Inleiding
Als onderwerp heb ik de Berlijnse muur gekozen, dit heeft enkele redenen: Ø Het is nog niet zo lang geleden gebeurd, veel mensen kunnen zich de val van de Berlijnse muur nog goed herinneren. Ø Het is gebeurd in een land dat niet ver hiervandaan ligt. Het is dus geschiedenis die dichtbij ons ligt. Ø De gevolgen van de Berlijnse muur werken nog steeds door in het voormalige Oost-Duitsland, het is dus nog niet helemaal afgesloten. Ø De val van de Berlijnse muur was van grote invloed op de val van het gehele communisme. Om mijn hoofdvraag te beantwoorden heb ik ook een aantal deelvragen opgesteld. De hoofdvraag is: Wat zijn de gevolgen van de bouw van de Berlijnse muur? De deelvragen zijn: Ø Welke politiek werd er in de DDR (Oost-Duitsland) gevoerd? Ø Waarom werd besloten tot de bouw van de Berlijnse muur? Ø Hoe dacht men over de Berlijnse muur? Ø Waarom werd de Berlijnse muur in 1989 afgebroken? Ø Wat veranderde er na de eenwording voor de Oost-Duitse bevolking?
1. Welke politiek werd er in de DDR (Oost-Duitsland) gevoerd?
1.1 Inleiding
In de DDR werd een andere politiek gevoerd dan in de BRD (West-Duitsland.) In de BRD was een democratische samenleving. In de DDR had de communistische staatspartij SED alle macht in handen. De Oost-Duitse bevolking mocht wel naar de stembus, maar ze mochten alleen ja of nee stemmen op de lijst van de SED. De stemming was niet geheim, zo kon iedereen dus te weten komen of je ja of nee had gestemd. Maar dan nog kon de SED alleen door de verkiezingen te vervalsen 99% van de stemmen behalen en zo kreeg de SED het elke keer weer voor elkaar om de baas te blijven. In de DDR had je dus wel kiesrecht, maar er waren geen vrije verkiezingen.
1.2 Politiek systeem
De belangrijkste man van het SED was de secretaris-generaal. Hij was ook de machtigste man in de DDR. Hij bestuurde de DDR volgens de richtlijnen die in de Sovjet-Unie werden bepaald. Ook was de secretaris-generaal de baas van het belangrijkste politieke orgaan binnen de SED (het Politbureau). De besluiten van het Politbureau waren bindend. De Secretaris-generaal was dus de belangrijkste man van de DDR.
De DDR heeft in totaal drie secretaris-generaals gehad:
1949-1971 Walter Ulbricht
1971-1989 Erich Honecker
1989 Egon Krenz
1.3 Grondwet
In 1949 kreeg de DDR zijn eerste eigen grondwet, deze grondwet was voor een groot deel gebaseerd op de grondwet van de Republiek van Weimar(1919). Deze grondwet was tot 1968 van kracht. In dat jaar kreeg de DDR de 'eerste socialistische' grondwet. In 1974 werd besloten het begrip 'Duitse natie' uit de grondwet te halen. In die tijd was de Oost-Duitse regering druk bezig om de DDR een eigen identiteit te geven. Over het algemeen hield de Oost-Duitse regering zich niet aan de grondwet, men maakte zelf wetten en bepaalde waar de Oost-Duitse bevolking zich aan moest houden.
(Bron: htttp://www.dia.uva.nl/duin/html/regeringddr/htm)
2.Waarom werd er besloten tot de bouw van de Berlijnse muur?
2.1 Inleiding
De economie in de DDR kwam niet van de grond. Hierdoor ging het niet goed met de Oost-Duitse bevolking. Ook was de politiek, die in eigen land gevoerd werd, niet geloofwaardig. Dit leidde tot grote ontevredenheid van de Oost-Duitse bevolking.
Een groot deel van de Oost-Duitse bevolking was vanaf het begin tegen het communisme. Dit gevoel werd versterkt doordat de planeconomie voor het grootste deel mislukte.
2.2 De opstand van 17 juni 1953
De ontevredenheid werd ook nog versterkt door de onderdrukking van de politieke tegenstanders (dat waren er veel) van de SED. De ontevredenheid werd vooral versterkt door de onderdrukking van de Evangelische Kerk, ongeveer 80% van de Oost-Duitse bevolking was lid van deze kerk. In 1953 overleed in de Sovjet-Unie Stalin. De bevolking van de DDR kwam in juni van dat jaar in opstand tegen het regime van de SED. Op 17 juni bereikte de staking zijn hoogtepunt. Er werd toen in 300 steden gedemonstreerd. De SED twijfelde hoe ze de demonstraties moesten stoppen. De demonstraties waren steeds meer gericht tegen de politiek. De mensen wilden vrije verkiezingen. De SED-leiders wisten zich geen raad met de situatie. Ze konden arbeiders en boeren niet inzetten tegen de demonstrerende mensen (arbeiders en boeren). De Russische commandant in Berlijn maakte door zijn tanks op de menigte af te sturen een eind aan de demonstraties. De Sovjet-Unie maakte met deze actie duidelijk dat ze achter de SED stond en dat ze geweld wilde gebruiken om de SED aan de macht te houden in de DDR.
2.3 Vluchtelingen
Elke maand vluchtten er duizenden mensen van de DDR naar West-Duitsland. Vlak na de opstand in juni 1953 vluchtten er zelfs meer dan 50 duizend mensen per maand naar West-Duitsland. De grens tussen de beide landen was toen al helemaal afgesloten. De bijzondere positie maakte Berlijn de poort naar het Westen. Oost-Duitsers konden vrij naar West-Berlijn gaan en van daaruit konden zij alle delen van West-Duitsland bereiken. De grootste groep mensen die de DDR verliet waren jonge mensen met kinderen. Deze jonge mensen waren van groot belang voor de economie in de DDR. De regering van de DDR kon de achterblijvers moeilijk laten geloven dat de Oost-Duitse politiek goed was. In 1961 besloten Ulbricht en Chroejitsjov (de Sovjetleider) een einde te maken aan de leegloop van de DDR.
(Bron: http://www.dia.uva.nl/duin/html/ddr.htm)
3. Hoe dacht men over de Berlijnse muur?
3.1 Oost-Duitsers: De bouw van de Berlijnse muur werd gevierd als een grote overwinning. In het Oosten van Berlijn werd de bouw van de muur feestelijk ontvangen. Maar na een korte tijd verdween deze feeststemming. De Oost-Berlijnse bevolking begon de nadelen van de muur in te zien. Dit kwam door een paar verschillende dingen die door de muur werden veroorzaakt. De Oost-Duitse bevolking (vooral de bevolking van Oost-Berlijn) had familie en/of vrienden wonen in West-Berlijn. Door de bouw van de muur konden de families die door de muur gescheiden werden elkaar niet meer bezoeken. Ook vonden de Oost-Duitser het vervelend dat zij hun eigen land niet meer konden verlaten. Zij zaten als het ware opgesloten.
De scriptie gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden
H.
H.
dit is echt slecht
12 jaar geleden
Antwoorden..
..
redelijk te gebruiken ;)
11 jaar geleden
AntwoordenK.
K.
slecht
9 jaar geleden
AntwoordenR.
R.
Dit is gewoon een redelijke scriptie hoor. Het zijn haar eigen woorden. Ik doe mijn Profielwerkstuk over de Berlijnse Muur en het meeste in de tekst klopt wel. Ligt er gewoon aan hoe je het leest.
9 jaar geleden
Antwoorden