De geboorte van Venus (Botticelli)

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
  • Schilderijverslag door een scholier
  • 2e klas vwo | 970 woorden
  • 4 september 2008
  • 67 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
67 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
De geboorte van Venus

Door Thijs 2F

1. Waarom de Geboorte van Venus?
2. Beschrijving de Geboorte van Venus
3. Beschrijving Sandro Botticelli
4. Nawoord
5. Bronvermelding

(Zelf portret van Sandro Botticelli - 1475)

1. Waarom de Geboorte van Venus?
Omdat ik de mythe erachter mooi en interessant vind en het schilderij zelf is ook heel erg mooi, omdat het helder en duidelijk is geschilderd, waardoor je alles kunt herkennen en begrijpen. Sommige schilderijen snap ik niet zo goed omdat ze zo vaag zijn. En verder kan je de naam Botticelli zo heerlijk Italiaans uitsprekenJ.

(de planeet Venus, ook prachtig)

2. Beschrijving de Geboorte van Venus
Titel: De geboorte van Venus
Kunstenaar: Sandro Botticelli, (Alessandro di Mariano Filipepi)
Stroming: Renaissance
Materiaal: Paneel
Techniek: Tempora op paneel (verf van eiwit en kleurstoffen).
Afmeting: 175 x 278,5 cm
Datum: Ca. 1480
Museum: Ufizzi, Florence
Op dit schilderij zie je aan de linkerkant een vliegende man (de wind Zephyr) en een vliegende vrouw (de bries Aura), allebei met vleugels. Langs hen vallen rozen omlaag. In het midden van het schilderij zie je een naakte vrouw Venus (in het Grieks Aphrodite) met lang golvend haar met haar ene hand op haar borst en haar andere hand bij haar kruis op een grote schelp staan, die op het water drijft. Aan de rechterkant zie je een vrouw (de Horae van de lente) met een bloemetjes jurk aan en lang golvend haar, zij biedt Venus een mantel aan. Verder zie je water tot aan de horizon en daarboven een redelijk blauwe lucht. Aan de rechterkant zie je echter ook nog een stukje land met helemaal rechts een bos.
Dit schilderij beeldt ondanks de naam niet de eigenlijke geboorte van Venus af (uit zeeschuim), maar haar aankomst op een grote drijvende schelp op het eiland Cythera. Een van de Italiaanse euromunten toont een detail van dit werk, het hoofd van de godin.

(de Italiaanse 10 cent)

Dit schilderij is een duidelijk voorbeeld van Botticelli's meest gewaardeerde stijl, die zich kenmerkt door helderheid, scherpe contouren en sierlijke vormen. Het schilderij lijkt erg op Pallaiuolo’s Gevecht van de tien naakte mannen. Bij beide geven de oppervlakkige modellering en de nadruk op de contouren het effect van een basrelief, in beide ontbreekt ruimtelijke diepte. Het struik gewas van het Gevecht van de tien naakte mannen is vlak net als het bos rechts op de Geboorte van Venus.

het Gevecht van de tien naakte mannen. De Geboorte van Venus.

waarschijnlijk werd de Geboorte van Venus gemaakt in opdracht van Lorenzo di Pierfrancesco De' Medici, die in de quattrocento (de 15e eeuw) veel invloed op Florence had en de schone kunsten zeer edelmoedig ondersteunden, maar van de precieze relatie tussen hen en Botticelli is weinig bekend. In het geleerde milieu rond deze familie had men een ruime blik op godsdienst, zodat een heidense voorstelling zoals de Geboorte van Venus kon doorgaan voor een verwijzing naar de "goddelijke liefde".

(Lorenzo di Pierfrancesco De' Medici)

3. Beschrijving Sandro Botticelli
Alessandro Filipepi (zijn bijnaam was Sandro Botticelli), was een schilder uit Italie. Hij werd in Florence geboren rond 1445, in de rione Ognissanti, en op 17 mei 1510 overleed hij. Net als met vele Italiaanse kunstenaars uit die tijd, werd zijn leven beschreven in het beroemde boek Le Vite van de 16e eewse Giorgio Vasari. Zijn bijnaam kreeg hij vanwege zijn broer, die was zo dik dat hij "het vaatje" oftewel Botticelli werd genoemd. Hij werd sterk beinvloed door Pollaiuolo.
Botticelli zou kort in de leer geweest zijn bij een andere broer, een goudsmid. Daarna ging hij bij Fra Filippo Lippi in de leer, en later bij Andrea del Verrochio. Bij dat laatste zou Botticelli Leonardo da Vinci als medeleerling hebben gehad. In 1470 opende hij zijn eigen studio. Filippino Lippi,de zoon van Fra Filippo Lippi, was een van zijn leerlingen. Omdat zijn werk gevarieerd is, is het moeilijk te zien uit welke periode van zijn schilderstijd het komt.
Rond 1470 schilderde Botticelli het uitbeeldende en realistische La Fortezza ("De standvastigheid"), één van de zeven Deugden. De broers Antonio en Piero Pollaiuolo maakten de andere zes. Alle zeven zijn nu in het Uffizi-museum in Florence te zien.
In een werk uit 1475, dat de aanbidding van Jezus door de drie koningen laat zien, beeldde Botticelli zichzelf af (de afbeelding op pagina 2). In 1481 en 1482 woonde hij in Rome, waar hij fresco's (schilderswijze met waterverf op nogal natte kalk) schilderde in de Sixtijnse Kapel, net als toen onder meer Cosimo Rosselli en Perugino deden. Omdat er daar maar drie fresco's van Botticelli zijn, denkt men dan zijn opdrachtgevers zijn werk niet zo mooi vonden.
waarschijnlijk werd de Geboorte van Venus gemaakt in opdracht van leden van de familie De Medici, die in de quattrocento (de 15e eeuw) veel invloed op Florence had en de schone kunsten zeer edelmoedig ondersteunden, maar van de precieze relatie tussen hen en Botticelli is weinig bekend. Maar aan het einde van de 15e eeuw kwam de stad onder de invloed van de fanatieke boeteprediker Girolamo Savonarola. Botticelli stond op zich tweeslachtig tegenover Savonarola, maar psychisch had de crisis een erg negatieve invloed op hem. Tijdens de laatste twintig jaar van de 15e eeuw maakten hij en zijn medewerkers grote aantallen Madonna's, die in die tijd goed verkochten waarmee Botticelli erg veel geld verdiende.

4. Nawoord
Ik vond het leuk om dit werkstuk te maken en ook interessant. Ik heb hier van best veel nieuwe dingen geleerd.

(gewoon een kwast)

5. Bronvermelding
Wikipedia
http://proto.thinkquest.nl/~klb040/kunst/kunstwerk_bekijken.php?kunstwerk_id=301
http://www.scholieren.com/

Boek 1:
Oorspronkelijke titel:History of Art.
Vertaalde titel: Wereldgeschiedenis van de kunst (van de dageraad der mensheid tot heden).
Auteur: H. W. Janson aan de Universiteit van New York.
Vertaling: J. F. Kliphuis.
Uitgeverij: Uitgeverij de Archipel, Den Haag.
Jaar van uitgave: onbekend.
Druk: vierde geheel herziende en vermeerderde druk.

Boek 2:

Titel: Inleiding tot de kunstgeschiedenis.
Auteur: Frederica Bremer, bewerkt door Tjomme de Vries.
Uitgeverij: Agon Elsevier, Amsterdam/Brussel.
Jaar van uitgave: 1972.
Druk: veertiende druk.

REACTIES

X.

X.

zit jij op het stedelijk gymnasium haarlem? in welke klas nu?

14 jaar geleden

N.

N.

whahaha! hier stond alles voor mijn presentatie in! tnx xx.

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.