Onderzoekje

Zit jij in de bovenbouw van vmbo of havo? Doe dan mee aan dit korte onderzoek van een paar minuutjes over jouw studiekeuze en maak kans op een Bol.com van 15 euro!

MEEDOEN 


Wat is IDF?
IDF is de afkorting voor het Israëlische leger. Voluit schrijf je Israel Defense Forces. In het hebreeuws is het (צבא הגנה לישראל - Tseva Hagana Lejisraël). Het Israëlische leger bestaat uit 495 000 militairen die in dienst zijn. Het aantal reservisten is dubbel zo groot. Het Israëlische leger is een van de sterkste en beste legers van de wereld. Als je bij de top-100 zou kijken van sterkste en beste legers staat het IDF op de derde plaats in die lijst. Dat valt op de legers die op de eerste en tweede plaats staan die hebben veel meer manschappen. De VS, die op de 1e plaats staan hebben zo’n 800 000 militairen en China die op de 2e plaats staan heeft wel ongeveer 2,3 miljoen militairen.
De IDF bestaat uit drie onderdelen: de marine de luchtmacht en de landmacht. De IDF werkt samen met het Amerikaanse leger. Ze doen samen ontwikkelingen met wapens. De IDF doet dit ook alleen. Het ontwikkeld zelf ook wapens en worden voor een groot gedeelte in Israël gemaakt een bekent voorbeeld is de Merkava tank en de UZI pistoolmitrailleur.
Over de IDF.
De IDF kent nog de dienstplicht. Bij veel (westerse) landen is de dienstplicht al jaren afgelast. De dienstplicht is voor vrouwen 2 jaar en voor mannen 3 jaar. De officieren moeten minstens een jaar langer aanblijven. Wanneer de vrouwen uit dienst komen moeten ze vaak ook een paar jaar in reservedienst. Dat wil zeggen dat wanneer Israël in oorlog is, dat dan de reserves ook meevechten. De mannen moeten tot ze veertig zijn elk jaar een paar weken in dienst.
Op dit moment is luitenant-generaal Moshe Ya’alon de opperbevelhebber van de IDF. Hij wordt geassisteerd door 1 vice-oppercommandant en een generale commandoraad. De oppercommandant wordt gezamenlijk verkozen door de ministerpresident en de minister van defensie. Bij problemen legt de opperbevelhebber ook verantwoordelijkheid van bij dezelfde mensen
Hieronder staan de opperbevelhebbers van de IDF, sinds de onafhankelijkheid van Israël:
naam: Periode dat ze
opperbevelhebber zijn geweest:
Yaakov Dori 1948 – 1949
Yigael Yadin 1949 – 1952
Mordechai Maklef 1952 – 1953
Moshe Dayan 1953 – 1958
Chaim Laskov 1958 – 1961
Tzvi Tzur 1961 – 1964
Yitzhak Rabin 1964 – 1968
Chaim Bar Lev 1968 – 1972
David Elazar 1972 – 1974
Mordechai Gur 1974 – 1978
Rafael Eitan 1978 – 1983
Moshe Levi 1983 – 1987
Dan Shomron 1987 – 1991
Ehud Barak 1991 – 1995
Amnon Lipkin-Shahak 1995 – 1998
Shaul Mofaz 1998 – 2002
Moshe Ya’Alon 2002 – nu
Wanneer er na verkiezingen een nieuwe regering komt, dan wordt er ook weer een nieuwe opperbevelhebber gekozen. Vaak wordt dat iemand anders dan zijn voorganger.
Geschiedenis
Na de tweede wereld is er de onafhankelijke staat Israël uitgeroepen. Al vrijwel direct had is Israël oorlog met z’n buurlanden. Er was toen nog geen leger en er werd daarom voor nood hulp ingeroepen van Amerika. Er werd al snel een troepenmacht opgezet met oud Amerikaans materieel uit de tweede oorlog. In 1948 werd de IDF opgericht. De IDF is het eerste en het enige officiële leger van de Israëliërs. Yaakov Dori was toen de eerste opperbevelhebber
Taken van de IDF
• IDF
o Grond
 Infanterie; parate eenheden:
 Givati Brigade
 Golani Brigade
 Nahal Brigade
 Parachutistenbrigade
 SF en CT elite-eenheden (Sayeret)
 Pantser; parate eenheden:
 Barak Gepantserde Brigade
 Sheva' Brigade
 Artillerie
 Genietroepen
o Air force: Israëlische Luchtmacht (IAF)
 Militaire vliegtuigen
 Helikopters
 Cargovliegtuigen
 Nun Mem (Luchtafweer)
o Marine
 Verkenningsboten
 Raketschepen
 Onderzeeboten
 Shayetet 13
o Militaire inlichtingen
o Steun
 Logistiek
 Onderhoud
 Medisch Korps
 Militaire Politie (MP)
 Militaire Rechtbank
 Militaire Chef Rabbi
 Militaire Scholen \ Militaire Academie
o Landsverdediging (soort van Politie)
 Opsporing en redding
o Burgerlijke Diensten
 Jeugd en Centrum
 Nahal
• Frontgarde - MAGAV
• Shin Bet SHABAK (zorgt voor de interne veiligheid)
Hieronder beschrijf ik de soorten brigades.
Infanterie: De infanterie brigades zijn nog echt de oorspronkelijke oude militaire brigades van vroeger. Het zijn nog mannen en vrouwen uitgerust met een geweer.
De brigades staan onderleiding van een brigadegeneraal die verantwoording legt bij de oppercommandant. De militairen zijn in de IDF uitgerust met een m4a3 automatisch geweer. In zo’n geweer zitten 60 kogels per magazijn en wanneer je er de slagpin uithaalt kun je hem ook gebruiken als een pistoolmitrailleur. De brigades zijn vaak uitgerust met Hummers. Een brigade heeft verschillende soorten Hummers; de vrachtwagenversie. De Hummer is er speciaal voor wanneer een brigade zich snel moet verplaatsen over een grote afstand. Op deze manier worden de militairen niet extra vermoeid. Er zijn ook gewone Hummers. Deze bieden de brigade extra steun bij aanvallen. De Hummer is dan uitgerust met een M1 mitrailleur op het dak zodat het extra vuur kan leveren tegen de tegenstander. Bij hevige beschietingen kan een infanterie brigade ook nog beschikken over speciale pantser voertuigen. Ook beschikt elke brigade over enkele tanks en anti tank helikopters.
Pantser: Dit zijn de ‘zware’ troepen van de IDF. Het pantser bestaat uit de door Israël zelf gemaakte Merkava tanks, en panster spionage en verkenning voertuigen. Ook loopt hier de tankinfanterie bij die speciale commando’s (die van zeer dichtbij tanks beschadigen) uitschakelen. Het pantser ondersteund ook vaak de infanterie voor beschietingen.
Artillerie: De artillerie is ongeveer hetzelfde als het pantser. De Amerikanen gebruikten veel artillerie in Vietnam, omdat de tanks vaak niet door het oerwoud konden stonden grote artillerie batterijen van een grote afstand mortieren op de tegenstanders te schieten. De artillerie bestaat uit zeer grote kanonnen die behoorlijk snel en ook op grote afstand de vijand onder vuur kunnen nemen. Als de grondtroepen of e luchtmacht speciale coördinaten geven van een positie kan de artillerie die stellingen onder vuur nemen. De artillerie beschikt hiervoor van verschillende bommen. Er zijn speciale bommen voor het doden van mensen, tot anti-tank mortieren die tanks kunnen uitschakelen. Het vreemde is dat wanneer je een anti-tank bom op personen schiet er weinig schade aan de mensen is.
Genietroepen: Genietroepen zijn er speciaal voor bommen en andere explosieven aan te leggen en eventueel ook nog die van de tegenstanders onschadelijk maken. In Nederland hoor je wel eens dat er nog oude bommen worden gevonden uit de tweede wereldoorlog. Meestal komen er dan mensen van de genie om ze onschadelijk te maken. In Nederland heet de genie de EOD (Explosieve Opruimings Dienst). De Genietroepen worden vaak ingezet voor het plaatsen en opruimen van landmijnen en het aanleggen van bom installaties in gebouwen waar de vijand later gebruik van zou maken als het leger zich terugtrekt.
Air force: De IDF beschikt ook nog over een grote luchtmacht. De IDF beschikt over verschillende vliegtuigen en helikopters zoals: de F-4 Phantom, de F-15 Eagle en de AH-64 D Apache helikopter. De IDF gebruikt de vliegtuigen vooral voor verkenning en bombarderen van de vijand en de helikopters gebruiken ze vooral voor het uitschakelen van belangrijke vijandige personen maar ook voor troepen ondersteuning aan het front.
Marine: De IDF heeft niet zo’n grote marine. De verschillende schepen die ze hebben zijn: verkenningsschepen voor het verkennen van (vijandige) wateren, Raketschepen voor het aanvallen van andere landen en onderzeeboten voor het verdedigen van de eigen wateren en het aanvallen op vijandige schepen. Vanaf de raket schepen kan de IDF (nucleaire) raketten afvuren op vijandige doelen. De Amerikanen gebruikten bij de inflatie van Irak tijdens beide golfoorlogen ook dezelfde raketten die de IDF ook heeft.
Militaire Inlichtingen: Deze inlichtingen dienst is niet de Mossad! Dit is een kleine inlichtingendienst voor de militairen. Het onderzoekt fouten die er gebeuren en onderzoeken ook militaire misdaden die door militairen gepleegd zijn en bespioneerd de militaire activiteiten zoals de troepen verplaatsing van de vijand. Het is de recherche van de MP.
Steun: Zorgt ervoor dat alles optimaal functioneert. In het militaire ‘bedrijf’ van Israël. Het regelt voor de gewonden, voor de nabestaanden van gesneuvelde militairen. Het zorgt er ook voor dat er voldoende wordt aangevuld. Het is zeg maar het distributie systeem en het op peil houden van de IDF.
Landsverdediging: Dit is de Nationale Garde van Israël. Wanneer een land Israël binnenvalt dan wordt de landsverdediging opgeroepen om te komen vechten tegen de vijand samen met de beroepsmilitairen en de dienstplichtigen. De leden van de Landsverdediging zijn alle mannen en vrouwen die ook dienstplichtig zijn geweest tot hun 40ste. De krijgen vaak 1 of 2 keer i n de maand een korte training voor het op peil houden van hun conditie en kennis van het oorlog voeren.
Burgerlijke diensten: Zorgt voor de persconferenties en voor het in dienst nemen van nieuwe militairen. Het de eerste dienst waarmee burgers mee in contact komen als ze dingen over de IDF willen weten, en houdt voorlichtingen om te zorgen dat er mee militairen komen.
Frontgarde: Met Nederland kun je de front garde vergelijken met de Douane. Het controleert de import en export op havens en vliegvelden, het zorgt voor de bewaking van de grens en controleert in- en uitgaande mensen (zoals: toeristen)
Materieel:

Hierin laat ik enkele voertuigen en vliegtuigen zien waarover de IDF beschikt.
Grondmaterieel:
Op de afbeelding hiernaast is de Hummer H2 te zien ik heb er in het vorige hoofdstuk ook al wat over verteld. De Hummer is een gepantserde jeep die door de Amerikanen is gebouwd. De jeep heeft de maximum snelheid op ruw terein van 120 km/h. Er kunnen 6 personen in deze jeep zitten en eventueel kunnen er 2 gewonden in liggen. Op het dak staat een M1 (15 mm) mitrailleur die met de hand bestuurt word en elke gewenste richting af kan worden geschoten. De IDF heeft deze jeep sinds 1988 in gebruik. In Amerika werd deze jeep in 1982 voor het eerst aan het Amerikaanse leger geleverd.
OP de afbeelding hiernaast is de Merkava te zien. Het is een van de beste tanks ter wereld en is door Israël zelf ontworpen en gemaakt. Israël heeft ongeveer 4000 Merkava tanks. In totaal heeft Israël ongeveer 8000 tanks en heeft daarmee het sterkste pansterwapen ter wereld. De Merkava beschikt over een luchtgekoeld
105 mm kanon. Kan onder elke omstandigheden zeer snel en vaak vuren. Het heeft twee 9mm mitrailleurs en een M1 mitrailleur. Er kan ook nog op de tank kleine anti helikopter raketten geplaatst worden. de tank is ongeveer 11 meter lang en heeft een maximum snelheid van 70 km/h.
Luchtmaterieel:
Hiernaast is een foto van een F-4 Phantom. Dit vliegtuig is in 1958 voor het eerst getest. De IDF is het enige leger dat dit vliegtuig nog in gebruik heeft. De F-4 wordt vooral gebruikt voor luchtverkenning en het lokaliseren van vijandige doelen. Er zit een fotocamera onder in het vliegtuig en zo is het geschikt voor spionage. Ook heeft de F-4 actief meegedaan aan de Vietnam oorlog. De Amerikanen hebben de F-4 in 1996 uit dienst genomen.
Hiernaast is een F-15 Eagle te zien. Dit Tactische gevechtstoestel is vanaf 1972 in gebruik. Het toestel heeft een maximum snelheid van 2867 km/h. De IDF gebruikt dit toestel voornamelijk voor ondersteuning aan het front en luchtgevechten. Het begeleidt dan grotere toestellen zoals bommenwerpers. Het is een duur toestel want het kost namelijk 27,9 tot 29,9 miljoen dollar per vliegtuig.
Op de foto hiernaast is een F-16 Falcon Fighter te zien. het is een van de meest efficiënte vliegtuigen van dit moment. Je kunt het gebruiken als bommenwerper maar ook als een simpel verkenningsvliegtuig. Het toestel heeft als maximum snelheid 2140 km/h. Het is bij meer dan 17 landen in gebruik waaronder Nederland, Groot-Brittannië, de VS en natuurlijk Israël. Het toestel kost ongeveer 20 miljoen dollar.
De AH-64 Apache is de beste helikopter ter wereld in zijn klasse. Het wordt ook wel het vliegende wapen arsenaal genoemd van het beschikt over: -4 vernietigingraketten
-8 luchtdoelraketten
-32 anti tank raketten
-1 M1 mitrailleur
Met de 4 vernietigingraketten kan de piloot elk doel naar keuze bombarderen. Of dat nu een gebouw is op een complete legerbasis. De maximum snelheid is 355 km/h. In 1975 werd de eerste vlucht met dit toestel gemaakt.
Hiernaast staat een foto van de CH 47 Chinook helikopter. Deze helikoper wordt in de IDF gebruikt bij de Parachutisten brigade, en alle andere brigades als ze luchttransport nodig hebben. Deze helikopter heeft twee grote wieken op het dak zitten. Het heeft een laadruimte waar 22 parachutisten plaats kunnen nemen. De Chinook kan ook als transport helikopter gebruikt worden. Er kan maximaal 11 729 kg meegenomen worden als laadgewicht. Er kunnen zelfs twee Hummer jeeps onderaan aan de helikopter hangen.
Hiernaast is nog een transport helikopter. De Sikorsky CH53 is ontwikkeld voor het Amerikaanse leger om gebruikt te worden als transport helikopter. Het maakte in 1964 zijn eerste vlucht. Sinds 1982 heeft de IDF deze helikopter in gebruik. De Israëlische toestellen zijn oorspronkelijk voor Oostenrijk gemaakt. Bij het Oostenrijkse leger hebben ze al weer snel weggedaan en doorverkocht aan de IDF. De helikopter is bij de VS in Vietnam als reddingshelikopter gebruikt. De Israëliërs hebben dit voorbeeld gevolgd.

Referentie Lijst:
www.wikipedia.nl typ dan in Israëlisch leger
www.members.lycos.nl/spykick (via google)
www.members.lycos.nl/paulkleinen/fighters (via google)
www.google.nl/hummerIDF (afbeeldingen)
www.google.nl/merkavaIDF (afbeeldingen)

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.