Doe mee met Markteffect's studiekeuze-onderzoek
Maakt niet uit of je je studie al gekozen hebt. Win één van de 200 (!) cadeaubonnen van €25

Meedoen

Madonna en kind

Beoordeling 4.7
Foto van een scholier
  • Schilderijverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 405 woorden
  • 20 juli 2005
  • 11 keer beoordeeld
Cijfer 4.7
11 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
CKV
Schilderijverslag: Madonna en kind door Alvise Vivarini. 1. Vorm- en beeldaspecten. - Beschrijving: Als je naar het schilderij kijkt, zie je Maria met haar zoontje Jezus. Ze staan op een soort balkon, afgeschermd van de rest van de mensen, hun mantels hangen over de balustrade voor hen, Jezus is afgeleid en kijkt naar rechts en achter hun bevindt zich een raam. - Gegevens over de maker: Alvise Vivarini werd geboren rond 1445 en overleed  1505. Hij was de zoon van Antonio Vivarini en Bartolomeo Vivarini was zijn oom (zij waren beiden grote schilders). Alvise schilderde veel voor de kerk. Er hangen ook in the National Gallery of Art, Washington D.C. en in the National Gallery, London schilderijen die door hem gemaakt zijn. - Titel: Madonna en kind. - Datering en plaats: Het schilderij is gemaakt in Venetië rond het jaar 1500 na Christus. Het schilderij bevindt zich nu in het Bonnefantenmuseum (De eeuw van Titiaan, zie poster) te Maastricht. - Afmetingen: Het schilderij is ongeveer 45 cm breed en 65 cm lang. - Materialen: De kunstenaar gebruikte ponseerkarton, penseel en verf. - Techniek: Het figuur is met behulp van een ponseerkarton overgebracht, met een penseel zijn de zo ontstane putjes nagetrokken en ontstond de ondertekening. - Beeldaspecten: Het schilderij heeft een statige, centrale compositie. De schilder speelt met verschillende compositorische mogelijkheden om de afgrenzing tussen de spirituele wereld en Maria en Jezus af te beelden. Hij heeft veel lichte kleuren gebruikt en de lichtval valt op Maria en Jezus. Het schilderij is figuratief. 2. Inhoud. De titel is: Madonna en kind. De schilder schilderde Maria en haar kind achter een balustrade. Maria laat het kind zien aan de toeschouwers. De balustrade geeft aan dat er een afgrenzing tussen de spirituele wereld en Maria en Jezus is.
3. Functie. Alvise Vivarini heeft veel schilderijen geschilderd voor de katholieke kerk, waaronder ook deze. Het schilderij heeft waarschijnlijk gehangen in een kerk in Venetië. De schilder heeft het schilderij gemaakt om in de kerk te laten hangen. 4. Beoordeling. Ik vond het schilderij redelijk mooi (voor een schilderij). De schilder heeft mooie, lichte en duidelijke kleuren gebruikt. Het schilderij ziet er echt uit, net een grote foto. Ook de vormen die hij heeft gebruikt kloppen met de werkelijkheid. De compositie die hij heeft gekozen past ook goed bij dit schilderij, Maria en Jezus zijn duidelijk de twee belangrijkste personen. Jammer is dat hij geen andere techniek heeft gebruik, dit schilderij was zichtbaar bedoeld voor de groothandel.

REACTIES

L.

L.

Is er ook een plaatje bij van dit schilderij? Zo ja, kan ik deze toegestuurd krijgen? Als ik het schilderij zoek op google krijg ik niet 1 duidelijk schilderij en ook de beschrijving van de balustrade en het tonen aan de toeschouwers kan ik niet vinden.
Alvast bedankt!
Groet, L

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.