ADVERTENTIE
Maak nu een gratis account aan op Mijn Examenbundel!

Nog 17 weken tot de eindexamens beginnen. Wil jij je zo goed mogelijk voorbereiden? Check Mijn Examenbundel voor een gepersonaliseerd dashboard en rooster, examenstof per vak, gratis oefenexamens en meer!

Naar mijn.examenbundel.nl
Inleiding:

Wij houden onze scriptie over Big-Brother. Big-Brother is een nieuw programma van John de Mol produkties. Het is een kruising van soap, reality- tv en een spelprogramma. Er worden negen mensen in een huis gezet waarin 24 camera’s zijn geplaatst die 24 uur per dag alles opnemen.
Wij zijn op dit idee gekomen, omdat er rond het programma Big-Brother een onwijze media-hype ontstaan is. Een andere reden is, dat wij het programma dagelijks hebben gevolgd en het zeer amusant en interessant vonden.
Onze belangrijkste doelstelling is:


? “Wat is de invloed van Big-Brother op de massamedia?”

Een paar vragen die worden beantwoord zijn:
? “Wat gebeurt er met het Big-Brother huis?”
? “Wat is er na het programma met de bewoners gebeurd?”
? “Hoe reageert het bedrijfsleven op Big-Brother.”

Voor het verzamelen van informatie hebben verschillende bronnen geraadpleegd zoals: de Telegraaf, weekbladen, Veronica, het internet en verschillende TV- programma’s.


De maatschappelijke invalshoeken:

Politiek juridisch

Deze invalshoek zal weinig problemen hebben met Big-Brother, omdat er weinig politieke aspecten aanzitten. Hoogstens zouden sommige mensen of sommige partijen tegen deze manier van geld verdienen zijn. Ook zou je naar de morele aspecten kunnen kijken, negen mensen die elkaar niet kennen worden in een huis gezet en de hele dag door gefilmd, maar deze mensen die zich voor het programma hebben opgegeven hebben dit zelf gedaan. Een juridisch puntje heb wij ook niet kunnen vinden, alles is volgens de regels gegaan. Behalve dat de hoofdprijs FL 250.000 van bruto, netto is geworden.

Sociaal economisch


Als je via de sociaal economische invalshoek naar Big-Brother kijkt is dit programma de sociale economie alleen maar ten goede gekomen. Heel wat mensen hebben door dit programma geld verdiend. Als je bijv. kijkt naar de mensen die een fanclub hebben opgericht voor een bepaald persoon die in het huis zat; zij hebben door internetinkomsten of door merchandising een leuke cent bijverdiend.
Voor andere mensen heeft dit programma alleen maar een hogere telefoonrekening opgeleverd dan normaal. Heel wat mensen (vooral kinderen) hebben regelmatig gebeld naar de verschillende telefoonlijnen om vooral hun favoriet niet te zien vertrekken.

Sociaal cultureel

Sociaal cultureel gezien is dit een heel boeiend programma geweest. Het was ook voor bepaalde psychologen interessant om te zien hoe al deze mensen met elkaar om zouden gaan in het huis. Het zijn allemaal verschillende mensen met verschillende achtergronden en het leuke voor de psychologen was hoe deze mensen op leuke, maar ook op minder leuke dingen zouden reageren. Eén psycholoog had het nog interessanter gevonden als er iemand of meerdere personen met een andere culturele achtergrond had bijgezeten.


Hoofdstuk 1

§1.1 Wat is Big-Brother?

Zoals wij al in de inleiding hebben verteld is Big-Brother een nieuw programma van John de Mol producties in samenwerking met het NOB en Sony. We zullen in dit hoofdstuk uitleggen wat Big-Brother precies is. Big-Brother is een kruising van een soap, reality programma en een spelprogramma. Het programma begon met negen mensen die allemaal in één huis werden geplaatst. Deze mensen kenden elkaar niet voordat ze in het huis kwamen. Ze konden zichzelf voor het programma opgeven waarna ze werden geselecteerd en uitgekozen.
Het doel van het programma is negen mensen honderd dagen in een huis “opsluiten” en vierentwintig uur per dag met vierentwintig camera’s alles maar dan ook echt alles volgen wat ze doen. Ze hadden dus geen privacy. Ook droegen ze microfoontjes zodat de kijker ook alles kon horen wat de bewoners zeiden. (Het toiletbezoek werd wel gefilmd maar niet uitgezonden. Aan het eind van het programma is het de bedoeling dat er drie mensen overblijven. Dit zal gebeuren door vrijwillig of gedwongen vertrek uit het huis. (In het volgende hoofdstuk vertellen wij hier meer over). Een van deze mensen zal door middel van publieke stemmen winnen. De hoofdprijs is FL 250.000.

Tijdens het verblijf in het Big-Brother huis hebben de bewoners geen contact met de buitenwereld. Ze hebben dus geen krant, radio, TV of telefoon. Ze mochten wel om de zoveel tijd post ontvangen van hun familie.

Een ander aspect dat het programma nog wat moeilijker maakt is dat de bewoners (als het weer het toeliet) hun eigen groenten moest verbouwen en elke dag hun eigen brood bakken. Verder hadden ze een weekbudget waarvan ze de rest van hun eten en drinken moesten kopen. Aan dit weekbudget zat nog een leuke uitdaging gekoppeld en tevens het spelelement van het programma. Om de tijd een beetje te doden kregen de bewoners elke week een weekopdracht. Op deze weekopdracht konden ze een percentage van hun weekbudget inzetten. Als ze de opdracht haalden dan werd dat percentage bij hun budget opgeteld en vise versa. Dus soms moesten ze met een klein bedrag de hele week zien door te komen. Het was dus echt back-to-basic.


§1.2 Hoe vallen er mensen af en hoe komen er mensen bij?

Na elke twee weken moet elke bewoner twee medebewoners nomineren om het huis te verlaten. (De eerste nominatie ronde was al in de eerste week en toen viel er dus al iemand af terwijl niemand elkaar echt kende). Degene(n) met de meeste nominaties, dat kan één persoon zijn, maar ook meerdere, maakt dan een kans om het huis te moeten verlaten. Dit gebeurt door middel van stemmen die de kijkers via de telefoon of via internet uitbrengen. De persoon met de meeste stemmen moest het huis verlaten. De bewoners konden het huis ook vrijwillig verlaten op elk willekeurig moment. Deze persoon valt dan automatisch af voor de hoofdprijs. De enige manier waarop een nieuw persoon het huis in kon gaan was als er iemand vrijwillig was vertrokken. Deze persoon had zich al opgegeven, maar was in eerste instantie niet uitgekozen.§1.3 Wat zijn de belangrijkste regels?

Aan de deelname aan Big-Brother zijn ook een aantal regels verbonden. Bijv.:
? De bewoners mogen tenzij ze het huis vrijwillig willen verlaten niet de deur openen en de drempel overschrijden.
? De bewoners moeten altijd hun microfoontje bij zich dragen behalve als ze slapen.
? De bewoners mochten toen ze het huis binnenkwamen een koffertje meenemen met persoonlijke spullen, maar ze mochten geen pen en papier meenemen.

Verder ben zijn wij er niet in geslaagd om meer informatie over de regels te verzamelen. We hebben telefonisch contact gehad met Karen van de Big-Brother redactie, maar ze kon nergens de regels op schrift voor ons vinden.Hoofdstuk 2

§2.1 Hoe reageert de massamedia op Big-Brother?

De massamedia spelen zeer slim in op het programma Big-Brother. Op alle mogelijke manieren die de massamedia kennen wordt er gereageerd. Natuurlijk via de televisie waar het programma op uitgezonden wordt, maar ook via de andere manieren wordt er geprobeerd geld te verdienen aan deze hype, wat natuurlijk erg slim, maar ook niet echt moeilijk is. Het programma is een succes en daarvan moet je als zakenwereld gebruik maken. In de volgende hoofdstukjes zal ik wat verder in gaan op elke vorm van massamedia en hun relatie met Big-Brother.

§2.2 De televisie.

Het hele programma draait natuurlijk om de televisie, omdat Big-Brother hier op uitgezonden wordt. Het programma wordt uitgezonden op Veronica. In het begin werd het elke dag uitgezonden van 20.00 uur tot 20.30 uur met op donderdag rond 22.20 uur een speciale uitzending en op zondag van 18.00 tot 19.00 uur een samenvatting over de gebeurtenissen van de hele week. Later zijn de tijden doordeweeks veranderd naar 19.00 uur tot 19.30 uur en is er een uitzending op zaterdag bij gekomen. Deze uitbereiding had te maken met het enorme succes van Big-Brother.

Veronica heeft het slim aangepakt door de mogelijkheid te bieden aan de kijkers om te bellen wie zij willen dat er uit gaat. Deze nummers kostten FL 1.00 per gesprek. Er is heel veel door de kijkers gebeld en dus heeft dit flink wat opgeleverd voor Veronica. Veronica had er ook nog iets van een spelelement bij gedaan door de kijker te laten gokken wie de uiteindelijke winnaar zou worden. Ook deze lijn kostte FL 1.00 per gesprek. Uit alle goede antwoorden werd er één winnaar gekozen die een prijs kreeg.

Ook andere televisie stations dan Veronica hebben geprofiteerd van Big-Brother. Bijv. in praatprogramma’s bij de publieke omroepen wilden ze graag een gesprek hebben met bewoners die het huis hadden verlaten. Sommige bewoners worden ook gevraagd om in een reclamespotje te spelen voor een bepaald product of voor bijv. de televisiezender BNN.

§2.3 De radio.

Bij de radio werd er niet zoveel gedaan met Big-Brother, behalve dat er af en toe over gesproken werd of er een grapje over gemaakt werd. Bij Veronica was er elke keer dat een bewoner het huis verliet een paar dagen later een exclusief interview bij de ‘ochtendkroeg’. (een radioprogramma.)
§2.4 De kranten.

Wij hebben een tijd elke dag de ‘Telegraaf’ gelezen om stukjes te verzamelen over Big-Brother. Bijna elke dag stond er wel iets in. Als er iemand het huis verliet of er kwam iemand bij dan werd er over geschreven. Ook als er iets leuks gebeurde dan werd dat vermeld.

De Telegraaf heeft ook éénmalig een krant uitgegeven speciaal voor de bewoners. Iedereen kon een stukje schrijven aan zijn of haar favoriet en dit kon je dan door bellen, faxen, e-mailen of schrijven naar de Telegraaf. Een jury bepaalde elke dag welke stukjes er in de krant kwamen. Het leukste stukje werd beloond met een prijs. In de krant stonden (natuurlijk) passende advertenties en een plattegrond van het Big-Brother huis.

§2.5 De bladen.

De bladen en dan vooral de roddelbladen schreven veel over Big-Brother en de bewoners. Alle roddelbladen hadden elke week wel weer een nieuwe roddel uit het privé-leven van één van de bewoners. Zoals gewoonlijk waren deze roddels niet waar. Waar vooral de roddelbladen veel over geschreven hebben is de relatie tussen twee bewoners. (Bart en Sabine). Dit was natuurlijk een mooi en zeer spannend onderwerp

Het mannenblad de Playboy heeft nadat twee van de vrouwelijke bewoners het huis hadden verlaten een aanbod gedaan om te poseren voor hun blad. Allebei hebben ze dit aanbod aangenomen.

§2.6 Het internet.

Het steeds belangrijker en bekender wordende internet heeft een grote rol gespeeld bij de populariteit van Big-Brother. Veronica had samen met John de Mol producties, multimediaproducent Lost Boys, internetprovider World Online en het Research & Developement- bedrijf Jamdy een eigen Big-Brother site gemaakt waar iedereen kon kijken. Er kon heel veel bekeken worden, bijv. achtergrond informatie van de bewoners en de populariteit van de bewoners. Elke dag kon je een verslag lezen over de dag ervoor. Het internet was ook één van de manieren om te stemmen wie jij wilde dat het huis verliet. Veronica bood ook de mogelijkheid om 24 uur per dag live alles op internet te volgen, dit was voor de echte fans natuurlijk een mooie gelegenheid om niets te missen. Het was voor het eerst in Nederland dat zoiets gedaan werd.


Hoofdstuk 3

§3.1 Hoe speelt het bedrijfsleven in op Big-Brother?

Het bedrijfsleven speelt slim in op de hype rond Big-Brother. Bekende merken zoals Knorr en Douwe Egberts maken reclame voor hun merk gebruik makend van de bekendheid van Big-Brother, de ene in de Big-Brother krant en de ander op te televisie. Niet alleen deze twee merken, maar nog veel meer hebben geprofiteerd van deze bekendheid. Eén van de bewoners (Ruud) was erg geliefd bij het publiek door zijn doen en laten en vooral door zijn nu overal bekende uitspraken: “Laat je niet gek maken” en “Effe lekker knuffelen”. Een bedrijf heeft hier brood in gezien en is begonnen met het drukken van t’shirts met deze uitspraken. Zelfs de bekende cabaretier Paul de Leeuw heeft door het imiteren van deze Ruud flink wat naambekendheid gegeven aan zijn show.


§3.1 De bedrijven.

Een platenmaatschappij heeft het goed aangepakt door met het idee te komen de bewoners een plaatje te laten maken en deze op de markt te brengen. Veronica heeft nu videobanden gemaakt waarop de eerste vijftig dagen (ongecensureerd) te zien zijn.

Het mannenblad Playboy heeft aan twee bewoonsters een aanbod gedaan om te poseren voor haar blad. Allebei de vrouwen hebben dit aanbod aangenomen. Doordat deze twee vrouwen elke dag op televisie te zien waren, was menig man best nieuwsgierig hoe deze vrouwen er naakt uit zouden zien. De verkoop van de Playboy waar de twee Big-Brother bewoonsters instonden was dan ook hoger dan normaal.§ 3.2 Andere TV stations

Het programma Big-Brother heeft voor veel andere landen als voorbeeldfunctie gefunctioneerd. Duitsland en Amerika hebben al plannen om hen eigen Big-Brother te maken. Elk ander land dat een programma met dezelfde formule als Big-Brother wil gaan maken moet geld betalen aan John de Mol producties. Ook een andere Nederlandse commerciële zender gaat een soort gelijk programma maken.

In Duitsland zijn ze van plan om op 1 maart hun versie van Big-Brother te laten beginnen. Het Duitse Big-Brother huis wordt gebouwd in Keulen. Er is alleen een klein probleempje, de Bundestag (de tweede kamer in Duitsland) wil het programma misschien niet door laten gaan. Zij vindt het niet echt goed om een aantal mensen in een huis op te sluiten en allemaal dingen laten doen. Het wel of niet door laten gaan is hier dus een politiek-juridisch probleem wat zich in Nederland niet heeft voorgedaan.

Aan Engeland heeft John de Mol zijn formule ook al verkocht

Deze week heeft John de Mol een contract afgesloten met het Amerikaanse televisiebedrijf CBS. John de Mol gaat daar Big-Brother helemaal opzetten alleen met Amerikaanse mensen in het huis. Hij heeft de leiding over de bouw van het huis en hij zal met vier Nederlandse mensen uit zijn technische crew de Amerikanen helpen en begeleiden met de regie. Hij krijgt hiervoor alleen al FL 40.000.000. De internetopbrengsten bijv. zijn hier nog niet bij gerekend.

In Nederland zal op 14 februari het nieuwe programma ‘de Bus’ beginnen. Het zal op SBS6 worden uitgezonden. Het programma begint met 11 mensen die 16 weken in een bus verblijven en er niet uitmogen, behalve als ze dat zelf willen. Het einddoel is hetzelfde als bij Big-Brother; zo lang mogelijk bij de groep blijven en uiteindelijk als laatste overblijven. De winnaar van ‘de Bus’ verdient FL 1.000.000.
Hoofdstuk 4

§ 4.1 Wat gebeurt er met het Big-Brother huis?

Het Big-Brother huis wordt nu voor veel commerciële doeleinden gebruikt. Omdat het huis nu zo bekend is kunnen bedrijven en andere organisaties het gebruiken om reclame te maken.

De Tas-groep is een IT- bedrijf en heeft het huis een tijdje geleden gebruikt om sollicitatiegesprekken in te houden. Deze branche heeft veel banen aan te bieden, maar de mensen kiezen eerder voor een baan in een andere sector. Om de IT- branche en vooral de Tas-groep wat populairder te maken heeft de Tas-groep besloten om hun sollicitatiegesprekken in het Big-Brother huis te houden.

De Duitse televisie gebruikt het huis op dit moment om te oefenen voor hun eigen versie van Big-Brother. Ze oefenen vooral op de verschillende technieken van regie dat het huis te bieden heeft. Ze oefenen hier in Nederland, omdat het huis in Keulen nog niet klaar is.

Het niet zó erg populaire Nederlandse meisjesgroepje ‘WOW’ heeft haar nieuwe videoclip in het Big-Brother huis opgenomen. Wij denken zelf dat ze deze nieuwe clip hier hebben opgenomen om een beetje populairder te worden. Het groepje bestaat al ongeveer twee en een half jaar, maar ze heeft nog niet echt een hit gehad. We hoorden nu net op TMF tijdens het typen dat het een idee van Rob Bolland (één van de bekende muziekproducers Bolland&Bolland) was om de clip in het Big-Brother huis op te nemen.

In september dit jaar zal Veronica het huis weer zelf in gebruik nemen voor de nieuwe afleveringen van Big-Brother.

Zoals je hebt kunnen lezen wordt het huis vooral gebruikt voor commerciële en praktische doeleinden.


Hoofdstuk 5

§ 5.1 Wat zijn de gevolgen voor de ex-bewoners?

De gevolgen voor ex-bewoners zijn erg groot. Veel groter dan ze zelf hadden kunnen bedenken, ze zaten immers afgesloten van de buitenwereld. Af en toe hoorden ze wel iets over de populariteit van Big-Brother van nieuwe bewoners of van brieven van familieleden, maar dat er zo’n onwijze hype en mediagekte was ontstaan rondom het programma hadden ze nooit van tevoren kunnen bedenken.
Mede door de aandacht van de massamedia is het programma erg bekend geworden en daardoor ook de bewoners. De bewoners kregen na het vertrek uit het huis dan ook erg veel aandacht van de media. De kranten en de roddelbladen schreven dagelijks over de bewoners. Alle bewoners hebben na hun vertrek uit het huis wel een interview gegeven aan een krant of een blad. De meeste zijn ook te gast geweest (en ook nu nog) in diverse TV programma’s zoals: B& W, Barend en van Dorp, Postcodeloterijshow en Brutale meiden.
In de volgende paragrafen zullen wij wat vertellen over de belevenissen van een paar mensen die in het huis hebben gezeten.

§ 5.2 Bart

Bart is één van de bewoners die van het begin af aan, aan het programma heeft deelgenomen. Hij is uiteindelijk de winnaar van Big-Brother geworden en heeft hiermee dus FL 250.000 verdiend. Bart is nu erg populair mede omdat hij vijf keer door zijn mede-bewoners genomineerd was. Na het programma heeft Bart het erg druk gehad met het geven van interviews en met het verschijnen in verschillende TV- programma’s. Ook heeft Bart een reclame opgenomen voor de nieuwe jongerenzender BNN van Bart de Graaf.

§ 5.3 Ruud

Ruud heeft net niet gewonnen. Met een paar procent van de stemmen heeft hij net verloren van Bart. Zoals wij al eerder hebben verteld is Ruud erg bekend geworden door zijn uitspraken: “laat je niet gek maken” en “effe lekker knuffelen”. Er zijn al T-shirts, petjes en andere spulletjes te koop met deze slogans. Paul de Leeuw heeft een periode Ruud geïmiteerd in zijn show Laat de Leeuw. Toen Ruud het Big-Brother huis verliet was er een boodschap voor hem van Paul de Leeuw met de uitnodiging om samen met hem in Ahoy tijdens een concert een nummer te spelen. (Ruud speelt graag gitaar en is een muziekliefhebber).

Laatst was Ruud nog te zien op de TV als ere-gast van de voetbalclub NAC. Hij is een echte fan van deze club. Hij mocht symbolisch de aftrap nemen en hij kreeg een gratis seizoenskaart. Hij speelt tevens in het programma 'Geld voor je leven’ waar Nederlanders hun dagelijkse leven laten filmen. Hiermee kan hij een hoop geld verdienen.

§ 5.4 Sabine

Sabine is één van de bewoonsters die in Playboy staat. Waarschijnlijk zou ze zonder haar optreden in Big-Brother nooit dit aanbod hebben gekregen. Ook werkt ze achter de schermen bij het RTL 4 programma RTL live. Een baan bij de televisie heeft ze altijd geambieerd en door Big-Brother gekregen.

§ 5.5 Cyrille

Cyrille is later het huis ingekomen en is ook snel weer weggestemd. Voordat ze het Big-Brother huis inging had ze in meerdere musicals gespeeld onder andere in ‘Miss Saigon’. Ze was ook bezig aan een zangcarrière en heeft dankzij haar deelname aan Big-Brother onlangs een plaatje opgenomen.

§ 5.6 De andere deelnemers

De andere deelnemers hebben net als de rest erg in de belangstelling gestaan. Tara bijv. heeft ook in de Playboy gestaan en doet nu veel modellenwerk. Maurice die werkte als autoverkoper is daarmee gestopt, omdat hij het te druk had met andere dingen. Allemaal hebben ze een voordeel gehad van hun deelname aan het Veronica programma, de één alleen iets meer dan de ander.
Conclusie

Zoals U in onze scriptie hebt kunnen lezen, is de invloed van Big-Brother op de massamedia enorm geweest. Alle vormen van massamedia hebben alle op hun manier een steentje bijgedragen aan de bekendheid van het programma en hier aan gekoppeld ook de bekendheid van de deelnemers.
Vooral voor de deelnemers is dit programma een groot succes geworden. Ze hebben er allemaal wel een voordeel van gehad, de één wat meer dan de ander. Voor John de Mol is het idee voor deze formule goud waard geworden. Een aantal landen hebben het idee reeds gekocht en wij denken dat er nog meer zullen volgen vanwege het grote succes.
Terugkomend op onze deelvragen vinden wij zelf dat deze goed beantwoord zijn. Veel informatie hebben wij uit krantenknipsels en het internet, maar de meeste informatie hebben we van de televisie. Natuurlijk van Big-Brother zelf, maar ook van andere programma’s zoals talkshows en nieuwsprogramma’s.

Zelf hebben wij het werken aan deze scriptie als zeer leuk ervaren, mede omdat wij het programma zelf erg leuk vonden. Door het constant bezig te zijn met het onderwerp kom je steeds meer dingen erover te weten, omdat wij ook een vrouw van de redactie telefonisch hebben gesproken die veel verstand heeft van Big-Brother. Elke keer als wij televisie aan het kijken waren en er was een programma over Big-Brother bleven we natuurlijk kijken om weer meer informatie te krijgen.

Wij hopen dat wij U als lezer heb kunnen informeren en amuseren met het lezen van deze scriptie.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

V.

V.

hey,
goed werkstuk hoor, heb er veel aan voor me eigen werkstuk!!!
xxx Vivian

19 jaar geleden

P.

P.

hai,
ik ben pauline en ik moet samen met nog een meisje bij mij in klas een werkstuk maken over big brother! ik vond jou werkstuk heel goed! nou heb ik een vraagje hoe kom je aan al die informatie? en hoe kom je aan dat nummer van die karen van de redactie?
ik hoop dat je antwoord geeft!
alvast bedankt!

groetjes pauline

19 jaar geleden