Provincies van Nederland

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
  • Sectorwerkstuk door een scholier
  • 5e klas havo | 4695 woorden
  • 1 februari 2006
  • 34 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.5
  • 34 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
De Galaxy Chromebook maakt je (school)leven makkelijker!

Met de Galaxy Chromebook Go kun je de hele dag huiswerk maken, series bingen en online shoppen zonder dat 'ie leeg raakt. Ook kan deze laptop wel tegen een stootje. Dus geen paniek als jij je drinken omstoot, want deze laptop heeft een morsbestendig toetsenbord!

Ontdek de Chromebook!
H2 Provincies
2.1
Groningen
Inleiding op Groningen:
Groningers zijn te omschrijven als vriendelijk maar ook erg nuchter dit waarschijnlijk omdat Groningen vroeger een echt boerenland was.Een typisch spreekwoord is dan ook : ’T kan minder (wat betekend; het is heel mooi) dit heeft weer te maken met die nuchterheid van de Groningers. Een traditie in Groningen is het klokkenluiden op oudejaarsavond. En op nieuwjaarsdag eet men nieuwjaarrolletjes(koekje met slagroom erin)Hoewel Groningen een moderne studentenstad is, is het toch nog een beetje een boerenland.
De Groningse boeren hebben een heel imago in Groningen , hierover gaat een klein grapje: Toen de Schepper de Groninger boer maakte, boetseerde hij als laatste de mond. Maar niet zodra had Hij die handeling verricht of de boer zei: ‘Van mien laand ôf.’Wat ook typisch Gronings is , zijn de borgen. In de middeleeuwen woonden de grootgrondbezitters in bakstenen gebouwen (de borgen) zodat ze zich konden verdedigen tegen opstandige mensen. de steenhuizen waren ongeveer 8x11 meter en bestonden uit een kelder en een zolder waartussen een verdieping zat. Later kregen de gebouwen een representatieve functie.

Een van de meest bekende bezienswaardigheden van Groningen is zeehondencrèche Pieterburen. Sinds 1971 vangt Lenie 't Hart zieke en zwakke zeehonden op in de Zeehondencrèche Pieterburen. De crèche is een echt zeehondenziekenhuis, met quarantaines, laboratorium, röntgenafdeling, etc.Ook worden er rondleidingen verzorgt.Er is een expositie en een film die voorlichting geeft over de problemen die zeehonden ondervinden in de natuur.
Spoorlijn. Toen de Nederlandse spoorwegen een spoorlijn wilden aanleggen die door de Rensumaborg in Uithuizermeeden ging, vond de toenmalige eigenaar dat geen probleem hij had alleen 1 maar. ‘Dan moet de trein als er gasten voor mij in zitten wel vlak voor mijn deur stoppen. En dat gebeurde waardoor Rensumaborg een lange tijd de enige plek in Nederland was met een particulier station.
Wat natuurlijk ook erg bekend is in Groningen zijn de Wierden. Net als in Friesland en dus ook in Groningen zijn er een groot aantal dorpen gebouwd op heuvels (wierden) om overstromingen tegen te gaan. Voorbeelden van Wierde-dorpen zijn Warffum, Niehove en Spijk. Van de meer dan 600 wierden die er ooit waren, zijn er nog maar 46 die niet aangetast zijn door afgravingen.
Voetbalclub van Groningen: FC groningen
Dialect: gronings
Aantal inwoners: 570.369
Naam volkslied: GRÖNNENS LAID
Plaatselijk gerecht: pofferd: een soort gestoomde koek/cake met veel boter en suiker en stroop
2.2
Friesland
Inleiding op Friesland.
De Friezen staan bekend om hun koppigheid en hun stugge gedrag. Ook zijn het mensen die veel waarde hechten aan ‘hun land’. Met hun eigen taal (het fries), eigen sporten(kaatsen, fierljeppen) vormen zij hun eigen landje. Friesland is een vlak land waar nog veel Friese boeren wonen.Friesland is een land op zichzelf.
Waar Friesland natuurlijk alom bekend staat is de Friese elfstedentocht . Dat is een 200 kilometer lange schaatstocht door de Friese steden,Leeuwarden,Sneek,Ijlst,Sloten,Stavoren,Hindeloopen,Workum,Bolsward,Harlingen,

Franeker en Dokkum. De eerste officiële wedstrijd werd gereden op 2 januari 1909 van de 22 deelnemers arriveerden er maar 9. De laatste elfstedentocht is gereden in 1997 waarvan Henk angenent winnaar was. Bij de elfstedentocht is het belangrijkste voor de rijder het foto 3
beroemde kruisje(soort medaille die je krijgt als je voor 12 uur s’nachts binnen komt) behaald.
Naast de elfstedentocht is er nog een bekende Friese sport , namelijk het fierljeppen. Bij fierljeppen heb je een aanloopschans van 50 meter nodig en een lange stok van 10 meter. Terwijl je met de stok over een brede sloot springt, moet je zo snel en zo hoog mogelijk in de stok klimmen om zo ver mogelijk aan de overkant te komen.
Symbool van de Friese vrijheid is Grutte pier. Een 16e eeuwse held. Hij liet vreemdelingen een fries zinnetje zeggen waardoor hij kon zien of de vreemdeling fries was het zinnetje: Butter ,brea en griene tsiis, hwa’t dat net sizze kin is gjin oprjochte Fries. Wie over zijn woorden struikelde werd vaak vermoord. Het fries is geen dialect maar een taal (niet iedere Nederlander is het daar overigens mee eens!) . Er worden wel andere vormen van fries gesproken in friesland zelf maar dat word beschouwd als dialect van het Fries.
Het wadlopen.. Je kunt naar een eiland lopen, of je kunt een tocht over het wad maken.
Een wadlooptocht begint twee uur voor laagwater. Eerst wordt de kwelder(stuk met veel modder) gepasseerd.. Dan volgt het wad: Lopen over drooggevallen platen. Het wadlopen gaat over de zeebodem, dwars door de Waddenzee.
Voetbalclub van Friesland:S.C heerenveen
Dialect(taal): Fries
Aantal inwoners: 641.881
Naam volkslied: It Fryske Folksliet
Plaatselijk gerecht: sukerbole , een brood met zachte binnenkant royaal bestrooid met suikerstukjes.
2.3
Drenthe
Inleiding op Drenthe:
Drentenaren worden omschreven als open maar ook gemoedelijk. Een kreet uit Drenthe is uit de tv serie: ik bid niet voor bruine bonen.’Drenthe wordt ook wel het land van Bartje genoemd vanwege de tv serie Bartje.In Drenthe word ook veel waarde gehecht aan de Naoberplicht(spreek uit: nooberplicht). Die zegt dat je altijd klaarmoet staan voor je buren.
Hunebedden, Drenthe heeft er in totaal 52 van. Vroeger werd gedacht dat hunebedden bedoelt waren als grafkamers. Maar dat is niet zo. Ze zijn gebouwd door het trechterbekervolk. Hunebedden zijn op elkaar gestapelde keien. En oorspronkelijk lagen de hunebedden verborgen onder een heuvel.
Over de heiden van Drenthe zwerven nog steeds schaapskudden met hun herders. Het is iets typisch voor het Drentse landschap. De herders en hun kuddes lopen planmatig over de heide en grazen iedere dag op een ander stuk totdat het hele gebied kaal is. Voorbeelden van kuddes zijn op het Balloërveld, het Hijkerveld, Nationaal Park Dwingelderveld en in de omgeving van Exloo.
De paasvuren: een paasvuur is in het kort een grote hoop takken die ontstoken word met Pasen het is een spektakel wat veel mensen trekt.Het ontsteken van de paasvuren is van oorsprong een heidens ritueel. Tegenwoordig worden op tweede paasdag op diverse plaatsen in Drenthe paasvuren ontstoken De bulten worden gekeurd en er worden prijzen toegekend voor de mooiste paasbulten. In alle gevallen komt zo'n vuurtraditie voort uit het verlangen naar zon en vruchtbaarheid en vreugde om de zon. Foto 4
In Drenthe is ook het veengebied erg bekend.Veen is een dikke grondlaag met daarin planten resten. het veen is een soort drassig moeras dat ervoor zorgt dat de veenlaag luchtdicht afgesloten is en dat daardoor zijn de resten van de planten goed bewaard gebleven. men ontdekte dat je als je veen afgroef en het droogde dat je het heel goed kon stoken en dat was het beging van turf. In de buurt van Yde is een aantal jaren geleden met meisje van Yde gevonden in het Drentse veen. Zij is gereconstrueerd en daardoor kreeg zij veel bekendheid.
Voetbalclub:FC emmen
Dialect:de drentse toal
Aantal inwoners: 474.506
Naam volkslied: Mien Drenthe
Plaatselijk gerecht:droge worst
2.4
Overijssel
Mensen uit Overijssel zijn te omschrijven als gemoedelijk,vriendelijk en makkelijk. Een bekend spreekwoord uit Overijssel : Het huus bie de schuure loaten, wat betekend dat je de dingen niet uit hun verband moet halen.Een traditie uit Overijssel is het Sukkerbiet’n-feest in Lemelerveld. Dat is een feestweek vanwege de gelukte oogst. (Maar als deze niet gelukt is, word het ook gevierd)
Wie in de winter in Overijssel is kan nog steeds het geluid van de midwinterhoorn horen. Het bespelen van het blaasinstrument is al een oude traditie . De blazers in Eibergen bijvoorbeeld spelen alleen tussen de eerste adventszondag en driekoningens. Vroeger werden de geesten verjaagd en de vruchtbaarheidsgeest aangeroepen. Maar tegenwoordig voor de geboorte van het kindje jezus.aldus de traditie.
.
Het paard van Twente, het dier van de Germanen, is in de loop der tijden uitgegroeid tot het Twentse Ros en is symbool voor de Twentse voetbalclub.Hieronder staan enkele voorbeelden:
Ook is Overijssel bekend om zijn klompen(bouw)
Foto 5
Eén van de bekendste bakkerijen van Nederland en Europa. De eerste bakkerij van Bolletje was gebouwd in de Grotestraat Zuid van Almelo, tegenwoordig zit de bakkerij aan de Turfkade (oost) te Almelo.
Wat is traditie bij een Twentse Bruiloft
Bij een bruiloft in Twente is het de gewoonte dat de gasten geld meenemen en dus geen cadeaus! Dag bruiloft (overdag en 's avonds): per persoon ongeveer tussen de 35 euro en de 50 euro.Avond bruiloft (alleen 's avonds): per persoon ongeveer tussen de 15 euro en de 20
Voetbalclub van Overijssel:FC Twente
Dialect: Twents
Aantal inwoners: 1.094.032
Naam volkslied:Twents volkslied en Overijssels volkslied
Plaatselijk gerecht: krentenwegge
2.5
Gelderland
Inleiding op Gelderland:
Gelderland word verdeelt in 3 gedeelten :de Betuwe, bekend om zijn fruit.De veluwe, om zijn vele bossen, en de achterhoek om de agrarische bezigheden.De veluwe kent zo zijn traditie om een ‘Koningin Caluna’ te kiezen in Ede. Ook heeft Gelderland ieder jaar weer last van de paasvuren van de buurprovincies (als de wint verkeerd staat waait alle rook richting Gelderland)Gelderland is een provincie met veel groen en vol oude tradities.
Een typische Gelderse traditie is deze:
vroeger werd Gelderland geregeerd door de hertog van Gelre.
Deze hertog had een familielid die op het landgoed Staverden (bij Ermelo) woonde. Op het landgoed liepen veel witte pauwen rond.
De staarten van de pauwen werden gebruikt als pluim in de helmen van de ridders van de hertog.
Dat landgoed bestaat nog steeds en er lopen ook nog witte pauwen rond.
De traditie is dat door de Burgemeester van Ermelo een bos pauwenveren aangeboden aan de Commissaris van de Koningin in Gelderland.
Foto 6
Gelderland is met zijn oppervlakte van 5100km2 de grootste provincie van Nederland. Er zijn veel bossen, rivieren en kastelen. Gelderland kent 3 duidelijke gebieden:in het noorden ligt de Veluwe, een groot natuurgebied met bossen, velden en zandophopingen. In het oosten ligt de Achterhoek. Hier is ook veel natuur maar ook kleine akkers,oude boerderijen, grote landgoederen en kasteeltjes. In het zuid-westen tussen de rijn, de maas en waal ligt de Betuwe. Een watergebied met veel dijkjes.
In Gelderland vind je ook het middelpunt van Nederland.
Ook is Paleis Het Loo te zien in Gelderland. Stadhouder Willem de 3e liet het Loo in 1692 bouwen als jachtslot. Heel lang werd het huis als zomerverblijf gebruikt door de Oranjes. Omdat het zo’n mooi gebouw is word het ook wel het ‘versailles van de Nederlanden’ genoemd. Na een grondige restauratie dient het gebouw nu als museum.
Elke Nederlander van boven de 30 kent 'Flipje'. Op elk potje jam van de jamfabriek de Betuwe zat een flipje. Het flipje was een bonnetje, dat afgeweekt moest worden. En op deze bonnetjes kreeg men een albumpje met een verhaal over Flipje. Flipje is een figuurtje van kersen/rode bolletjes die samen een figuur / jongen vormden.
Foto 7
Achter de rivierdijk van de Waal ligt de 'Kleibergse Buitenpoort', van 1677. In het verleden was het de waterpoort naar de haven van Tiel. Tegenwoordig is die haven een marktplein.
Naast de poort ligt een kleine publieke kruidentuin. Het is toegestaan om wat kruiden te plukken voor eigen gebruik.
Nijkerk (of Niekark)(een plaats in gelderland) kent een aantal heel speciale jenevers. En er is maar één winkel waar ze te koop zijn. De winkelier weet alles van alle soorten jenever
Voetbalclub van gelderland: Vitesse
Dialect: -
Aantal inwoners: 1.949.200
Naam volkslied: Geldersch Volkslied
Plaatselijk gerecht: Kaneelbeschuitjes.Een ouderwetse traktatie uit de Achterhoek. Langwerpige beschuitjes met suiker en kaneel bestrooid.
2.6
Flevoland
Inleiding op Flevoland:
Flevolanders zijn te omschrijven als makkelijk, aardig, open, vrij en gemoedelijk(omdat er veel gezinnen wonen) Wat wel bijzonder is in Flevoland is dat er destijds bij de drooglegging veel mensen uit het oosten, uit Amsterdam, uit Zeeland hiernaar toe zijn gekomen. Dat betekent dat je met verschillende culturen in een polder woont.Almere, de stad van Flevoland heeft als spreekwoord dan ook Almere, de stad waar alles kan! Almere kent ook een alcoholhoudend drankje: Het Almerejaantje.Het symbool van Flevoland is de Kiekendief.
De provincie Flevoland is ontstaan op 1 januari 1986. Het was historisch omdat er niet iedere dag een nieuwe provincie bijkomt. Ruim 160 jaar geleden was dat voor het laatst. Toen werd de provincie Holland opgesplitst in Noord- en Zuid-Holland.
Flevoland heeft meer windmolens dan welke provincie ook. Deze provincie heeft maar wel 432 windmolens die zo’n 400 miljoen euro hebben gekost.
Urk is de kleinste gemeente in flevoland met 17.000 mensen Sinds 1939 is Urk geen eiland meer. Urk, was vroeger een vissersgemeenschap.. urk kent al een geschiedenis vanaf 966.Urk leeft van de visserij en heeft meer dan 160 schepen. Dit is de grootste vissersvloot van ons land.Urk is niet alleen één van de foto 8 belangrijkste vissersplaatsen maar heeft ook de grootste platvis markt van Nederland (behoort in Europa tot de grootste drie).
Het was eerst de bedoeling dat een soort van "nieuwe mens" deze nieuwe provincie zou gaan bewonen.Wie in de 50er en 60er jaren in Flevoland wilde wonen, werd eerst door een speciale commissiegoed onderzocht. Lichamelijke en geestelijke gezondheid, levensinstelling, vlijt en vroomheid waren daarbij belangrijke criteria in Flevoland te mogen wonen. De commissieleden - zo zeiden oudere bewoners - zouden zelfs kasten hebben gecontroleerd om na te gaan of netheid in orde was. Het project is mislukt, want nu is Lelystad, een stad voor mensen die in Amsterdam werken maar geen geld hebben voor een woning in Amsterdam.
Voetbalclub van Flevoland: SC Almere
Dialect:, geen
Aantal inwoners: 374.721
Naam volkslied: Flevolands volkslied
2.7
Noord-holland
Inleiding op Noord-Holland
De mensen uit Noord-Holland zijn open,ondernemend. In Noord-Holland vind je ook veel verschillende culturen vooral in Amsterdam.een traditie in Noord-Holland is luilak, de zaterdag voor Pinksteren gaan de kinderen vroeg de straat op en maken zo veel mogelijk lawaai en smeren zeep op de ramen zodat mensen er vroeg uit moeten en wakker worden( dit word gedaan om te zeggen ‘de zomer komt eraan, uit je bed’!). Noord-Holland is misschien wel de meest typische Hollandse provincie vanwege de vele molens, het water en de kaasmarkt! :
Kenmerkend voor het landschap van Noord-Holland is toch ook wel het typisch Nederlandse : de vlakke weilanden, met heel veel slootjes en omringd door dijken met koeien en in de verte een kerktoren. Ook is er veel water daar,aan 3 kanten word de provincie omringd door water: de Noordzee, de waddenzee en het ijselmeer.Nederland heet niet voor niet holland-waterland.Het noordelijke deel ziet er zo uit en is vrij leeg. Het zuiden daarentegen is compleet volgebouwd.
In het noorden van Noord-Holland staan de nog steeds werkende molens op deZaanse Schans.dat zijn de typische Hollandse molens. Dichtbij staan er huizen, allemaal gebouwd van hout omdat ze als ze van steen waren zouden zinken in de zachte veenbodem.
De grote gaper. In de 19e eeuw waren ‘gapers’ een uithangbord van apotheken.
De alkmaarse kaasmarkt:
Alkmaar is beroemd om zijn kaasmarkt. Van half april tot half september worden hier op vrijdagochtend op traditionele wijze in kazen gehandeld. Deze wordt vervolgens door dragers naar de Waag gebracht om te worden gewogen.
Foto 9
Haarlem is de hoofdstad van deze provincie.
Haarlem kent in de binnenstad veel pleintjes,oude gebouwen en cafés. onder de bomen rond het plein zijn er heel veel terrassen. De grote markt is al heel lang het ontmoetingspunt voor Haarlemmers.
Plaatjes 17e en 18e-eeuwse huizen aan het spaarne in het centrum van Haarlem. Blz. 184
Amsterdam,de hoofdstad van Noord-Holland maar wel van Nederland. Amsterdam word gekenmerkt door de gezellige terrasjes, de dam, de vele winkelstraten , het beroemde vondelpark waar veel mensen zijn als het mooi weer is. Maar ook de rondvaartboten, de wallen en de vele souvenirs winkeltjes. Amsterdam staat bekend om zijn grachten. In de 17e eeuw werden de grachten gebouwd voor rijke mensen zodat zij daar hun huizen konden bouwen. De Jordaan(een wijk) werd als woonplaats voor de arbeiders en immigranten gebouwd. In Amsterdam staat ook het Achterhuis. Dat is het beroemde huis waar Anne Frank(Joodse) en haar familie onderdoken tijdens de 2e wereldoorlog. Achter de boekenkast in het huis zat nog een ruimte waar Anne Frank woonde. Het paleis op de Dam, in 1640 werd dit als nieuw gemeente huis gebouwd. Toen het na 2 jaar klaas was werd het gebruikt als stadshuis en rechtsgebouw.In 1935 ging koningin Wilhelmina in het paleis wonen en nu word het nog gebruikt door de koninklijke familie voor feesten,recepties etc.
foto 10
Voetbalclub van noord-holland: Ajax
Dialect: velen, waaronder west-nederlands , amsterdams,
Aantal inwoners: 2.559.395
Naam volkslied: Noord-Hollands Volkslied
2.8
Zuid-Holland
Inleiding op Zuid-Holland:
Zuid-Hollanders staan bekend om hun openheid, vriendelijkheid en dat ze ruimdenkend zijn.Het spreekwoord uit Zuid-Holland luid: ‘Wie in Zuid-Holland is geboren, voelt zich nooit verloren’. Het is een wereldlijke provincie. De molens in Zuid-Holland zijn kenmerkend voor deze provincie.Het is ook een drukke provincie vanwege de vele steden en de havenstad Rotterdam.
Zuid-Holland is bekend om zijn bloembollen en bloemenvelden. In de bollenstreek worden vooral gladiolen, lelies,narcissen, irissen en de belangrijkste: de tulpen gepland.de bollenstreek is een 30 km lange strook tussen Haarlem en Leiden. Eind april is er altijd een bloemencorso. Een bonte stoet praalwagens gevormd door allemaal bloemen. Die rijden van Noordwijk naar Haarlem.
Delfts blauw.
Delfts blauw is aardewerk als nabootsing van het Chinese porselein. Maar beroemd over de hele wereld. Om 1700 waren er ongeveer 30 fabriekjes die het Delfts blauw produceerden. Nu telt delft nog maar 3 aardewerkfabrieken.
De Euromast is een toren in Rotterdam, die ter gelegenheid van de Floriade in 1960 door architect H.A. Maaskant en aannemer J.P. van Eesteren is neergezet in het park, vlak bij de ingang van de Maastunnel. De locatie was strategisch gekozen: wie naar Rotterdam reed over de toenmalige snelwegen, zag de (inclusief vlaggenmast) 107 meter hoge toren recht voor zich boven de stad uitsteken. Maar de stad groeide en de gebouwen werden hoger. Na enkele jaren rezen er gebouwen boven de Euromast uit. In 1970 is een 85 meter hoge opbouw op de Euromast geplaatst: de Space Tower, waarmee de Euromast weer het hoogste bouwwerk foto 11 van Rotterdam werd.
De haven van Rotterdam is een van de grootste havens van de wereld.Bedrijven verzorgen er vaak rondvaarten door het havengebied. Er komen jaarlijks enorme schepen langs , bijna 300.000, de overgang van goederen gaat vooral naar het Ruhrgebied in Duitsland
Den Haag
De naam Den Haag is voor sommige Hagenaars niet goed genoeg, zij hebben liever dat deze stad ’s-Gravenhage word genoemd. Daarom zijn er uitdrukkingen als Haagse kak en Haagse bluf. In Den Haag word ook een dialect gesproken en dat is het Haags. Typisch Haags zijn ook in het centrum het Paleis Kneuterdijk, de koninklijke schouwburg. In Den Haag worden ook de politieke besluiten genomen. Het binnenhof in Den Haag heeft parlements- en regeringsgebouwen. De minister-president doet zijn werk in het Torentje van Den Haag. Het Torentje zit aan het gebouw van het ministerie van Algemene Zaken vast. Dit staat weer op het binnenhof.De minister-president op dit moment is J.P Balkenende van de partij CDA.
Leiden, is een echte studentenstad. De universiteit van Leiden(de oudste van Nederland) is dan ook erg bekend. Leiden kent ook veel markten, de zaterdagmarkt, de stoffenmarkt, de lakenmarkt en de leidens ontzet(=een feest met kermis en 250 marktkramen) Ook is in Leiden de oudste schouwburg .Leiden heeft ook heel veel hofjes, wel 35 en ze zijn allemaal nog in goede staat.
2.9
Utrecht
Inleiding op Utrecht:
Utrecht(de stad) word ook wel sintmaarten stad genoemd omdat Sint-maarten Utrecht vroeger beschermd zou hebben.Ook heet Utrecht Domstad, omdat in Utrecht de dom staat. Utrechters zijn erg trots op hun dialect. Deze provincie staat ook vooral bekend om zijn bierbrouwerijen.
In Oudewater staat de Heksenwaag, een grote weegschaal waar vermoedelijke heksen vroeger op gewogen werden. Als ze te licht waren dan waren ze heks en werden dus vervolgd. Tegenwoordig mag iedereen op de waag en na een weegproef krijgt de bezoeker zelfs een ‘certificaet van weginghe’. Foto 12 Op de site wordt uitgelegd: 'Om op een bezem te kunnen rondvliegen, moet een heks bijna gewichtloos zijn. Die redenering heeft Oudewater en haar belangrijkste monument de Heksenwaag beroemd gemaakt. Karel V verleende het stadje in 1545 het privilege certificaten uit te schrijven die iemand voor eens en voor altijd vrijpleitten van hekserij. Oudewater werd daarmee het reisdoel voor veel vrouwen in Europa.'
Een rondvaart maken door de grachten kan niet alleen in Utrecht stad maar ook in Amersfoort. Terwijl de boot rustig doorvaart wordt er van alles over de stad verteld door een gids. Amersfoort was voordat de brouwerijen naar Amsterdam verhuisden een echte bierstad en nog steeds is er een brouwerij die gratis rondleidingen doet. Dit is de ambachtelijke bierbrouwerij De Drie Ringen gevestigd aan het Kleine Spui. Natuurlijk kan dit enige echte Amersfoortse biertje ook geproefd worden.
Onze Lieve Vrouwen toren is voor Amersfoort de trots van de stad. Met honderd meter hoog en honderd klokken in de toren schijnt deze ook nog eens precies in het midden van Nederland te staan.
Vroeger woonden de rijke burgers in grote huizen aan de Nieuwegracht, maar de ‘armenhuisjes’ waren ook bekend. In 1651 liet Maria van Pallaes ze bouwen. De bewoners ervan kregen behalve gratis onderdak ook gratis eten en drank.
Voetbalclub van utrecht: FC utrecht
Dialect: Utrechs
Aantal inwoners: 1.137.258
Naam volkslied: Utrechts volkslied
2.10
Noord-Brabant
Inleiding op Brabant:
De mensen uit Noord-Brabant zijn te omschrijven als gezellig en Bourgondisch.
Dat gezellige komt vooral vanwege de vele feesten, bijvoorbeeld carnaval. Daar krijgen de mensen vrij die dag en worden er veel optochten etc gehouden. Brabanders staan ook bekend om hun goed gevulde koffietafel, dat hoort zo in Brabant. Brabanders hebben een accent dat meer op het Vlaams lijkt dan het Nederlands, vanwege de zachte ‘G’.
Brabants kwartierte
Niet dat de Brabander geen respect heeft voor de medemens, of dat hij het altijd té druk heeft, nee, de Brabander neemt de dingen zoals ze komen. De Brabander is dus vaak te laat en dat noemt men het Brabants Kwartierke.
. De Grote Peel ligt op de grens van Limburg en Noord-Brabant, in de driehoek Meijel - Asten - Nederweert. Staande in het centrum van de Grote Peel vallen de kerktorens van deze dorpen op. Het gebied is 1500 hectare groot en wordt niet doorsneden door autowegen, hoogspanningsleidingen of andere ontsierende infrastructurele werken.,
Iedereen kent ze wel, de clowns en artiesten die op braderieën en feesten ballonfiguren maken voor de kinderen.
Dit maken van van figuren noemt men ballonmodelleren of iets korter ballonvouwen. En behoort dus ook tot iets typisch brabants.
Brabantse humor
:Brabo in computerwinkel tegen verkoper: "hedde gij een Pentium?"Verkoper: "Nee, das mun stropdas".
(Heb jij een panty om?)
(nee, dat is mijn stropdas)
De poffer is ook iets typisch Brabants. Het is de muts die onderdeel is van de klederdracht voor de vrouwen. De poffer zag er niet overal hetzelfde uit, elke regio had een eigen ontwerp.hoe rijk je was, bepaalde hoe mooi de poffer eruit zag;maar kant is en blijft een duur product.
Brabantse koffietafel
Een beroemde traditie in Brabant is de Brabantse koffietafel. Een gebruik dat in Brabant vooral voorkomt tijdens belangrijke momenten in het leven (geboorte, huwelijk, begrafenis), maar tegenwoordig wordt als lunchmoment gebruikt. Brandewijn met suiker, diverse soorten brood, goeie botter, dit alles word geserveerd op een rood-wit geblokt tafelkleed.(aldus de traditie) ook de vlag van Brabant is rood-wit geblokt: foto 13
carnaval: Carnaval is het feest dat gevierd wordt in de 4 dagen voorafgaand aan waarmee de vastentijd van 40 dagen aanvangt die voornamelijk katholieke christenen aanhouden als boetedoening voor het paasfeest en als nagedachtenis aan het verblijf van Jezus Christus in de woestijn (Nieuwe Testament) en de tocht van het Joodse Volk vanuit Egypte naar het Beloofde Land (Oude Testament). En er zijn feesten waar het bier rijkelijk vloeit en waar wordt gedanst (gehost) op muziek die speciaal voor dit doel is geschreven, de carnavalskrakers, in Limburg en Bergen op Zoom zelfs in het plaatselijke dialect. Met name Venlo heeft een reputatie op het gebied van carnavalsmuziek. In diezelfde stad is ook de oudste carnavalsvereniging van Nederland, de Jocus.
Voetbalclub van Brabant: PSV:
Dialect: Broabants
Aantal inwoners: 2.408.000
Naam volkslied: Hertog Jan
Plaatselijk gerecht: Bossche bollen, eierkoeken
2.11
Zeeland
Inleiding op Zeeland:
De Zeeuwen zijn te omschrijven als een stug en zuinig volk.Hun spreekwoord is dan ook ‘Geen cent te veel’. Ze houden van eenvoud, niet te veel poeha. Vandaar ook het gezegde: ‘doe maar gewoon dan doe je gek genoeg’.
In de 18e eeuw was er bijna geen zeevaart meer. Landbouw en visserij werden de belangrijkste inkomsten. Tegenwoordig zie je in de polders vooral graan, aardappelen en bieten.Er zijn ook heel veel boomgaarden. Toen in de aren 60 zeeland aansluiting vond met de rest van Nederland.
Vlissingen, een van de grote steden, bezit 2 jachthavens. De schelde jachthaven en de Michiel de Ruyterhaven. De schelde is vooral bedoelt voor de verenging voor watertoerisme . Michiel de Ruyterhaven is in 1989 opgericht als visserhaven maar dient nu als jachthaven waar mensen hun boot foto 14 aan kunnen leggen. in het centrum van de stad de vroegere Vissershaven als jachthaven opgericht.
. Naast de visserij is de oester- en mosselcultuur heel belangrijk.. Oesters groeien op de oesterbanken, enkele kilometers verderop in de Oosterschelde. Vandaar worden ze naar de oesterputten, de natte pakhuizen gebracht. Oesters zouden volgens de ‘legenden’ allerlei bijwerkingen hebben zoals het versterken van de potentie . De oesterteelt begon in Nederland in 1870 toen er geschikte gebieden werden gevonden voor de oesterteelt. Doordat oesters de laatste jaren vatbaarder zijn geworden voor ziektes zijn ze nu wat exclusiever.
Cadzand-Bad is een groot strand vlak achter de duinen, en heeft een breed zandstrand met een haven. Het strand is 11 km lang .Cadzand was oorspronkelijk een eiland (landje van Cadzand) dat later door inpolderingen kwam het bij het vaste land. Wat het meeste gedaan word op het strand is het zoeken naar haaien tanden.
De eerste vermeldingen van Zeeuwse vissersschepen komen uit de veertiende eeuw. Het haringvissen was in die tijd de belangrijkste vorm van visserij in Zeeland. Het is dan ook niet raar dat het een Zeeuw was, Willem Beukelszoon, die in 1380 een techniek ontwikkelde waardoor de vis langer goed bleef: het haringkaken. Deze techniek was uit het verwijderen van de kieuwen en de maag van de haring met een mes, waarna de vis werd bezout en zo enkele dagen bewaard kon worden in houten vaatjes.
Ringrijden is een ruiterspel waarbij een ring aan een draadje gepakt moet worden met een speer. Het is plaatselijk een belangrijke sport.
Het beeld staat voor de Lange Jan
Voetbalclub van zeeland: geen officiële
Dialect: zeeuws
Aantal inwoners: 379.978
Naam volkslied: Zeeuws Volkslied
Plaatselijk gerecht: de oester
2.12
Limburg
Inleiding op Limburg:
De mensen uit Limburg zijn te omschrijven als Bourgondisch, rustig. Een traditie is daar de processie, dan is er in een dorp kermis en word de heilige van zo’n dorp geëerd( een katholiek gebruik). Ook bekend is het Schutterfeest. Dat wordt begonnen met een optocht door het dorp, daarna gaat een jury alle schutterijen af om te bepalen welke het beste is.
Limburg is bekend om zijn muziekkorpsen, die bij landelijke concoursen altijd hoog in de prijzen vallen. Zelfs in de kleinste dorpjes word er op hoog niveau gespeeld. Het plaatsje Eijsden heeft 3 muziekkorpsen van de beste kwaliteit, de koninklijke harmonie(de ‘blauwen’) de koninklijke harmonie sainte secile(de ‘rooien’) en de koninklijke harmonie gronsveld. En de plaats Eijsden heeft maar 12.000 inwoners!
Van Maastricht word gezegd dat je er elke zondag van het jaar een andere kerk kunt bezoeken (zoveel kerken als er zijn,ruim 50) er zijn nog meer cafés in Maastricht, wie wil zou het hele jaar elke dag naar een andere kroeg kunnen.
Ook is Limburg bekend om zijn grote hoeveelheid aspergebedden(asperge velden) het witte goud word geoogst in de maanden mei en juni foto 15
Ook de wijnbouw deed het goed in Limburg(vooral de zuidelijke streek.) in de 18e eeuw waren er op de St.-pietersberg zeker 200 ha wijnstokken. Tegenwoordig zijn er nog maar een paar kleine professionele wijngaarden te vinden waarvan de Apostelhoeve de bekendste is, daar word witte wijn gemaakt.
Mijnbouw in LimburgHet opgraven van steenkool in Zuid-Limburg begon pas in 1899 op grote schaal en eindigde 75 jaar later.
Rond 1776 had waren hiervoor 360 mijnwerkers in dienst. Tijdens de Franse tijd werden de In 1925 kreeg de NV Domaniale Mijnmaatschappij de mijn in bezit. In de 19e eeuw verleende de Staat de ene na de andere concessie. In 1902 besloot de Nederlandse regering de mijnbouw echter zelf ter hand te nemen. Hierdoor ontstonden de Staatsmijnen. .Later bleek de opgraving van steenkool in Nederland bleek te duur te zijn: de import van kolen was goedkoper en zo verdwenen de mijnen langzaam maar zeker uit Limburg.
Voetbalclub van Limburg:Roda JC
Dialect: vroeger limburgs, bestaat nu niet meer
Aantal inwoners: 1.143.000
Naam volkslied: In 't bronsgroen eikenhout
Plaatselijk gerecht: de vlaai

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.