INLEIDING
Op 9 november 1989 vierden vele mensen feest. Er was besloten dat de Berlijnse Muur werd afgebroken. Dit betekende voor vele het weerzien van verloren familieleden en het betekende ook dat Duitsland weer één werd, met een democratisch bestuur. Eén van de meest gehate muren werd na 28 jaar eindelijk neergehaald. Mensen haatte de muur omdat hun mooie Berlijn door de midden was gedeeld. Maar veel mensen hoopten ook dat de val van de muur het einde betekende de Koude Oorlog, want de muur was daar het symbool voor.
In deze scriptie over de val van de Berlijnse Muur en alles wat erom heen hoorde, kun je lezen over de Koude Oorlog en over hoe de mensen in de tijd met de Berlijnse Muur leefden. In deze scriptie zullen de volgende vragen centraal staan:
-Waarover ging de Koude Oorlog? -Wat had de Berlijnse Muur met de Koude Oorlog te maken? -Hoe leefden de burgers met de Berlijnse Muur? -Waarom is de Berlijnse Muur gevallen? -Wat heeft de val van de Berlijnse Muur voor gevolgen gehad?
Door al deze vragen te beantwoorden zullen we uiteindelijk een antwoord krijgen op de hoofdvraag:
Wat betekende de val de Berlijnse Muur voor Europa?
WAAROVER GING DE KOUDE OORLOG?
Om deze vraag te kunnen beantwoorden moeten we natuurlijk eerst weten wat de Koude Oorlog is. De Koude Oorlog was geen oorlog met legers en veldslagen. Het was een oorlog tussen het democratische westen en het communistische westen. Ze probeerden steeds een overwinning op de ander te halen. Ook wilden ze door middel van propaganda elkaar zwart te maken en de hun eigen standpunten te benadrukken. Een goed voorbeeld hiervan is de “wapenwedloop” tussen het democratische Amerika en de communistische Sovjet-Unie. Ze probeerden elkaar steeds te overtroeven met nog betere en modernere wapens, waaronder ook atoombommen. Beide landen wilden de grootste militaire macht hebben. Veel mensen waren bang dat dit op een werkelijke oorlog zou uitlopen, die zou kunnen leiden tot een wereldwijde vernietiging en miljoenen doden.
De oorsprong van de Koude Oorlog ligt in het toen nog Rusland in 1917. In dat jaar werd de Russische tsaar afgezet. Hij werd vervangen door een communistische regering. De naam van het land –Rusland- werd veranderd in de Sovjet-Unie. Het democratische Westen was niet blij met het communisme. De westerse landen waren bang dat de Sovjet-Unie het communisme over de hele wereld wilden uitspreiden. Ze wantrouwden het Oosten en andersom was dat natuurlijk ook het geval. In de tweede wereldoorlog waren de Westerse landen zich gedwongen zich met de Sovjet-Unie samen te vechten. Dit ging moeizaam omdat de twee elkaar absoluut niet vertrouwden. Toch versloegen de Sovjets de Duitsers in sommige landen zoals in Hongarije en Tsjecho-Slowakije. Deze landen waren de Sovjets zo dankbaar dat ze met het communisme instemden. Maar soms gebruikte Sovjetleider Stalin ook geweld om landen te overtuigen van het communisme. Zo ontstond er een heel netwerk van het communisme in het oosten van Europa. Na de 2e wereld oorlog wilden de Westerse landen ook absoluut voorkomen dat de Sovjet-Unie hun macht nog meer uitbreiden. Ze waren bang dat Stalin uiteindelijk het communisme over de hele wereld wilde uitspreiden. Winston Churchill, de toenmalige premier van Groot-Brittannië, sprak van een ijzeren gordijn die Stalin had getrokken tussen de Westerse landen en de communistische landen. In 1961 werd er ook werkelijk een 5 meter hoge muur gemaakt dwars door Berlijn heen, die daardoor de naam “De Berlijnse Muur” kreeg.
WAT HAD DE BERLIJNSE MUUR MET DE KOUDE OORLOG TE MAKEN?
De Berlijnse Muur werd op 13 Augustus 1961 door de Oost-Duitsers gebouwd. De muur werd in Oost-Duitsland “Anti-imperialistische Schutzwall” genoemd. De Oost-Duitsers zeiden dat de muur was gebouwd om zich te beschermen tegen de “kapitalistische fascisten”. De Westerse landen waren van mening dat de muur was gebouwd om hun volk binnen hun communistische landen te houden, omdat steeds meer Oost-Duitsers en andere bewoners van communistische landen naar West-Duitsland vluchtten. De Berlijnse Muur was dus het symbool van de Koude Oorlog omdat het de scheiding tussen de communistische landen en de Westerse landen weergaf.
HOE LEEFDEN DE BURGERS MET DE BERLIJNSE MUUR?
De bewoners van Berlijn zaten ineens met een muur door de stad. De stad werd in tweeën gedeeld. Duitsland werd verdeeld in twee Duitslanden: de BRD (Bondes Republik Deutschland, de Westerse kant) en de DDR (Deutsche Demokratische Republik, de communistische kant). Vele mensen waren familieleden kwijt die aan de andere kant van de stad woonden. Om verder uit te vinden hoe de burgers met de Muur leefden, zijn de burgers in twee groepen verdeeld: De Oost-Duitsers en de West-Duitsers.
Hoe leefden de Oost-Duitsers met de Berlijnse Muur?
De Oost-Duitsers leefden natuurlijk aan de communistische kant van de muur. Alles veranderde op slag. Ten eerste waren ze familieleden kwijt die in het Westen woonden, want naar de andere kant van de Muur gaan zat er voor de Oost-Duitsers niet bij. Later mochten er wel West-Duitsers tijdelijk naar het Oosten komen. Financieel gezien ging het na de bouw van de Muur wel goed in Oost-Duitsland, het ging goed met de economie. Helaas waren de producten zowel kwalitatief als kwantitatief helemaal niet goed. Omdat het in het communisme zo is dat “iedereen gelijk” is was er van elk soort eten maar één merk. Zo had met bijvoorbeeld maar één soort augurken, er bestond maar één soort melk en er bestond ook maar één soort aardappel. Zo ging het ook met meubels; alle huizen waren vaak saai en allemaal hetzelfde ingericht. Kinderen moesten verplicht op een soort scouting: ze moesten dan allemaal dezelfde kleren aan en een rood sjaaltje om, dit symboliseerde het communisme. Ze leerden daar dan allerlei liedjes over het ‘goede communisme’ en over ‘het slechte westerse kapitalisme’. Omdat alles wat uit het Westen kwam verboden was, kwamen er veel illegale handeltjes in de DDR. Zo kochten veel jongeren elpees met bijvoorbeeld de muziek van The Rolling Stones illegaal. Deze waren dan door mensen uit het Westen mee gesmokkeld of over de Muur gegooid. Veel mensen waren dit leven in Oost-Duitsland zat en probeerden te vluchten. Iets wat absoluut niet makkelijk was. Een optie was om te proberen over de Muur heen de klimmen. Dit was erg gevaarlijk, omdat je een grote kans had dat je een kogel in je lichaam kreeg. De Oost-Duitse politie, ook wel de Stasi genoemd, had namelijk het recht elke vluchtende Oost-Duitser neer te schieten. Deze mensen begingen namelijk een misdaad om te willen leven in het kapitalistische westen. In totaal zijn er alleen al in het eerste jaar van het bestaan van de Muur 41 mensen overleden tijdens een poging om over de Muur te klimmen. Toch waren de Oost-Duitsers erg vindingrijk in het vinden van gaten in de muur. Ook werden er tunnels gegraven onder de muur door.
De scriptie gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden
L.
L.
thanks voor je werkstuk
:-D
(l) jou
xxx ;-)
12 jaar geleden
AntwoordenH.
H.
tnx
6 jaar geleden
Antwoorden