Mona Lisa

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
  • Schilderijverslag door een scholier
  • 6e klas vwo | 469 woorden
  • 6 maart 2009
  • 10 keer beoordeeld
Cijfer 5.7
10 keer beoordeeld

Naam van de kunstenaar: Leonardo Da Vinci.
Titel van het werk: Mona Lisa
Jaar van ontstaan: schilderij uit 1503-1506

Leonardo da Vinci heeft met een kwast op ruw hout geschilderd en hij heeft ook een aparte techniek gebruikt voor dit schilderij. De techniek heet sfumato. Dit betekent dat het mistig en een beetje rokerig geschilderd is.
Het licht en de schaduw (het donkere gedeelte) lopen langzaam in elkaar over.
De lijnen zijn niet zo scherp. Hierdoor lijkt het allemaal een beetje wazig en mysterieus.


Eigenlijk weet niemand wie die vrouw op het schilderij nou eigenlijk is.
Sommige mensen beweren dat het een portret is van de vrouw van Francesco del Giocondo. Andere denken dat het Da Vinci’s moeder is. Sommigen denken zelfs dat het Da Vinci zelf is in vrouwenkleren.
Wat het meeste opvalt aan het schilderij is de mysterieuze glimlach van Mona Lisa. Er zijn vele discussies geweest over het feit waarom ze glimlacht.
Da Vinci heeft die mysterieuze glimlach express geschilderd om de mensen op het verkeerde spoor te zetten.

Da Vinci was namelijk erg geïnteresseerd in het evenwicht tussen het mannelijke en het vrouwelijke. Hij dacht dat de menselijke ziel niet verlicht kon worden als die niet zowel mannelijke als vrouwelijke elementen had.
Veel mensen weten dan ook niet dat Mona Lisa géén vrouw is, de Mona Lisa is mannelijk noch vrouwelijk. Het is een samensmelting. Da Vinci heeft een duidelijke hint gegeven dat het schilderij onzijdig bedoeld was; de achtergrond achter Mona Lisa’s gezicht is aan de ene kant anders dan aan de andere kant. Da Vinci schilderde de horizon links een stuk lager dan rechts. Door de achtergrond links lager te maken dan rechts, zorgde Da Vinci ervoor dat Mona Lisa van de linkerkant veel groter leek dan van de rechterkant. In de geschiedenis hoort links bij vrouwelijk en rechts bij mannelijk. Omdat Da Vinci een groot aanhanger van de vrouwelijke principes was, zorgde hij ervoor dat Mona Lisa er van links mooier uitzag dan van rechts. Je zou dus kunnen stellen dat de linkerkant het vrouwelijke gedeelte van het gezicht is en de rechterkant het mannelijke gedeelte.


De naam Mona komt van ‘Amon’, de Egyptische vruchtbaarheidsgod.
Amon wordt afgebeeld als een man met de kop van een ram, en van zijn grote seksuele activiteit en zijn gebogen hoorntjes zijn de uitdrukkingen “hoorndrager” en “iemand hoorns opzetten” afgeleid.
Nu was de naam Lisa afkomstig van de Egyptische vruchtbaarheidsgodín ‘L’isa’.
Dus je had de mannelijke god, Amon en de vrouwelijke godin L’isa; dus Amon L’isa.
Niet alleen ziet het gezicht van Mona Lisa er tweezijdig uit, maar haar naam is een anagram van de goddelijke versmelting van het mannelijke en vrouwelijke.
En dát, is Da Vinci’s geheimpje, en de reden dat Mona Lisa veelbetekenend glimlacht.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.