Leisure & Hospitality Host

Beoordeling 7
Foto van een scholier
  • Sectorwerkstuk door een scholier
  • 4e klas vmbo | 3552 woorden
  • 13 oktober 2009
  • 14 keer beoordeeld
Cijfer 7
14 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
LOB
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

1. Inleiding. (blz. 3)
2. Deelvraag 1. Hoe ziet de opleiding ‘Leisure & Hospitality’ eruit? (blz. 4)
3. Deelvraag 2. Welke competenties verwacht de opleiding van mij? (wat kan ik al, wat moet ik nog leren?) (blz. 12)
4. Ben ik geschikt voor de opleiding ‘Leisure & Hospitality Host’? (blz. 14)
5. Mijn stage. (blz. 15)
6. Conclusie stage (blz. 20)
7. Conclusie opleiding (blz. 21)
7. Slot (blz. 22)
8. Bronvermelding (blz. 23)

1. Inleiding

Ik ben Dominique van der Heijden. Ik zit op Commanderij College Laarbeek. We moeten een sectorwerkstuk maken in de examenklas om te kijken of een opleiding bij je past.
Ik wist nooit welke opleiding ik wou gaan doen, omdat ik niet wist wat ik later wou worden. Ik heb er de laatste tijd veel over gepraat met mijn ouders of soms met leraren
Ik wil gaan onderzoeken of de opleiding ‘Leisure & Hospitality Host’ iets voor mij is.
Wat ik al van deze opleiding weet is dat je er mee de recreatie in kan, maar ook het toerisme.
Maar ook dat je met deze opleiding er goed in moet zijn om met mensen op te kunnen schieten, want je bent elke dag bezig met de wensen van mensen.
Als je later een beroep gaat doen in de
recreatie of toerisme, dan ben jij aan
het werk als andere mensen vakantie hebben.
Dat is bijvoorbeeld op een camping, attractieparken, bungalowparken, resorthotels, outdoorbedrijven, sport of fitnesscentra, evenementenbureaus of animatiebedrijven.
Dat lijkt me leuk om te doen omdat je dan mensen kunt vermaken.
Ik ga vertellen hoe de opleiding eruit ziet en op welke scholen je die allemaal kunt volgen, of ik de goede competenties heb en of ik het al kan of dat ik het nog moet leren en nog een deelvraag die gaat over of ik geschikt ben voor deze opleiding.
Ik haal de informatie uit brochures die ik heb besteld, maar ook van internet. En ook van open dagen.

2. Deelvraag 1. Hoe ziet de opleiding ‘Leisure & Hospitality Host’ eruit?

Als je deze opleiding doet, kom je de volgende onderwerpen tegen: algemene kennis van de recreatiebranche, activiteitenbegeleiding, horeca, recreatiesport (ook waterspelen), entertainment, evenementenorganisatie en frontoffice. Tijdens de opleiding kun je je specialiseren in entertainment of recreatiesport. Want dan moet je kiezen tussen entertainment en recreatiesport dus heb je nog maar 1 van de twee. De talen die je er krijgt zijn ook een belangrijk onderdeel. De talen die je krijgt zijn Engels en Duits en een
keuze uit Spaans of Frans. Maar als je Frans wilt, moet je daar examen in hebben gedaan.
De recreatiemedewerker op een vakantiepark, camping of in een resorthotel is vaak belast met het uitvoeren van het recreatieprogramma, waarbij water dikwijls een belangrijk element is. Omdat er natuurlijk zwembaden zijn en daar doen ze dan ook spelletjes in. Vandaar dat je de mogelijkheid krijgt om ook te leren voor het beroep van (assistent) zwembadtoezichthouder (aqua & leisure host).
Een belangrijk deel van de opleiding vindt plaats bij erkende leerbedrijven. Zo loop je in de
laatste drie maanden van het
eerste leerjaar drie dagen per week
een oriënterende stage. Daarnaast
wordt er ook binnenschools vaak praktijkgericht gewerkt. Dit gebeurt binnen projecten die in een simulatieomgeving of vanuit de beroepspraktijk aangestuurd worden.
Binnen de school zal een afwisseling zijn van verschillende onderwijsvormen: instructielessen, projecten en thematisch onderwijs. Tijdens de opleiding moet je steeds zelfstandiger werken: er zal sprake zijn van afnemende sturing door de docenten. Dan zullen ze je meer zelfstandig laten werken.

Als je deze opleiding hebt gedaan is het een uitdagende en afwisselende baan. Je zult verschillende dingen kunnen doen, zoals het ontvangen van gasten, informeren en begeleiden van gasten en het verhuren en verkopen van producten en diensten.
Daarnaast zou het kunnen dat je feestjes, toernooien, uitstapjes of andere recreatieactiviteiten moet organiseren.
Het is dan jouw taak om de gasten te vermaken en ervoor te zorgen dat ze het naar hun zin hebben. Je zult bijdragen aan het entertainment van de gasten. Omdat je ze gaat vermaken.
Er moet wel volgens de voorschriften worden gewerkt en er moet rekening worden gehouden met de hygiëne en de veiligheid van je gasten en van het personeel.

Gastvrijheid wordt wel het sleutelwoord van de hospitalitymanagement opleiding genoemd. Omdat je als gastvrouw/gastheer werkt. Het werkveld is dan ook erg breed. Mensen die werkzaam zijn in deze branche werken bij heel veel verschillende organisaties.

2.1 ROC Eindhoven

waar werk je en wat doe je?
Als leisure and hospitality host kun je aan het werk in de verblijfsrecreatie. Hieronder vallen bijvoorbeeld bungalowparken, campings, speeltuinen en attractieparken.
Als leisure and hospitality host wacht je een uitdagende en afwisselende baan. Je zult verschillende soorten werkzaamheden verrichten, zoals bijvoorbeeld het ontvangen, informeren en begeleiden van gasten en het verhuren en verkopen van producten en diensten. Daarnaast zul je feestjes, toernooien, uitstapjes en andere recreatieactiviteiten organiseren.
Het is jouw taak om de gasten te vermaken en te zorgen dat ze het naar hun zin hebben. Kortom, je zult bijdragen aan de entertainment van de gasten. Hierbij moet er wel volgens de voorschriften worden gewerkt en er dient rekening te worden gehouden met de hygiëne en veiligheid.
Wat wordt er van je verwacht?
Als leisure and hospitality host krijg je te maken met verschillende mensen uit verschillende culturen. Het is daarom belangrijk dat je goed om kunt gaan met mensen. Het werk is vaak seizoensgebonden en het gaat vaak om een parttime functie met afwisselende werktijden. Omdat je in de vakanties van gasten werkt. Jij bent verantwoordelijk voor de veiligheid van de gasten, collega`s en natuurlijk die van jezelf. Deze verantwoordelijkheid moet je kunnen dragen.

watvoor vooropleiding heb je nodig?
• Leisure & hospitality assistent (2) (nieuwe stijl)
• VMBO met Economie - Gemengd
• VMBO met Economie - Kaderberoepsgericht
• VMBO met Economie - Theoretisch
Heb je wel een VMBO-diploma, maar in een andere sector? Dan kun je onder bepaalde voorwaarden instromen. Vraag dit bij de school van jouw keuze na;
Overgangsbewijs HAVO/VWO 3-4;
MBO diploma niveau 2.

Kosten
Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals reiskosten, boekenkosten, etc. Deze bijdrage verschilt per school.

Voltijd BOL:
Voor 2008/2009 is het lesgeld vastgesteld op € 993,-. Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met de IB-Groep;
BBL en Deeltijd BOL:
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding (niveau 1 en 2), dan is het cursusgeld voor 2008/2009 € 205,-. Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding (niveau 3 en 4) dan is dit € 499,-.

Als je verder wilt leren kun je kiezen uit:
- Aqua & Leisure Executive. (badmeester)
- Leisure & Hospitality Executive. (niveau 4)

2.2 De Rooi Pannen

Wij leiden je op voor een zelfstandige functie bij een recreatiebedrijf of een evenementen- en activiteitenorganisatie. Hierbij kun je denken aan: campings, dagrecreatie (o.a. attractieparken), bungalowparken, resorthotels, outdoorbedrijven, sport-/fitnesscentra, evenementenbureaus en animatiebedrijven. In je functie ben je het gezicht van het bedrijf en zorg je voor een optimale dienstverlening aan klanten / gasten. Je moet werkzaamheden kunnen uitvoeren en organiseren. (www.derooipannen.nl)

Binnen de opleiding kom je met de volgende onderwerpen in aanraking: algemene kennis van de recreatiebranche, activiteitenbegeleiding, horeca, recreatiesport (ook waterspelen), entertainment, evenementenorganisatie en frontoffice. Tijdens de opleiding kun je je specialiseren in entertainment of recreatiesport.
Het talenonderwijs is een belangrijk onderdeel van de opleiding. De talen die onderwezen worden zijn Engels & Duits en een keuze uit Spaans of Frans.
De recreatiemedewerker op een vakantiepark, camping of in een resorthotel is vaak belast met het uitvoeren van het recreatieprogramma, waarbij water dikwijls een belangrijk element is. Vandaar dat je de mogelijkheid krijgt om je tevens te bekwamen in het beroep van (assistent) zwembadtoezichthouder (aqua & leisure host).
Een belangrijk deel van de opleiding vindt plaats bij erkende leerbedrijven. Zo loop je in de laatste drie maanden van het eerste leerjaar gedurende drie dagen per week een oriënterende stage. Daarnaast wordt er ook binnenschools vaak praktijkgericht gewerkt. Dit gebeurt binnen projecten die in een
simulatieomgeving of vanuit de beroepspraktijk aangestuurd worden.
Binnen de school zal een afwisseling zijn van verschillende onderwijsvormen: instructielessen, projecten en thematisch onderwijs.

Tijdens de opleiding moet je steeds zelfstandiger werken: er zal sprake zijn van afnemende sturing door de docenten.
Na deze opleiding kun je kiezen voor de niveau-4 opleiding Leisure & Hospitality Executive of Luchtvaartdienstverlener. Hiervoor geldt een nieuwe aanmeldingsprocedure waarbij, naast studieresultaten, jouw inzet en beroepshouding een grote rol spelen. Na een afgeronde niveau- 4 opleiding is doorstroming naar het HBO mogelijk.
Vooropleiding
Als je deze opleiding wil volgen heb je een VMBO-diploma (theoretische, gemengde of kaderberoepsgerichte leerweg) nodig, bij voorkeur sector economie, met Engels en het liefst een tweede moderne vreemde taal. Ook met een overgangsrapport van HAVO-3 naar HAVO-4 ben je welkom.
Kosten
De kosten voor het eerste schooljaar zijn:
- lesgeld ministerie ca. € 995
(alleen voor studenten van 18 jaar en ouder)
- schoolbijdrage ca. € 500 tot € 600
(afhankelijk van de opleidingsplaats)
- boekengeld ca. € 400
(leerjaar 1)

2.3 Tio Hogeschool hospitality en toerisme

Een wereldjob. Dat is de beste omschrijving voor je baan na je studie SRH. Jij kunt over de hele wereld aan de slag. Als steward(ess), host(ess), receptionist(e), reisleider, de keuze is aan jou. Met jouw servicegerichte instelling, inventiviteit en representativiteit ben je welkom bij organisaties met grote namen.
Elke dag nieuwe gasten en andere collega’s. Vreemde talen, verre landen en andere culturen. Aan de slag voor luchtvaartmaatschappijen, naar het buitenland voor reisorganisaties of aan het werk in dat luxe hotel. De wereld ligt aan je voeten!

Praktijkgericht
Je leert alles op het gebied van luchtvaartdienstverlening, hostesspraktijk en reisbegeleiding. Omgangsvormen en dienstverlening staan centraal. Moderne vreemde talen (Duits, Frans, Spaans) zijn ontzettend belangrijk. Tijdens de praktijkprojecten ga je aan de slag als gastheer of gastvrouw op beurzen, evenementen en concerten. Je runt met je medestudenten een week lang een hotel en wordt getraind in praktijksituaties. Zo leer je met beide benen op de grond te blijven staan, zelfs op 10.000 meter hoogte!

Mbo-4 in één of twee jaar
Bij Tio studeer je supersnel. Na vmbo kun je in slechts 2 jaar je mbo-4 diploma SRH behalen. Je beschikt dan over de kwalificatie Luchtvaartdienstverlener op niveau 4. Heb je een havo- of mbo-diploma? Dan kun je zelfs in één jaar je mbo-4 opleiding afronden. De snelle formule van Tio is mogelijk vanwege een intensief programma, alleen voor studenten met een goede vooropleiding.

Wat moet je kunnen?
Vreemde talen zijn voor jou geen probleem. Verder heb je een dienstverlenende instelling, je vind het een uitdaging om gasten in de watten te leggen. Je staat stevig in je schoenen en speelt makkelijk in op onverwachte gebeurtenissen. Heb jij dit in je? Dan is SRH jouw opleiding.

Toelatingseisen
Met een Vmbo-diploma (TL, GL, KL) met Engels kun je deze mbo-4 opleiding in slechts 2 jaar afronden.

Een tweede moderne vreemde taal (Duits of Frans) in de vooropleiding is gewenst, maar niet verplicht. Wie geen tweede moderne vreemde taal in het pakket heeft, kan Spaans 1, Italiaans 1 of Duits 1 kiezen.

Op basis van een havo- of relevant mbo-diploma (niveau 2) kun je in het tweede jaar van SRH (Steward(ess), Receptionist(e), Host(ess) instromen. Hiermee kun je dus in slechts 1 jaar deze mbo-4 opleiding afronden.

Kosten
Collegegeld: €10.900,-
Studiematerialen: €900,-
Inschrijfgeld (éénmalig): €195,-

Ik heb dit uit de informatiegids van de
school

3. Deelvraag 2. Welke competenties verwacht de opleiding van mij? (wat kan ik al, wat moet ik nog leren?)

Je moet een bepaald type zijn om in deze branche te kunnen werken. Je moet:
• kunnen samenwerken
• initiatief durven nemen
• makkelijk contact kunnen leggen met anderen
• goede sociale vaardigheden hebben
• commercieel zijn
• flexibel zijn
• stressbestendig zijn
• persoonlijkheid uitstralen
• op de hoogte zijn van de nieuwste ontwikkelingen
en technieken
• goed zijn in talen

Tijdens de opleiding besteed je hier ook aandacht aan om het te verbeteren.

Welke competenties die ik hiervan heb zijn:
• kunnen samenwerken, want we hebben vaak samen moeten werken aan een opdracht.
• makkelijk contact kunnen leggen met anderen
• goede sociale vaardigheden hebben
• commercieel zijn
• flexibel zijn, dat het niet uitmaakt wanneer je precies moet werken.
• stressbestendig zijn
• persoonlijkheid uitstralen
• goed zijn in talen, want je moet een aantal talen voldoende spreken.
De dingen die ik nog niet zo goed kan, zou ik dus nog moeten verbeteren.

4. Deelvraag 3. Ben ik geschikt voor de opleiding ‘Leisure & Hospitality Host?

Voordat ik een werkstuk over deze opleiding ging maken, heb ik veel gepraat over wat ik nou eigenlijk wou gaan doen. Want daar was ik nog steeds niet over uit.
Ik kwam er toen achter dat ik wel iets met reizen wou doen of iets in die richting.
Deze opleiding past daar goed bij vind ik zelf, en ik vind het ook leuk om met mensen te werken.

Veel van de competenties die je nodig hebt, ben ik al redelijk goed in.
Zoals samenwerken bijvoorbeeld. Ik vind het leuk om samen te werken en daarbij moet je meteen goede sociale vaardigheden hebben. De talen gaan ook goed, tenminste de talen die ik als vak heb, dat zijn Duits en Engels. Daar sta ik goed voor gemiddeld.
Dus als ik kijk naar welke competenties je nodig hebt, en welke ik al heb, denk ik, dat ik best geschikt ben voor de opleiding ‘Leisure & Hospitality Host’.

5. Mijn stage bij (naam bedrijf)

We moesten dit jaar stage lopen. Eigenlijk wilde ik naar een reisbureau gaan. Maar die deden dat niet, omdat het rond die tijd de drukste tijd van het jaar was.
Toen ben ik naar een administratiekantoor gegaan, omdat het toch iets met de sector economie te maken had.
Ik heb er 5 dagen stage gelopen. De dagindeling voor mij zag er zo uit:

DAG 1:
Maandag 19 januari 2009 / 8.30 - 12.00 uur:
De eerste dag dat ik binnenkwam stelde ik me voor. Daarna werd ik achter de computer gezet. Daar moest ik een inkoopboek inboeken. In een inkoopboek staan de dingen die ze inkopen. Dan moet je de codes die er voor staan intypen in de computer en het bedrag erbij zetten.
Het inboeken van een telerekening, dat is precies hetzelfde, alleen is een telerekening weer iets anders dan een inkoopboek.
Ik moest ook nog coderen en inboeken van een bankboek. Coderen moet je doen omdat je de rekening anders niet in de computer kunt zetten. Je hebt dan een blaadje met alle codes erop, en daar moet je het goede uit gaan zoeken.

Maandag 19 januari 2009 / 13.00 - 17.00 uur:
Na de pauze ging ik weer achter de computer zitten, ik ging toen meteen verder met het inboeken van het bankboek omdat ik dat niet af had gekregen voor de pauze. Toen ik dat had gedaan, moest ik 2x aangifte van de omzetbelasting doen. Dan moet je op internet van alles invullen wat je uit hebt gerekend en dan komt eruit wat je moet betalen.
Ik heb ook weer een telerekening gecodeerd en ingeboekt. En ook kasboekingen ingevoerd. Dat zijn bonnetjes van wat mensen hebben gekocht en die moet je dan invoeren in de computer.

DAG 2:
Dinsdag 20 januari 2009 / 8.30 - 12.00 uur:
Ik kwam ’s morgens weer binnen rond half 9 en ging weer achter een computer zitten. Ik kreeg een map van een klant van het bedrijf en moest het verkoopboek gaan coderen en in gaan boeken. Een verkoopboek zijn de dingen die dat bedrijf verkoopt.
Verder heb ik ook het inkoopboek van deze klant gecodeerd en ingeboekt.
Toen ik dat af had, ging ik verder met een bankboek voor het bedrijf te coderen.

Dinsdag 20 januari 2009 / 13.00 - 17.00 uur:
Na de pauze ging ik weer verder met het coderen van het bankboek. Toen ik dat af had, ging ik het in de computer invoeren.
Daarna had mijn begeleider uitgelegd wat een memoriaalpost was en hoe ik dat in moest voeren. Dat heb ik toen gedaan, maar wel samen met mijn begeleider omdat het de eerste keer was.
Toen ik dat af had, moest ik weer aangifte van de omzetbelasting doen. Moest ik weer op internet allemaal dingetjes invullen die ik uit had gerekend.
Uiteindelijk kwam er weer hetzelfde uit.

DAG 3:
Woensdag 21 januari 2009 / 8.30 - 12.00 uur:
Iets voor half 9 kwam ik weer binnen op het kantoor.
Ik kreeg een nieuwe map van een andere klant. Ik moest eerst een bankboek coderen, ik kende de meest voorkomende codes voortaan wel uit mijn hoofd, dus dat ging al een stuk sneller. Toen ik dat af had, ging ik hem invoeren in de computer. Bij een bankboek moet je trouwens wel opletten dat je kijkt of het erbij of eraf gaat. Daar heb ik me een paar keer in vergist.
Daarna heb ik een verkoopboek gecodeerd en ingevoerd, dat ging ook al een stuk sneller omdat ik het al vaker had gedaan.
Toen ik dat af had, ging ik van het bedrijf het inkoopboek coderen en invoeren.
Ik moest nog iets coderen, maar dat heb ik niet ingevoerd.
Daarna moest ik een werklijst voor 2009 maken, omdat ze er een aantal nieuwe klanten bij hadden gekregen en dan zou het dus overzichtelijker zijn als het gewoon in de computer stond, want dan zouden ze nieuwe klanten er ook gewoon bij kunnen zetten als het nodig was.

Woensdag 21 januari 2009 / 13.00 - 14.00 uur:
Ik heb na mijn pauze nog even de werklijst afgemaakt en toen hadden ze geen werk meer voor me.
Toen mocht ik dus na misschien net een uurtje weer naar huis.

DAG 4:
Donderdag 22 januari 2009 / 8.30 - 12.00 uur:
Om half 9, zoals heel de week al, kwam ik weer binnen op het kantoor. Ik mocht weer achter de computer gaan zitten.
Ik kreeg weer een nieuwe map, van weer een ander bedrijf en moest het inkoopboek gaan coderen en invoeren. In de map zitten blaadjes, en daar moet je dan de codes opzetten, maar ook welk volgnummer het is, want dat staat er nog niet op.
Ik moest ook nog een verkoopboek inboeken. Bij een verkoopboek staat wel het volgnummer bij, dus daar hoefde ik dat niet bij te zetten.

Donderdag 22 januari 2009 / 13.00 - 17.00 uur:
Na mijn pauze ging ik weer verder, alleen kreeg ik nu weer een andere map, van alweer een ander bedrijf. Ik moest van dit bedrijf alleen het inkoopboek en het verkoopboek coderen en invoeren.

DAG 5:
Vrijdag 23 januari 2009 / 8.30 - 12.00 uur:
Zoals heel de week al, kwam ik weer rond half 9 binnen. Ik ging alweer achter een computer zitten en kreeg weer een map.
Het eerste wat ik moest gaan doen was een bankboek coderen en invoeren.
Toen ik dat af had, werd er aan mij gevraagd of ik jaarrekeningen in wou gaan binden. Ik wist niet wat het was, maar het leek me wel leuk om even te gaan doen. Dus ik kreeg stapeltjes papier met wat ik in moest gaan binden.
Dan moest je ringetjes aan een apparaat hangen, gaatjes in het papier maken en dan zo in de ringetjes doen. Daarna moest je de ringetjes dichtknijpen en dan was de jaarrekening klaar.
Ik had ze allemaal af en toen moest ik brieven gaan maken voor de loonheffingen van januari 2009. Die heb ik ook verstuurd.
Ik heb daarna ook nog brieven gemaakt voor de salarisstroken en die heb ik samen met de brieven voor de loonheffingen verstuurd.

Vrijdag 23 januari 2009 / 13.00 - 15.00 uur:
Ik kwam na mijn pauze weer op kantoor.
Omdat ik heel de ochtend nogal veel had gedaan, hoefde ik de middag niet heel veel te doen. Ik heb toen toch nog een verkoopboek en een inkoopboek gecodeerd en ingevoerd. Voor de rest van de vrijdag was ik vrij.

6. Conclusie stage.

Mijn conclusie van mijn stage is dat ik het wel leuk vond om te doen. Ik heb er ook echt heel veel van geleerd. Vooral inboeken. Maar ook met verschillende programma’s werken zoals Excel en Acces.
Maar uiteindelijk denk ik dat ik toch liever geen baan wil waarbij ik bijna elke dag met hetzelfde bezig ben. Ookal zit er veel verschil tussen administratiekantoren, het lijkt mij niet zo’n leuk werk om te doen.

7. Conclusie opleiding

Deze opleiding lijkt me erg leuk.
Ik heb me ook al ingeschreven op De Rooi Pannen in Eindhoven. Daar ben ik ook op de open dag heen geweest en de school sprak me meteen aan, het had een superleuke sfeer en het is een kleine school en dat vind ik persoonlijk toch wel fijner.
Ik ben ook naar het ROC geweest in Eindhoven, maar toen ik daar binnen kwam, had ik een heel ander gevoel van de school.
Bij de TIO ben ik niet geweest, maar dat kwam omdat ik daar toch niet heen mocht, omdat mijn ouders dat te duur vonden.
Dus ik kies voor de opleiding ‘Leisure & Hospitality Host’. Het is een niveau 3 opleiding van 3 jaar. En als ik deze opleiding af heb gerond, dan wil ik er in 1 jaar nog de vervolgopleiding ‘Leisure & Hospitality Executive’ er achteraan doen.
Als je die opleiding doet, dan heb je meer kans op een leidinggevende functie en met de ‘Leisure & Hospitality Host’ heb je meer kans op een uitvoerende functie.

8. Slot

Dit sectorwerkstuk moesten we maken in het 4e leerjaar van het VMBO om te kijken of een opleiding iets voor je was.
Dit werkstuk is voor mij dus best een goede manier geweest om erachter te komen of ik deze opleiding wil gaan doen.
En zeker omdat ik nog niet wist wat ik precies wilde. Maar door middel van dit werkstuk ben ik er wel achter gekomen.
Ik vond het eigenlijk ook niet zo heel erg om het te maken, want je hebt er toch wat aan.

9. Bronvermelding

Site van De Rooie Pannen + informatiegids Rooie Pannen:
http://www.derooipannen.nl

Site van ROC Eindhoven + informatie gids ROC Eindhoven:
http://www.roceindhoven.nl

Site van TIO + informatiegids TIO:
http://www.tio.nl

Google, voor plaatjes en informatie:
http://www.google.nl

REACTIES

Y.

Y.

chickennugget

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.