Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Aboriginals

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 3e klas vwo | 430 woorden
  • 10 augustus 2005
  • 176 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
176 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Aboriginals Geschiedenis In de 17e eeuw werd Australië ontdekt door de Europeanen. De Aboriginals woonden er toen al een aantal eeuwen. Ze werden verdrongen naar de slechte delen van het land, hun jachtgebieden afgepakt en velen stierven door de komst van nieuwe ziektes. Nog tot in de jaren zestig werden de Aboriginals beschouwd als tweederangsburgers. Pas in 1967 kregen ze het stemrecht. De Aboriginals leven nu in eigen reservaten, op de slechtste stukken land van Australië. Deze reservaten zijn rond de Ayers Rock (plaatje laten zien). De laatste jaren doet de Australische regering haar best de fouten uit de geschiedenis zoveel mogelijk recht te zetten. Een voorbeeld hiervan is de Olympische Spelen in 2000 waar de Aboriginals de hele openingsceremonie mochten opvoeren. De samenleving van de Aboriginals De Aboriginals leven in clans. Een clan is een groep mensen die geloven dat ze afstammen van een 1 en dezelfde voorouder. Door middel van beschilderingen op het gezicht kan je zien wie bij welke clan hoort (plaatje laten zien). De clans zijn exogaam. Dit betekent dat jongens of meisjes alleen met iemand uit een andere clan mogen trouwen. Hierdoor bestaat een familie uit een heleboel verschillende clans. Het voordeel hiervan, is dat de leden van zo’n familie vrije toegang hebben tot de clangebieden van al haar ‘leden’. Dat zorgt voor variatie in voedsel en het is ook beter in tijden van droogte.
Cultuur Volgens de Aboriginals hangt alles met elkaar samen: het landschap, de dieren die er leven, het weer, hoe mensen zich gedragen, het eten dat je vindt. De Aboriginals geloven dat de aarde is geschapen in een scheppingstijd die nu eigenlijk nog steeds bezig is. In deze scheppingstijd die vaak Dreamtime wordt genoemd vormden mythische voorouders het land en het leven er op. De kennis hierover wordt doorgegeven met verhalen, dansen, liedjes, rituelen en heilige voorwerpen. Hierdoor zijn muziek, mythes, dansen en rituelen heel belangrijk in een Aboriginal clan. Denk bijvoorbeeld aan de didgeridoo, een echt authentiek Aboriginal muziekinstrument. Dit instrument wordt bij allerlei belangrijke rituelen gebruikt (plaatje laten zien). Dan hebben we verder nog wat weetjes over Australië en over Aboriginals
Wist je dat: • Er van de 20 miljoen mensen in Australië, maar 1% aboriginal is? • De reservaten van de Aboriginals in het midden en het noorden van Australië liggen? • 1 derde van Australië woestijn is? • Veel Aboriginals in grote armoede en problemen leven? • Dit komt omdat ze in reservaten leven met slechte grond hierdoor kan er bijna niets verbouwd worden. • Veel aboriginals niet naar school gaan? • De Aboriginals nog altijd moeten strijden tegen het racisme van een deel van de blanke Australiërs?

REACTIES

E.

E.

Slecht

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.