Bovenbouwers gezocht!

Ben je bezig met je studiekeuze en doe je havo of vwo? Doe mee aan dit onderzoek over een Nederlandse universiteit. Vul de vragenlijst in en maak kans op één van de Bol.com bonnen!

Doe mee!

Mona Lisa

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
  • Schilderijverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 494 woorden
  • 23 mei 2001
  • 109 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
109 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
CKV
Onderwerpen

Vorm en beeldaspecten

Op het schilderij is een vrouw te zien die je aankijkt. De vrouw heeft een mysterieuze lach. Het is een donker schilderij en het lichaam van de vrouw is verlicht. De vrouw staat groot op het schilderij en heeft haar handen gevouwen. Op de achtergrond is een donker landschap te zien. De vrouw zit of staat op een balkon.

- Maker: Leonardo da Vinci (geboren op 25 April 1452 en gestorven op 2 Mei 1519) - Titel: Mona Lisa ( heeft ook meerdere namen zoals: La Gioconda en Madonna Lisa) - Datum: Zo ongeveer rond 1500 tot 1503 - Afmetingen: 77 bij 53 centimeter - Materialen: Hij heeft het op een doek geschilderd met olieverf en hij heeft een bepaalde techniek gebruikt waardoor in het schilderij zachte te zien zijn. - Kleur: Doordat het schilderij zo oud is, is het schilderij verkleurd. Het is een tamelijk donker schilderij en de vrouw die op de voorgrond staat wordt verlicht. - Vorm: De vormen en lijnen zijn heel fijn, omdat de vrouw heel gedetailleerd is geschilderd. - Diepte werking: op het schilderij is er sprake van diepte. Op de voorgrond staat of zit de vrouw en in de diepte zie je de heuvellandschappen. - Het licht: het licht komt van voren, en dat is duidelijk te zien op haar voorhoofd en het bovenste deel van haar lichaam. De vrouw is ook goed neergezet want de vrouw staat precies in het midden van het schilderij afgebeeld

Inhoud

Op het schilderij is een vrouw te zien die een mysterieuze glimlach heeft. De titel van het schilderij geeft de naam van de geposeerde vrouw weer. De vrouw die geposeerd staat is van adel en was de vrouw van een handelaar genaamd ‘franesco del Giocondo’.

Het is een gewoon portret van een vrouw uit die tijd. De schilder Leonardo da Vinci was naast dat hij een goede schilder was ook een beroemde wetenschapper

Functie

Vroeger had het schilderij niet echt een functie denk ik (gewoon een mooi schilderij maken en hopen dat je het verkoopt) maar tegenwoordig heeft het schilderij als functie vooral de belangstelling voor allerlei mensen. Ze willen het schilderij bewonderen omdat het een speciale vrouw is die je vreemd aankijkt en ook door een beroemd iemand is geschilderd.

Beoordeling

De schilder heeft voor zijn werk verschillende penselen gebruikt waardoor het een heel gedetailleerd schilderij is geworden, waardoor het heel echt overkomt. De kleuren zijn tamelijk donker, vooral de achtergrond. De middelen zijn goed gebruikt, goede gedetailleerde lijnen en vormen. Het is moeilijk op het schilderij de achtergrond te zien omdat het door de vele vernislagen verkleurd is. De vrouw zit precies in het midden en staat groot op het schilderij. Daardoor is het een goede compositie.

Ik vind het schilderij best wel mysterieus en dat is vooral door de glimlach van de vrouw en dat het schilderij op de achtergrond erg vaag is. Ik vind het knap van de schilder dat hij de vrouw zo’n mysterieuze lach kan geven op het schilderij.

REACTIES

F.

F.

waar staat deze schilderij?
als je dat zo snel mogelijk wilt mailen ben ik hartstikke tevreden

22 jaar geleden

A.

A.

Mijn Complimenten, een uitmuntend schildersverslag, , hoop binnenkort meer door jouw geschreven materiaal te ontvangen.
Succes met schrijven.
Met vriednelijke groet
Andries Peeters

20 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.