Andorra

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • groep 8 | 649 woorden
  • 16 mei 2001
  • 156 keer beoordeeld
Cijfer 5.6
156 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

De officiële naam voor Andorra is vorstendom Andorra. Het is dus een vorstendom. En voor de kinderen die niet weten wat een vorstendom is, een vorstendom is een land met een koning of koningin aan het hoofd.

Andorra is 468 vierkante km groot, dat is 6x zo groot als Luxemburg, en heeft als hoofdstad andorra la vella. De hoogte van la vella is 1.097m. In deze hoofdstad wonen ongeveer, wat geschat is in 1996, 21.985 mensen en in het hele land 67.673. Er wonen ongeveer 145 personen per vierkante km.

Van de bevolking woont 4% op het platteland en wel 96% in de stad. De oorspronkelijke bewoners zijn rooms-katholiek en geloven dus in god.

In andorra wonen verschillende soorten bevolkingsgroepen zoals Spanjaarden (61%), Andorranen, ookwel Cattalanen(30%), Fransen(6%) en 3% zijn andere bevolkingsgroepen.

Waarom Andorranen ookwel Cattalanen worden genoemd ligt aan het feit dat het aan Cataluny, in het nederlands vertaalt Catalonië, ligt. Dat is een provincie in Spanje.

De bevolking van andorra spreekt ook Catalaans. Dat is wel spaans maar het is iets anders.

In 1950 was de helft van de bevolking van andorra nu, de bevolking van andorra.

De oorsprong van de zelfstandigheid van Andorra is onbekend. Deze machten waren oorspronkelijk de bisschoppen van Seo de Urgel aan de ene zijde, en aan de andere zijde de graven van Foix.

In 1278 kwamen bisschop van Seo de Urgel en de graven van Foix tot een akkoord, dat welk ‘contract’ het laatst door andorra getekend werd, van wie dat contract was, die kreeg het land.

Helaas verloren de graven van Foix en bisschop van Seo de Urgel kreeg dus het land Andorra. De bezittingen van het huis Foix vererfden later aan het huis Bourbon, en dus aan de Franse kroon.

Met de val van deze regering zou Andorra zijn vrijgekomen, als het niet keizer Napoleon als beschermheer had gekend. Tijdens de Spaanse Burgeroorlog en de Tweede Wereldoorlog bleef Andorra neutraal.

In mei 1993 kreeg Andorra zijn eerste grondwet. De Franse president en de bisschop van het Spaanse Seo de Urgel zijn nog altijd staatshoofd. De Liberale Unie van premier Marc Forné won in 1997 de parlements-verkiezingen met een absolute meerderheid.

In 1991 kwam men op het idee om een grondwet te maken. En na veel discuseren werd in 1993 op 17 maart een grondwet gemaakt. 15 dagen later ging hij in.

Na de grondwet ging het goed met het land. Vooral de economie ging erg vooruit. Andorra kreeg ook een eigen munt. De cimentos. De cimentos is een soort kruising van de franse en de spaanse munt. Spaanse peseta’s werden cimentos en Franse Franken werden cimentes.

Andorra doet veel met Frankrijk en Spanje. Zoals bijvoorbeeld handel drijven. Frankrijk en Spanje zijn het belangrijkst voor de handel. Bovendien zit andorra aan Spanje en Frankrijk vast. Dat is dus lekker dichtbij. En omdat het beiden zulke grote landen zijn is er veel te verbouwen.

Maar niet alleen in Frankrijk en Spanje wordt verbouwd. Ook andorra heeft haar eigen handeltje. De landbouw en de industrie.

In de landbouw hebben ze: schapenteelt, een kleine tabaksproductie, graansoorten en groenten.

In de industie hebben ze: toerisme (vooral wintersport, want andorra ligt in de pyreneeen), schapen, ruw hout, tabak, bankverkeer en postzegels.

Andorra maakt gebruik van haar eigen natuurlijke bronnen zoals: waterkracht centrales, mineraal water, ruw hout, ijzererts (voor ijzer) en lood.

Zoals je al net hebt gehoord, halen de Catalanen hun industrie dus ook uit het toerisme. Toeristen komen er naar toe, omdat het in de pyreneeen ligt en je daar dan lekker kan skieen.

Er is 1 rivier die door de pyreneeen loopt. Dat is de Gran Valira. Een rivier die uit 2 rivieren bestaat. De Segre en de Ebro. Ze stromen ook allebei door Spanje heen.

Het klimaat in andorra is heel verschillend. De zomers zijn droog en koel en de winters zijn koud en vrij vochtig. En in de dalen wordt in de winter zelfs 4 maanden per jaar, vorst overdag vastgesteld.

Dit was mijn spreekbeurt. Zijn er nog vragen?

REACTIES

S.

S.

ik vindt het heel intressant ik ga mijn spreekbeurt over de pyreneeen houden

12 jaar geleden

L.

L.

een goede spreekbeurt en ik kan er ook wat voor mijn spreekbeurt aan toevoegen

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.