Rembrandt van Rijn

Beoordeling 5.2
Foto van een scholier
  • Schilderijverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 467 woorden
  • 1 februari 2008
  • 23 keer beoordeeld
Cijfer 5.2
23 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Biografie

Rembrandt van Rijn was een Noord-Nederlands schilder, hij werd vaak gezien als de belangrijkste uit de Gouden Eeuw. Rembrandt van Rijn is geboren in het jaar 1606 in Leiden, hij werd leerling van de schilder Jacob van Swanenburgh. In 1624 ging hij een half jaar leren schilderen bij Pieter Lastman, die veel invloed had op hem. Rembrandt had samen met zijn vriend Jan Lievens een eigen atelier in Leiden. In 1631 vestigde hij definitief in Amsterdam, in die tijd maakte hij veel portretten.
In 1639 verhuisde hij naar een groot pand in de Breestraat, aan de rand van de Joodse buurt, hij kreeg de kans om veel joodse gezichten te bestuderen, Rembrandt heeft daardoor ongeveer 300 werken gemaakt.

Vanaf 1640 kregen de portretten van Rembrandt een emotionele kant, dit komt doordat het vroege overlijden van het drietal kinderen en de vrouw van Rembrandt(1642).
Rond 1647 trok Hendrickje Stoffels bij Rembrandt in, zijn financiële positie verslechterde en hij werd in 1656 failliet verklaard, hij verhuisde naar een woning aan de Rozengracht. Hendrickje overleed in 1663, zijn zoon Titus in 1668. In zijn laatste jaren maakte hij nog een aantal meesterwerken en portretten. Rembrandt overleed in 1669 in Amsterdam.

Portret de Staalmeesters

Het schilderij is een groepsportret van vijf heren, het zijn 2 katholieken, een doopsgezinde, een remonstrant en een gereformeerde, op de achtergrond in het midden staat de bediende.

Materiaal
Olieverf op doek en staal

Verfsoort
Olieverf

Grootte
191,5 x 279 cm

Conclusie
Ik vind het een mooi schilderij, het is iets warms en geheimzinnigs, het is niet mijn smaak maar het is wel mooi.

De Nachtwacht

Het is gemaakt in Amsterdam, heeft daarna tot 1715 in De Doelenzaal op de Kloveniersburgwal gehangen. Vervolgens in het stadhuis tot 1815, waar hij tot het huidige formaat is gesneden. Toen heeft het tot 1855 in het Trippenhuis gehangen, waarnaar het tot de dag van vandaag in het Rijksmuseum hangt.

Materiaal
Het schilderij is een doek, beschilderd met olieverf. Het schilderij bestaat uit verschillende lagen, die over elkaar heen geschilderd zijn.


Verfsoort
Olieverf

Grootte
363 × 437 cm

Conclusie
Ik vind dit schilderij mooier dan De Staalmeesters omdat hier nog een beetje licht inzit, want de Staalmeesters is nogal donker en ik vind het juist mooi als er een beetje licht inzit.

Het joodse bruidje

Aan het begin van de 19de eeuw gaf de Amsterdamse kunstverzamelaar Van der Hoop dit schilderij de titel Het joodse bruidje. Hij dacht namelijk dat Rembrandt een joodse vader afbeeldde die zijn dochter een ketting omhangt ter gelegenheid van haar huwelijk. Het gaat hier echter om een liefdespaar. De kleding die zij dragen, was voor die tijd heel ongewoon. Welke personen zijn afgebeeld, is niet bekend. Misschien waren het tijdgenoten van Rembrandt, die zich lieten portretteren als figuren uit de bijbel.

Materiaal
Het is geschilderd op een doek met soms dikke klodders verf


Verfsoort
Olieverf, acrylverf en alkydverf

Grootte
121,5 x 166,5 cm

Conclusie
Ik vind dit een heel mooi schilderij omdat je echt die warmte voelt van het schilderij.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.