Afganistan

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • Klas onbekend | 436 woorden
  • 16 september 2015
  • 10 keer beoordeeld
Cijfer 7.2
10 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Afghanistan

Voorwoord:

Ik doe mijn spreekbeurt over Afghanistan omdat me het een interessant onderwerp leek en het lijkt me ook leuk om meer over Afghanistan te weten wil komen.

  1. Over Afghanistan

Nederland past 19 keer in Afghanistan. Afghanistan heeft ongeveer 30 miljoen inwoners.  Ze spreken er Pashtu oftewel Afghaans en Dari ook

meer dan 99% van inwoners zijnmoslim. De meeste  issoenniet, een minderheid sjiet. 1% heeft een andere godsdienst. Afghanistan grenst aan Iran, Turkmenistan, Pakistan, Oezbekistan, China en Tadzjikistan. De hoofdstad is Kabul met ongeveer 3 miljoen inwoners. Afghanistan heeft veel verschillende leiders gehad doordat ze vermoord werden, dat ze door ouderdom overleden of aftraden. Ammanoelah Khan Was een van de belangrijkste leiders uit het 
begin van de 20e eeuw, hij heeft de westerse kleding 
verplicht. Maar dat was al snel weer afgeschaft door andere leiders.   De huidige president van Afghanistan is Hamid Karzai. Hij is President sinds juni 2006.

2: De Geschiedenis van Afghanistan

 Afghanistan is al best lang een van de meest arme landen in de wereld. Vroeger probeerde de Britten de Afghanen aan te vallen zodat Afghanistan een kolonie van Engeland werd, dit hebben de Britten vaak geprobeerd. Maar het is nooit gelukt. Tot 1973 was Afghanistan een koninkrijk. In dat jaar moest de koning naar een ziekenhuis in het buitenland en toen ging de broer van zijn vrouw aan de macht. Hij schafte Koningen en Koninginnen af en riep zichzelf tot president uit. Vijf jaar later namen de communisten de macht en werd hij -en ook zijn familie- vermoord. Vanaf dat moment was Afghanistan een communistisch land. Dat is een politiek systeem waarbij alles van iedereen werd.

3: De oorlog van Afghanistan

Er waren 2 oorlogen in Afghanistan ik zal beginnen met de oorlog die nu speelt; Het begon op elf september 2001, toen Osama Bin Laden aanslagen pleegde op het WTC. Daarvoor was er eigenlijk ook ruzie om de macht in Afghanistan. Maar nu werd het internationaal. President Bush van de Verenigde staten verklaarde de oorlog aan Afghanistan, het was een oorlog tegen het terrorisme. In oktober 2001 viel de VS Afghanistan binnen. De VS zocht Osama Bin Laden, die waarschijnlijk in Afghanistan zou zitten. De taliban (een islamitische groep in Afghanistan die de macht wil) wilde hem niet ui. De VS bombardeerde een vliegveld in Kabul en trainingskampen van de Taliban, omdat daar misschien de terroristen waren. Inmiddels is Osama Bin Laden gevonden en in Pakistan en vermoord, maar er zijn nog steeds buitenlandse troepen in Afghanistan omdat het nog steeds oorlog is.en er zijn ook veel criminele bendes, vooral in de noordelijke provincie Herat, waar Nederlandse politietrainers zitten. 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.