuur gedurende het hele jaar niet vaak onder het vriespunt, maar soms zijn hele gebieden met sneeuw bedekt.

Dieren:

Australië is het enige continent waar alle drie de onderklassen van de zoogdieren voorkomen: de echte zoogdieren, buideldieren en de eierleggende zoogdieren.
De geïsoleerde ligging van Australië heeft gezorgd voor een dierenwereld die nergens ander op de wereld voorkomt.
Australië is vooral bekend om de kangoeroe.
Dit dier leeft alleen in Australië net zoals de koala.
Op Tasmanie leeft nog een zeldzaam dier: de Tasmaanse duivel, dat is een zwart roofdier die leeft in kleine holen, in de rotsen of in oude boomstronken.
In Australië leven ongeveer 650 bijzondere vogelsoorten.
1 daarvan is de Emoe op 1 na grootste loopvogel op aarde.
Ook is Australië zeer rijk aan reptielen, amfibieën en insecten.
Er zijn verschillende soorten krokodillen, 100 soorten slangen en 55 duizend verschillende soorten insecten waarvan 20 duizend soorten kevers.

Verder zijn er veel giftige spinnen waaronder kogel en trechterspinnen.
In de zeeën rond Australië zitten ook gevaarlijke zeedieren zoals de blauwgeringde achtarm, een octopussensoort, kubuskwal (ook wel sea wasp genoemd), egelvissen, steenvissen, roggen, het Portugees oorlogsschip (kwallensoort) en de doornenkroon, een soort zeester. In de Australische wateren komen ca. 20 soorten haaien voor. De gevaarlijkste voor de mens zijn de tijgerhaai en de witte haai. De walvishaai is de grootste vis ter wereld en leeft onder meer in het Ningaloo Marine Park van Western Australia.
Zoetwatervissen komen niet erg veel voor in Australie.

De taal:

De officiële taal van Australië is natuurlijk het Engels. De traditionele aboriginalgemeenschappen spreken per groep hun eigen taal en beheersen vaak ook nog verschillende andere aboriginal talen. Zij spreken vaak nauwelijks Engels in tegenstelling tot de aboriginals in de steden en de plattelandsgemeentes.
Het Australische Engels heeft een zeer speciaal accent, maar kent ook woorden die in het Engels of Amerikaans niet voorkomen. Het Australische Engels wordt "strine" genoemd, en kan teruggevoerd worden tot de eerste voornamelijk Ierse gevangenen in Australië. De Strine is geen dialect maar meer een soort volkstaal. Het is een taal zonder grammatica, die wordt geschreven zoals ze wordt uitgesproken.

Godsdienst:

Ongeveer driekwart van de Australiërs is christen, hoewel het kerkbezoek sterk terugloopt. Op dit moment is 26% rooms-katholiek, behoort 26,1% tot de Anglicaanse Kerk en 10% tot het methodisme en presbyterianisme; 3% was Grieks-orthodox, 1,3% baptisten, 1,3% lutheranen.
Van de niet-christelijke godsdiensten is de joodse godsdienst de oudste. In 1844 werd in Sydney de eerste synagoge gebouwd en op dit moment zijn de synagogen vooral te vinden in de hoofdsteden van de staten. Na de Tweede Wereldoorlog breidde het aantal joden zich nog aanzienlijk uit.
De islam werd in de 19e eeuw geïntroduceerd door Afghaanse kameeldrijvers. Op dit moment vinden we met name in de grote steden grote moslimgemeenschappen van met name Turkse, Libanese en Indonesische immigranten. Australië telt inmiddels ca. 25 moskeeën. Verder zijn er nog kleine gemeenschappen hindoes, sikhs en boeddhisten.
De grondwet garandeert volledige godsdienstvrijheid. Meer dan één miljoen Australiërs zegt geen enkele godsdienst aan te hangen.

Toerisme:

Het toerisme heeft zich sinds de jaren zeventig explosief ontwikkeld en vormt een steeds belangrijker onderdeel van de Australische economie.
De meeste toeristische trekpleisters liggen in het oosten. Sydney wordt vooral bezocht om de brede, kilometers lange stranden die zich binnen de stadsgrenzen bevinden, en om het nabij gelegen Kuringgai Chase National Park, een befaamd dierenreservaat. Ten zuiden van Canberra dat in het zuid oosten ligt liggen de Snowy Mountains, waar het skiseizoen in juni begint en Thredbo en Perisher zijn de voornaamste wintersportcentra.
Australiës grootste toeristische attractie is het Groot Barrièrerif voor de noordoostkust. Great Keppel Island in het zuiden is beroemd om zijn witte stranden. De Gold Coast is het favoriete vakantiegebied van de Australiërs en ligt 80 km ten zuiden van Brisbane. In Port Arthur, 100 km ten zuidoosten van Tasmaniës hoofdstad Hobart, liggen nog de ruïnes van gevangenissen en bewakersverblijven uit de tijd dat Australië een strafkolonie was.

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.
Geef dit een cijfer
Omdat je geen profiel hebt kan je stem niet aangepast worden.
Maak hier een profiel aan.

Printen
Downloaden

LET OP
De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hie

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.