Twee schedels

Beoordeling 4.3
Foto van een scholier
  • Schilderijverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 625 woorden
  • 16 juni 2000
  • 19 keer beoordeeld
Cijfer 4.3
19 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
CKV
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Het Beeldend verslag.

Twee schedels.

Algemene gegevens: Wat is het? : Een schilderij. Titel : Twee schedels. Maker : Raoul Hynckes. Wanneer gemaakt? : 1937
Gezien in : Museum voor moderne kunst in Arnhem. Speciaal voor deze
plek gemaakt? : Nee, dit museum bestond toen nog niet. Op sokkel geplaatst? : Nee, hangt aan de muur.

Vorm en beeld aspecten: Er liggen op de voorgrond twee schedels in de twee gaten van het muurtje. Op het muurtje ligt gereedschap wat achtergelaten lijkt. Rechts achter het muurtje staan nog een aantal kaal gewaaide bomen. Links achter het muurtje is een zwart gat.

Het schilderij is 90x109 cm.

De materialen die gebruikt zijn, zijn olieverf, kwasten, paneel en het doek.

De schilder heeft heel fijn geschilderd, zeer op de details. Hoe dichter je bij het schilderij komt, hoe mooier de stenen van het muurtje worden.

Op de voorgrond zie je de rechte vormen van de stenen van het muurtje met de rondingen van de twee schedels erin. De kleur is zeer somber. Er is vooral gebruik gemaakt van donkere kleuren. Hierdoor krijgt het schilderij een spookachtige of mysterieuze indruk.

Het is een gladde structuur. Het lijkt zo dat het zo dun geschilderd is dat de structuur van het doek er doorheen komt.

De aandacht wordt vooral gevestigd op het muurtje met de twee schedels erin. Deze staat dan ook op de voorgrond en lijkt wel verlicht. Door de zwarte lucht en het zelfs totale zwarte gat links achter het muurtje, komen de schedels alleen nog maar meer in het middelpunt te staan.

De onderkant is horizontaal, door het muurtje. Het ritme zit vooral in de stenen en de bomen die er verticaal bovenuit komen.

Het licht komt van links, dat is te zien aan de schaduw in de muur. Het lijkt of het licht afkomstig is van een raam waar verlichting achter brand.

Het is een 'dood' schilderij zonder beweging erin. De geluiden die ik bij dit schilderij verwacht zijn hele mysterieuze geluiden, zoals het kraken van takken, of een uil die af en toe 'oehoe' roept. De geur die ik bij dit schilderij verwacht is een echt bos geur, de geur van afgevallen bladeren. Inhoud: Het kunstwerk gaat over twee schedels die in een muurtje liggen.

De titel geeft zeker een aanwijzing, het is ook meteen het onderwerp.

Eigen mening: Toen ik langs het schilderij liep, viel het me meteen op. Ik vond het een heel apart schilderij, maar heel mooi. Vooral omdat het niet helemaal vol geschilderd is, hiermee bedoel ik dat zwarte stuk links bovenaan. Ik vond het ook iets mysterieus hebben, twee van die schedels in een muurtje.

Dit wil je ook lezen:

Ik heb dit kunstwerk gekozen omdat het me meteen opviel en ik vond het een mooi schilderij. Dat mysterieuze trok me wel aan.

Ik vind het nog steeds een heel mooi schilderij. Nu ik er een verslag over geschreven heb, ben ik steeds meer benieuwd geraakt naar waarom de schilder nou zoiets wilde schilderen, hoe hij op het idee is gekomen.

Het kunstwerk zet me aan het denken over hoe de schilder op dit idee is gekomen. Ook zou ik graag willen weten wat er met deze twee mensen, waar de schedels van in de muur liggen, is gebeurd.

Dit schilderij zou denk ik ook goed tot zijn recht komen op een spookachtige plaats ergens in het bos. Aan een lichte muur zodat je de verschillen tussen het donkere weer en het verlichte muurtje goed kan zien.

Ik ben wel anders naar kunst gaan kijken. Het was lang geleden dat ik in het museum was geweest, maar er hingen wel mooie schilderijen. Vooral de magisch realistische schilderijen trokken mijn aandacht. Door dit verslag ben ik ook langer bij de bedoeling van het schilderij stil blijven staan, maar ben er nog steeds niet uit.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.