Piet Mondriaan - Compositie

Beoordeling 4.8
Foto van een scholier
  • Schilderijverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 398 woorden
  • 10 februari 2004
  • 47 keer beoordeeld
Cijfer 4.8
47 keer beoordeeld

Persoon
Taal
Nederlands
Vak
CKV
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

De beschrijving van een schilderij Vorm - en beeldaspecten Het is een wit doek moet zwarte lijnen, een lijn helemaal doorgetrokken verticaal, een lijn helemaal doorgetrokken horizontaal en een korte lijn die onder de horizontale lijn aan de verticale vast zit.

Maker: Piet Mondriaan
Titel: Compositie
Datum: 1930
Plaats: van Abbe museum

Afmetingen
Lengte: 50,5 cm. Breedte: 50,5 cm

Materialen
Olieverf op doek

Techniek
Penseel Beeldaspecten Er zijn maar twee kleuren gebruikt. Het schilderij bestaat uit alleen drie lijnen. Het is een compositie van lijnen. Er zit geen textuur in en de lichtval maakt niets uit voor het schilderij. Er zit, als je goed kijkt, wel diepte in. Inhoud De titel van het schilderij zegt wat het is, een compositie. Ik zie er een hondje in of een danser. Ik weet niet waar het over gaat misschien wel over twee lijnen die elkaar ontmoeten.

Mondriaan schildert voornamelijk met de kleuren zwart, wit, geel, blauw en rood. Hij gebruikt vlakvullingen en lijnen.

(dit schilderij heb ik zelf niet gezien) Functie

Het schilderij dient waarschijnlijk nergens voor, het is een schilderij. Ik weet niet wat de kunstenaar voor ogen had, hij heeft heel veel meer composities geschilderd.

Het is in 1930 gemaakt en toen woonde Mondriaan in Parijs dus daar zal het wel gemaakt zijn. Mondriaan is zijn hele leven schilder geweest. Beoordeling

Het schilderij is heel simpel, maar toch ook weer niet. Het bestaat uit maar drie lijnen die op een bepaalde manier op het doek zijn gelegd, dat is dus heel simpel. Als je de lijnen op een andere manier op het doek zou leggen heeft het schilderij misschien een hele andere uitstraling, toch niet zo simpel dus. De kunstenaar laat heel veel aan je eigen verbeelding over, je kan er van alles in zien. Hij heeft het ook heel knap geschilderd, de lijnen zijn kaarsrecht en staan in een loodrechte lijn op elkaar. Ik weet niet of hij het uit de losse pols heeft gedaan, met een sjabloon of met een liniaal. Hij heeft twee kleuren gebruikt, zwart en wit. Je ziet door de kleuren geen diepte maar door de compositie toch weer wel.

Ik vind het wel een mooi schilderij omdat je helemaal zelf mag bepalen wat het is. Je hoeft je niet te houden aan wat de titel zegt, want die zegt alleen dat het een compositie is. Het ziet er lekker simpel uit, niet te druk en vol.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.