Korenveld met kraaien

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
  • Schilderijverslag door een scholier
  • 2e klas vwo | 1001 woorden
  • 29 november 2003
  • 121 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
121 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
CKV
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Inleiding Het kunstwerk waar mijn beeldanalyse over gaat heet: ‘Korenveld met kraaien’ en het is geschilderd door Vincent van Gogh. Ik heb dit schilderij uitgekozen omdat het een van de beroemdste schilderijen van Van Gogh is en omdat zijn schilderstijl heel mooi naar voren komt. Algemeen

• Titel van kunstwerk: korenveld met kraaien • Kunstenaar: Vincent van Gogh • Jaar gemaakt: 1890 • Afmetingen: 50,5 x 103 cm • Materialen en technieken: olieverf op doek, lijntjes en streepjes • Te zien in: Van Gogh Museum, Amsterdam Inhoud Het kunstwerk gaat over een uitgestrekt korenveld met een dreigende, maar ook dramatische donkere lucht, alsof het op elk moment kan gaan onweren. Links boven is een donderblauwe lucht. Iets naar beneden wordt het lichter blauw. In de lucht zijn er twee wit met licht blauw gemengde gedeeltes. Waarschijnlijk zijn het wolken die hier afgebeeld worden. Meer naar beneden is een uitgestrekt korenveld. Het bestaat uit vele penseel streken. De kleur geel is overheersend, maar ook bruin en groen is in het korenveld gebruikt. Dwars door het korenveld loopt een pad. Het pad bestaat uit bruin in het midden en groen aan beide kanten. Het pad met gras bedekt slingert zich door het korenveld en loopt op het einde dood. Op de voorgrond is een gedeelte van een kruispunt zichtbaar. Aan weerzijde loopt ook een pad en verdwijnt dan weer uit beeld. In deze paden worden de kleuren groen,bruin en een gele tint gebruikt. De drie verschillende paden geven meer diepte aan het schilderij. Aan het korenveld van Van Gogh kun je afleiden dat er een wind waait dat van de linkerkant komt, want als je goed kijkt buigen de korenhalmen naar rechts. Boven het korenveld vliegen een zwerm kraaien. Al vanaf de rechter bovenhoek vliegen de kraaien die op de toeschouwer af komen.

In dit werk schilderde Van Gogh wat hij gevoeld moet hebben. Het geeft een sombere zweer. Het is een emotioneel schilderij en verraad veel van het verdriet van Vincent van Gogh. Het schilderij is geschilderd in de laatste weken van Van Goghs leven. Door veel mensen is beweerd dat dit zijn laatste schilderij zou zijn waarin de dramatische wolkenlucht met kraaien en het doodlopende pad zijn levenseinde al zouden aankondigen. In een brief aan Theo schreef hij over een paar van deze doeken: ‘Het zijn enorme uitgestekte korenvelden onder woeste luchten en ik heb welbewust geprobeerd er triestheid, extreme eenzaamheid in uit te drukken.’ Toch was de betekenis van deze werken volgens de schilder tegelijkertijd ook positief : ‘ik weet bijna zeker dat ik in die doeken datgene heb verwoord wat ik niet in woorden uit kan drukken, nl. hoe gezond en hartversterkend ik het platteland vind’. Golden deze woorden ook voor het Korenveld met kraaien? Ook dit mysterie zal wel nooit opgehelderd worden. Vorm Er zijn geen geometrische vormen gebruikt. Er zijn wel organische vormen gebruikt, zoals de kraaien en het korenveld. Het lijkt niet op allemaal verschillende vormen meer op 1 grote vorm. Alles lijkt mooi op elkaar over te lopen. Er zijn meer grotere vormen niet veel kleine op de kraaien na. De kraaien zijn veel van dezelfde vorm. Veel plasticiteit is in dit schilderij niet te vinden. Kleur De kleuren die de schilder heeft gebruikt in het schilderij zijn: blauw (de lucht), geel (korenveld, en op de paden een licht geel), groen (in het korenveld en op de paden), bruin (in het korenveld en op de paden), zwart (de kraaien, en zwart is ook gemengd met blauw om de lucht te schilderen, en op de paden en op het korenveld is soms zwart gebruikt), wit (gemengd met blauw om de twee wolken te maken). Er zijn het meest zuivere kleuren gebruikt bijv. geel enn blauw en ook zijn er onzuivere kleuren gebruikt zoals bruin. Ook niet-kleuren zoals zwart word ik het schilderij gebruikt.Er zijn ook veel aardkleuren gebruikt zoals roodbruin bij de paden. Ook zijn er pastel kleuren als geel en blauw gebruikt. Er zijn ook kleurencontrasten zoals: warm/koudcontrast bij het korenveld(warm) en de lucht(koud). Er is ook een complementair contrast gebruikt, er zijn twee verzadige kleuren gelijk naast elkaar gezet; de blauwe lucht en het gele korenveld. Er is ook sprake van een kwantiteits contrast; kleine zwarte kraaien op het grote gele korenveld. Er is geen licht donker contrast omdat het niet duidelijk is van welke richting het licht komt. De sfeer wordt vooral bepaald door het diep, dreigend blauw van de hemel en de zwarte kraaien.

Ruimte Ruimtesuggestie wordt opgewekt door de doodlopende weg in het midden en door de ander twee paden die van het beeld verdwijnen.Ook de kraaien werken hier aan mee, er zijn kleine kraaien helemaal rechtsboven in de hoek en er zijn grote kraaien voor in het midden. Er wordt niet veel gebruik gemaakt van overlapping. De korenhalmen overlappen natuurlijk elkaar, en als je goed kijkt overlappen een paar korenhalmen de weg. Ook de kraaien die het korenveld en de lucht overlappen,kan je zien als een soort van overlapping.Er is ook niet veel afsnijding. De twee paden die van links en rechts lopen worden wel als het ware afgesneden. Er is een indeling in plans dat bestaat uit: - voorplan (voorgrond) - middenplan het korenveld - achterplan (achtergrond) de dreigende donkere hemel
Er wordt geen gebruik gemaakt van plasticiteit en er is een verhoogd standpunt gebruikt.

licht Er is sprake van natuurlijk licht. Het is niet duidelijk van welke kant het licht is.Het lijkt wel alsof er van alle kanten licht is. Er worden geen schaduwen gebruikt. Compositie Er zijn diagonale richtingen, zoals het korenveld en het middenpad. Het schilderij straalt, naast droefheid en eenzaamheid, onrust uit wat veroorzaakt wordt door de asymmetrische compositie. Mening Zelf vind ik het een mooi en bijzonder schilderij. Ik vind het bijzonder omdat je heel goed het sombere sfeertje kunt ‘voelen’ wat Van Gogh heeft geschilderd. De combinatie van kleuren vind ik mooi. Wat ik ook mooi vind is de donkere blauwe lucht. Alleen de twee witte vlekken vind ik er een beetje raar bij staan.

Het schilderijverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

licht Er is sprake van natuurlijk licht. Het is niet duidelijk van welke kant het licht is.Het lijkt wel alsof er van alle kanten licht is. Er worden geen schaduwen gebruikt. Compositie Er zijn diagonale richtingen, zoals het korenveld en het middenpad. Het schilderij straalt, naast droefheid en eenzaamheid, onrust uit wat veroorzaakt wordt door de asymmetrische compositie. Mening Zelf vind ik het een mooi en bijzonder schilderij. Ik vind het bijzonder omdat je heel goed het sombere sfeertje kunt ‘voelen’ wat Van Gogh heeft geschilderd. De combinatie van kleuren vind ik mooi. Wat ik ook mooi vind is de donkere blauwe lucht. Alleen de twee witte vlekken vind ik er een beetje raar bij staan.

REACTIES

C.

C.

hoi SannY. Ik heb een deel van je werkstuk gekopierd, wij moeten voor handvaardigheid ook een samenvatting maken en vragen beantwoorden over een schilderij wat je zelf mag uitkiezen. Ik kwam er maar niet uit welk schilderij ik moest kiezen , maar toen ik die van jou opzocht wist ik het zeker. Bedankt , ik hoop op een goed cijfer, ik laat het je anders nog wel weten. Groetjes, charlotte

18 jaar geleden

O.

O.

Hey thanks ik moest het doen met mijn docent ander had ik 1 nu een 10

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.