Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

The Anatomy Lecture of Dr. Nicolaes Tulp

Beoordeling 5.1
Foto van een scholier
  • Schilderijverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 280 woorden
  • 21 mei 2003
  • 17 keer beoordeeld
Cijfer 5.1
17 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Durf jij de uitdaging aan?

Ben jij tussen de 17-30 jaar en wil je kennismaken met Defensie en een bijdrage leveren aan de samenleving? Tijdens de MDT Missie van het Ministerie van Defensie en Stichting TijdVoorActie zet je jezelf 80 uur in voor zelfontwikkeling, maatschappelijke impact én teamwork. Meer weten? 

Check de video
The Anatomy Lecture of Dr. Nicolaes Tulp - schilderij
The Anatomy Lecture of Dr. Nicolaes Tulp
1632 - Olieverf op canvas, 169.5 x 216.5 cm 1. Vorm- en beeldaspecten Rambrandt
The Anatomy Lecture of Dr. Nicolaes Tulp
1632 - Olie op canvas, 169.5 x 216.5 cm
Gemengde techniek
Het opvallende aan dit schilderij is dat er veel verschil is tussen licht en donker. Sommige delen van het schilderij zijn belicht geschilderd. Hierdoor heeft het een sterk diepte-effect. 2. Inhoud Het schilderij gaat over de anatomie van dr. Nicolas Tulp. Op het schilderij zijn hoge heren afgebeeld. De gids van het Mauritshuis vertelde ons dat het over een soort operatie ging. In tegenstelling tot het gebruikelijke beginnen ze te opereren in de hand. Normaal gesproken zouden eerst alle ingewanden er uit zijn gehaald. Dit is geen fout van Rembrandt. Hij heeft het expres zo gedaan, omdat het schildereffect van een hand mooier was dan van ingewanden.
3. Functie Ik denk dat het schilderij bedoeld was voor in een zieken huis of iets dergelijks. Over het doel waarvoor het schilderij vroeger had gediend heb ik niets kunnen vinden en er werd ook niets over vertelt. 4. beoordeling Door de verschillen tussen licht en donker, de schaduw, is het een ruimtelijk schilderij. Het lijkt net of de personen echt aanwezig zijn. Vooral het lijk wordt benadrukt door het felle licht dat er op ‘valt’. De kunstenaar heeft volgens mij de juiste materialen gebruikt om zijn doel te bereiken. Met olieverf kunnen licht een schaduw goed worden aangegeven dan met de verf die ze daarvoor gebruikten. Volgens mij heeft Rembrandt ook gebruik gemaakt van de driehoekcompositie, wat de ruimtelijke werking benadrukt. Ik vind het schilderij mooi omdat het net lijkt alsof het echt is.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.