Inleiding:
Ik ben Robert. U kijkt nu naar mijn sectorwerkstuk. Dit werkstuk gaat over
De stijging van de zeespiegel. Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik vind dat er wat aan gedaan moet worden. Het spreekt me ook aan omdat het de hele wereld aan gaat. Mensen zijn niet bewust hoe erg het nu eigenlijk is.
Ik ga in dit werkstuk onderzoeken:
Hoe komt het dat de zeespiegel stijgt?
Wat zijn de gevolgen voor Nederland?
Mijn hoofdvraag is:
Maak ik nog mee dat Nederland onder water loopt?
Ik wens u veel leesplezier en ik hoop dat u er wat van opsteekt.
Met vriendelijke groet,
Robert
1. Stijging zeespiegel:
1a Hoe komt het dat de temperatuur stijgt
Ik ga in deze deelvraag onderzoeken hoe het komt dat de temperatuur stijgt, hoeveel het is gestegen en gaat het nog stijgen?
De Aardopwarming (wordt ook Global warming genoemd) beschrijft het fenomeen waarbij een stijging van de gemiddelde temperatuur van de aarde (hiermee wordt de aardatmosfeer en de oceanen bedoeld) waargenomen wordt. Sinds het begin van de twintigste eeuw is de gemiddelde temperatuur met ongeveer 0,74°C gestegen. Het algemeen geaccepteerde standpunt is dat deze stijging wordt veroorzaakt door een versterking van het broeikaseffect, dat op zijn beurt voornamelijk veroorzaakt wordt door de door mensen veroorzaakte toename van koolstofdioxide (CO2) en andere broeikasgassen, zoals methaan en drijfgassen. Men voorspelt dat de temperaturen nog met 1,4°C tot 5,8°C zullen stijgen tussen 1990 en 2100. Dit zal grote veranderingen met zich meebrengen voor mens en milieu.
Hier zie je de aardetemperatuur in een stijgende lijn. Je ziet dat het stijgt. Maar over 5 jaar hetzelfde zal blijven dus de komende 5 jaar niet zou stijgen.
Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Opwarming_van_de_Aarde
1.2 Gevolgen van de opwarming van de aarde
Ik wil weten hoeveel de zeespiegel de afgelopen tijd is gestegen.
Met de volgende punten hoop ik dat duidelijk te maken.
• Uitzetting zeewater
• Smelten van gletsjers en landijs
• Smelten van de Groenlandse ijskap.
Uitzetting zeewater
wanneer de luchttemperatuur stijgt zal ook de temperatuur van de oceanen stijgen, eerst aan het oppervlak en later ook op grotere diepte. Als gevolg van de opwarming zal het oceaanwater uitzetten. hoeveel het water uitzet bij een
bepaalde temperatuur stijging hangt sterk af van de temperatuur van het zeewater zelf: warm water zet meer uit dan koud water. Ook het zoutgehalte en de diepte waarop het water zich bevindt zij van belang voor de uitzetting
(zout water zet meer uit dan zoet water bij dezelfde temperatuurstijging).
(hiernaast zie je een figuur waar op je kan zien bij hoeveel graden de zeespiegel stijgt.)
Smelten van gletsjers en landijs
Doordat de temperatuur stijgt, smelten gletsjers en kleine ijskappen en slinken grote ijskappen op Groenland en Antarctica waardoor er meer water in oceanen en zeeën komt. Het zeewater wordt ook verwarmd, waardoor thermische expansie optreedt. Dit houdt in dat het zeewater uitzet en dat het volume toeneemt. Hierdoor kunnen overstromingen ontstaan.
Smelten van de Groenlandse ijskap
In de afgelopen eeuw is de zeespiegel tien keer sneller gestegen dan het gemiddelde van de afgelopen tweeduizend jaar. Een angstaanjagend scenario is dat de Groenlandse ijslaag smelt. Volgens de IPCC:
'Klimaatmodellen laten zien dat de lokale opwarming boven Groenland ongeveer drie keer zo hoog is als het wereldwijde gemiddelde. IJslaagmodellen voorspellen dat een lokale opwarming van meer dan 3 graden, als deze millennialang wordt doorgezet, zal leiden tot een geheel smelten van de Groenlandse ijskap. Resultaat daarvan: een zeespiegelstijging van zo’n zeven meter.'
Het IPCC voorspelt dat de wereldwijde opwarming de komende eeuw tussen de 1,4 en 5,8 graden zal bedragen. Rond Groenland zal dat drie keer zoveel zijn. Het smelten van de Groenlandse ijskap is al in gang gezet. Dat ondervond de Greenpeace-expeditie tijdens hun expeditie in de zomer van 2005
1c Wat is de toekomst verwachting?
Het toekomstige zeeniveau wordt berekend met behulp van klimaatmodellen. Klimaatmodellen zijn vergelijkbaar met de computermodellen die worden gebruikt voor de weersverwachtingen, alleen willen we nu een eeuw of langer vooruit kijken. In deze modellen worden de natuurkundige vergelijkingen die de stromingen in de atmosfeer en de oceaan bepalen opgelost op een rekenrooster. De berekeningen worden gedaan op een veel grover rooster dan voor de weersverwachtingen, omdat ze anders veel te veel computertijd zouden kosten. Berekeningen met klimaatmodellen worden gedaan voor verschillende toekomstscenario's, met een hoge en een lage uitstoot van broeikasgassen, bijvoorbeeld.
Hierop kun je zien waar de bodem stijgt en daalt in vergelijking met het water. Dat kan je zien aan de kleuren en je kunt ook zien waar je droog zit.
1d Kunnen we het langzamer laten gaan?
Ik ga in dit hoofdstuk onderzoeken of we de zeespiegelstijging langzamer kunnen laten gaan.
De wereld moet minder met de auto gaan. Er zijn teveel voertuigen op de weg. We kunnen bijvoorbeeld ook met zijn allen de vuile was, in 10 graden minder wassen.
Er zijn een aantal maatregelen genomen om zo ervoor te zorgen dat het broeikaseffect niet nog erger zal worden. Een aantal hiervan zijn:
- Verhoging van de energiebelastingen.
- Een reductieplan opzetten voor andere broeikasgassen dan CO2.
- Een deel van de extra financiële middelen gebruiken voor projecten tegen het broeikaseffect.
- Versnelde invoer van alternatieve brandstoffen in het wegverkeer.
In het Kyoto verdrag is voor elk land dat ze gemiddeld 5% omlaag moeten gaan dan in 1990. elk deelnemend landheeft een ander doel. Het Nederlandse reductiedoel is 6% verlagen ten opzichte van 1990
REACTIES
1 seconde geleden