Oorlog in Irak

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
  • Scriptie door een scholier
  • Klas onbekend | 1019 woorden
  • 31 mei 2003
  • 44 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
44 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Irak, een land van twintig miljoen inwoners en dat in zuid west Azie gelegen is komt nu elke dag in het journaal. De Vernigde Staten van Amerika geleid door de bush delegatie informeert de wereld dat zij irak willen aanvallen als zjij niet coopereert. Zijn de Intensies van de vs gefundeert of is zijn die oorlogsintensies enkel een middel om de amerikaanse economische belangen te beschermen in het midden oosten? Is Saddam Hssein en leider of een tiran?Wat zullen de consequenties zijn voor het irakeese volk en op wereldniveau?

Irak is in het hart van het midden oosten gelegen en is 13 keer zo groot als belgie.Het wordt door de ijzersterke Saddam Hussein geleid sinds 1979. Tot in het begin van de jaren 90 en vooral gedurende hun oorlog tegen Iran heeft de Amerikaanse regering het regime van Saddam ondersteund. Deze alliantie wordt gebroken wanner saddam Kuweit aanvalt in 1990. De Amerikaanen hebben toen Irak verslaan in de tweede golfoorlog met de operatie desert storm maar deze hebben bagdad niet ingenomen en het regime van Saddam niet ontmantelt. Na de de oorlog werd Irak verdeeld in drie delen: Het noordelijke en zuidelijke deel die onder de controle waren van de VN en waarbij het middenstuk onder de controle van Saddam bleef. Het is enkel in die zone waar Saddam werkelijk zijn macht kon beoefenen. Ook werd er een embergo op Irak geheffenen waardoor alle economische belangen van Irak in heel de werld werden gekortwiekt. Irak werd door de VN gedwonfgen petroleum te leveren in ruil voor eten voor hat Irakeese volk.

Wat zijn de motieven van een oorlog in Irak? Op die vraag is het antwoord zeer verdeeld. Volgens Bush’ redevoeringen zijn de enige doelwitten het ontmantelen van de massavernitigingswapens in Irak en het regime van Saddam te verwijderen. Irak zou het het hoofdstad zijn van het terrorisme. Het zou in het belang van heel de werled zijn om irak aan te vallen en vervolgens het terrrorisme aan de wortels aan te pakken. De geheime diensten van de vernigde staten vermoedden inderdaad dat Irak een ideale plaats is voor anti-westers wereldterroristische organisaties. Saddam is ook geen engel en het is belangrijk dat men vermeld wat de gevolgen zijn van zijn tirranie in Irak.

Irak is etnisch een zeer verdeeld land en blijkbaar wil Saddam niet van een multiculturele samenleving. Zo zijn de mensenrechten in Irak op vele vlakken geschonden geweest? De Kurden werden gedurende de jaren 80 vervolgd vooral in het noorden van Irak. Dit was het gevolg van het “Anfal “ compagne van Saddam, waarbij volgens Human Rights Watch er 100000 Kurden werden gedood en 2000 scholen verbrand. (2)

Iedereen stelt zich de vraag of Saddam nu werkelijk massadestructiewapens bezit. De inspecteurs van de Verenigde Naties werden onder de druk van de vernigde staten door irak weer binnen gelaten. Inspecteurs die bij vroegere inspecties buiten irak werden gestuurd en tot nu toe niets echt concreet hebben gevonden. Wat me wel weet is dat Saddam Hussein chemische wapens bezat en gebruikt heeft in 1988 op zijn eigen volk. Of het geheel van zijn chemisch arsenaal vernitigd is gewesst gedurende de golfoorlog weet men niet.

Volgens critici is het aanvallen op Irak een deel van een veel omvangsrijker plan in het midden oosten.

Om deze redenen beter te begrijpen is een bondige inleiding nodig op de geografische ligging van irak en hun toestand in het midden oosten. Ten zuiden van Irak ligt Saoudie Arabië de belangrijkeste exportateur van petroleum in de werled en tevens ook de belangrijkste fournisseur van de VS. Ten oosten ligt Iran, twintig jaar al leiden er activisten er een islamitische revolutie. Ten Westen ligt Syrie, geleid door hassad en die al jaren stokken in de wielen van de amerikanen zet ,vooral wat de israelo-arabisch conflict betreft.(1)

Als eerste objectief wil de verenigde staten volgens die critici een einde maken aan de afhankelijkheid van de vernigde staten op het pertroleum van Saoudie Arabie. Dat kunnen ze enkel door meerdere fournisseurs te hebben over de heel de wereld. Zo porbeert Amerika in alle exportatuers van petrouleum een pro–amerikanistische regering te bezitten. Het blijkt zo te zijn dat Irak na Saoudie Arabie de grootse reserves in petroleum te bezitten over heel de wereld. Amerika wil dus het zwarte goud van irak importeren. Dit is niet mogelijk in Irak door het Embargo van de Vernigde Naties die de export van irak in bedawng houdt. Door Saddam te elimineeren zou het embargo geheffend worden en dan zou irak de belngrijkste fournisseur van de VS zijn.

Wat de waarschijnlijk de gevolgen zullen zijn op een interventie in Irak voor het irakkeese volk en op wereldniveau is moeilijk te voorspellen maar de meesten senarios zijn niet erg optimistisch. Oorlog maak altijd aan beide kanten slachtoffers en de meeste deskundigen geloven dat Saddam zich niet zomaar zal laten dien door de Amrikanen zn zich vervolgens hevig verzetten. De Amerikanen hebben in hun imperialistisch manier van denken een “Onverwinbaarheidsgevoel” gecreerd. De Amerikanen zullen hoogstwaarschijnlijk tegen een veel harder verzet moeten opgaan, wat de schade aan beide kanten erg verhoogd.

De consequenties op wereldniveau hangen af van wie de er wint in Irak. Als bush wint zal Irak de voornaamste exportateur van petroleum zijn voor de vs en deze laatste zullen een uitstkekend middel bezitten om druk uit te oeffenen op de wereldeconomie. Ook zou een overwinning ervoor zorgen dat door het vertrek van saddam veel landen zoals jordanie en Iran eindelijk hunn volle steun kunnen geven aan de vernigde staten, omdat het volk aan de kant van saddam was. Mocht Bush verliezen dan zou er waarschijnlijk een coalitie ontstaan tussen de landen in het midden oosten. Dit is zeer gevaarlijk voor ons econmie als deze erg beginnen te speculeren op barrilprijzen.

Ik ben definitief tegen een interventie in Irak. Oorlog heilt zelden de zaken en een oorlog in irak zal het anti- amerikanistisch gevoel enkel voeden wat ten voordele is van het terrorisme. Ook vind ik dat de controle hebben op het petroleum in Irak absoluut geen reden is om mensenlevens te op te offeren. Petroleum is geen tweede vietnam waard. (1) Radio Canada 5sur5 « La Question du jour » (2) « Human Rights Watch Cronicals »

De scriptie gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Ik ben definitief tegen een interventie in Irak. Oorlog heilt zelden de zaken en een oorlog in irak zal het anti- amerikanistisch gevoel enkel voeden wat ten voordele is van het terrorisme. Ook vind ik dat de controle hebben op het petroleum in Irak absoluut geen reden is om mensenlevens te op te offeren. Petroleum is geen tweede vietnam waard. (1) Radio Canada 5sur5 « La Question du jour » (2) « Human Rights Watch Cronicals »

REACTIES

J.

J.

deze tekst staat vol met grammaticale fouten, voor de rest heb ik niet veel kunnen ontdekken

16 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.