Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Frankrijk

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
  • Scriptie door een scholier
  • Klas onbekend | 6778 woorden
  • 17 februari 2010
  • 27 keer beoordeeld
Cijfer 7.4
27 keer beoordeeld

Hoofdstuk 1. De algemene feiten van Frankrijk.
Paragraaf 1.1 De ligging van Frankrijk.
Relatieve ligging:
Frankrijk is een republiek in West-Europa. De totale oppervlakte van Frankrijk is 543.965 km2 en is daarmee naar oppervlakte het grootste land van West-Europa. In geheel Europa is Frankrijk, na Rusland en de Oekraïne, het grootste land.
De meeste grenzen van Frankrijk zijn natuurlijk. In het westen ligt de Atlantische Oceaan, in het noordwesten het Nauw van Calais en Het Kanaal, in het oosten de Rijn, het Jura-gebergte en de Alpen, in het zuiden de Middellandse Zee en de Pyreneeën.
Verder grenst Frankrijk in het noorden aan België en Luxemburg, in het oosten aan Duitsland, Zwitserland, Italië en Monaco en in het zuiden aan Spanjenen Andorra.
Geografische ligging:
Tussen 13 en 18 graden Westerlengte en tussen 35 en 48 grden Noorderbreedte.
Paragraaf 1.2 De algemene feiten en geschiedenis van Frankrijk.
De algeme feiten:
Hoofdstad: Parijs.
Officiele taal: frans.
Valuta: Euro (tot 20.. de Franse Franc)
De vlag: De vlag (de tricolore)is het rood-wit-blauw van Frankrijk. Rood en blauw waren de kleuren van de stad Parijs en het wit komt van de vlag van de Franse koningen.
Vegetatie:
Frankrijk heeft veel soorten vegetatie typen. 25% van Frankrijk bestaat uit bergen.
De hoogste berg van Europa ligt in Frankrijk. Dat is de Mont Blanc (4807 meter) in de West Alpen. In het oosten zijn de hoge bergen van de Alpen het hele jaar met sneeuw bedekt. Door de hoge bergen in het midden van Frankrijk stromen verschillende brede rivieren. De Loire is met 1020 km de langste rivier van Frankrijk. Tussen de Pyreneeën en de Alpen ligt op 2000 meter hoogte het Centraal Massief. Het Centraal Massief is ontstaan door verschillende vulkaanuitbarstingen.
Landschap:
Frankrijk heeft vele soorten landschappen. Van vruchtbare bouwgrond in de rivierdalen tot de besneeuwde toppen van de Alpen en de Pyreneeën.
Frankrijk kan verdeeld worden in drie gebieden:
De oude, sterk afgesleten gebergten:
Een oud gebergte is het Centraal Massief. Het landschap is ontstaan door vulkanen. Je vindt er vreemde meren en ravijnen.

Binnen het Centraal Massief ligt een vlak gebied, de causse. In dit kalksteenplateau
liggen veel grotten, spelonken, ravijnen en warmwaterbronnen. De rand van het Centraal Massief bestaat uit steile, hoge kalkrotsen. Dit zijn de Cevennen. Daardoor was het Centraal Massief afgesloten van de rest van Frankrijk.
De jonge gebergten:
Jonge gebergten van Frankrijk zijn de Alpen, de Pyreneeën en de Jura.
In de Alpen zijn de hoogste bergtoppen zelfs in warme zomers met eeuwige sneeuw bedekt. In dit gebied ligt ook de Mont Blanc (4807 meter). De Pyreneeën is ook een hoog gebergte in Frankrijk. Het ligt op de grens van Spanje en Frankrijk. Ook hier vind je bergpassen met haarspeldbochten en diepe ravijnen.
In de bergen leven genzen, steenbokken en veel roofvogels. Er komen zelfs nog beren voor. Je komt ze niet snel meer tegen want er leven er ongeveer nog maar dertig.
De vlakke stukken land en de kust:
Frankrijk heeft een kustlijn van 3000 kilometer. De Franse westkust ligt aan het Kanaal La Manche, dat mouw betekent en de Atlantische Oceaan. In de geschiedenis hebben de havens aan het Kanaal een belangrijke rol gespeeld. Zeelieden vertrokken daar vandaan naar verre vreemde landen. In het uiterste Noorden liggen duinen. Het dune du Pilat bij Arcachon is met zijn 117 meter de hoogste duin van Europa. In de 18de eeuw zijn in opdracht van Napoleon langs de duinen naaldbomen geplant. De wortels van de bomen houden het zand vast.
Bij Calais zijn witte krijtrotsen. De schiereilanden Normandië en Bretagne steken ver in de oceaan uit. Een schiereiland is een stuk land dat bijna geheel door water wordt omgeven.
Meren:
Hourtin bij boudreaux (de grootste)
Bij de bergen van de Haute Savoie liggen ook nog mooie meren.
Het meer van Annecy en het meer van Bourget. In het zuiden liggen de zandstranden van de Riviera. De Fransen noemen de zuidkust de ‘Cote d’azur. Dit betekent hemelsblauwe kust.
Flora en Fauna:
20% van Frankrijk bestaat uit bossen. In de Vogezen en de Jura zijn veel dennen- en sparrenbossen. In die streken zijn nog wilde dieren zoals zwijnen, vossen, bevers en gemzen, een soort antilope(een soort hert).
De helft van de visvangst van Frankrijk komt uit Bretagne.
Vijgen, sinaasappels, citroenen, amandelen en olijven groeien in het zuiden bij de Middellandse Zee. Ook de bloemen voor het maken van parfum worden daar gekweekt.
Klimaat:
Frankrijk heeft een gematigd zeeklimaat. De ligging va de zee en de invloed van de
Warme Golfstroom zorgen ervoor dat er relatief weinig neerslag valt en een gemiddelde
temperatuur van 16 graden celcius aan de kust. En in de winter een gemiddelde temperatuur van 3 graden celcius. In het binnenland liggen de gemiddelde temperaturen
nauwelijks hoger of lager dan in deze seizoenen.
In het noorden is er minder zon en meer regen dan in het zuiden. Het zuiden heeft hete zomers en in de winter is het daar minder koud dan in het noorden van Frankrijk. In het Zuid-Oosten bij de Middellandse Zee is het heel erg heet en droog.
Bevolking:
Frankrijk heeft ongeveer 58 miljoen inwoners. Dat is 107 inwoners per vierkante kilometer. Maar dat geldt niet voor het hele land. In Frankrijk neemt de bevolking een wel een beetje toe. Daar zijn twee oorzaken voor: de immigranten en de natuurlijke veranderingen. Natuurlijke veranderingen hangen af van het aantal mensen dat dood gaat en die geboren worden. Als er meer mensen geboren worden dan dood gaan is er een natuurlijke toename. De natuurlijke toename was in 1998 zo: 12,3 mensen per 1000 inwoners werden geboren en 9,1 mensen per 1000 inwoners gingen dood, er was dus een toename van 3,2 mensen per 1000 inwoners. Maar de afgelopen dertig jaar is de natuurlijke toename steeds verder gaan dalen.
De immigranten zijn mensen die uit andere landen naar Frankrijk toe komen. Bij Frankrijk gaan er jaarlijks duizenden Fransen uit het land, maar er komen ook veel meer immigranten bij. Frankrijk is nu ook een land met heel veel buitenlanders. In 1998 woonden er maar liefst 2,4 miljoen buitenlanders in Frankrijk, dat was 4 procent van de hele bevolking.
De meeste immigranten die naar Frankrijk toe gaan komen uit de volgend landen: Marokko, Algerije, Italië, Roemenië, Polen. Verder zijn er veel mensen uit Vietnam naar Frankrijk gekomen. En tot slot komt er een klein deel uit Sri-Lanka en uit de Filippijnen.
Politiek en bestuur:
De gemeente (departement) Parijs is verdeeld in twintig arrondissementen, die zelf weer onderverdeeld zijn in kwartieren (quartiers in het Frans). De gemeente (departement) Parijs is verdeeld in twintig arrondissementen(buurten), die zelf weer onderverdeeld zijn in kwartieren. Parijs telt 80 quartiers.Ieder arrondissement kiest zijn eigen arrondissementsraad. In totaal zijn er 517 arrondissementsraadsleden, uit hun midden worden de 163 leden van de raad van Parijs (conseil de Paris) gekozen. De leden van de raad van Parijs kiezen de burgemeester van Parijs. De burgemeester van Parijs is momenteel Bertrand Delanoë
Luchtverkeer:
Zoals veel grote steden wordt Parijs bediend door meerdere luchthavens.
De grootste daarvan, tevens het grootste vliegveld van Frankrijk en het op één na grootste
van Europa na Heathrow, is Aéroport Charles de Gaulle (ook wel Roissy genoemd), ten noorden van Parijs. Ten zuiden van de stad ligt Aéroport d'Orly, de tweede luchthaven van Frankrijk en Parijs. Er zijn plannen om een derde grote internationale luchthaven te

bouwen na Charles de Gaulle en Orly.
De Aéroport du Bourget was in het verleden de belangrijkste luchthaven, maar is nu de derde luchthaven van Parijs en ligt op 6,5 km van Parijs. Op deze luchthaven wordt iedere twee jaar (volgende in Juni 2009) de luchtvaartbeurs "Le Bourget" gehouden die bekend staat als een van de belangrijkste ter wereld.

Geschiedenis:
Frankrijk heeft een heel lange geschiedenis. Maar wat heel belangrijk was, was de Franse revolutie. Eind achttiende eeuw was koning Lodewijk de Zestiende de baas in Frankrijk. Hij gaf veel geld uit aan feesten en oorlogen. En regeerden zijn land niet goed. Het volk daarentegen was heel erg arm en leed aan honger. De Franse bevolking was niet tevreden en in 1789 werd het een revolutie. Ze wilden dat de koning de regering verbeterde. Op 14 juli deed de bevolking een aanval op de Bastille, dat is een gevangenis in het centrum van Parijs. Ze riepen: vrijheid, gelijkheid en broederschap. In 1792 verklaarden de leiders van de Franse revolutie dat Frankrijk een republiek moest worden en de koning afgezet moest worden. In 1793 werd koning Lodewijk de Zestiende onthoofd. Zijn vrouw werd ook onthoofd en zijn aanhangers werden vermoord.
In de negentiende eeuw had Frankrijk op Engeland na de meeste koloniën. Het was met zijn 12 miljoen vierkante kilometer het op een na grootste rijk. Vooral in Afrika had Frankrijk veel koloniën. Zo’n 50 jaar geleden was Frankrijk nog de baas in Marokko en Algerije.
1914-1918: De eerste wereld oorlog.
Meer dan een miljoen mensen werden toen gedood en er waren wel 2 miljoen gewonden.
De Duitsers wilden Frankrijk veroveren. Meer dan 3 jaar vochten de twee legers met elkaar. België was toen al door de Duitsers veroverd.
De Duitsers verloren de strijd de andere landen hielpen frankrijk namelijk met vechten.
1939-1944: De tweede wereld oorlog.
Duitsland was weer begonnen met de oorlog. De Duitsers kwamen in 1940 binnen in
Frankrijk. In 1944 vielen de Britse, Amerikaanse, Canadese en Poolse soldaten Normandie binnen om Frankrijk te bevrijden.
Parijs:
Parijs (Frans: Paris) is de hoofdstad en regeringszetel van Frankrijk. Met 2,15 miljoen inwoners in de gemeente Parijs zelf en ruim 11 miljoen in het hele stedelijke gebied, met inbegrip van de banlieue (voorsteden) en de forenzensteden daaromheen, is het de grootste stad van Frankrijk en na Londen de grootste stad van West-Europa. Parijs heeft als bijnaam De lichtstad (Frans : La ville lumière). Parijs wordt naast Londen, New York en Tokio beschouwd als één van de vier grote wereldsteden.
In Europa en in de wereld is Parijs daarnaast altijd een centrum van cultuur geweest.
De stad wordt in tweeën gedeeld door de rivier de Seine. Parijs is gesticht op het Île de la Cité, maar is inmiddels zo groot geworden dat de stad een gebied van zeven heuvels
beslaat. In dit gebied lagen vroeger aparte dorpen, die nu een onderdeel van Parijs zijn.
De eigenlijke gemeente Parijs en tevens departement telt zo'n 2.150.000 inwoners op 10.525 hectare, wat neerkomt op een 20.400 inwoners per km². De regio Île-de-France telt 12 miljoen inwoners Parijs staat bekend om zijn multiculturele samenleving. Al sinds de middeleeuwen trekken immigranten richting Parijs, van de Nederlandse en Zweedse studenten die naar de studentenwijk quartier Latin trokken in de 14e eeuw tot de huidige Afrikanen en Oost-Aziaten.
Paragraaf 1.3 Bezienswaardigheden.
In Frankrijk zijn zeer veel mogelijkheden om zich te vermaken. Overdag kan men naar de vele bezienswaardigheden gaan, 's avonds zijn er veel uitgaansmogelijkheden. Men kan naar het theater, opera, dans, muziek, bioscoop en cabaret.
Er zijn veel bars en nachtclubs. De Moulin Rouge en Le Lido zijn beroemde nachtclubs in Parijs, waar veel shows plaatsvinden. Het populaire uitgaansleven van de Parijse jongeren concentreert zich tegenwoordig in de straten precies ten oosten en noordoosten van Place de la Bastille.
-De Eiffeltoren werd gebouwd in 2 jaar, dit was een recordtijd. Hij werd gebouwd door Gustave Eiffel ter herinnering aan de Franse Revolutie. Gustave Eiffel bouwde de toren voor de wereldtentoonstelling in 1889. De Eiffeltoren zou 20 jaar later afgebroken worden maar tegen die tijd waren er al zoveel fans, dat de Eiffeltoren mocht blijven staan en als zendmast werd gebruikt. De Eiffeltoren had in de loop van de jaren al verschillende namen gekregen: holle kandelaar, de trap naar de eeuwigheid, de toren van Babel, de volière van de wereld, koningin van Parijs. De Eiffeltoren is nu het symbool van Parijs. Hij is 300 meter hoog, weegt 7.000 ton en bestaat uit 15.000 ijzeren onderdelen. De Eiffeltoren wordt door vele mensen bezocht. s'Avonds is de Eiffeltoren helemaal verlicht.
-Tour Montparnasse is de hoogste wolkenkrabber van Frankrijk en staat in het centrum van Parijs in de wijk Montparnasse. De wolkenkrabber is in één fase gebouwd tussen 1969 en 1974. Het ontwerp is van de architect Robert Saubot. De 210 meter hoge toren heeft 58 verdiepingen, waarvan 54 met kantoren. Op de 56ste verdieping bevindt zich een restaurant, een expositieruimte en mini bioscoop. Via trappen komt men op de 59ste verdieping (het dak), het hoogste en grootste terras van Parijs, het enige punt van waaruit de stad over 360° en tot 40 km in de rondte bekeken kan worden. Het gebouw staat in de lijst van hoogste gebouwen van Europa.
La Grande Arche de la Fraternité,ook wel bekend onder de naam l'Arche de la Défense of Grande Arche is een gebouw in de wijk La Défense in Parijs. Het gebouw werd geopend op 14 juli 1989, 200 jaar na de bestorming van de Bastille. De Grande Arche is vrijwel kubusvormig en de binnenkant is open. Hij heeft een hoogte van 110 meter (zo hoog dat de Notre-Dame erin zou passen), een lengte van 108 meter en een

breedte van 112 meter.
Het gebouw telt 35 verdiepingen en er werken 4000 mensen. In het gebouw zijn kantoren gevestigd, en de bovenste verdiepingen zijn onder andere in gebruik als expositieruimte, restaurant en winkel
Kerken:
De kathedraal Notre-Dame is een kathedraal, deze kathedraal is erg sfeervol. De bouw begon in 1163, pas in 1345 was de kathedraal klaar. De Nôtre Dame is gebouwd door timmerlieden, steenhouwers, smeden en glazeniers. De Nôtre Dame raakte de laatste jaren in verval, door de architect Lassus en Viollet-le-Duc werd de schade weer hersteld.
In de Nôtre Dame staat een orgel dat uit 7000 pijpen bestaat. Dit orgel komt uit 1730.
De kerk Saint-Sulpice is een 17de eeuwse kerk in de gelijknamige wijk van Parijs. De kerk is gewijd aan de heilige Sulpicius de Vrome. De kerk werd bij het grote publiek bekend doordat ze werd genoemd in de bestseller De Da Vinci Code. De kerk is gebouwd op de ruïnes van een oude tempel gewijd aan de godin Isis, zoals er in Europa meerdere voorkwamen, mede onder invloed van het zich uitbreidend Romeins imperium. Ze is bekend door het grote orgel (1862) van Aristide Cavaillé-Coll; toen het opgeleverd werd, was het een van de weinige orgels met 100 registers in Europa.
De kerk van Saint-Germain-des-Prés (Sint-Germaan-van-de-Weidenkerk) is de oudste kerk in Parijs en is een zeldzaam voorbeeld van romaanse bouwkunst in Parijs. De kerk is gebouwd in de 11e en 12e eeuw en werd vier keer verwoest door de Noormannen. De kerk werd telkens wederopgebouwd volgens de originele tekeningen. In al die jaren is er steeds een stukje bijgebouwd, zo ook het portaal dat dateert uit 1607
Sacrè Coeur is een kerk, hij staat op Montmartre, de heuvel in het noorden van Parijs. Hij is gebouwd om de 58.000 doden uit de Frans-Duitse oorlog van 1870-1871 te herdenken. Hij is gemaakt van wit marmer en wordt dan ook wel de bruidstaart-basiliek genoemd. Er is 35 jaar aan gewerkt. Elke dag wordt er in de Sacrè Coeur meerdere keren een mis gehouden.
Musea:
Op cultureel gebied zijn er vele soorten musea. Bekende musea in Parijs:
Het Louvre (Frans: Musée du Louvre of kortweg: Le Louvre) is een zeer groot museum in het hart van Frankrijk, Parijs. Het ligt net ten noorden van de Seine en is eenvoudig met de metro te bereiken. Het bestaat uit drie vleugels; de Richelieu-vleugel, de Sully-vleugel en de Denon-vleugel. De Mona Lisa van Leonardo da Vinci is waarschijnlijk het beroemdste stuk uit de collectie van het Louvre. Het museum maakt deel uit van de Réunion des musées nationaux
Centre Pompidou is het Nationaal Museum van Moderne kunst, het wordt ook wel

'Beaubourg' genoemd. De bouw hiervan was klaar in 1977. Onder leiding van president
Georges Pompidou werd er met de bouw begonnen, maar het gebouw kwam af onder leiding van Giscard d`Estaing. In het museum zijn onder andere grote tentoonstellingsruimten voor wisselende exposities, ruimten voor theateruitvoeringen en muziekuitvoeringen, een bibliotheek en een fotografieafdeling. Erg opvallend aan het gebouw is dat alle leidingen, buizen en luchtkanalen aan de buitenkant van het gebouw zijn gemaakt en dus duidelijk te zien zijn.
Cité des sciences et de l'industrie is het wetenschapsmuseum dat ligt in het Parc de la Villette in Parijs. Het grote gebouw heeft vijf verdiepingen van glas en staal. Het is het grootste centrum voor de ontsluiting en verspreiding van techniek en wetenschap in Europa. Het is in 1986 geopend. Jaarlijks komen er meer dan vijf miljoen bezoekers
Musée Picasso, het museum in Parijs herbergt de grootste collectie ter wereld van werken van Picasso; er zijn onder andere 251 schilderijen, 160 beeldhouwwerken en wel 1500 tekeningen. Ook heeft het museum een deel van de persoonlijke collectie van Picasso in zijn bezit, met werken van Paul Cézanne, Matisse, Rousseau, André Derain, Georges Braque en Joan Miró.
Het Musée d`Orsay is een museum in Parijs dat de geschiedenis van de westerse kunst tussen 1848 en 1914 bestrijkt, met een sterk accent op de 19e-eeuwse Franse kunst. Het museum bezit een vermaarde verzameling impressionistische werken. Ook bevat het museum beeldhouwkunst. Het museum maakt deel uit van de Réunion des musées nationaux
Het Kasteel van Versailles (Frans: "Château de Versailles") is een kasteel en sinds 1792 een nationaal museum, het Musée des châteaux de Versailles et de Trianon in het Franse departement Yvelines. Het museum maakt deel uit van de Réunion des musées nationaux.
Bruggen:
Er zijn veel bruggen in Parijs. Vooral over de Seine en om het eiland Île de la Cité (Dit is het bekende eilandje midden in de Seine in Parijs), waar de stad is ontstaan, te verbinden.
De Brug van Millau (Frans: Viaduc de Millau) is een meervoudige tuiconstructie over de rivier de Tarn, in de gemeentes Millau en Creissels in het departement Aveyron ten zuiden van Frankrijk. De brug, op 14 december 2004 geopend door toenmalig president Jacques Chirac, is de hoogste brug ter wereld: een van de pijlers is 343 meter hoog, iets hoger dan de EiffeltorenDe brug kostte 394 miljoen euro. De aanleg van de brug heeft een aanzienlijke invloed op het toerisme in de buurt, zowel van mensen die de brug komen bewonderen als de grotten van Roquefort-sur-Soulzon vlakbij. Tijdens de constructie van de brug werd die door een half miljoen mensen bezocht. Nu zijn de panoramische zichten op de brug populair.

De Pont Alexandre III is een brug te Parijs, over de Seie rivier en overvloedig versierd
met lampen, cherubijnen, nimfen en gevleugelde paarden. De brug werd gebouwd tussen 1896 en 1900, op tijd voor de wereldtentoonstelling, door de ingenieurs Jean Résal en Amédée D'Alby en de architecten Cassien-Bernard en Gaston Cousin en genoemd naar tsaar Alexander III. Diens zoon, Nicolaas II, legde in oktober 1896 de eerste steen. De constructie, bestaande uit een zes meter hoge stalen boog over de Seine, is een wonder van 19e-eeuwse bouwkunst.
Pleinen:
Place Vendôme: Op dit achthoekige plein liet Napoleon Bonaparte een 44 meter hoge triomfzuil neerzetten, genaamd de Colonne de Vendôme. Aan het plein is tevens gelegen het hotel Ritz. Dit hotel is bezocht door beroemde mensen als Scott en Zelda Fitzgerald, Ernest Hemingway en Coco Chanel.

Het Place de la Bastille is een plein in Parijs. Tot aan de Franse Revolutie stond hier de
Bastille Saint-Antoine die in 1789 werd gesloopt. Bovengronds zijn de contouren van het gebouw met een aparte kleur in het plaveisel aangegeven. In het metrostation Bastille zijn nog delen van de vroegere vesting zichtbaar. In het midden van het plein staat een gedenkzuil, de Colonne de Juillet, die in 1833 werd opgericht. Het is een gedenkteken voor de Parijse opstanden van juli 1830, de Julirevolutie en voor die van 22 februari 1848. De slachtoffers van de beide opstanden rusten onder de zuil.
Arc de Triomphe: Het gebouw is 50 meter hoog en is het symbool van militaire macht. De bouw van de Arc de Triomphe begon in 1806. Napoleon gaf de opdracht voor een monument ter ere van het Franse leger. Pas in 1836 werd het monument afgemaakt. Onder de Arc de Triomphe ligt het graf van een onbekende soldaat. Het beeldhouwwerk op de Arc de Triomphe is het werk van 3 kunstenaars. Op de 30 schilden boven aan de Arc de Triomphe staan de namen van revolutionaire of keizerlijke overwinnaars.
Attractie parken:
Disneyland Resort Paris dat 19 km² is, is een themapark- en recreatiecomplex in Marne-la-Vallée, ongeveer 32 kilometer ten oosten van Parijs. Het complex wordt beheerd door Euro Disney S.C.A., dat voor 39,8% in het bezit is van The Walt Disney Company. Met 200 miljoen bezoekers in ruim vijftien jaar is het de grootste toeristenattractie van Europa. In 2008 had het resort ruim 15 miljoen bezoekers.
Parc Astérix is een Frans attractiepark in Plailly, ongeveer 35 km ten noorden van Parijs. Het is gebaseerd op de stripverhalen van Asterix en Obelix, van Albert Uderzo en René Goscinny. Het park werd in 1989 geopend en is nu zeer populair in Frankrijk. In het park staan zes achtbanen waaronder de houten achtbaan, Tonnerre de Zeus. Deze 33 meter hoge achtbaan bereikt snelheden van 70 km/h, en is een van de langste houten achtbanen in Europa.

Hoofdstuk 2 Middelen van bestaan.
Paragraaf 2.1 Industrie.
Frankrijk is ook een van de belangrijkste landen voor de industrie. Frankrijk heeft veel ijzer en staalfabrieken, autofabrieken en chemische fabrieken. Frankrijk heeft drie bekende automerken: Renault en Citroen en Peugeot. De TGV(hoge snelheids trein.) haalt wel 300 km per uur. Frankrijk is een van Europa’s industriële grootmachten. Om de fabrieken draaiende te houden is er veel energie nodig. De vele grote rivieren en watervallen in de bergen worden gebruikt voor de opwekking van hydro-elektrische energie. Twintig procent van alle energie wordt op deze manier opgewekt.
Ook de zee zorgt voor opwekking van energie. De getijdencentrale in de rivier de Rance maakt gebruik van de verschillen in waterhoogte bij eb en vloed om elektriciteit op te wekken. Deze centrale was de eerste van zijn soort die in gebruik werd genomen.
Op sommige plekken in Les Landes wordt olie gewonnen en bij de Pyreneeen wordt naar aardgas geboord. Ongeveer 75 procent van alle elektriciteit in Frankrijk wordt opgewekt
in kerncentrales.
Met zijn 57 kernreactoren is Frankrijk de op een na grootste producent van kernenergie ter wereld. In veel landen maken mensen bezwaar tegen kernenergie omdat ze bang zijn voor eventuele gevolgen op lange termijn. Maar ook vanwege de hoge kosten die het bouwen en afbreken van kerncentrales met zich mee brengt. De in Frankrijk genomen veiligheidsmaatregelen zijn tot nu toe afdoende gebleken. De kerncentrales produceren meer elektriciteit dan Frankrijk nodig heeft. Een deel wordt dan ook geëxporteerd naar Engeland, Italië, Duitsland en Nederland.
Frankrijk is rijk aan natuurlijke grondstoffen. Er wordt onder meer: kalk, kalksteen, steenkool, ijzererts, uranium ontgonnen. De chemische industrie neemt een belangrijke plaats in, net als de elektronica, de vliegtuigbouw en de auto-industrie. Naast auto’s worden er ook treinen gemaakt. De Fransen zijn trots op hun hoge snelheidstrein. Hun nieuwste trein haalt een snelheid van 320 kilometer per
uur.
Op dit moment is meer dan de helft van de werkende bevolking werkzaam in de dienstverlenende sector, bijvoorbeeld bij banken of in het toerisme.
In Frankrijk zijn nog veel meer mensen in de landbouw werkzaam dan in bijvoorbeeld Engeland of Duitsland. De landbouw is nog steeds de grootste industrie. Men verbouwt met name: Tarwe, Mais, Rijst, Groente en Fruit (vooral appels en druiven).
In het zuiden worden bloemen gekweekt voor de parfumindustrie. Ook de bosbouw neemt met de productie van timmerhout een belangrijke plaats in. Er zijn rundvee- en varkenshouderijen, schapenfokkerijen en geitenboerderijen voor de productie van zuivel, leer en wol. In Bretagne en langs de westkust liggen de thuishavens van een grote vissersvloot.
Paragraaf 2.2 Franse wijnen.
De Fransen zijn zeer gehecht aan hun wijn.
Frankrijk werd eeuwenlang als het wijnland gezien. Er werd geleerd dat alle Franse wijnen goed waren. De Fransen deden hun best om de gehele wereld ervan te overtuigen dat zij toch net even anders of beter waren dan de rest.
De wijnbouw is mogelijk tussen de dertig en de vijftig graden Noorderbreedte en tussen de dertig en de vijftig graden Zuiderbreedte.
Door de omstandigheden van de wijnbouw wordt aan genomen dat Frankrijk nog steeds het beste wijnland van de wereld is. Zij hebben de ideale klimatologische en geologische omstandigheden. Daar waar het warm genoeg is om de druiven door de zon te laten rijpen, kan men wijn maken. Maar goede wijn wordt gemaakt in een klimaat waar het maar net warm genoeg is en het in tegenvallende jaren zelfs te koud blijft.
Frankrijk heeft nog een tweede geheim: de bodem. De bodem is mede bepalend voor de smaak van de druif. De wijnbouw is alleen mogelijk als de bodem voldoet aan de volgende eisen:
-De druivenplant moet kunnen wortelen;
- De plant moet in staat zijn voedsel uit de grond te halen;
- De bodem moet regen- en grondwater kunnen vasthouden.
Dankzij de verschillende soorten grondsoorten heeft Frankrijk voor zowat elk druivenras een ‘verschillende’ bodem. Dat betekent dat Frankrijk ook gewone wijntjes voortbrengt voor de mensen die er niet zoveel geld aan willen uitgeven. Frankrijk telt meer dan honderden vins de pays (landwijnen),die ook afkomstig zijn uit bepaalde gebieden en van diverse druivenrassen.
Plukken van druiven:
Het plukken van de druiven wordt door vele mensen tegelijk gedaan op een wijngaard. De druiven worden in grote kratten gedaan; deze kratten worden dan afgeleverd bij de fabriek waar wijn wordt gemaakt.
Kneuzen:
Na de pluk komt het erop aan dat alle druiven zo snel mogelijke en met zachte hand op de verwerkingsplaats te krijgen. Het transport gebeurt in het beste geval in kleine plastic kratjes, beter dan in een laadbak van een enorme vrachtwagen, waarin de onderste trossen verpletterd worden door het gewicht wat daarbovenop ligt.
In de wijnmakerij gaan blauwe druiven voor het merendeel door een kneusinstallatie om de schillen te breken en het gistklare sap vrij te laten komen. Vroeger werd dit werk met de voet gedaan; ze gingen dan met zijn allen de druiven fijnstampen totdat er uit de kleine kraantjes aan de zijkant van de ronde bak, waar de druiven inzaten, de rode bessensap (nu nog geen wijn) uit kwam zetten. Dat werd dan opgevangen in kannen.
Gisting:
De gisting vind plaats in gesloten vaten.
De temperaturen kunnen dan wel niet nauwkeurig geregeld worden. Maar toch gaat het
vrij goed. Als ze in de vaten zitten komt er gist bij die het bessensap in alcohol omzet.
Tijdens de gisting vormt er aan de oppervlakte van de bruisende massa een koek van schillen, deze moet regelmatig ondergedompeld worden met een roerstok om de kleur aan de schillen te onttrekken.
Persen:
Druiven worden voor de persing eerst gekneusd en gegist;
na het weglopen van de lekwijn perst men de druiven tot rijke perswijn, die achteraf al dan niet met verbetering geperst wordt.
Rijping:
Weinig rode wijn worden noch in tonnen vergist, maar de meeste betere rode wijnen verouderen tenminste gedeeltelijk in nieuwe eiken vaten om een betere smaak te krijgen.

Paragraaf 2.3 Toerisme.
Frankrijk is de belangrijkste vakantiebestemming op wereldniveau wat betreft het aantal bezoekers en wordt gevolgd door de Verenigde Staten en Spanje. In 2001 kwamen er 76,5 miljoen internationale toeristen in Frankrijk en de Franse overzeese gebieden, en dat is ruim 10% van het mondiale volume. In 1990 bedroeg het aantal toeristen 52 miljoen. Na Duitsers maken Belgen, Nederlanders en Engelsen het grootste deel van het totale aantal toeristen uit.
De toeristenindustrie vertegenwoordigt 7% van het nationale inkomen en is een kernsector van de Franse economie. In 2001 werkten er bijna 735.000 mensen in de horeca (2 miljoen directe en indirecte arbeidsplaatsen) en er zijn ca. 215.000 bedrijven waarvan 94% met minder dan 10 werknemers. DE helft van de arbeidsplaatsen in de toeristensector betreft seizoenswerk.
De toeristische activiteiten zijn erg ongelijk verdeeld over het Franse grondgebied. De helft van de arbeidsplaatsen is geconcentreerd in drie regio's: Ile-de-France, Rhône-Alpes en Provence-Alpes-Côte d'Azur. De meest bezochte attracties zijn Disneyland Parijs (12 miljoen bezoekers), de Eiffeltoren (6 miljoen), het Louvre (6 miljoen) en het Centre Pompidou (5 miljoen).
Overheid en bedrijfsleven proberen de toeristenstroom wat evenwichtiger te herverdelen over regio's en te verspreiden over het hele jaar. Zo wordt bijvoorbeeld het "groene" toerisme (o.a. kamperen bij de boer) en nieuwe vormen van toerisme zoals stedentoerisme en thematische reizen meer te ontwikkelen.
In 2000 kwamen er 1,6 miljoen toeristen naar de Franse Antillen (Martinique en Guadeloupe), Guyana, Réunion, Nieuw-Caledonië, Frans-Polynesië, en Wallis en Futuna. 80% daarvan waren Fransen. Het toerisme genereert in de overzeese gebieden 32.000 arbeidsplaatsen

Hoofdstuk 3 Frankrijk’s trots.
Paragraaf 3.1 Kunst en dans.
Kunst:
Leonardo da Vinci (15 april 1452 – 2 mei 1519) was een beroemde Italiaanse schilder. In 1516 ging Leonardo werken voor koning Frans I van Frankrijk in het kasteel Amboise. Leonardo is beroemd vanwege schilderwerk als Mona Lisa, dat zich nu in het Parijse Louvre-museum bevindt. Mona Lisa is een wereldberoemd olieverfschilderij en is tussen 1503 en 1507 geschilderd. Da Vinci zijn tijd vooruit was.
Claude Oscar Monet (14 november 1840 - 5 december 1926) was een Frans impressionistisch kunstschilder. Monet werd geboren in Parijs en verhuisde toen hij ongeveer vijf jaar oud was met zijn familie naar Le Havre. Monet was in de jaren 1861-1862 in militaire dienst in Algerije, hetgeen zijn latere keus om vooral landschappen te schilderen beïnvloed kan hebben.
Henri Julien Félix Rousseau (21 mei 1844 - 2 september 1910) was een Franse kunstschilder. Rousseau schilderde over het algemeen landschappen, soms een stadsbeeld, met op de voorgrond een figuur. Hij noemde dit zijn 'portretlandschappen'. Het meest bekend van hem zijn zijn jungles. Hij schilderde in lagen, beginnend met een blauwe lucht en eindigend met allerlei dieren en bloemen op de voorgrond. In zijn jungles zijn altijd dieren verborgen.[1] Hij werkte lang aan zijn schilderijen en heeft dan ook geen groot oeuvre. Voor zijn jungles gebruikte Rousseau een zeer ruime variëteit, meer dan 50, groentinten
Dans:
Klassiek ballet is de oudste vorm van ballet. Het ontstond in Frankrijk en werd beroemd door Koning Lodewijk XIV die veel feesten gaf en een liefhebber van dansen was. In 1661 werd de eerste balletacademie opgericht door Koning Lodewijk XIV. Vroeger dansten de hofmannen op feesten om de mensen te vermaken. Daarna werd het pas echt een sport. Ballet is de benaming die gegeven wordt aan een bepaalde dans. De meeste balletten bevatten: dans, gebarentaal, muziek (met orkest of zang). Ballet kan alleen opgevoerd worden, of als deel van een opera. Veel elementen van het moderne ballet zijn ontstaan in de 19e eeuw, dat was de tijd van de romantiek. Wetenschap en industrie ontwikkelde zich in die tijd snel, maar hoe meer de mensen in de wereld ontdekten, des te meer ze ook ontspanden in boeken , muziek, beeldende kunst en ballet.
Het einde van de 19e eeuw was een vruchtbare tijd van het ballet. Nieuwe ontwikkelingen uit de romantiek zoals het dansen op de pointe en hoge sprongen werden in die tijd verder uitgewerkt door onder andere de rusische choreograaf maries Petipa. In de 20e eeuw maakte het ballet enorme veranderingen door die werden veroorzaakt door de gebeurtenissen als de franse revolutie, twee wereld oorlogen en de emancipatie van de vrouw. Dat alles had invloed op de kunst. Het ballet verwerkte die verschillende invloeden en werd internationaal.

Paragraaf 3.2 Sport.
Voetbal:
Het Frans voetbalelftal is een team van voetballers dat Frankrijk vertegenwoordigt in internationale wedstrijden. De bijnaam Les Blues (De Blauwen). Het team werd eenmaal wereldkampioen. Les Blues boekten in de jaren tachtig van vorige eeuw successen door op het WK 1982 en WK 1986 de halve finale te halen. Tussendoor werd EK 1984 gewonnen. Bekende spelers uit deze tijd waren Michel Platini en Jean Tigana. In 1998 werd Frankrijk in eigen huis wereldkampioen door de finale titelhouder Brazilie met 3-0 te kloppen. Twee jaar later werd het EK 2000 gewonne ten koste van Italie. In 2006 haalde Frankrijk weer de finale van het WK maar verloor van Italie.
Zinédine Yazid Zidane (23 juni 1972) is een voormalige Franse topvoetballer van Algerijnse afkomst en wordt door velen als een van de beste spelers ooit beschouwd. Zidane werd er geboren en groeide op in de Marseillaanse wijk La Castellane. Hij werd driemaal verkozen tot beste voetballer ter wereld, en won in zijn carrière onder meer een Wereldcup, Europacup, Champions Leugue, landstitels en nationale bekers. Zidane werd door Pele in maart 2004 vermeld in de opgestelde Lijst FIVA 110 beste spelers. Hij bekroonde zijn eerste jaar Real Madrid, dat een recordbedrag van 76 miljoen euro voor hem neerlegde.
Thierry Daniel Henry (17 augustus 1977) is een Franse voetballer bij de Spaanse club FC Barcelona. Ook komt hij uit voor het Frans voetbalelftal. Henry won in zijn corierre onder meer WK, EK, UEFA Champions League, Confederations Cup, de Europese gouden schoen, diverse landstitels en nationale bekers. Henry werd door Pele in maart 2004 vermled in de opgestelde Lijst FIVA 100 beste spelers. Henry heeft al meer dan 200 doelpunten gescoord voor Arsenal. In 10089 werd hij geselecteerd voor het Franse nationale elftal en werd wereldkampioen met Frankrijk op het WK 98 in eigen land. In 2000 werd Henry Europees kampioen en tevens benoemd tot beste Franse voetballer van het jaar. Henry had in 2205 zijn recordcontract (90.000 euro per week) bij Arsenal verlengd tot de zomer van 2010. Hij neemt de nummer één positie in als topscoorder alles tijden van het Franse nationale elftal.
Wielersport: Een verzamelnaam voor alle sproten waarbij gebruik wordt gemaakt van een fiets. Voor die sproten (de meeste) waarbij het op snelheid aankomt, wordt ook de term wielrennen gebruikt. Er worden vele wielerwedsrtijden gehouden. Dit kunne eendagswedstrijden zijn, of wedstrijden over meerdere dagen zoals de Ronde van Frankrijk. De Ronde van Frankrijk is de Nederlandse vertaling van Tour de France (ook wel de Tour genoemd), een meerdaagse wielerwedstrijd die de ronde maakt door een deel van Frankrijk maar in toenemende mate door andere landen gaat. De Tour de France is ontstaan in 1903 en werd destijds georganiseerd door Henri Desgrange, hoofdredacteur van het tijdschrift L’Auto, naar een idee van zijn jonge medewerker Georges Lefèvre, directeur van de allereerste Tour (1903). De Tour is sindsdien uitgegroeid tot de

belangrijkste, meest veeleisende en eervolste wielerwedstrijd van het jaar. Onder de grootste Tourwinnaars alles tijden zijn de Amerikaan Lance Armstrong die de ronde 7 maal achtereen (1999-2005) won, de Fransen Jacques Anquetil en Bernard Hinault, de Belg Eddy Merckx en de Spanjaard Miguel Indurain, die elk 5 maal de Tour wonnen.
Kunstschaatsen: De Wereldkampioenschappen kunstschaatsen is een evenement dat georganiseerd wordt door de Internationale Schaatsunie.
Surya Bonaly (15 december 1973) is een voormalige Franse kunstschaatsster. Tegenwoordig is ze professioneel kunstschaatsster. In 1989 won ze de eerste prijs van haar negen opeenvolgende Nationale titels. In 1991 werd ze Wereldkampioene bij de junioren en won ze de eerste van vijf opeenvolgende Europese titels. Bij de Wereldkampioenschappen werd ze drie keer tweede (1993-19995).
Isabella Delobel (17 juni 1978) en Oliever Schoenfelder (30 november 1977) zijn een Frans kunstschaatsers koppel. Ze zijn actief in het ijsdansen en zijn vaste sprotpartners. In 19996 waren Delobel en Schoenfelder de ziveleren medaillewinnaars tijdens het WK junioren.
Paragraaf 3.2 De Franse keuken.
De Franse keuken is heel beroemd. Het is waarschijnlijk de meest gevarieerde keuken van heel Europa. De Fransen hebben ook per streek hun eigen specialiteiten. Zoals: in het noorden is er veel vee, dus zijn er veel zuivelproducten. In Normandië zijn veel appelbomen, daarom hebben ze daar heel lekkere appeltaarten en drinken ze veel cider. En in het zuiden is de olijf een basisingrediënt in de keuken. De Fransen besteden ook veel tijd aan het eten en bereiden het eten ook met veel zorg.
Er is ook een traditie in Frankrijk: haute cuisine. Dat is eten dat met hele grote zorg bereid wordt door chef-koks, die jaren lange opleiding hebben gehad.
Als de Franse eten is dat meestal heel erg uitgebreid en in de avond eten ze pas tussen zeven en negen uur. Het avondeten bestaat meestal uit: vlees of vis met groente.
Maar liefst 20 procent van de inkomsten gaat naar het eten. Dat is heel erg veel. De laatste tijd verandert het eten van de Fransen. Ze eten meer gezonde dingen. Minder suiker, roomboter, aardappelen en vlees. En eten meer margarine en vis. Dit geldt niet voor alle mensen. Maar de Fransen blijven van stokbrood, kaas en de wijn houden.
Uit de Franse keuken:
Pot au feu (Frans: pot op het vuur) is een Franse stoofpot van groenten en vlees.
De basis van het gerecht is rundvlees, het gerecht wordt aangevuld met groenten van het seizoen. Zodoende zijn er veel verschillende recepten voor dit gerecht. Door de lange stooftijd worden vlees en groente zeer zacht. Hierdoor is het mogelijk een wat taaier soort vlees te gebruiken, waarmee op de kosten van het gerecht bespaard kan worden. Vaak wordt een mengsel van kruiden en wijn toegevoegd om het gerecht op smaak te brengen

Chateaubriand is een runderbiefstuk van ruim 200 gram. De biefstuk wordt uit een ontvliesde ossenhaas gesneden en geslagen tot een dikte van een goede 3 cm. De naam komt van François René de Chateaubriand, Frans schrijver en politicus. De kok van vicomte de Chateaubriand zou voor het eerst een dergelijke biefstuk hebben bereid. Het is een mals stuk vlees dat afkomstig is uit het kleinhoofd van een rund.
Ratatouille is een Frans gerecht van gestoofde groenten, dat vooral in de Provence veel wordt bereid. Verschillende variaties van het gerecht worden gegeten in andere landen rond de Middellandse Zee. In Frankrijk wordt het gerecht ook wel kortweg Rata genoemd. De bereiding kan verschillen, maar basisingrediënten van ratatouille zijn: tomaat, courgette en aubergine, ui en knoflook. Ratatouille wordt in Frankrijk - 's zomers overigens ook koud - meestal gegeten met stokbrood. In Italië serveert men dit gerecht vaak met polenta
Een croissant (Frans voor wassende maan), is een broodje van gerezen bladerdeeg dat voor het bakken in de vorm van een halve maan wordt gerold. De croissant is het traditionele ontbijtboordje van Frankrijk. Marie-Antoinette, echtgenote van Lodewijk XVI introduceerde het broodje Frankrijk.
Pêche Melba (Frans voor: Melba’s perzik) is een dessert, gecreerd door de Franse topkok Auguste Escoffier. Hij serveerde het in 1893 ter ere van de bekende Australische zangeres Neillie Melba.
Stokbrood is de Nederlandse naam voor de Franse broodsoort baguette (letterlijk “stokje”). Het stokboord dateert uit de 19e eeuw. In Frankrij is stokbrood een onmisbare toevoeging aan elke maaltijd. Vaak wordt het gebruikt om vocht of vet van het bord te deppen; of om de smaak te neutraliseren alvorens tot een ander gerecht over te gaan. Stokbrood komt meestal reeds voor de maaltijd op tafel, met of zonder boter.
Baba au rhum is een klassiek nagerecht uit de Franse keuken. Hoofdzakelijk bestaat het uit kleine champignongrote tulbanden of cakejes die tezamen in een pot met rum zitten. De cakejes zijn doordrenkt van de rum(stroop). De Baba heeft bekendheid gekregen in de 18e eeuw, toen de Poolse koning (Stanislas Leszynski) de zoetigheid in Frankrijk ontdekte bij zijn schoonzoon, de Franse koning Lodewijk XV.
Roquefort is een Franse blauwschimmelkaas, genoemd naar het dorp Roquefort-sur-Soulzon in het Centraal massief. Het is een schapenkaas, waarvan de naam beschermd is: alleen kaas uit (de buurt van) Roquefort mag zo genoemd worden. De Roquefort is een rauwmelkse kaas die al heel lang gemaakt wordt.

Hoofdstuk 4 Relatie met Suriname
Paragraaf 4.1 De ambasade in Suriname.
Ook in Suriname hebben wij een franse ambasade en die staat aan de Henck Arronstraat 5-7. Dat wil zeggen dat Suriname door middel van een ambassadeur is verbonden aan Frankrijk. De huidige ambasadeur is dhr. Richard Barbeqard. Hij is voor drie jaar aangesteld. Als je naar Frankrijk op vakantie of voor zaken of voor welke andere reden dan ook moet je indien je de Surinaamse nationaliteit hebt je aanvraag voor visum(visum-aanvraag) indienen bij de ambassade.
Paragraaf 4.2 Fete de la Musique.
Het fete de la musique is in Suriname al elf keren georganiseerd. Ook dit jaar vond het festijn plaats 21 Juni 2009. In 1982 nam Frankrijk het initiatief om in ruim 140 landen waar er een franse ambasade gevestigd is het fete de la musique te organiseren.
Het werd op 21 Juni georganiseerd omdat die dag de langste dag van het jaar is en het hele land dan in het teken van muziek stond. In iedere stad, dorp en buurt worden dan optredens en concerten gegeven. Dit jaar is het festijn georganiseerd door Alliance Francaise en niet door de franse ambasade. Maar de motivatie is niet veranderd volgens Yves Maydat, directeur van Alliance Francaise. Het programma is op twee lokaties uitgevoerd. In het uitgaanscentrum bij Royal Torarica en in Zus en Zo. Het doel van het festijn is om de franse taal en cultuur te promoten.
Paragraaf 4. 3 Import producten.
Uit Frankrijk worden er merendeels luxe-producten ingevoerd zoals parfum, kleding(van het merk Yves Saint Laurant en nog vele andren) en juwelen. Verder ook nog elle en vire producten (yogurt en pudding), stokbrood, druiven, kaas en ook zeer geliefd zijn de bekende franse wijnen.

REACTIES

N.

N.

ik heb heel veel van jou verslag want ik moest er ook eentje maken

3 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.