Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Victory boogie woogie

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
  • Schilderijverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 537 woorden
  • 19 februari 2009
  • 27 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
27 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Vorm en beeldaspecten
De Victory Boogie woogie is gemaakt door Piet Mondriaan. Mondriaan leefde van 1872 tot 1944. Zijn schilderij de Victory boogie woogie is ongeveer gemaakt in 1942-1944 in New York. Hij heeft het schilderij echter nooit helemaal af kunnen maken omdat hij in februari 1944 stierf aan een longontsteking.

Het schilderij hangt nu in het gemeentelijk museum van Den Haag. Het schilderij is ongeveer 1m 30 bij 1m 30 en is 45 graden gedraaid zodat het als een ruit hangt. Het schilderij is gemaakt met olieverf op doek. Ook zitten er stukjes plakband op het doek. Mondriaan gebruikte de plakband voor de compositie. Die stukjes wilde hij later vervangen door verf maar hij is gestorven voordat hij het afhad.
Hij gebruikte net als in veel van zijn laatste schilderijen veel lijnen en vlakken. Vooral in de primaire kleuren rood, geel en blauw.


Inhoud
Boogie Woogie verwijs naar een in die tijd in New York populaire vorm van jazz, waarin korte melodische lijnen worden opgebroken door open ritmische patronen. Als je dit vergelijkt met het schilderij zie je inderdaad de lijnen en de open patronen.

Victory stond voor de overwinning van de nieuwe vorm van kunst in een vrije wereld waarin Mondriaan ook in de oorlog toch in bleef geloven.

De titel van dit schilderij is niet door Mondriaan bedacht. Maar duidelijk was wel dat hij het schilderij zag als een tweede boogie woogie.

Mondriaan maakte aan het begin van zijn schildercarrière vooral veel landschappen. Die schilderijen waren nog erg natuurgetrouw.
Mondriaan is in de loop van de tijd steeds meer naar het abstracte toe gaan werken. Hij ging landschappen op een abstracte manier schilderen. Een goed middel van dit is het schilderij hiernaast.

In 1911 is Mondriaan naar een tentoonstelling in Amsterdam geweest over het franse kubisme. Mondriaan was hiervan zeer onder de indruk. Hij besloot dan ook om naar Parijs te verhuizen en ook kubistische schilderijen te gaan maken.

In 1914 komt Mondriaan terug naar Nederland om dat zijn vader ziek was. Door de eerste wereld oorlog is hij genoodzaakt daar te blijven.
In 1938 verhuisde Mondriaan naar Londen door dreiging van het nazi-Duitsland. Na bombardementen op Londen verhuist Mondriaan naar New York. Hij vindt daar nog meer kunstenaars waaronder Amerikanen en kunstenaars gevlucht uit europa. De Amerikaanse kunstenaars hebben Mondriaan de weg gewezen in de kunstenaars wereld New York.
Mondriaan bleef in New York tot hij stierf in februari 1944.

Functie

Ik denk dat Mondriaan in zijn schilderij de drukte van de stad en de drukke muziek van dat moment weer wilde geven in zijn laatste schilderij. Ik weet niet of dit echt de functie is maar het kan heel goed zo zijn.

Beoordeling
Mondriaan maakte vooral veel gebruik van de kleuren rood, geel, blauw, zwart, grijs en wit. Hij maakte vooral zwarte lijnen met gekleurde vlakken. Dit zie je ook in het voorbeeld hiernaast. Mondriaan gebruikte deze manier de laatste tijd veel. Bij de Broadway Boogie Woogie en de Victory Boogie Woogie gebruikte hij ineens gekleurde lijnen. Ook de vlakjes zijn bij deze laatste schilderijen veel kleiner geworden.
Het schilderij is hierdoor een stuk drukker geworden.

Ik vind de laatste schilderijen van Mondriaan het mooist. Vooral omdat het meer is dan een paar zwarte lijnen en gekleurde vlakken. Er is veel meer in te zien.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.