Vraagstelling
Voor dit prachtige werkstuk moesten we als eerste een vraagstelling vinden, ik ben dus hard op zoek gegaan naar een vraagstelling die bij de Koude Oorlog past maar mij ook nog boeit, ik ben tot de volgende stelling gekomen:
Hoe is de Koude Oorlog in ontstaan?
Koude Oorlog.
Na de Tweede wereldoorlog werd Duitsland in vier zones verdeeld. Een Russische, Amerikaanse, Britse en Franse zone. Berlijn lag in de Russische zone en werd verdeeld in een oostelijk en westelijk deel. In 1947 bestond Duitsland uit twee landen. Oost en West Duitsland. In de Tweede wereldoorlog werkten Rusland en de Verenigde Staten goed samen. Maar toen kwamen er conflicten tussen de VS en Rusland. De Amerikanen waren bang dat de Russen door middel van revoluties het communisme over Europa en later ook over de rest van de wereld wilde verspreiden. Deze oorlog (de Koude oorlog dus) was begonnen rond 1945 tot 1990. In deze oorlog stonden Rusland en de Verenigde Staten zeer wantrouwig tegenover elkaar. Het werd een economische en politieke oorlog in plaats van echte gevechten. De Russen waren bang en jaloers omdat de Amerikanen het geheim van de Atoombom bezaten. Terwijl de Russen dat nog niet konden. Ook hadden de Amerikanen een technologie ontwikkeld waarmee ze rakketen en bommen van de Russen in de lucht konden laten ontploffen zodat ze dus geen schade konden maken (dit project hete Starwars’. Rusland stuurde spionnen die probeerde belangrijke Amerikanen om te kopen door ze veel geld te bieden in ruil voor informatie. Ook de Amerikanen stuurde spionnen en wilde informatie over het aantal vliegtuigen en rakketen enz. Ook wilde ze weten hoe het met de ruimtevaart zat. Het spionagewerk werd meestal door mensen van de ambassade gedaan, die konden als hoogste straf hooguit het land uit worden gezet. Ze bevochten elkaar dus alleen maar met het idee dat de een meer rakketen had dan de ander. Dit heet een Koude Oorlog. Zo ontstond er een wapenwedloop, het ene land wou altijd meer wapens dan het andere, zo kom je in een eindeloze cirkel terecht.
Beide landen probeerde bondgenoten te krijgen, zo richte de VS de NAVO op (Noord Atlantische Verdrags Organisatie) en Rusland richtte het Warschaupact op. Omdat Duitsland in tweeen was gedeeld en de grens zogoed bewaakt was noemde men dit het ijzeren gordijn. In 1950 viel het communistische deel Noord- Korea Zuid- Korea binnen, omdat Zuid- Korea lid van de NAVO was konden ze rekenen op steun van de Amerikanen. Het werd een hevige strijd maar de Verenigde Staten stond al gauw op winnen. China had een communistische regering. Toch waren ze niet bevriend met China. China was lid van het Warschaupact en kwam Noord- Korea binnen. Na een tijd strijden dwongen de Amerikanen in het jaar 1953 Noord- Korea tot overgaven. Maar er bleven strijdgevoelen.
Ze deden hun best om als land als eerste op de maan te landen. In 1969 was dat afgelopen. De Amerikaanse Apollo 11 landde op de maan met Neil Armstrong. Hij was de eerste mens op de maan. Toen raakte het strijdgevoel over. Het contact werd steeds beter. Tegenwoordig werken ze samen in de ruimte en heeft Rusland zich bij de NAVO aangesloten. Maar daar zijn ze mee gestopt om de NAVO duidelijk te maken dat ze te wreed handelen tegen Joegoslavië,
De Verenigde Staten steunden de revoluties in Chili, Nicaragua, Rusland en Afghanistan. In 1987 kregen Rusland en Oost- Europa economische problemen. De toen regerende president van Rusland wilde de Koude oorlog beëindigen. In 1990 leek dit te gebeuren toen beide kanten bondgenoten waren in de Golfoorlog. De grenzen die veranderd zijn na deze oorlog (veranderingen op 1993) zijn dat Duitsland eerst Oost en West- Duitsland was en nu gewoon Duitsland.
De Berlijnse muur
Ik wil op de volgende 2 pagina’s het geval van de Berlijnse muur behandelen. Ik wil het hebben over het ontstaan, de bouw, de val en de muur nu. Eerst zal er wat volgen over het ontstaan van de muur, met wat achtergrond informatie, dan wat over de bouw en waarom, dan wat hoe het komt dat de muur gevallen is. En als laatste een klein stukje over de muur nu anno 2002
Het ontstaan van de muur
Eigenlijk bestaat Berlijn uit 2 stadjes. Het ene is Kölln, op het Spree-eiland, en het andere was Berlijn ten noorden van het eiland op de rechter oever gelegen.
In de 19e eeuw groeide Berlijn uit tot een miljoenenstad met ongeveer 1889000 inwoners.
Op 30 januari 1933 werd Adolf Hitler “benoemd” tot rijkskanselier. Het vond het zijn taak om van Berlijn de mooiste stad ter wereld te maken. Maar in de Tweede Wereldoorlog werd de stad voor een groot deel aan puin gegooid door bombardementen van de geallieerde. Al voor de Tweede Wereldoorlog hadden de geallieerden besloten Duitsland op te delen. Toen de oorlog was afgelopen werd het land verdeeld onder de overwinnaars. Berlijn, de hoofdstad lag in het Russische gedeelte maar inruil voor een deelstaat mochten de westerse geallieerde ook een deel van de stad. Van de 20 Berlijnse deelstaten, waren er 8 van Rusland en dus 12 van de westerse geallieerden. Die geallieerden bestuurden West-Berlijn. West-Berlijn kreeg financiële hulp van de geallieerden, maar Oost Berlijn kreeg geen hulp van de Sovjet-Unie. Zo was de economie een stuk beter in West Berlijn, en met Oost-Berlijn ging het steeds slechter. Er ontstond voedselschaarste en er heerste werkloosheid, terwijl dat in West-Berlijn toch zeker het tegenovergestelde was. Het gevolg was dat de mensen van Oost-Berlijn naar WestBerlijn vluchtten. Het waren er zelfs zoveel dat de DDR terugliep van 18,4 (1950), naar 17,2 (1960) miljoen inwoners liep.Vooral de hooggeschoolde mensen die vertrokken, om een baan te zoeken.
De bouw
Om deze massale vluchtelingenstroom tegen te houden wou het Oost-Duitse bestuur in het voorjaar van 1960 een barricade maken. Chroesjtsjov, de toenmalige leider van de Sovjet-Unie, rekende erop dat de V.S. geen kernoorlog zou willen riskeren om dit tegen te gaan.
De bouw was dus op 13 augustus 1961 begonnen. Deze barricade werd langzaam gebouwd tot een reusachtige muur: de Berlijnse muur.
Hij was 45 km lang en er werd op slechts 7 plaatsen een doorgangspoort opengelaten.
De muur werd zwaar bewaakt door de Oost-Duitse grenspolitie. Er waren prikkeldraad en zelfs mijnvelden aangelegd dus het was bijna onmogelijk om het grensgebied te steken.
Toch werkten en nog tienduizenden mensen aan de andere kant van de muur.
Maar op die ene datum in het jaar 1961 ging de muur voor 2,5 jaar dicht. Het bestaan van de muur was nog niet perfect dus er werden nog altijd experimenten mee uitgevoerd, zoals er stiekem over klimmen of tunnels graven.
Toen de muur steeds afschrikwekkender werd, konden sommige mensen er niet meer tegen het gevoel dat ze opgesloten waren. Ze kregen last van het syndroom ‘mauersyndroom’, dat muurziekte werd genoemd.
Door de jaren heen werd de muur een symbool van de Koude Oorlog en de Duitse verdeeldheid.
De val van de muur
Omdat de DDR nog communistisch was, waren Polen en Hongarije bezig om voorgoed af te rekenen me het communisme. Veel Oost- Duitsers wilden wegvluchten, want ze wisten zeker dat de DDR toch niet van het communisme af zou gaan. West- Duisland was wel bereid om hen daarbij te helpen. Zo heeft de toenmalige bondskanselier Helmut Kohl een tienpuntenplan bedacht.
In 1989 sprak hij voor het eerst openlijk over de hereniging tegen de beide Duitslanden. Hij zou Oost- Duitsland hierbij wel willen financieren in ruil voor vrije verkiezingen en economische hervormingen.
Eigenlijk waren de West-Europese landen hier niet tevreden over, ze waren bang dat Duitsland weer te rijk zou worden en er opnieuw een vreselijke geschiedenis zou komen.
Maar toch stemde ze in, want heel Duitsland schreeuwde om hulp.
Bush en Kohl wouden dat iedereen lid moest blijven van de NAVO en de Europese Gemeenschap. De mening van de Sovjet-Unie was heel belangrijk voor het samenvoegen van Duitsland, omdat ze de hereniging zouden kunnen zien als een militaire bedreiging.
Gorbatsjov was niet helemaal eens met Kohl en daarom had Kohl hem veel geld gegeven en dus omgekocht. In het voorjaar van 1990 vonden de eerste vrije verkiezingen plaats. De weg naar een verenigd Duitsland lag dan ook vrij. Die verkiezingen werden gewonnen door de leider Helkmut Kohl. Zo werd heel Duitsland democratisch. Op 9 november 1989 was het zover. Binnen enkele uren stroomden er duizenden mensen van Oost- en West-Duitsland naar de muur die hen 28 jaar van elkaar had gescheiden. Sinds de hereniging is Berlijn een grote bouwput.
De muur nu
Je zou kunnen zeggen dat de muur op politiek gedeelte helemaal verdwenen is maar op sociaal gebied bestaat hij nog wel. Dat komt omdat de mensen uit Oost en West berlijn elkaar nog niet zo goed te weten waarderen.
Tegenwoordig heeft de muur geen bedoeling mee, hij is er nog wel als toeristische attractie. Er zijn nog kleine stukjes muur die in ere worden gehouden als een monument ter herinnering aan tijd dat er zoveel mensen zijn gestorven tijdens mislukt ontsnappings pogingen.
Er is ook een liedje wat over de muur gaan, Over de muur, door het Klein Orkest, in dit liedje wat in de tijd is gemaakt toen de muur er nog stond. Geeft een heel goed beeld hoe goed en hermetisch de muur een scheiding maakte tussen het dagelijkse leven van mensen. En dat er hele families waren die gescheiden waren van hun kinderen.
Conclusie
Hier moet een conclusie komen op de vraagstelling, maar ik heb eigenlijk geen idee wat ik moet doen. Maar u zult wel zien wat het is geworden.
De vraagstelling is: Hoe is de Koude Oorlog ontstaan.
Daar is in feite wel een kort antwoord op te vinden, voor het grootste gedeelte was het een samenloop van omstandigheden. Maar het is begonnen met de 2e wereldoorlog. De Amerikanen hadden de A-bom uitgevonden, de Russen werden bang. Stuurde spionnen en wilde ook een A-bom. Zo ontstond een wapenwedloop, die een groot deel van de Koude Oorlog uitmaakte. Toen het ook nog eens in Berlijn misliep was de Koude Oorlog een feit. De Koude Oorlog was een tijd van wantrouwen.
Bronvermelding
Ik heb een heleboel informatie gevonden op het Internet. Vooral op de volgende site’s
- www.britannic.com
- www.chronik-der-wende.de
- www.oorlog.klup.nl
- home.wanadoo.nl/r.driedijk/eeuw/Koude%20oorlog.htm
- www.kidsplanet.nl/kids/specials/0,1239,23_45_19143_,00.html
ook heb ik veel informatie gehaald uit ons eigen geschiedenisboek, maar ik vond wel dat die stof niet toerijkend genoeg was en niet ver op de zaken in ging
ook stond er op internet een site met een samenvatting van het boek Robert Darnton, ‘Berlijns Dagboek 1989-1990’, uitgegeven in 1990, waar ik veel informatie van heb kunnen vinden.
REACTIES
1 seconde geleden