suikerziekte

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
  • Scriptie door een scholier
  • Klas onbekend | 2579 woorden
  • 18 december 2007
  • 43 keer beoordeeld
Cijfer 7.3
43 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Inleiding
Diabetes wordt ook wel suikerziekte genoemd.Het voedsel dat we eten komt eerst in onze maag en daarna in onze darmen,waar het voedsel uiteen valt in suikers,vetten en eiwitten.De suikers komen na een tijdje in ons bloed terecht en het belangrijkste suiker is glucose.
Het is een brandstof voor alle cellen van de organen in ons llichaam.In ons buik hebben we de alvleesklier die insuline maakt.Insuline zorgt ervoor dat glucose vanuit het bloed in onze cellen kan komen en energie kan opleveren.Het zorgt ook voor een voorraad van glucose voor de tijden wanneer we niet eten en toch energie opleveren.Bij diabetes maakt de alvleesklier weinig of geen insuline waardoor glucose in het bloed blijft zitten.In deze scriptie wordt er verder besproken over wat er met de glucose gebeurt,wat de oorzaken en gevolgen zijn van diabetes,wat de symptonen ervan zijn en wat je moet doen als je diabetes hebt.

Hoofdstuk 1.Wat is Diabetes?

Als je gezond bent, haalt de lever als je gegeten hebt de glucose die te veel in het bloed zit uit het bloed en slaat dat op in de spieren en in de lever zelf. Dat doet hij met behulp van het hormoon insuline. Bij iemand met Diabetes werkt de alvleesklier, die de insuline maakt, niet zoals hij zou moeten werken, hij maakt te weinig of geen insuline, waardoor de suiker spiegel in het bloed heel erg schommelt: als je net gegeten hebt, heb je een te hoog glucose gehalte, maar als je een tijd niet gegeten hebt, is het glucose gehalte te laag.

Bij een te hoog glucose gehalte, wordt het te veel aan glucose door de nieren uit het bloed gehaald en vervolgens uit geplast als urine. Als dit te lang duurt, gaan de nieren op den duur "kapot".

Bij een te laag glucose gehalte, voel je je moe en slap. Dit komt doordat de cellen in het lichaam niet genoeg glucose uit het bloed kunnen halen om te verbranden, waardoor ze "moe" worden.

De officiële naam van diabetes is Diabetes Mellitus, deze naam komt uit het Latijn. Diabetes betekent 'doorloop' en Mellitus 'zoet als honing', maar tegenwoordig noemt vrijwel iedereen deze ziekte 'suikerziekte'.

Er zijn twee soorten Diabetes: type 1 de zogenaamde "insulineafhankelijke diabetes" en type 2 de zogenaamde "niet insulineafhankelijke diabetes"
Type 1 heet zo, omdat de diabeet (iemand die Diabetes heeft) vanaf het begin (het tijdstip van de constatering) volledig afhankelijk is van de dagelijkse insuline-injecties. Deze vorm van Diabetes ontstaat meestal voor iemand 40 jaar is. Type 2 wordt ook wel "ouderdomssuiker" genoemd, omdat deze vorm van Diabetes vaak pas na het 40ste levensjaar optreed. De diabeet die aan dit type Diabetes lijdt, hoeft, in plaats van insuline-injecties, vaak alleen een dieet te volgen en al dan niet bloedglucoseverlagende tabletten te slikken. Deze tabletten moeten de alvleesklier weer activeren zodat er meer insuline wordt gemaakt. Bij mensen die type 1 hebben werkt dit niet, omdat de alvleesklier hier of te weinig of helemaal geen insuline maakt.

Hoofdstuk 2.Hoge en lage bloedglucosewaarde

Hypoglycaemie betekent lage glucosewaarde.
Normaal schommelt de hoeveelheid glucose in het bloed tussen de 4 en de 8 mmol/l.Onder de 4 mmol/l spreek je van hypo.Hypo onstaat bij het te veel inspuiten van insuline of wanneer de insuline te snel wordt opgenomen in je lichaam,als je niet genoeg of te laat eet,òf wanner je meer beweegt dan dat je normaal gewend bent.
Je lichaam waarschuwt je en bij een ieder kan het weer anders zijn.Zo kan het zijn dat je gaat zweten,trillen of dat je moet gapen en honger krijgt.Je wordt een beetje bleek.Sommige mensen gaan wazig kijken of krijgen hoofdpijn of worden duizelig.Bij dit geval is het nodig om suiker te nemen.Je bloedglucose zal weer stijgen en je voelt je weer beter.Het kan ook zo zijn dat je bloedglucosewaarde zo laag is dat je weg raakt.In zo een geval kan iemand anders glucagon voor je inspuiten,maar dan moet je na het laten unspuiten van glucagon altijd extra koolhydraten eten,want anders krijg je weer een hypo.

Hyperglycaemie betekent hoge bloedglucosewaarde
Boven de 8 mmol/l spreek je van een hyper.
Hyper onstaat bij het te weinig inspuiten van insuline in je lichaam,als je te veel koolhydraten eet,òf wanner je minder beweegt dan je gewend bent en bij ziekte en stress.Hier gaat je lichaam je ook waarschuwen doordat je veel gaat plassen,je veel dorst krijgt.Je lichaam heeft wel energie nodig.Je vetcellen worden daarvoor gebruikt.Als deze worden verbrand dan ontstaan er afvalstoffen,die worden ketonen genoemd ,net zoals er as overblijft als je stronk hout verbrand.Sommige mensen worden humeurig.De ene wordt sloom en de ander wordt actief of krijgt een rood gezicht.Een ander krijgt hoofdpijn of last van zijn ogen.Bij dit geval heb je extra insuline nodig.Bij een bloedglucosewaarde van 15mmol/l of hoger moet je je urine controleren op ketonen.Als dit het geval is .is het verstandig om de dokter te bezoeken/bellen voor advies.


Hoofdstuk 3.Oorzaken van diabetes

Diabetes mellitus is niet een bepaalde ziekte met een bepaalde oorzaak; er zijn verschillende soorten diabetes en van elk kan de oorzaak weer anders zijn.

Type 1 of insuline-afhankelijke diabetes mellitus.
Bij deze vorm van diabetes, vroeger ook wel jeugddiabetes genoemd, wordt door de betacellen van de Eilandjes van Langerhans in de alvleesklier (bijna) geen insuline meer gemaakt.
De ziekte begint meestal vrij plotseling (binnen enkele dagen tot weken) en ontstaat meestal voor het 40ste jaar, maar kan ook daarna pas optreden. Zonder behandeling met insuline zullen patiënten met een type 1 diabetes uiteindelijk aan de ziekte komen te overlijden.Waarschijnlijk is er voor dit type diabetes niet een duidelijke oorzaak, maar is er sprake van een samenspel van meerdere factoren. Aangenomen wordt dat er om te beginnen een erfelijke aanleg is. De ziekte komt pas later tot uitdrukking nadat, bijvoorbeeld door een virusinfectie, een soort ontsteking is ontstaan van de Eilandjes van Langerhans in de alvleesklier. De diabetes ontstaat dan doordat er bijna geen insuline gemaakt kan worden.

Type 2 of niet-insuline-afhankelijke diabetes mellitus.
Vaak is het beloop veel sluipender dan bij het type 1; op het moment dat de diagnose wordt gesteld is de ziekte waarschijnlijk al langer in lichte mate aanwezig.
De oorzaak van type 2 diabetes is ingewikkelder dan bij de type 1 diabetes, omdat twee factoren tegelijk een rol spelen. Allereerst is er een probleem in de weefsels, waar de insuline niet goed werkt, doordat er in de weefsels een weerstand bestaat tegen de werking van insuline bestaat. In de tweede plaats is de alvleesklier niet in staat om de grotere behoefte aan insuline te voldoen. Hoewel de alvleesklier een redelijke hoeveelheid insuline aanmaakt, zal uiteindelijk toch vaak een behandeling met insuline nodig zijn.

Erfelijkheid van diabetes.
Bij diabetes is er sprake van erfelijkheid. Kinderen van een ouder met diabetes lopen meer kans om diabetes te krijgen, dan van die geen diabetes hebben. Dat betekent niet dat iedereen die een vader of moeder met diabetes heeft, zelf later ook diabetes zal krijgen.Zelfs als beide ouders diabetes hebben, zal minder dan een kwart van de kinderen diabetes krijgen. Als één van de ouders diabetes heeft, is die kans nog veel kleiner.
Hoofdstuk 4. Wat zijn de symptomen van diabetes?

Diabetes heeft een aantal symptomen.
Als je diabetes hebt zit er teveel suiker in je bloed en kunnen de nieren niet alles meer uit je bloed halen om te gebruiken. Er zit dan glucose in je urine. Andere verschijnselen zijn dat je veel meer gaat drinken. Je lichaam is dan bewust bezig om de glucose die je eigenlijk zou moeten opnemen om die af te scheiden en je te laten uit plassen, zo gaan er voedingstoffen verloren. In de lever en skeletspieren ontstaat een tekort aan glucose, dat blijft immers in je bloedbaan. Deze weefsels gaan dan vetten af breken om het tekort op te vangen. Hierdoor val je veel af. Doordat je die vetten afbreekt ontstaat er een te veel aan keton (aceton) en bepaalde zuren. Dat betekent dat je bloed te zuur wordt. Veel processen in je lichaam raken dan in de war; mensen raken in de war, worden moe en kunnen zelfs in een coma raken. Dit is dan een hyperglycemische coma, een coma door teveel glucose in het bloed Nog een symptoom is dat je wondjes zich heel langzaam of zelfs niet helen. Je concentratie neemt ook af.
Hier zijn de symptomen in een rijtje:

Veel plassen
Bij diabetes is het glucosegehalte van het bloed zo hoog, dat de nieren niet meer in staat zijn om alle glucose tegen te houden. Een deel van de glucose in het bloed komt in de urine terecht en omdat glucose water aantrekt, zullen de nieren ook meer vocht doorlaten, zodat de hoeveelheid urine veel groter is dan normaal.

Hevige dorst en veel drinken
Doordat een overmatige hoeveelheid vocht als urine het lichaam verlaat, is er vaak sprake van dorst. Het verloren gegane vocht moet weer worden aangevuld, om te voorkomen dat het lichaam niet uitdroogt. Het is dus niet zo dat men veel plast omdat men veel drinkt, maar juist andersom.

Moeheid
Moeheid en een gebrek aan energie zijn het gevolg van het tekort aan glucose in de weefsels. Wanneer er in de weefsels onvoldoende glucose is om te verbranden, kan men slechts ‘op halve kracht’ functioneren.

Gewichtsverlies en hongergevoel
Wanneer er bij iemand die goed eet toch sprake is van gewichtsverlies, is er iets aan de hand. Bij diabetes is gewichtsverlies ondanks een goede eetlust, een kenmerkend verschijnsel voor type 1 diabetes. Dit in tegenstelling tot type 2 diabetes, waarbij het lichaamsgewicht meestal toeneemt.

Sufheid
Sufheid kan wijzen op een ernstige ontregeling waarbij er zich een teveel aan ketonen (verzuring) in het bloed bevindt.

Jeuk
Door het droger worden van de huid (door verlies van veel urine) kunnen kleine scheurtjes in de opperhuid ontstaan. Dit geeft jeukklachten.

Slechter gaan zien
Bij hoge of sterk wisselende bloedglucosewaarden is het gezichtsvermogen vaak minder. Dit komt door veranderingen in de vochthoudendheid van de lens.

Dubbel zien
Soms ontstaan er bij diabetes klachten over dubbel zien wanneer men een bepaalde kant op kijkt. Dit wordt veroorzaakt door een verlamming van één of meer oogspiertjes doordat een zenuw die de oogspiertjes bestuurt, is beschadigd.

Verminderde weerstand tegen infecties
Door een te hoog bloedglucosegehalte kan de afweer tegen infecties verminderd zijn. Dit houdt waarschijnlijk verband met een verslechterde werking van witte bloedlichaampjes. De meest voorkomende infecties bij diabetes zijn: blaasontsteking, huidinfecties en schimmelinfecties.



Hoofdstuk 5.Wat zijn de gevolgen van diabetes?

Diabetes zorgt ervoor dat je (soms volledig) je levensstijl moet veranderen en aanpassen. Je moet altijd opletten wat je doet en of dat wel goed voor je is. Als je geen insulinespuiten neemt of je voeding niet aanpast (en alles wat je nog meer moet doen), dan kunnen er ernstige complicaties optreden en zul je ook minder lang leven.

Het is ook zo dat als jij diabetes hebt, en je krijgt een kind dat dan de kans bestaat dat jouw kind dan later ook diabetes krijgt, doordat dat kind het van jou heeft geërfd. Het is dus niet erg verstandig om een kind te nemen als je diabetes hebt. Omdat je dan een hoogst waarschijnlijk een kind op de wereld zet met diabetes.

Als je diabetes hebt moet je ook erg vaak een bloedglucosetest uitvoeren. Daarmee kan je namelijk zien dat het bloedglucose niet te laag of te hoog is. Dat zie je op een bloedglucosemeter. Daardoor kan je ook (met overleg van je arts) je behandeling veranderen omdat je bijvoorbeeld teveel of te weinig eet.

Ook sporten beïnvloedt je bloedglucosewaarde. Omdat als je sport, heb je glucose nodig en als je dat niet in je bloed hebt zitten omdat je lichaam het niet kan opslaan, dan wordt je moe en kan je dus niet sporten.

Diabetes kan er ook voor zorgen dat je maar een beperkte gewrichtsbeweeglijkheid hebt (de vergeten complicatie). Dat zorgt ervoor dat je problemen hebt om onder andere je handen, schouders en heupen te bewegen.

Wanneer je diabetes hebt, kun je eerder last krijgen van aderverkalking (het dikker worden van de wand van de slagaders). Dat kan ervoor zorgen dat je hart- en vaatziekten krijgt. Hierdoor kunnen er klachten ontstaan zoals pijn op de borst bij inspanning of bij zeer hoge of zeer lage temperaturen, een hartaanval of wanneer het echt slecht gaat een beroerte met verlammingen. Maar dat laatste is alleen als de slagaders in de hersenen verkalken.

Na een verloop van tijd kan diabetes invloed uitoefenen op het zenuwstelsel. Welke klachten dit tot gevolg heeft, hangt af van welke zenuwen aangetast worden. Zenuwen zijn namelijk in het hele lichaam te vinden.

Als je diabetes hebt, kunnen ook de nieren slechter gaan functioneren. Dat is niet zo goed voor je want dat betekent dus dat bijvoorbeeld je bloeddruk niet op pijl blijft.

Zo te zien zijn er dus erg veel klachten die bij diabetes horen. Je zenuwstelsel kan slechter worden, de wanden van je slagaders kunnen dikker worden, je gewrichten gaan het slechter doen of je kunt niet zo vaak meer sporten als je wilt. Diabetes zorgt ervoor dat je leven (meestal) anders wordt. Dat het verandert. Je gezondheid gaat sneller achteruiten en je kan niet meer de dingen doen die je wilt. Maar als je een gezonde levensstijl hebt en een beetje beweegt, dan hoef je geen ernstige klachten te krijgen, en kan je een zo normaal mogelijk leven leiden.

Hoofdstuk 6.Leefregels

Bij diabetes is het erg belangrijk dat iemand gezond eet.De voeding heeft namelijk direct invloed op je bloedglucose.Dat wil niet zeggen dat iemand met diabetes een streng dieet moet volgen en zoveel mogelijk suikervrije producten moet eten.Juist niet.Koolhydraten zijn een belangrijke brandstof voor het lichaam.Ze worden omgezet in glucose,waartdoor de bloedglucose stijgt.Het is daarom belangrijk de hoeveelheid koolhydraten goed te verdelen over de dag en een evenwicht te vindenm tussen de voeding en de behandeling met tabletten of insuline.
Suikervrije producten zijn ook niet nodig.Allen zoetjes en suikervrije limonade of lightfrisdrank zijn wel handig,omdat koolhydraten uit drinken erg snel wordt opgenomen in het bloed.Dat komt doordat het vloeibaar is.Hierdoor stijgt de bloedglucose,omdat de insuline die toegediend wordt niet snel genoeg werkt.Suikervrije producten zijn vaak nog ongezond ook,omdat ze veel verzadigd vet bevatten.Vette voeding kan het cholestrolgehalte verhogen en daarmee ook de kans op hart-en vaatziekten.Verder levert vet ook veel calorien,wat tot overwicht kan leiden.
Mensen met diabetes die te zwaar zijn,zullen moeten afvallen.Daardoor wordt vaak een caloriearmen voeding voorgeschreven met regelmatig bewegen.Dit is niet alleen goed voor het cholestrolgehalte en de bloeddruk,ook verbetert het de gevoeligheid vor insuline.Vaak kan daardoor het medicijngebruik verminderd worden.

Slot
Het enige wat we nog kunnen meegeven is dat we gezond moeten gaan eten.Verder moeten we aan sport doen om in beweging te blijven.Zo kan je afstand houden van diabetes en nog veel meer ziektes.En als je diabetes el hebt opgelopen houdt een dieet en als het nodig is een strenge.En aan ouders zouden we willen zeggen:zorg ervoor dat jullie kinderen lid zijn van een sportclub of stuur ze naar dansles en vooral sleep ze weg van de televisie!!

Bronvermelding

Internet:
www.google.com -> zoek binnen resultaten; ziekte -> zoek binnen resultaten; gevolgen -> Planet – diabetes moet nieuwe aanpak voorkomen.

www.diabetesvereniging.nl

www.diabetescentrum.nl

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.