Airbus A380

Beoordeling 5
Foto van een scholier
  • Sectorwerkstuk door een scholier
  • vmbo | 7151 woorden
  • 5 september 2007
  • 47 keer beoordeeld
Cijfer 5
47 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Welke studie past bij jou? Doe de studiekeuzetest!

Twijfel je over je studiekeuze? Ontdek in drie minuten welke bacheloropleiding aan de Universiteit Twente het beste bij jouw persoonlijkheid past met de gratis studiekeuzetest.

Start de test
Inleiding:

Wij gaan het hebben over het grootste vliegtuig tot nu toe in de wereld. Het is de Airbus A380 die al veel in het nieuws is geweest. Wij gaan het er over doen omdat, onze beide vaders eraan mee werken en omdat het onderwerp Vliegtuigen ons interesseert. Jan-Willem kwam op het idee, omdat hij zelf naar Toulouse is geweest om het vliegtuig in de werkelijkheid te zien. Dat was met Stork Fokker(het bedrijf waar onze vaders werken). Met dit bedrijf kon je dus, met de bus mee. Wij denken dat je veel informatie kan vinden over dit onderwerp en ook omdat, het veel in het nieuws is geweest. Het lijkt ons leuk om meer te weten te komen over de geschiedenis van de vliegtuigen en dit vliegtuig zelf. Misschien willen we over een paar jaar ook wel iets gaan doen in de vliegtuig bouw. Het lijkt ons dus leuk omdat, om wat te weten te komen of de bouw van dit vliegtuig en de koste die hier allemaal bij komt kijken.

Voorwoord:

Als eerst hebben we een onderwerp gezocht zoals je ziet hebben we het onderwerp Airbus A380 als onderwerp. Toen we begonnen zijn we bij elkaar achter de pc gaan zitten en hebben we informatie gezocht op internet. Sommige dingen vonden we moeilijk om uit te leggen en we konden ook vaak moeilijk iets vinden over bepaalde dingen die we wilden weten. Een voorbeeld daarvan is dat we het moeilijk vonden om iets te vinden over wat de A380 allemaal kost. We hebben steeds van elk deel onderwerp dingen op Internet gezocht en we hebben ook wat boekjes uit de bibliotheek gevonden maar daar hadden we niet zo veel aan. We hebben ook informatie gekregen van Stork fokker.
We hebben daarvan grote krant gekregen. We hebben na de informatie die we toen kregen het altijd wel uitgewerkt in wordt. We hebben het meeste wel in onze eigen worden uitgewerkt en sommige dingen die echt noodzakelijk waren zoals de lengte en de breedte bijvoorbeeld van Internet letterlijk overgenomen. Toen het concept klaar was hebben we plaatjes in het verslag gedaan en hebben we een ander lettertype gebruikt.

Wie waren Wilbur en Orville wright?

twee mannen Wilbur Wright en Orville Wright die van hun beroep fietsenmakers waren. Ze woonden in Dayton ergens aan de kust van Amerika. Deze mannen waren zo geïnteresseerd om ooit eens te kunnen vliegen. Zo begonnen ze experimenten. Ze maakten een windtunnel om hun nieuwste modellen van zweeftoestellen uit te testen. Hun eerste vliegtuig (wat nog niet helemaal zo genoemd kon worden) leek veel op een vogel. Een van hun vrienden hielp hen met het maken van een motor. Deze was nog niet zo sterk. Samen met deze man (Charles Taylor) Ontwierpen ze een propeller. In 1903 kondigde Samuel P. Langley (een natuurkundige en secretaris van het Smithsonian Institute) aan dat hij wel een vlucht wilde wagen. Dat deed hij in z’n eigen versie van een vliegtuig. In de zomer van 1903 was hij er klaar voor. De aankondiging zorgde er voor dat de broers Wright onder zware druk kwamen te staan. De eerste en tweede vlucht van Samuel mislukte tot grote opluchting van de broers. Nu moesten ze wel echt opschieten om te voorkomen dat er iemand anders met de eer vandoor zou gaan Op een dag was er een man die wel wou proberen om een vlucht te maken maar, de broers waren nog niet te enthousiast over hun ontwerp. Toen ze uiteindelijk de gok wilden wagen, namen ze het vliegtuig mee naar het strand want hier stond veel wind en hierdoor zou het vliegtuig gaan vliegen. Charles probeerde het maar de poging mislukte. Nu wisten de twee broer wat er allemaal aan het vliegtuig verbeterd moest worden en zo gingen ze aan de slag. Toen ze na lange tijd en steeds maar uitproberen uit eindelijk klaar waren was het moment daar.

Orville Wilbur

De eerste vlucht

Op 17 december 1903 was de eerste vlucht een succes. De vlucht duurde wel is waar maar 12 seconden maar toch is dit een groot historische moment. De vlucht was over een afstand van 37 meter. Dit keer was het niet Meneer Taylor die het vliegtuig bestuurde maar Orville Wright bestuurde het vliegtuig. Wilbur en Orville waren nog niet onder de indruk en probeerde het vele malen en met succes. De tweede vlucht was een langere vlucht. Deze duurde 60 seconden en was over een afstand van 260 meter. Veel mensen waren onder de indruk van deze kunsten van de twee broers. Er waren niet veel die de vluchten hadden gezien maar veel mensen hadden er wel van gehoord. Mensen die het wel hadden gezien waren werknemers die van een dichtbij gelegen weerstation kwamen. De minister van oorlog in Amerika was nog niet echt onder de indruk. Hij kon dit nog niet gebruiken voor een oorlog. Een paar jaar later in 1908 was deze man wel onder de indruk hij tekende een contract. Voor elk vliegtuig dat de broers afleverde kregen ze $25000. Dit was aardig veel voor die tijd. Er was niet veel publiciteit en de mannen wilden natuurlijk geld verdienen met deze uitvinding. In europa maakten ze een rondreis en ontmoeten Louis Blériot. Deze man had als eerst over het kanaal gevlogen wat tussen het vaste land en Engeland ligt. Deze man was een van de grote concurrenten van de broers.
Louis Blériot had over de vlucht over het kanaal 37 min gedaan. Veel mensen vonden het leuk dat dit gelukt was maar, de Engelsen waren bang om nu via de lucht aan gevallen te worden. Andere publiek stunts van de gebroeders Wright waren een vlucht om het vrijheidsbeeld en een vlucht over de RMS Lusitania. Die toen die tijd in New-York stond. Hij werd gesloopt door de Duitsers in de oorlog en hier waren de mensen heel boos over. Zo gingen de engelse ook mee doen aan de oorlog. Dit schip lijkt wat op de Titanic maar die kwam pas 7 jaar later en is ook iets groter.
De gebroeders Wright kregen nog meer succes toen ze in Dayton een fabriek kregen op hun naam en later ook in Duitsland. Dayton was de geboorte plaats van deze mannen. Wilbur overleed al vroeg. Hij overleed in 1912 aan tyfus In 1914 verklaarde het Smithsonian Institute dat Langley de eerste vlucht met een vliegtuig had ondernomen. Het instituut kwam pas op zijn woorden terug in 1942, na excuses aan Orville. Het historische tuig kwam pas daarna terug in het Smithsonian terecht, na omzwervingen in het buitenland.
Airbus als vliegtuig bouwer

die in 1970 ontstond in een samenwerkingsverband tussen Aerospatiale (Frankrijk) en Deutscher Aerospace (Duitsland). Het Spaanse CASA trad in 1971 toe en British Aerospace in 1979, maar heeft in april 2006 te kennen gegeven zijn aandeel weer te willen verkopen. Het doel van de samenwerking was om tegenwicht te kunnen bieden aan de Amerikaanse concurrenten.

Het eerste vliegtuig van Airbus was de A300
De Airbus A300 is een twee-motorig passagiersvliegtuig dat sinds 1972 door vliegtuigbouwer Airbus wordt gebouwd. Dit was het eerste vliegtuig dat door Airbus gebouwd werd. Er bestaan verschillende versies van: Airbus A300-B4, Airbus A300-B2, en Airbus A300-600. Afhankelijk van het type kunnen er 250 tot 270 passagiers worden vervoerd.
Een Airbus A300 is een widebody-vliegtuig met 2 gangpaden en als stoelindeling 2-4-2 en 3-3-3, maar dat komt zelden voor. Een Airbus A300 heeft een relatief klein vliegbereik: 3000 - 4000 km. In een later stadium kwam Airbus met een nieuw versie, Deze Airbus A300-600 heeft een iets groter vliegbereik (4000 - 6000 km), en heeft twee moderne motoren die veel minder geluid maken dan die van haar voorgangers. Ondanks zijn hoge leeftijd wordt de A300-600 anno 2005 nog steeds geproduceerd, wel enkel als vrachtvliegtuig.
Airbus introduceerde als eerste vliegtuigbouwer een reeks passagierstoestellen die uitgerust waren met het zogenaamde 'Fly-by-wire' systeem; de besturing van het vliegtuig wordt hiermee elektronisch in plaats van mechanisch geregeld. Deze modellen zijn de A320-familie, de A330 en de A340. Deze toestellen kenmerken zich vooral door de grote overeenkomst in het uiterlijk van de cockpit, wat het eenvoudig maakt om piloten om te scholen naar een ander Airbus-type.
De Airbus A320 zag voor het eerst het licht in 1986; in 1988 volgde de levering aan de eerste maatschappij: Air France. De A320 heeft standaard twee cabine opties. De two-class indeling bestaat uit een business class en economy class met 150 stoelen. De single class indeling, die voornamelijk door chartermaatschappijen wordt gebruikt, telt tussen de 164 en 180 stoelen, afhankelijk van de beenruimte. De Airbus A320 heeft één gangpad. Aan beide kanten van het gangpad zijn de stoelen opgesteld in rijen van 3. In de business class is dit standaard 2 stoelen per rij. De A320 heeft in totaal 8 nooduitgangen. De A320 kent een moderne cockpit met een "Sidestick" (Soort joystick) wat het voor de piloten een gemakkelijk te besturen vliegtuig maakt. Airbus A320 heeft een grote vliegafstand van 4843 tot 5.676 km. In Nederland maakt alleen Martinair gebruik van de A320. Sinds 2003 vliegt Martinair met de Airbus A320 richting de populaire (Europese) vakantie bestemmingen. Momenteel heeft Martinair er 3 van in haar vloot. In de zomer van 2006 heeft Martinair een 4e A320 geleasd van Iberworld.
De Airbus A330 is een tweemotorig widebody passagiersvliegtuig van de Europese fabrikant Airbus. Afhankelijk van de versie en de stoelindeling kunnen er 255 tot 350 passagiers mee worden vervoerd. De A330 is na het succes van de Airbus A320-familie ontwikkeld als widebodyvliegtuig met zelfde technologie en hetzelfde comfort. Het toestel is tegelijk met de viermotorige Airbus A340 in productie genomen.
Het toestel lijkt op de oudere Airbus A300, maar is iets groter. De Airbus A330 heeft slankere vleugels, zuiniger motoren (van Pratt & Whitney, Rolls Royce of General Electric) en winglets. De romp is bijna identiek aan die van de Airbus A300. Maar de A330 is een widebodyvliegtuig met als standaardindeling rijen van 2-4-2 stoelen, met 2 gangpaden er tussen. De Airbus A330 wordt meestal gebruikt door charter- of lijndienstmaatschappijen op drukke routes van middellange tot lange afstand (3000 tot en met 10.000 km).
De Airbus A340 is een viermotorig verkeersvliegtuig voor de lange afstand van de Europese vliegtuigfabrikant Airbus. De A340 kwam tegelijk met de tweemotorige Airbus A330 op de markt. De A340 is een widebody-vliegtuig met een stoelindeling van 2-4-2 stoelen in de breedte en 2 gangpaden. De A340-600 heeft een langere romp dan alle andere verkeersvliegtuigen.
In 2005 had Airbus het eerste prototype van de A380 af. Hiervan worden volgens de huidige planning de eersten in 2007 afgeleverd, aan Singapore Airlines. De A380 zal vanaf dan het grootste passagiersvliegtuig ter wereld zijn. In de standaarduitvoering kunnen 550 personen vervoerd worden. Meerdere vlieghavens hebben voor dit specifieke model hun landings- en taxibanen en gates aangepast.
In 1998 verkocht Airbus voor het eerst meer vliegtuigen dan concurrent Boeing.
Het bedrijf

dat allemaal kleine bedrijven heeft die mee werken aan de nieuwe airbus A380. In het jaar 2000 hielden Aerospatiale en Deutsche Aerospace ieder 38% in Airbus, British Aerospace 20% en CASA 4%. In dat jaar werd de vroegere losse bedrijven verder samengevoegd als European Aeronautic, Defence and Space Company (EADS), met uitzondering van British Aerospace. Airbus werd een zelfstandig bedrijf (Airbus SAS), gevestigd te Parijs. Airbus SAS is voor 80% eigendom van EADS en voor 20% eigendom van British Aerospace.
Airbus-fabrieken bevinden zich in Toulouse (hoofdvestiging), St. Nazaire, Filton, Broughton, Hamburg, Bremen, Laupheim, Nordenham, Stade, Varel, Madrid en Sevilla.
Een van de grote bedrijven is Smiths aerospace. Dit bedrijf houdt zich bezig met het landingsgestel en de vleugels. Het bedrijf zit in Engeland en is verspreid over steden als Londen, Southampton, Wolverhampton, Newcastle enz. Zo zijn er nog veel meer bedrijven over de hele wereld mee mee werken aan dit gigantische vliegtuig.
Het bedrijf waar onze vaders werken heet stork fokker. Dit bedrijf werkt ondermeer mee aan het maken van de vleugels van de nieuwe airbus. In Nederland zijn nog meer bedrijven die mee werken aan de airbus A380 in papendrecht. In papendrecht word dus de al eerder genoemde nieuwe uitvinding van glare toegepast. Hier maken ze dus de romp van de vliegtuigen. Hier worden stukken aluminium en glasvezel aan elkaar vast gemaakt en in vorm gebracht. In Amerika worden ook stukken van dit vliegtuig gemaakt. Het merendeel werkt mee aan de vleugels. In Toulouse (Frankrijk) Worden alle onderdelen ontvangen en word daar het hele vliegtuig in elkaar gezet. Dus eigenlijk is Toulouse het centrum van de airbus A380. In Hamburg (Duitsland) word het vliegtuig ondermeer geverfd en als het hele vliegtuig uiteindelijk mag worden verkocht, loopt via Hamburg de levering voor Europa en het Midden Oosten. Moet je na gaan hoe De economie hier van kan stijgen als je dus een super grootvliegtuig hebt ontworpen en wilt laten bouwen. Je kunt er aardig wat monden mee vullen want, allemaal landen over de hele wereld helpen mee aan dit vliegtuig. Hierdoor komt er dus meer geld binnen en kunnen met mensen meer geld verdienen. Minder mensen zijn werkloos en dat alles door een nieuw type vliegtuig.

De bedrijven die al een Airbus A380 hebben besteld zijn: Tot de eerste klanten behoren Virgin Atlantic, Air France, Korean Air, Emirates, Singapore Airlines, Qantas, Qatar Airways, Lufthansa en Federal Express(deze heeft de bestelling kort geleden afgezegt).
Dit komt omdat het vliegtuig maarliefst een lengte heeft van 73 meter en hij is 24,1 meter hoor van af de grond gemeten. Dit is dus een aardig groot vliegtuig en er kan dan ook heel veel in. Het idee is om van dit vliegtuig een soort vliegend hotel te maken waarin je kunt slapen, naar het casino, naar de film of een restaurant op te zoeken en lekker uit eten te gaan maar het kan ook op de klassieke manier, dan is het vliegtuig gewoon uitgerust net als de meeste andere vliegtuigen met onder in het vliegtuig ene de stoelrijen op de 3-4-3 manier in de bovenkant van het vliegtuig een 2-4-2. Omdat dit vliegtuig zo groot is, is er dus ook mee ruimte en meer comfort wat meer voordelen heeft om in dit vliegtuig te gaan vliegen. Hierdoor zullen er meer mensen een vlucht nemen en zullen de prijzen lager worden. De romp van het vliegtuig is helemaal gemaakt van de nieuwe uitvinding glare. Glare is de hele sterke uitvoering van de buitenkanten van het vliegtuig. Het is beter beschermd tegen vermoeiing. Deze is bestendig tegen schoten van een wapens zoals een pistool. Normaal als je in de wand van het vliegtuig schiet bij bijvoorbeeld een Boeing 747 dan komt er een gat in de wand en word je naar buiten gezogen door de druk die op het vliegtuig staat. Door deze nieuwe uitvinding is het een stuk moeilijker om in deze want een gat te maken. Hij is kogel bestendig. Glare is gemaakt van dunne laagjes aluminium met een dikte van 0,3 of 0,4 millimeter. Deze laagjes worden ontvet, gebeitst en dan aan elkaar gelijmd met glasvezels die geïmpregneerd zijn met lijm Het resultaat is dat je een iets lagere dichtheid hebt dan aluminium en het is ongeveer anderhalf keer zo sterk als staal.
De Airbus A380 weegt dan ook maar tussen de 275 ton en de 252 ton als het vliegtuig leeg is. Deze stof is dus ook lichter als de manier waarop de Boeing werd en word gemaakt. Zo kan dit vliegtuig dus verder vliegen met het zelfde aantal brandstof dus deze vliegtuigen zijn zuiniger voor het milieu. Als nog is het vliegtuig natuurlijk wel een grote luchtvervuiler maar hier kunnen we niet veel aan verhelpen. Airbus biedt de A380 aan met twee motoropties: de Rolls-Royce Trent 900 en de GP7200 die door General Electric en Pratt&Whitney samen is ontwikkeld. Deze motoren hebben een brandstof maximum van 310.000 liter. Dit is dus aardig wat. Het landgestel is te breed voor de meeste vliegvelden. Als de grote vliegvelden dit vliegtuig willen hebben zullen ze dus de landingsbanen breder moeten maken en vooral de taxi banen want de vleugels van dit vliegtuig zijn gigantisch. Het vliegtuig heeft maarliefst een spanwijdte van 79,8m.
In dit super grote vliegtuig kunnen 555 passagiers vervoerd worden bij de Boeing 747 waren dit 416 passagiers dat is dus een stuk minder als wat deze nieuwe airbus allemaal kan. Voor de chartermaatschappijen kunnen er in de airbus A380 840 passagiers vervoerd worden, maar dit is dus alleen voor maatschappijen die vluchten voor grote groepen willen laten vliegen zoals bij bijvoorbeeld een vakantie. In de A380 is ongeveer 10 miljard euro gestoken. Om de ontwikkelingskosten te dekken moet Airbus minstens 250 exemplaren verkopen. Noël Forgeard, de directeur van Airbus, rekent op meer dan 700 bestellingen.
De teller staat voorlopig op ongeveer 150. De totale kosten dus alles bij elkaar ligt rond de $275 miljoen dollar voor een vliegtuig. Alleen niemand van de bedrijven die dit vliegtuig zouden willen kopen hoeven dit bedrag niet te betalen. Het zal wel minder worden en nu vooral door alle vertraging die allemaal bij de bedrading van het vliegtuig zijn gevormd. Het vliegtuig zou dan ongeveer tussen de 180 tot en met de 190 miljoen dollar liggen.
Dertien maatschappijen hebben al een bestelling bij Airbus gedaan. Mogelijk kondigt de vliegtuigbouwer vandaag nieuwe orders aan.
Revolutie. De bedoeling is dat de luxe aan boord ongekend zal zijn. Al die extra vierkante meters zijn denkbeeldig ingetekend met grote stoelen, een bibliotheek of een bar. Een vliegend cruiseschip zou het moeten worden.
Maar de kans is groot dat die luxe ingeruild wordt voor extra zitplaatsen. Want extra stoelen betekent extra inkomsten en lagere kosten. Heel anders wordt vliegen waarschijnlijk niet.
De eerste vlucht

de airbus A380, heeft haar eerste vlucht succesvol uitgevoerd. De testvlucht duurde bijna 4 uur, van toulouse naar de golf van Biskaje en dan weer terug na de basis. In Toulouse stegen de 6 bemanningsleden op met ongeveer 20 ton testmateriaal. Duizenden mensen zijn naar Toulouse gekomen om deze eerste vlucht mee te maken. Voordat het de lucht in kon heeft het heel veel tests moeten afleggen in de simulators. De bemanningsleden waren uitegrust met valschermen. Ook waren de piloten uitgerust met een parachute en voor de nood voor op land, hadden ze een ontsnap luik ontworpen. De historische vlucht was in heel de wereld te zien op het nieuws.
Na deze eerste vlucht kwamen meer vluchten.
Nu met 474 passagiers aan boord, legden ze 4 lange vluchten af.
De mensen die als eerste mee mochten met de vlucht, kregen airco, verlichting, toiletten en nog veel meer luxe om alles uit te testen. Bijvoorbeeld dat de stroomdoorloop op zon hoogte wel over zoveel passagiers kan worden verdeeld.
In totaal zijn er 5 vliegtuigen betrokken bij het programma van de vluchttest, vier van deze vliegtuigen werden door 900 motoren aangedreven.
Het vliegtuig heeft al vele vluchten ondertussen gemaakt, en op het moment dat het vliegtuig helemaal klaar er voor is en geen onderbrekingen meer hebben, gaat het vliegtuig de markt op. Voor dat zover is worden er weer vele testen gedaan. Ook boeing is nu bezig met een nieuw vliegtuig op te zetten. Dit natuurlijk nadat airbus bezig is met de a380 wil boeing nu de 787 ontwerpen. Deze moet nog groter/compacter en beter zijn. Deze strijd levert al vele jaren veel beleving op.
Toen ik in Toulouse was, was het een grote chaos, ik ging met mijn vaders werk met de bus snachts weg om de vlucht te bekijken. Je mocht er helaas niet naar toe, maar we stonden op 40 meter afstand te kijken, echt fantastisch was dat. We hadden al de hele dag daar rond zitten wandelen, vele vliegtuigen bekeken, maar het hoogtepunt was natuurlijk de Airbus A380 waar voor we kwamen. Bij de vlucht zelf ging niets mis gelukkig, hij steeg op ging ongeveer 15 minuten rondvliegen en landde toen weer. Het feit dat dit grote vliegtuig dit red, vind ik al heel wat. Ik heb zelf wel in een vliegtuig gezeten waar 100 passagiers in kunnen, moet je nagaan dat daar ongeveer 550 inkunnen+ nog casino’s en bibliotheken erin.
Bij de vlucht zelf waren dus 6 mensen inbegrepen, dit waren 2 piloten, 3 ingenieurs en 1 iemand die alles controleerd. Meer dan 500 journalisten en meer dan 50.000 mensen aanschouwden de eerste vlucht samen met 12.000 medewerkers van Airbus.
Vooraf zou het een ‘’gewone’’ testvlucht worden, maar door dit publiek is het een geweldig spectakel geworden. Om 10.29 was het zover, het vliegtuig steeg op en moest maarliefst 5 uur in de lucht blijven om de eerste test te voltooien. Voordat deze vlucht kon worden voltooid, werd hij eerst gepresenteerd. Dit gebeurde ook in Toulouse, onder 5000 toeschouwers werd hij toen gepresenteerd, niet om een vlucht te maken, dat gebeurde pas op 27 april 2005.
Onder die toeschouwers was de Franse president Jacques Chirac. Hij noemde de A380 een Europees succes. Ook Britse premier Tony Blair en de Duitse bondskanselier Gerhard Schröder waren bij de onthulling aanwezig.
In toulouse bij de eerste vlucht waren maarliefst 500 mensen die nacht daar gaan slapen om dit historische moment van dihtbij te kunnen bekijken. Ook de pers was voltalig aanwezig de pers had van alles bedacht om de super Jumbo te kunnen zien van een kleine afstand. Er stonden rondom het vliegveld maarliefst 200 busjes met radio/televisie om live in verbinding te staan met de wereld om het grote nieuws op scherm te brengen.
Het vliegtuig had de meest verkochte ter wereld moeten worden, maar na veel onderzoeken en vele fouten, zijn er al heel wat orders afgeketst. Dit kom ondermeer voor in het stukje over de vertraging. De eerste vlucht is dus geslaagd en door dit spectakel is de wereld van de vliegtuigen industrie weer verbeterd. Ook omdat dit vliegtuig minder geluid maakt dan andere vliegtuigen.

EADS werd gedwongen een winstwaarschuwing te geven door alle problemen rond de A380. De A380 is het eerste volledig dubbeldeks passagiersvliegtuig voor lange afstanden. Er kunnen meer dan 550 mensen mee met het toestel over afstanden tot 14.800 kilometer. Het Europese lucht- en ruimtevaartconcern EADS kreeg op de beurs veel tegenslagen door de problemen met de A380. Behalve vertragingen lopen de kosten ook hoog op. Het bedrijf zal de komende vier jaar 4,8 miljard euro minder winst maken. Met de A380 hoopt Airbus klanten weg te halen bij Boeing, dat al jaren successen boekt met de Boeing 747. De A380 moet het grootste passagiersvliegtuig ter wereld worden en kan plaats bieden aan ongeveer achthonderd mensen. Het toestel laat echter veel langer op zich wachten dan gepland. Door problemen met de bedrading loopt de productie al twee jaar achter op schema.Er werd bekend gemaakt dat de Amerikaanse pakjesbezorger FedEx geen gebruik zal maken van deA380. Het transportbedrijf heeft als eerste een order voor de aankoop van tien vrachtvliegtuigen van dit type geschrapt. Door de vertraging bij Airbus, is FedEx verder gaan zoeken, en heeft de eerste order geannuleerd. Ze hebben nu 15 vliegtuigen gekocht bij de grote concurrent Boeiing. Het gaat hier om de boeiing 777. Dit vliegtuig is net wat kleiner dan de beroemde 747. Doordat Airbus heel veel verlies lijdt, heeft airbus maatregelen genomen. Er zijn 55.000 banen geschrapt door de vertraging/onkosten van de A380.
Door de grote vertragingen, zijn er veel uitspraken geweest in het nieuws door moederbedrijf EADS.
’’We bezuinigen overal, van potlood tot reiskosten“, aldus de directeur van moederconcern EADS. „Sommige budgetten zijn met 30 procent gekort.“ EADS verwijst naar een bedrijfsuitgave voor zijn werknemers waarin wordt gemeld dat de toeleveringskosten tot 2010 met 350 miljoen euro naar beneden moeten
Daarnaast moet er 900 miljoen euro worden bespaard op managementkosten en wordt de opslagruimte met de helft teruggebracht van 200.000 naar 100.000 vierkante meter. De preciese problemen liggen bij de bedrading. De bedrading blijkt veel ingewikkelder dan ze dachten en ‘past niet door de deur’. Ze moeten op een aantal punten weer van voren af aan beginnen en dat kost tijd.” In juni van dit jaar kwamen de problemen met de bedrading voor het eerst aan het licht. Het gaat om het zogenoemde harnas voor de bedrading.
Bij de A380 zijn in het voorjaar ook al problemen gevonden bij de testvluchten in toulouse. Daar waren veel problemen met het achterste deel van de romp.
De romp zou niet stevig genoeg zijn. Airbus heeft bestloten tot versterking van dat deel, het deel is van kunststof gemaakt en dat bevat de stuurrichting van het toestel. Het rompdeel wordt gemaakt in Spanje. Na de problemen met de A380 heeft airbus maatregelen genomen en hebben extra toezichthouders neergezet, om bij te houden of het allemaal goed gaat met de bouw/constructie van de a380. De toezichthouders moeten maatregelen nemen op de achterstand in de productie. Volgens Airbus heeft niet alleen Spanje een deel van de problemen, maar ook in Hamburg worden delen gemaakt.
Over 2 jaar hoopt airbus alle problemen hebben opgelost, Hamburg&Spanje moeten samen overeenkomsten leggen over de grote problemen. De romp moet minstens 1 jaar in gaan nemen, en de bedrading is een groter probleem. Dat moet binnen 2 jaar ongeveer klaar zijn. Dan hoopt Airbus weer een testvlucht te kunnen maken. Ondertussen worden nog steeds bij stork en andere bedrijven de onderdelen gewoon aangeleverd voor de overige 120 vliegtuigen die besteld zijn.
Europese autoriteiten hebben dinsdag de Airbus A380 veilig verklaard voor commerciële vluchten. Hiermee heeft Airbus een belangrijke stap genomen in de ontwikkeling van het dubbeldekstoestel. De airbus kan vanaf volgend jaar oktober worden gebruikt voor de eerste vluchten om passagiers te vervoeren. Er is nu geen gesjoemel meer met bedrijven die de aankoop van het vliegtuig willen annuleren.

Natuurlijk weet iedereen dat de nieuwe airbus A380 groter is dan de Boeing 747 maar, er zijn nog meer dingen die concurreren tussen de nieuwe airbus en de Boeing 747. Vroeger hebben Boeing en Airbus samengewerkt maar dit liep niet goed en ze zijn nu grote concurrenten
In dit deel zetten we alle stukken op een rijtje wat de verschillen zijn tussen de Airbus A380 en de Boeing 747.
Boeing was begonnen aan het uitbreiden van de 747 maar airbus kon dit niet doen met de oude A340 dus waren ze begonnen met een nieuw ontwerp. Zo kwam de A380 tot stand. Deze heeft ten opzichten van de wat uitgebreide 747 het grote verschil dat het meer passagiers kan vervoeren door de twee verdiepingen die het vliegtuig heeft.
De uitgebreide Boeing 747 kan 400 tot 500 passagiers vervoeren dit zijn er 34 meer dan de gewone 747. De Airbus A380 kan maar liefst 500 tot 840 passagiers vervoeren. Dat is dus als bij een minimale uitvoeren meer dan bij de uitgebreide 747. Wat ook een groot verschil is tussen de twee concurrenten is dat de A380 meer in het vliegtuig kan stoppen aan luxe zo is als bij de deelvraag van het ontwerp al uitgelegd dat hier dus een bioscoop in kan en nog veel meer dingen. Er is veel meer been ruimte dan de 747. Dit alles omdat hij volledig twee deks is en daardoor al deze voordelen. Het vliegtuig gaat ook sneller dan de Boeing. De A380 gaat 652 mph. Hij is 22 mph sneller dan de 747 die gaat 630 mph. Van New York naar Londen Doet de A380 er 5 uur en 18 minuten over. De 747 doet er 5 uur en 29 min over. Het is niet veel maar als je bijvoorbeeld naar Hongkong gaat is het verschil al een stuk groter. Van New york naar Hongkong doet de a380 er 12 uur en 21 minuten over en de 747 doet hier 12 uur en 47 minuten over dat is al een verschil van 26 minuten. De airbus A380 is ook een stuk duurder dan de Boeing 747 maar je krijgt dan ook wel veel voor deze hoge prijs.
De lengte van de Airbus A380 is 73 meter in de lengte en dit is bij de Boeing 747 wat korter maar dit is niet slecht voor de A380 want dit vliegtuig heeft zoals eerder genoemd een tweede verdieping en hierdoor heeft de A380 meer passagiers. De Boeing 747 is 74.3 meter lang en het oude vliegtuig wat nu in gebruik is wat korter. De nieuwe is 3.6 meter langer dan de nieuwe boeing 747.
Lengte: 73 m 74.3 m (3.6m langer dan 747-400)
Passagier: 500 tot 840- 555 in 3 klassenconfiguratie 400 tot 500 (34 meer passagiers dan 747-400) - 450 in 3 klassenconfiguratie
Waaier: 8.000 NM (kan van New York tot Hongkong vliegen) 8.000 NM
Maximum snelheid: 0.89 Mach (652mph)- New York naar Hongkong in 12uur 21m- New York naar Londen in 5uur 18m 0.86 Mach (630mph)- New York naar Hongkong in 12uur 47m- New York naar Londen in 5uur 29m
Prijs: US$285 miljoen US$240 miljoen
De laatste jaren willen veel bedrijven schonere motoren. Bij A380 is dit helaas niet het geval. Dit komt waarschijnlijk doordat het vliegtuig zo groot is en dat hij daardoor wel zwaarder zal zijn. De 747 gebruikt 14% minder brandstof per persoon dan de A380. Wat wel een voordeel is bij de A380 is dat hij het eerste vliegtuig is die op lange afstand minder brandstof verbruikt. Hij gebruikt 3 liter per persoon over 100 km. Hij is zo efficiënt als een personen auto. Zo kan airbus dus ook minder geld vragen voor de brandstof vergoeding. De Boeing 747 is stiller dan de A380. Dat is een groot nadeel.
werd door de minister van Oorlog goedkeuring verleend voor de aankoop van grond in de buurt van het Fort Schiphol om hier, aan de rand van Amsterdam, een militair vliegveld op te richten. In augustus van dat jaar landden de eerste vliegtuigen op het terrein van 16,5 hectare, waarop vier houten loodsen waren geplaatst. Al gauw bleek het te klein en werd besloten het veld te vergroten tot 76 hectare. Schiphol is op het moment een van de grote mainports van Europa. Hoe schiphol aan zijn naam komt is niet echt bekend maar er gaan veel geruchten dat deze naam komt omdat er vroeger zo veel schepen zijn gezonken op het Haarlemmermeer. Deze is nu droog gelegd. Toen was dit een groot leeg landschap en hier is dus de grote luchthaven van Nederland gebouwd. In 2005 was schiphol met 44 miljoen passagiers de vierde luchthaven van europa en tiende van de wereld op de ranglijst. Dit alles omdat zoveel mensen vanuit Nederland of andere landen deze luchthaven gebruiken. Per jaar zijn er tussen de 400.000 en 600.000 vluchten. Dit is ongelofelijk veel en neemt ook veel vervuiling en geluidsoverlast met zich mee.Omdat er zoveel vluchten zijn word de lucht in en rondom schiphol heel er vervuild. De mensen die daar mee te maken hebben doet dit niet veel goed. Schiphol ligt midden in de randstad tussen allerlei grote steden. Natuurlijk is de grootste hiervan Amsterdam maar ook Haarlem, Aalsmeer, Hoofddorp en Amstelveen hebben veel last van de stank en geluidsoverlast. Geluidsoverlast is ook een van de grote problemen die schiphol met zich mee brengt. De mensen die dus om deze mainport wonen, moeten dag in dag uit het geluid van de vliegtuigen die van en naar schiphol komen. Toen schiphol snel aan het uitbreiden was. Kwamen er veel klachten van mensen over deze geluidsoverlast. De overheid nam hiervoor veel maatregelen. Zo werden er allemaal regels zodat er minder geluidsoverlast zou komen. Sinds 1990 is het totale aantal mensen dat overlast ondervindt door het geluid van het vliegverkeer van Schiphol met ongeveer 40 procent gedaald maar, nog steeds hebben veel mensen last van geluidsoverlast. 330.000 mensen hebben erg veel geluidshinder en 140.000 kunnen door deze hinder niet goed slapen.
In 2003 werd de vijfde baan geopend, die na een prijsvraag de Polderbaan werd genoemd. Deze baan (eigenlijk de zesde baan als de Oostbaan wordt meegeteld) ligt ten westen van de Zwanenburgbaan, parallel hieraan. Hij bleek bij oplevering voor de verkeersleiding toch te ver van de centrale verkeerstoren te liggen, waardoor het noodzakelijk was overhaast en zonder bouwvergunning een tweede verkeerstoren te bouwen in de buurt van de nieuwe baan.
De baan was de omwonenden verkocht als oplossing tegen de geluidsoverlast die de Zwanenburgbaan jarenlang veroorzaakte. Voor veel omwonenden werd de geluidsoverlast ook daadwerkelijk veel kleiner, maar het geluid werd verplaatst naar nieuw gehinderden, soms op grotere afstand van Schiphol. Dit veroorzaakte veel klachten, bijvoorbeeld vanuit de omgeving Spaarndam. De omgeving vertrouwde Schiphol inmiddels toch al minder omdat bij de planning van het aantal verkeersbewegingen voor de polderbaan een invoerfout in het rekenmodel was gemaakt. Hierdoor werden er mee vluchten geboekt op de Polderbaan en te weinig op de Zwanenburgbaan.
Na oplevering bleken de uitvliegroutes te lang parallel te lopen. Om dit probleem het op te lossen wordt aan startende vliegtuigen vanaf de Zwanenburgbaan naar het noorden (bij gelijktijdig ingebruik zijn met de Polderbaan) het vliegtuig instructie gegeven om met een hoek van ongeveer 0,25° naar het oosten uitvliegen.
Schiphol heeft tot nu toe 6 banen. De Aalsmeerbaan, Zwanenburgbaan, Polderbaan, Buitenveldertbaan, Kaagbaan en de Oostbaan. De Oostbaan is tot nu toe de langste baan van schiphol maar deze is niet al te breed en word eigenlijk alleen gebruikt voor kleine vliegtuigen. In geval van nooit kan op deze baan een Boeing 767 landen en kleine vliegtuigen maar grotere vliegtuigen moet op een andere baan landen. De directeur van schiphol op dit moment is Gerlach Cerfontaine. Cerfontaine werkte vroeger als huisarts, assistent-chirurg en psychotherapeut. Daarna werd hij medisch directeur van het Wilhelmina Kinderziekenhuis. Daarna was hij jarenlang directeur van het Academisch Ziekenhuis Utrecht, dat onder zijn leiding uitgroeide tot het grootste ziekenhuis van Nederland.
kan vliegen dankzij zijn voorwaartse snelheid. Daardoor stroomt lucht over en onder de vleugel langs. Als de vleugel met de voorrand iets omhoog in de wind staat, of als de vleugel van boven bol en van onder vlak is, stroomt de wind bovenlangs sneller dan onderlangs. Hierdoor ontstaat aan de bovenkant van de vleugel een onderdruk die de opwaartse kracht veroorzaakt, de zogenaamde lift of draagkracht. Deze lift compenseert het gewicht (als gevolg van de zwaartekracht) van het vliegtuig. Zolang het vliegtuig dus voldoende snelheid heeft, blijft het in de lucht. De kracht van de lifteen airbus A380 kan maximaal 548.000 kilo kan wegen. Dit moet dan ook veel vaart hebben om zo’n enorm vliegtuig te kunnen dragen. Het vliegtuig zit dan wel vol passagiers, vracht en brandstof. De vraag hoe je zo’n groot vliegtuig de lucht in krijgt en het daar dan ook nog houdt, is begrijpelijk. Het antwoord op die vraag is eigenlijk heel simpel: het vliegtuig wordt gedragen door lucht! lucht heeft, net als water, draagkracht. Dat is het zelfde als wat er gebeurd als het stormt buiten. Er worden dan allerlei voorwerpen door de wind opgetild en weggeblazen. Hoe harder het waait hoe groter de voorwerpen zijn die de wind kan optillen. Een vliegtuig maakt eigenlijk zijn eigen storm. De motoren stuwen op de grond het vliegtuig vooruit en hoe harder het gaat, hoe harder de lucht over de vleugels "stormt". Nu hebben de vleugels een bepaalde vorm, waarbij de bovenkant een beetje bol is. Door die vorm moet de lucht boven de vleugel een langere weg afleggen dan de lucht onder de vleugel. En achter de vleugel komen de luchtstromen weer bij elkaar. Om op tijd achter de vleugel te komen moet de lucht die over de bovenkant van de vleugel stroomt dus sneller gaan dan de lucht die onder de vleugel stroomt. Er ontstaat boven de vleugel een toestand, die onderdruk wordt genoemd. Als de lucht sneller gaat wordt de onderdruk boven de vleugel groter. Tenslotte is die onderdruk zo groot dat hij in staat is het vliegtuig op te tillen en te laten vliegen. Om een vliegtuig dat zwaarder is dan een ander te kunnen laten vliegen, kun je twee dingen doen. Je kunt de vleugels groter maken en je kunt de motoren sterker maken. Meestal worden beide dingen samen gedaan.
Met beweegbare kleppen aan de vleugels en de staart van het vliegtuig kun je de luchtstroom veranderen. Door die kleppen te bedienen stuur je het vliegtuig naar boven of naar beneden, naar links of naar rechts. Er zitten nog meer kleppen aan de vleugels. Die zijn er om het vliegtuig langzaam te kunnen laten vliegen en om het in de lucht te kunnen afremmen.
Kortom de lucht die je dagelijks inademt kan bij genoeg snelheid ervoor zorgen dat iets gaat vliegen. Zelfs zo’n zware airbus A380heeft daar geen probleem mee. Als het vliegtuig met zo’n 300 kilometer per uur over de startbaan raast en de vlieger trekt het stuur naar zich toe komen eerst de neuswielen en daarna de andere wielen van de grond en het vliegtuig de lucht in. De airbus kan dus met gemak de lucht in zonder dat hij gelijk neerstort, op het moment dat de lucht tegen elkaar in gaat krijg je turbulentie.
Onder turbulentie verstaat men in de luchtvaart de ongewenste, bewegingsveranderingen die een vliegtuig soms ondergaat. Bij voortdurend lichte turbulentie heeft men het gevoel of het toestel hobbelt. Naarmate de turbulentie toeneemt, wordt de besturing moeilijker en zijn instrumenten lastiger af te lezen. Het verstrekken van voedsel en drank aan passagiers moet bij matige turbulentie worden gestaakt. Losse voorwerpen en trollies moeten worden opgeborgen en worden weggestopt. De bemanning en passagiers moeten in de riemen. Matige turbulentie is onaangenaam maar niet gevaarlijk.
Zware turbulentie is echter wel gevaarlijk. Alles wat los is, vliegt door de cockpit of de cabine. Alles kreunt en kraakt. Besturing wordt moeilijk tot onmogelijk en er kan schade aan het toestel worden veroorzaakt.
Turbulentie doet zich voor in gebieden met een harde, veranderlijke wind of waar temperatuur sterk verandert over korte afstanden. Veruit het gevaarlijkst is de turbulentie in en rond een onweerscomplex of buienlijn. Deze kan zo zwaar zijn, dat startende en landende machines in acuut gevaar komen. De turbulentie vlak onder een bui of in de basis ervan kan zeer zwaar zijn, evenals de turbulentie bij windstoten. Mogelijk gevaarlijke turbulentie is aanwezig in en nabij alle onweersbuien. Een zware bui kan een machine vernielen. De krachtigste turbulentie treedt op in de wolk in het gebied, waar opgaande en neerwaartse stromingen bij elkaar komen en waar de mogelijkheid bestaat van de ontwikkeling van windhozen, waarin de windsnelheid in een uiterst klein gebied kan oplopen tot 200 kts. Buiten de wolk kan turbulentie optreden tot honderden meters boven de onweerswolk en tot 30 km opzij ervan.
Turbulentie treedt ook op buiten bewolking. Je spreekt dan van clear air turbulence (CAT).
Mening

Het lijkt ons een mooi en groot vliegtuig maar hij is wel heel erg vervuilend en dat is niet zo mooi maarja. We vinden vliegtuigen wel leuk dus het is niet zo heel erg. We weten niet of er ooit van deze vliegtuigen op schiphol zouden landen. Als dit zo is zullen we hem best willen zien of er een keer in willen vliegen. Jan-Willem heeft hem al gezien in Toulouse maar dit was nog niet met gewone passagiers er in. Dus we willen hem wel zien als hij echt in werking is met het hele vliegtuig vol. We vinden het ook mooi hoe het vliegtuig er van binnen uit ziet. Dat is echt uniek want zo zien niet veel vliegtuigen er van binnen uit. We denken dat het voor mensen die voor het werk op reis moeten een lekker vliegtuig is om mee te vliegen. Je kunt er alles in doen voor je werk. Zo kun je via internet in het vliegtuig je e-mail sturen. Het vliegtuig heeft ook een kant waar je lekker uitgebreid kan zitten en tv kijken. Het vliegtuig heeft een bar waar je dan een drankje aan kan dringen. Het is een uitgebreide sector. Het gaat hier niet alleen om vliegtuigen maar ook om het feit dat het de grootste van de wereld is. Dit werk heeft vooral te maken met het maken van vleugels en het maken van motoren en de binnenkant. Als wij bijvoorbeeld later bij Fokker willen werken dan is het zo dat je daar vaker op het gebied van de vleugel kan werken. Dit komt omdat Stork zich heeft gespecialiseerd in het maken van vleugels. Je kan ook werken in de afdeling computers, dit heeft te maken met het zorgen dat de goede computers op de goede plek worden besteld en dat er ook goede machines en onderdelen aankomen bij Stork. Dit is eigenlijk gewoon het administratieve gedeelde van heel Stork. Het maken van de vleugels kost meer dan een jaar tijd. Dit komt dus omdat het een hele lange, grote maar ook een hele zware vleugel is. Voor deze vleugel helemaal klaar is, moet hij ook nog worden gespoten en alles moet worden gecontroleerd. Daarom is Stork heel erg breed. Als wij later hier zouden willen werken lijkt het ons wel leuk om te gaan werken in de afdeling het maken van de vleugel. Dit lijkt ons leuk omdat het hier echt gaat om een onderdeel van een vliegtuig, het probleem is alleen dat je hier heel technisch voor moet zijn, en je moet goed kunnen tekenen.
Dit komt niet echt bij ons overeen, daarom zouden wij later iets in de andere afdeling misschien willen doen. Voordat dat zover is moeten we dit eerst allemaal nog bespreken en de scholen bepalen. Dit is over onze toekomst en daar kunnen we nog niet echt uitspraken over doen. Het is wel mooi lijkt om te kiezen maar we zitten nu eigenlijk een beetje de kant op van de computers. Het kan dus wel dat als we bijvoorbeeld bij fokker willen werken dat we dan op de computer iets gaan doen in die sector. Er zijn zo veel bedrijven die mee werken aan de airbus. Ook in Nederland is dat zo. In al die landen die mee werken aan dit vliegtuig kan de economie gaan stijgen. Er is dan een betere welvaart. Hier willen wij wel aan mee werken want zo kun je ook meer geld krijgen. Wij denken dat een baan waarmee je werkt aan de Airbus A380 aardig wat kan verdienen dus je kunt wel rond komen van het mee werken aan de airbus. Misschien willen we later wel bij een van de andere bedrijven werken die aan de airbus werkt of dat we naar een bedrijf gaan die aan andere vliegtuigen werken. Er zijn dus heel veel mogelijkheden om in die sector te kunnen werken. Het is dus later mogelijk dat wij in de vliegtuig sector gaan werken maar alles is nog niet zeker. Misschien gaan we dus ook wel in de richting van de audio en de camera’s bezig maar dat zien we na dit jaar nog wel weer.

Hoofdvraag: Hoe Is de Airbus A380 tot stand gekomen.

Toen de gebroeders Wright ontdekten dat je kon vliegen zijn hierdoor allerlei bedrijven zich bezig gaan houden met de vliegtuig bouw. Airbus is daar dus een voorbeeld van. Toen airbus samen kwam zijn allemaal kleine bedrijven bij elkaar gekomen en hebben in een lange tijd het bedrijf airbus heel groot gemaakt. Airbus is zich gaan specialiseren in vliegtuigen en is in een aantal jaren steeds bezig geweest met het maken van nieuwe vliegtuigen en het ontwikkelen van nieuwe technieken. Ze hebben eerst een aantal vliegtuigen gemaakt die wel goed vielen zoals de A300. Nu hebben ze dus het nieuwe vliegtuig de A380 gemaakt en alle is bijna rond. De A380 heeft veel vertraging gehad en is een lange tijd niet verder gekomen dan het op nieuw inbouwen van de bedrading. Dit is nu eindelijk klaar. Voor dat al die vertraging er was zijn er al een aantal proef vluchten gemaakt. De Airbus A380 is nu een van de grote concurrenten van de Boeing 747. Er zijn nu grote verschillen maar de A380 is groter en heeft een optie om allemaal mooie dingen in het vliegtuig te doen zoals een casino. Het vliegtuig is nu bijna klaar en kan bijna geleverd worden aan de vele bedrijven die dit grote vliegtuig in gebruik willen nemen.

REACTIES

".

".

Stikt van de fouten

16 jaar geleden

R.

R.

Heel veel dingen kloppen niet. Zo is een A380 stiller dan een 747.En heeft Martinair nooit a320's gehad

8 jaar geleden

R.

R.

Heel veel dingen kloppen niet. Zo is een A380 stiller dan een 747.En heeft Martinair nooit a320's gehad

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.