Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

12 verslagen

Beoordeling 5.1
Foto van een scholier
  • Schilderijverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 6267 woorden
  • 15 maart 2008
  • 68 keer beoordeeld
Cijfer 5.1
68 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Schilderij: ‘‘De Nachtwacht’

Wat zie je?
Je ziet vooraan twee mannen staan in het licht en links een meisje met een jurkje. Deze personen zien er belangrijk uit. De mannen lijken een hoge Functie te hebben en het meisje lijkt op een engeltje. Op de achtergrond zie je, in het donker, meerdere mensen met geweren en speren.

Gegevens:
Maker: Rembrandt van Rijn
Titel: ‘de Nachtwacht’
Datering: 1642
Plaats: Rijksmuseum

De afmetingen: 438 bij 363 centimeter
De materialen: olieverf op doek

De techniek
Sommige personen zijn met scherpe lijnen weergegeven en andere zijn weer vager. Rembrandt heeft een sterk licht – donker contrast gemaakt. Hierdoor is het schilderij levendiger. Belangrijke personen springen er meer uit doordat ze in het licht staan.

Beeldaspecten
De achtergrond is donker. Een aantal mensen voorop staat volop in het licht. Verder is er veel bruin, zwart, groen en rood gebruikt. Er is best veel diepte in het kunstwerk.

Inhoud
“De Nachtwacht” is een groepsportret van schutters van het Amsterdamse Kloveniersgilde. Kloveniers komt van Klover, een 16e eeuws vuurwapen. In het schilderij zitten symbolen van de Kloveniers. Het meisje in het licht draagt de belangrijkste symbolen bij zich. Zij is een soort mascotte. In haar hand houdt ze de ceremoniële drinkhoorn van de Kloveniers. De schutter voor het meisje heeft een helm met eikenblad, dit is een traditioneel Kloveniersmotief. Het gaat om de Amsterdamse Kloveniers. Dit kun je zien aan de drie kruisjes van het wapen van Amsterdam op de omslag aan de voorzijde van de jas van de luitenant.

Functie
Dit schilderij was een opdracht, dus Rembrandt had er geen doel voor. Dit is een opdracht om de status van de gilde te laten zien. Daarom is het ook zo’n groot schilderij.


Mijn beoordeling
Ik vind het een erg mooi schilderij omdat het vooral zo groot is. Ook vind ik het erg apart dat er 3 mensen zo belicht zijn. Dit geeft het schilderij iets extra’s. Hij laat ook erg goed zijn waarvoor het schilderij bedoeld is en hij heeft de juiste technieken gekozen.

Schilderij: ‘Het Joodse Bruidje’

Wat zie je?
Je ziet een man en een vrouw die tegen elkaar aan staan. De vrouw heeft een rode jurk aan. De man en vrouw staan in het licht, een beetje gelig licht. De man kijkt schuin naar beneden. De man en vrouw hebben elkaars handen vast ter hoogte van de borst van de vrouw.

Gegevens
Maker: Rembrandt van Rijn
Titel: ‘Het Joodse Bruidje’
Datering: 1667
Plaats: Rijksmuseum
De afmetingen: 121,5 bij 166,5 centimeter
De materialen: Olieverf op doek

De techniek
Er worden veel stijlen gebruikt in dit schilderij. Je ziet op sommige plekken hele brede lijnen terwijl je juist ook dunne lijnen tegen komt. Ook is er een groot verschil tussen de dikte van de verf.

Beeldaspecten
De rode jurk van de vrouw valt er op, ook kan je zien dat ze in het licht zitten. Op de achtergrond is het daarom ook donker (bruin). En je ziet dat de mensen op de voorgrond staan.

Inhoud
De titel ‘Joods Bruidje’ kreeg het kunstwerk aan het begin van de negentiende eeuw van de kunstverzamelaar Van der Hoop. Hij dacht dat dit een vader was die zijn dochter een ketting omhangt ter gelegenheid van haar huwelijk. Inmiddels is bekend dat de mensen niet vader en dochter zijn maar geliefden. Misschien zijn deze figuren dus symbolisch voor Isaäk en Rebecca, maar dat is niet zeker.


Functie
De Functie van het schilderij is mensen portretteren.

Mijn beoordeling
Ik vind dat de boodschap goed is overgekomen. Het valt erg op, omdat de vrouw een rode jurk draagt. Ook is de lichtval erg mooi in het schilderij. Ik vind het alleen jammer dat het niet duidelijk is wie deze mensen zijn.

Schilderij: 'Schuttersmaaltijd ter viering van de Vrede van Münster'

Wat zie je?
Je ziet er veel mannen rond tafeltjes zitten. Ze kijken erg serieus en zien er uit alsof ze belangrijk zijn. Ze hebben allemaal ook voorwerpen in een hun hand en op de achtergrond staat er een raam open.

Gegevens:
Maker: Bartholomeus van der Helst
Titel: De schuttersmaaltijd in de Voetboog-(StJoris) doelen te Amsterdam ter viering van het sluiten van de vrede van Munster, 18 juni 1648. Ook wel ‘Schuttersmaaltijd ter viering van de Vrede van Münster’ (verkorte versie).
Datering: 1648

Plaats: Rijksmuseum
De afmetingen: 232 bij 547 centimeter
De materialen: Olieverf op doek

De techniek
De lijnen die Van der Helst heeft gebruikt zijn heel fijn en scherp en alles wordt heel precies weergegeven.

Beeldaspecten
Alle mensen zitten in het licht. De kleuren die zijn gebruikt zijn zwart, geel, oranje, wit, bruin, grijs en lichtblauw. Aan de linker- en rechterkant van het kunstwerk zit niet echt veel diepte. In het midden wel, want daar zit een raam waar je weer doorheen kunt kijken.

Inhoud
De mensen die je ziet zijn Amsterdamse schutters in een verenigingsgebouw en ze vieren de vrede tussen Nederland en Spanje.
Een van de mannen heeft een drinkhoorn vast. Die hoorn is een hoorn des overvloeds. Dit betekent dat er voorspoed zal komen. Op de hoorn staat een Sint-Joris figuur. De mannen zijn lid van het Sint-Joris gilde.

Functie
Het kunstwerk is dus gemaakt voor in het verenigingsgebouw van de schutterij.

Mijn beoordeling
Volgens mij heeft van der Helst de juiste middelen gekozen om de
Inhoud van zijn werk over te dragen, want het doel waarvoor het kunstwerk is gemaakt wordt bereikt, namelijk als een ‘interieur stuk’ wat ook nog eens een belangrijk moment vastlegt/weergeeft . Het ziet er leuk uit, bijna gezellig, en de mensen worden ook goed weergegeven.

Juane Hui Xue

De Chinese kunstenares Juane Xui Hue schildert zowel in westerse als in traditioneel Chinese techniek. Haar kleurrijke westerse werk, olieverf op doek, gaat over het dagelijkse leven. De tegenstellingen in het leven vertaalt ze in doormiddel van licht en schaduw gebruik. Het werk dat ze maakt in Chinese techniek, schilderen met penseel, inkt en waterverf op rijstpapier, gaat vooral over licht en donker in de natuur.

Juane werkt op een speciale manier. Voordat zij begint met schilderen weet ze nog niet wat het eindresultaat wordt. Als ze bezig is met haar schilderij wordt ze geïnspireerd door vele elementen uit haar omgeving, waardoor de schilderijen erg verbazingwekkend zijn. In de schilderijen van Juane zijn de vorm en de Inhoud dan ook niet van belang, maar gaat het om het kleurenspel als resultaat.
Ook houdt ze er niet van om dingen te schilderen die haar niet interesseren. Ze schildert alleen objecten die ze interessant vind en haar een uitdaging lijken.

Juane streeft in haar schilderijen erg naar de harmonie tussen: licht en donker. Dit vind ze erg belangrijk. Zij zegt hierover:
“Misschien word ik beïnvloed door de beide culturen van oost en west. De oosterse cultuur legt de nadruk op het beschrijven van de geest. De westerse cultuur is erop gericht de vorm te beschrijven. Van mijn 6e tot mijn 16e jaar leerde ik Chinees schilderen. Tussen mijn 17e en 21e jaar maakte ik mij de westerse schildertechniek eigen. Ik probeer die beide culturen in mijn schilderijen te weerspiegelen.

Je kunt dus wel concluderen dan Juane op een aparte manier schildert. Dit komt vooral door haar afkomst. Want ze heeft een aantal jaren chinees leren schilderen, terwijl ze daarna westers ging schilderen. Ook ligt het er aan haar gedachte gang. Ze weet niet wat ze gaat schilderen als ze begint, dit levert dus altijd verrassingen op.


De beschrijving van een schilderij.
“Verliefde paartjes in het park” (Vincent van Gogh)
1. Vorm en Beeldaspecten
Het is in erg vrolijke kleuren geschilderd. Je ziet veel kleuren als lichtgroen, lichtblauw en andere lichte kleuren. Je ziet ook verschillende koppels op een vredige manier door een park wandelen. Ze zitten op een bankje en staan verliefd bij elkaar.
- Maker: Vincent van Gogh, titel: verliefde paartjes in het park, plaats: van Gogh museum.
- Afmetingen: 75 x 112,5 cm.
- Materialen: olieverf op doek.
- Techniek: penseel.

2. Inhoud
Het schilderij gaat over verliefde mensen die een dagje in het park zijn. Je ziet dat ze het naar hun zin hebben en zich vermaken. Ook is de tekening gemaakt terwijl van Gogh een goede periode had want het is kleurrijk en vrolijk geschilderd.

3. Functie
Het wil laten zien dat het op een warme zomerdag leuk is om met je liefje wat te gaan doen. Je ziet ook heel vaak verliefde stelletjes lopen in het park. En misschien was van Gogh wel in een park en keek hij vanuit dit perspectief naar de paartjes. Hij was misschien wel verliefd en schilderde daarom de verliefde stelletjes.

4. Beoordeling
Het is op een speciale manier geschilderd. Het is met allerlei kleine stukjes geschilderd. Dit vind ik erg mooi en speciaal. Ook omdat er zulke vrolijke en mooie kleuren in worden gebruikt komt het schilderij heel goed uit. Ik vind het schilderij goed gelukt en daarom heb ik het ook uitgekozen om te laten zien dat het een mooi en speciaal schilderij is.


“De aardappeleters” (Vincent van Gogh)

1. Vorm en Beeldaspecten
Het is erg somber geschilderd. Je ziet veel donkere kleuren en dat maakt het ook zo somber. De mensen kijken ook verdrietig of teleurgesteld waardoor je nog beter kan zien wat van Gogh ermee wilde bereiken.
- Maker: Vincent van Gogh, titel: “De aardappeleters”, plaats: van Gogh museum.
- Afmetingen: 82 x 114 cm.
- Materialen: Olieverf op doek.

2. Inhoud
Het schilderij gaat over 3 vrouwen, 1 man en een jong meisje. Deze 5 personen zitten rondom de tafel thee te drinken en aardappels te eten. Je ziet dat er een soort verlichte waas om het meisje heen. Je ziet ook dat dezelfde waas om de aardappels heen zit. Dit is echt met opzet geschilderd.

3. Functie
Ik denk dat de Functie van het schilderij is om te laten zien dat de mensen veel armoede hadden. Dat kan je zien aan de bedroefde gezichten. Ook zijn de mensen mager. Je ziet dat de aardappels opgelicht zijn geschilderd, dat laat volgens mij zien dat ze erg blij zijn met het enige eten wat ze hebben. Het is dus een droevig schilderij waarin je de armoede ziet.

4. Beoordeling
Ik vind het niet een heel erg mooi schilderij. Dit komt denk ik omdat ik het te donker en te droevig vind. Ook snap ik de betekenis van het meisje met de belichte gloed om haar heen niet, dit vind ik jammer.


“Zelfportret” (Vincent van Gogh)

1. Vorm en Beeldaspecten
Ik vind een heel erg mooi geschilderd schilderij. Dit komt omdat het op een speciale manier geschilderd is. Je ziet dat het geschilderd is met allemaal kleine streepjes en als je goed kijkt zie je dat er ook kleuren als groen en paars in zijn gezicht zitten, maar als je van veraf kijkt is het gewoon huidskleur.
- Maker: Vincent van Gogh, titel: “Zelfportret met vilthoed”, plaats: van Gogh museum.
- Afmetingen: 44 x 37,5 cm.
- Materialen: Olieverf op doek.

2. Inhoud
Eigenlijk is het enige wat je ziet van Gogh zelf. Hij schilderde vaak zichzelf, en dit op veel verschillende manieren.

3. Functie
Er zitten veel donkere kleuren in het schilderij waardoor het een beetje somber overkomt. Hij kijkt ook wat sacherijnig. Dit is daarom denk ik een schilderij uit de sombere tijd van het leven van Vincent.

4. Beoordeling
Ik vind het al bij al toch een mooi schilderij, dit vooral omdat het op een speciale manier geschilderd is. Ook al is het somber en donker, het schilderij spreekt me toch wel aan en daarom heb ik het ook gekozen.

Het concertverslag.
1. Algemene Gegevens
- Titel: Toppers in concert, Uitvoerende: Gerard Joling, Rene Froger en Gordon.

- Datum: 26 mei 2006, Tijd: 20:30.
- Plaats: Amsterdam Arena.
- Grondgenre: Nederlandstalig.

2. Het programma
Er worden heel veel liedjes gezongen. Deze liedjes zijn soms gewoon zomaar gekozen. Ook zijn sommige liedjes in de vorm van een soort mix. De volgorde is dus niet heel erg belangrijk of om een speciale rede.

3. De ambiance
Het was in de Amsterdam Arena en je had gewoon een vaste stoelplaats. Je jas moest je gewoon over je stoel leggen, maar dit was geen probleem. Het was een goede plaats voor het concert,  want je kont alles heel goed zien.

4. De uitvoering
Het waren drie verschillende zangers in dit concert. Ook kwamen er wat andere mensen zoals Jim en Patty Brard tussendoor om ook wat mee te zingen. Ik vond Gordon het beste zingen maar dat is denk ik gewoon een kwestie van smaak.
De liedjes die gezongen werden kon ik bijna allemaal meezingen, op enkele na die wat te oud waren. Maar ook deze liedjes vond ik leuk.
Er waren drie opvallende dingen. Een van deze dingen was dat Gerard Joling op een olifant de Arena in kwam. Het tweede ding was dat Rene Froger in een soort kleine luchtballon naar beneden kwam. Het laatste speciale moment was dat Gordon met allemaal poedels de Arena in kwam.

5. Het doel van het concert
Er waren denk ik twee verschillen doeleinde voor het concert. Het eerste was denk ik dat ze hun nieuwe liedjes wilde promoten en ook de real live soap die Gerard Joling en Gordon doen. Het tweede doeleinde van het concert was gewoon de mensen te vermaken en ze een gezellige avond te geven.


6. De boeiende werking
Ik vond dat het geluid erg mooi en duidelijk was. Ook vond ik het goed dat er heel wat grote schermen hingen waardoor je het, ook al zat je ver weg, goed kon zien.

7. Recensie
Ik heb geen recensies gelezen in een krant, maar op tv zag ik wel heel veel goede reacties over het concert. Ik was het daar wel mee eens want ik heb ook een hele gezellige avond gehad.
Ik zal het een ander zeker aanraden als hij/zij plezier wilt hebben, omdat het op een leuke manier word gedaan en de liedjes allemaal hartstikke leuk zijn.

Het concertverslag.

1. Algemene Gegevens
- Titel: Tros muziekfeest, Uitvoerende: heel veel verschillende Nederlandse artiesten.
- Datum: 29 mei 2007, Tijd: 19:30-22:30.
- Plaats: Amersfoort.
- Grondgenre: Nederlandstalig.

2. Het programma
Er worden door ongeveer elke artiest 2 liedjes gezongen. Dit zijn meestal de grootste hits van deze artiesten, of gewoon liedjes die voor de sfeer zorgen. Er is wel een volgorde want elke artiest zingt elke keer 1 liedje en dan als iedereen geweest is mogen ze nog een liedje zingen.

3. De ambiance
Het was dus gewoon op “de Hof”. Dit is gewoon buiten, maar het was wel heel erg gezellig. Je moest gewoon staan, maar het was wel erg druk. Dit was jammer, want hierdoor kon je weinig zien.

4. De uitvoering
Er waren heel erg veel verschillende artiesten, en omdat je de een wat beter vind dan de ander leg je daar toch je voorkeur bij. Ik vond Nick en Simon erg goed zingen en ook vond ik het duet van Andre Hazes en Gerard Joling erg mooi om live te horen. Dit was wel iets wat ik verwachte en ik kon bijna meezingen.

5. Het doel van het concert
Er waren denk ik drie verschillende doeleinde voor het concert. Het eerste was denk ik dat ze hun nieuwe liedjes wilde promoten, maar ook denk ik natuurlijk dat het reclame was voor de tros. Als laatste was het volgens mij gewoon om de mensen een gezellige avond te geven.

6. De boeiende werking
Ik vond dat het geluid erg mooi en duidelijk was.

7. Recensie
Ik heb geen recensies gelezen in een krant, maar op tv zag ik wel heel veel goede reacties over het concert. Ik was het daar wel mee eens want ik heb ook een hele gezellige avond gehad. Ik zal het een ander zeker aanraden als hij/zij plezier wilt hebben, omdat het op een leuke manier word gedaan en de liedjes allemaal hartstikke leuk zijn.

Het filmverslag.

“Zwartboek”

1. Algemene Gegevens.
Titel: zwartboek.
Regisseur: Paul Verhoeven
Acteurs: Carice van Houten, Thom Hoffman, Derek de Lint, Sebastian Koch en Halina Reijn.
Waar ik de film heb gezien: thuis
Gengre: Thriller.

2. Plot
Zwartboek gaat over de Tweede Wereld Oorlog, verzet, verraad en liefde. Een joods meisje verliest alles wat haar lief is en sluit zich aan bij het verzet. Ze doet alles voor haar vrijheid. Zelfs al moet ze daarvoor naar bed met een Duitse officier.

4. Personages
Dit zijn de meest belangrijke personen in de film:
Rachel Steinn, Ellis de Vries gespeeld door: Carice van Houten
Officier Müntze gespeeld door: Sebastian Koch
Hans Akkerman gespeeld door: Thom Hoffman
Ronnie gespeeld door: Halina Reijn
Generaal Kaustner gespeeld door: Christian Berkel
Franken gespeeld door: Waldermal Kobus
Rob gespeeld door: Michiel Huisman
Gerben Kuiper gespeeld door: Derek de Lint
Mr. Ghein gespeeld door: Peter Blok
Notaris Smaal gespeeld door: Dolf de Vries
Mevr. Smaal gespeeld door: Diana Dobbelman

5. Thematiek en interpretatie
Het thema van de film is drama. Het was spannend en de regisseur wilde denk ik laten zien hoe de tijd was in de oorlog. Hoe het er toen aan toe ging en wat er allemaal gebeurde.

6. Boeiende werking
De bedoeling van de film is denk ik dat hij wil laten merken dat lang niet alle Duitsers slecht waren en dat je niet zomaar iedereen die met je samenwerkt kan vertrouwen. Ook denk ik dat het is om je duidelijk te laten maken hoever mensen gaan om hun vrijheid terug te krijgen maar ook wat mensen doen om zelf maar in goed beeld te staan.

7. Camerawerk en montage
Er worden veel spannende geluiden gebruikt in de film. Dit zorg echt voor de spanning en hierdoor word de film ook wat boeiender. De camera beweegt meestal omdat er veel lopend word gefilmd. Ik vond dat dit alles het wel spannender en interessanter maakte.

8. Recensie

Ik heb een recensie gevonden over de film zwartboek op internet:
Het zal niemand ontgaan zijn dat Paul Verhoeven terug is in Nederland. ‘Zwartboek’, de nieuwe Nederlandse film van de regisseur die jaren in de States zat, is de afgelopen weken zo vreselijk gehyped dat je er bijna bij voorbaat een hekel aan zou krijgen. En lovende recensies zeggen weinig: de laatste Nederlandse film die zoveel positieve aandacht kreeg, was een droevige aaneenschakeling van net-niet-grappige scènes, met als tragisch dieptepunt de zoveelste parodie op ‘When Harry met Sally’.
Dat ‘Zwartboek’ een Nederlandse film is, is onmiskenbaar. Hollandse cineasten zijn dol op bloot en seks, maar dan niet op z’n Hollywoods. In onze vaderlandse films is seks steevast het betere ram- en stampwerk, met klotsende tieten en harige kutten. Dat hoeft niet perse storend te zijn, maar het is ook al een jaar of dertig niet meer schokkend of boeiend. Films met heipaalseks en lillend bloot zijn inmiddels bijna even Hollands als klompen en windmolens, en ‘Zwartboek’ is geen uitzondering op de regel. Gelukkig smijt Verhoeven niet tot vervelens toe met konten en piemels.
Er zit vaart in het verhaal. Soms iets te veel, vooral in het tweede deel van de film. Hier en daar klinken de dialogen net iets te geforceerd, omdat er nog even snel iets uitgelegd moet worden aan de kijker. Tegen het einde van de film lijkt het wel alsof de acteurs bang zijn dat de aftiteling gaat verschijnen voordat ze bij de laatste pagina van het script zijn.
Hoewel de hype anders wil doen geloven, is ‘Zwartboek’ geen scherpzinnige analyse van goed en kwaad, of een uitdaging van de heersende opvattingen over de rol van Nederlanders in de Tweede Wereldoorlog. Daarvoor is het allemaal veel te oppervlakkig. Maar gelukkig is het wél een thriller, en Verhoeven is een vakman. De film wordt niet verpest door z’n kleine gebreken: ‘Zwartboek’ is een mix van spanning en humor, die geen moment verveelt. Wat mij betreft de beste Nederlandse film sinds tijden.
Ik ben het wel eens met de schrijver dat het zo een goede film was. Het boeide me en het onderwerp was interessant. Ik vond het leuk om deze film te kijken en ik zal hem zeker nog een keer kijken.

Het theatherverslag: Cabaret.

1. Algemene Gegevens
- Titel: Verover alle vrouwen of een werelddeel naar keuze.
- Naam: Jochen Otten.
- Naam regisseur: ?.
- Namen hoofdrolspeler: Jochen Otten.
- Plaats: Amsterdam, Bellevutheater, Datum: 13-12-2007.

2. Tekst en Thematiek
Er is niet een heel specifiek onderwerp, de cabaretier vertelt dingen over vrouwen. Ook doet hij situaties na die vrouwen beleven en hoe dat verloopt. De middelen die gebruikt worden zijn: een bed, een string met een voorbind dildo en vrouwen schoenen.

3. Het toneelbeeld
De voorstelling was in het Bellevutheater in Amsterdam. Het publiek zat gewoon zoals altijd voor aan het podium. Ik vond de zitruimte voor het publiek erg klein, maar dit kan ook zijn dat ik niet eerder naar een cabaretshow ben geweest dus hier een verkeerd beeld van had. De zitruimte voor het publiek had geen speciaal effect. Jochen liep steeds in een string met voorbinddildo of in een lingeriesetje, dit vond ik maar raar.

4. Spel en presentatie
De cabaretier richt zich gewoon op een normale manier toto het publiek. Hij staat gewoon in onze richting uit te praten. Hij speelt ook nog een rol, in ze eentje speelt hij dan twee roddelende vrouwen na.

5. Vormgeving
Het decor is een bed, waarop Jochen seks heeft met een opblaas pop en de schoenen die op het decor liggen trekt hij aan. Wat hij draagt snap ik niets van en het slaat ook helemaal nergens op.

6. Boeiende werking
Eigenlijk boeide de hele show me niet. Ik vond het raar wat hij aan had en de grappen vond ik of te vunzig of gewoon niet leuk. Het was net mijn humor denk ik

7. Recensie
Ik vond het zoals ik net ook al zei niets aan. Ik heb geen recensies over zijn show gelezen dus ik weet niet of ik het daarmee eens ben. Als ik iemand anders erover zal horen praten zal ik hem/haar zeker afraden. Ik vond het maar een rare voorstelling.

Filmverslag: Lek

1. Algemene Gegevens

titel: Lek.

regisseur: Jean van de Velde
jaar: 2000
land: Nederland
hoofdrolspelers: Cas Jansen, Ricky Coole, Victor Löw, Thomas Acda
genre: actiethriller
waar gekeken: Thuis
Datum: Juni
itelverklaring: De titel van de film is Lek. De film heet Lek omdat er ergens een lek zit in het politieapparaat.

2. Plot
Eddy is gelukkig getrouwd met Ria, maar op zijn baan wil het niet lukken. Net zoals het krijgen van een kindje. Als op een dag aan Eddy word gevraagd of hij wilt meehelpen bij een klus doet hij dit natuurlijk. Dan merkt hij dat hij met een oude vriend samen moet werken: Jack, die in het criminele circuit zit. Eddy ziet dit als een kans om toch hogerop te komen in zijn baan. Jack kan dus verder gaan in het criminele circuit, maar ondertussen ook informatie aan Eddy doorspelen. Dit doet hij dan ook en hij houd alles voor zich. Maar als het op begint te vallen dat elke politie-actie op het einde net mislukt moet er iets mis zijn. Ze denken dat het criminele circuit op de een of andere manier te horen krijgt wat de politie van plan is. Er zit dus een “lek” in het politiesysteem wat het criminele circuit helpt. Dan gaat Eddy onderzoeken wie het moet zijn. Hij wordt bedreigd door Jack omdat Jack denkt dat het zijn schuld is. En dan komt het criminele circuit er ook nog eens achter wat Eddy allemaal weet waardoor hij dit ook allemaal moet afhandelen. Op het einde komen Eddy en Jack tegenover elkaar te staan en zorgt Eddy voor de beslissing die genomen moet worden.

3. Middelen
Lek speelt zich af in Amsterdam, ten eerste in het 'hol' van de criminelen. Dat is een vrij kale ruimte achter een kroeg. Er staat een karaoke-tv en een paar stoelen.

De tweede locatie is het politiebureau. Veel bureaus, stoelen en een kleedkamer met kluisjes. Alles is blauw geschilderd.
Een ander gedeelte van het verhaal speelt zich af in het asiel waar Eddy's vrouw werkt. Dat is een oud pand buiten de stad. Van binnen lijkt het wel een oude slachterij. Veel kooien, scherpe vleeshaken en klapdeuren.
Door deze ruimtes kun je duidelijk zien in welke situatie Eddy zich bevindt en van wiens kant de zaak belicht wordt. Het kale politiebureau aan de 'goede' kant en het rookhol aan de 'slechte' kant.
Er werd weinig gebruik gemaakt van muziek. Wel werd wat opzwepende (bas)gitaarmuziek gebruikt om een aantal achtervolgingsscènes wat spannender te maken. Aan het begin van de film kwam er muziek uit de karaoke machine.

4. Hoofdpersoon + karakterbeschrijving:
De hoofdpersoon is Eddy Dolstra die word gespeeld door Cas Jansen. Eddy werkt bij de politie wil graag hoger op komen. Hij heeft een vrouw Ria (Ricky Koole). Hij heeft zwart/bruin haar, donker blauwe ogen, niet erg lang en heeft slank postuur.

Bijpersonen + karakterbeschrijving:
Ria Dolstra: Ria is de vrouw van Eddy Dolstra. Ze werkt bij een dierenasiel en ze probeert al 2 jaar zwanger te worden van Eddy.
Sjakie Boon: Sjakie is een oude vriend van Eddy en nu is Sjakie rijk geworden door de wapen en drugs handel.
Franco: Franco is een collega van Eddy. Franco is het lek bij de politie.

5. Thematiek en interpretatie
Het thema van deze film is 'vertrouwen'. Eddy gaat in op het aanbod van Ferdinand de Wit en graaft daarmee een kuil voor zichzelf. Als beide partijen een lek ontdekken, laten ze hem stikken en keren zich tegen hem. Iemand laat telkens de politieoperaties mislukken. Maar wie? Eddy heeft geen idee. Franco? Of zijn chef Berg? Als hij niet snel het lek vindt, kan hij zijn baan vergeten. Hij kan niemand vertrouwen in dit complot. Jean van de Velde heeft deze film geregisseerd met een knipoog naar de IRT-affaire. Hij wil ons laten zien hoe corrupt en verrot het politiekorps is. De politie hoort ons te beschermen, maar heeft te grote eigenbelangen. "Het verhaal speelt zich af in Amsterdam, maar criminele broeinesten zitten overal, en topcriminelen als de Hakkelaar hoef je alleen maar een andere naam te geven", aldus de regisseur. "Lek" is geïnspireerd op het boek "Sans rancune" van Jan van Daalen, dat ik nergens heb kunnen vinden.

6. Boeiende werking
Aan het begin vond ik het niet zo leuk omdat er allerlei korte stukjes waren, maar het werd naarmate de tijd verstreek steeds spannender. Ik denk dat dit vaak kwam door de manier waarop de camera werd gebruikt. Ook kwam dit doordat het bij spannende stukjes donker was en dat er veel geluid werd gebruikt.


7. Camerawerk en montage
De scène die mij het meeste is bijgebleven is, is de achtervolging in het dierenasiel van Eddy's vrouw. In deze scène word ontdekt wat Eddy allemaal van het crimininele circuit afweet. En dit leid dus weer tot een grote en spannende achtervolging. Je ziet veel close-up’s en je hoort spannende geluiden waardoor het echt lijkt.

8. Recensie

door: Chris Hermsen

Twee jeugdvrienden, Eddy en Sjakie, ontmoeten elkaar na vele jaren toevallig in een ziekenhuis. Eddy is daar omdat hij met zijn vrouw Ria geen kinderen kan krijgen, Sjakie vanwege de geboorte van zijn dochter. Beide vrienden zijn anders opgegroeid: niet alleen rijdt Eddy in een Volkswagen en Sjakie in een Lamborghini Diablo ("de droom van iedere man"), Sjakie is een crimineel en Eddy een hoofdagent in Amsterdam.
De recherche komt daarachter en gebruikt Eddy om Sjakie "plat te krijgen" en zo de "bende van Haverman" te infiltreren. Langzaam maar zeker wordt Eddy in de voor hem vreemde, criminele wereld getrokken als hij verdacht wordt van het lekken naar de organisatie van Haverman. Het is nu aan Eddy zijn onschuld te bewijzen, zijn vriend in leven te houden en op zijn vrouw te letten.
Inderdaad, erg veel clichés in het verhaal van Jan van der Velde's nieuwste film LEK. Het is dan ook in alle opzichten een formulefilm, maar wel één die bijzonder goed is voor Nederlandse begrippen. Niet alleen het acteerwerk is meestal goed (Hallelujah), hoewel er helaas een paar momenten zijn dat je wenst in Duitsland te wonen vanwege de corny dialogen, maar de film toont ook een paar hele aardige variaties op het beproefde idee van de snitchfilm: Victor Löw als Sjakie loopt als een Chow Yung Fat rond met baby in wieg en twee wapens daaronder. Enkele plotwendingen die ik niet zag aankomen zorgen ook voor een erg onderhoudende, helaas ietwat lange film. Voor Nederlandse begrippen dan!
Wat verder erg opvallend is, is dat de Nederlandse filmpers bijna nooit te betrappen valt op het verdedigen, of in ieder geval niet bekritiseren van een welgeslaagde formulefilm als Ronin of Blade. Alleen omdat het nu een film van eigen, laag kwalitatieve filmbodem betreft, krijgt een film een goed stempel opgedrukt: het verlagen van de criteria is mijns inziens een wel erg makkelijke methode om de vaderlandse cinema te doen herleven!

Leuke film met veel spanning, meestal zijn Nederlandse films saai en onprofessioneel meer deze film is zeker het kijken waard.


Filmverslag: Phileine zegt sorry,

1. Algemene Gegevens
titel: Phileine zegt sorry
regisseur: Robbert Jan Westdijk
jaar: 2003
land: Nederland
hoofdrolspelers: Kim van Kooten en Michiel Huisman
genre: romantische comedie
waar gekeken: Thuis
Datum: maart

2. Plot
Phileine en Max hebben een erg goede relatie totdat Max wordt aangenomen voor een toneelstuk van Romeo & Juliet. Max vertrekt naar New York. Een paar maanden later reist Phileine naar Max toe omdat ze hem erg mist. Als ze daar is aangekomen komt ze erachter dat Max in een pornografische versie van Romeo & Juliet speelt. Phileine denkt dat Max overspel pleegt met z’n medespeelster: Joanne. Doordat ze hier erg mee zit en zich erg verdrietig voelt gaat ze naar bed met de vriend van Joanne: L.T. Ze besluit samen met haar nieuwe vriendin Gulpje en L.T naar de laatste voorstelling van Max te gaan. Bij het kijken van het pornografische toneelstuk tussen Max en Joanne vind ze dat het echt té ver gaat en ze wordt woedend. Hierdoor onderbreekt ze het toneelstuk en staat hierdoor de volgende morgen in alle kranten. Maar ondanks dit alles wil Max Phileine toch terug en geeft haar een kans om hem te bekennen dat ze met L.T naar bed is geweest. Maar Phileine bekend niks en hierdoor verlaat Max haar. Hij heeft een pakje achtergelaten waar een jurk voor Phileine inzit en een kaartje voor een feest. Eenmaal op het feest aangekomen krijgt Phileine overal spijt van en wil Max terug. Maar dat moet ze het magische woord zeggen dat ze nog nooit in haar leven heeft gezegd: sorry. Ze biedt voor heel het publiek haar excuses aan die Max ervaart. De relatie tussen Max en Phileine is weer helemaal de oude.

3. Middelen:

Het begin van de film speelt zich af in Nederland. Maar al snel word het New York. In New York.
De belangrijkste plaats in de film vond ik de toneelzaal. Dit komt omdat hier de belangrijkste en meest bepalende scène van de film speelde. Door deze scène kregen Max en Phileine erge ruzie. De film draaide om het toneelstuk van Max. De sfeer van de film is hierdoor tot een erge spanning en woede gekomen.
De belichting in verschillende scènes speelt een grote rol. Hierdoor kunnen ze de kijkers laten zien wat ongeveer het tijdstip van de dag is.
De kleding van de personen in de film was vaak erg verschillend. Bij de scènes die afspelen in het hotel of in de buitenlucht draagt iedereen gewone normale kleren bijv. spijkerbroek met een blouse. Maar in de scènes bij het toneelstuk en het laatste feest dragen alle mensen erg chique kleren. De kleding van Max en Joanne bij het toneelstuk speelde een erg grote Functie in de film. Doordat ze naakt waren werd Phileine erg boos. En deze woede speelt een grote rol in de film.
De muziek in de film speelde niet zo’n grote rol. Er was vaak sprake van achtergrondmuziek.
Er was in de film geen sprake van speciale geluidseffecten.

4. Personages:
Phileine: is een erg eigenwijs meisje. De liefde die ze voor Max voelt bepaalt een groot deel van haar leven. Phileine is iemand die nergens wat om geeft en erg brutaal is. Ze is iemand die graag van haar leven wil genieten en erg veel lol met haar vriendinnen beleeft. Maar als het op liefde aankomt is Phileine erg kwetsbaar.
De meeste informatie over de hoofdpersoon kreeg ik doormiddel van Phileine zelf. Door haar uitspraken, handelingen en gezichtsuitdrukkingen kreeg ik de meeste informatie over Phileine. De omgeving is bij vele scènes erg belangrijk voor de hoofdpersoon. Dit vertelt al vaak erg veel over de situatie van de persoon. Door de kleding en manier van doen van de hoofdpersoon kun je goed afleiden in wat voor tijd de film ongeveer afspeelt.


5. Thematiek en interpretatie:
Het belangrijkste thema van de film is liefde. In heel de film gaat het over de relatie tussen Phileine en Max.
De regisseur had niet echt een heel erg belangrijke bedoeling met de film. Maar hij wil wel laten zien dat als twee mensen erg verliefd zijn op elkaar dat ze dan ook samen alle problemen goed kunnen oplossen.

6. Boeiende werking:
De humor in de film boeide mij erg veel. Bepaalde scènes vond ik erg lachwekkend. Door de romantiek en de humor was dit echt de perfecte film voor mij. Het doorzettingsvermogen van beide hoofdpersonen sprak mij ook erg aan. Phileine en Max lieten zo goed zien dat ze echt zo stapel verliefd op elkaar waren en dat niks hun in de weg kon staan.

7. Camerawerk en montage:
De scènes in het toneelgebouw en in het restaurant zijn me het meest bijgebleven. De scène in het toneelgebouw is mij het meest bijgebleven omdat die scène eigenlijk de belangrijkste scène in de film was, vond ik. De scène in het restaurant waar Phileine en haar vriendin alles op stelten hadden gezet sprak mij erg aan door de humor in die scène. In de scène van het toneelgebouw speelde vele mensen waaronder de belangrijkste: Phileine, L.T, Max en Joanne. Deze mensen werden daarom ook steeds in beeld gebracht vanuit verschillende kanten. In deze scène was er veel cameravoering vanuit boven. In de scène van het restaurant deden Phileine en haar vriendin voor 2 jongens net alsof ze een orgasme kregen.

8. Recensie:
Ik vond het een hele aparte film. Dit kwam mede door de bijzondere fantasie beelden tussendoor, bijv. dat Phileine uit woede door heel het gebouw naar boven vliegt. Het verhaal van de film vind ik een niet zo heel bijzonder. Dit komt omdat ik het een heel gewoon verhaal vind: een relatie die eerst stuk loopt en daarna toch weer goed komt. Maar door de goede verfilming en de humor die bij de film wordt gebruikt is het toch een film die mij erg aanspreekt.


Filmverslag: De vierde man

Algemene informatie:
Titel: De vierde man
Regisseur: Paul Verhoeven
Jaartal: 1983
Land van herkomst: Nederland
Hoofdrolspelers: Jeroen Krabbé, Reneé Soutendijk, Thom Hoffman, Dolf de Vries, Geert de Jong, Hans Veerman
Ik heb de film gezien onder de Nederlandse lessen.
Je kunt de film indelen bij de het grondgenre drama.

2 Plot:
De vierde man gaat over Gerard, hij is homo, maar voelt zich aangetrokken tot een vrouw, Christine, als hij bij haar thuis komt ziet hij een ‘’mooie jongen’’ op een foto, hij is van plan alles over deze jongen te weten te komen. Op een dag vindt Gerard videofilms, op deze films ziet Gerard dat Christine drie keer trouwt. De ‘mooie jongen’ leert hij ook nog kennen en waarneer de jongen Gerard de stad laat zien ziet Gerard een vrouw in een blauw gewaad die hij al vaker heeft gezien. Ze gaat een kerkhof binnen. Gerard beveelt de jongen om te stoppen en Gerard gaat achter de vrouw aan. Het is slecht weer, ze moeten schuilen, dan zien ze een graf open staan, ze gaan naar binnen, na een tijdje ziet Gerard dat de drie vorige mannen van Christine in dit graf zijn begraven, Gerard wordt hysterisch. Op de terug weg, komen ze langs een weg waar aan gewerkt wordt, en dan... gaat de jongen op mysterieuze wijze doodt. Gerard is inmiddels naar het ziekenhuis overgebracht, waar hij knettergek is en de zuster dat is de vrouw in het blauwe gewaad...

3 Middelen:
Het verhaal speelt zich veel af in het huis van de vrouw, en ook wel buiten, op het kerkhof en op het strand. De sfeer van de film werd grotendeels veroorzaak door de locaties van het verhaal, bijvoorbeeld in het kerkhof. Door de verlichting wordt de sfeer heel anders, op het kerkhof was het heel donker en in het ziekenhuis heel licht. Vooral de kleding van de vrouw in het blauwe gewaad ‘’Maria’’, was erg opvallend en het gaf de vrouw een onnatuurlijk uiterlijk. De kleding van de rest van de cast was normaal, alleen vaak hadden ze geen kleding aan... De muziek had in deze film niet een speciale rol het werd meer als achtergrond gebruikt.


4 Personages
Ik vond dat er drie hoofdrolspelers waren:
-Allereerst Gerard, een homoseksuele dichter die achterbaks is.
-Dan Christine die had op den duur twee relaties, die allebei in haar huis verbleven. Zij filmde veel, ook haar drie overleden mannen.
-Dan de ‘mooie jongen’ die uit Duitsland kwam en als eerste een relatie met Christine had, wat uiteindelijk leidde tot ook nog een korte verhouding met Gerard.
Je kreeg ook informatie over hoofdpersonen via flashbacks.
Door kleding en voorwerpen (videocamera) wist je uit welke tijd deze film kwam.

5 Thematiek en Interpretatie:
Het centrale thema is de relatie tussen Gerard en de drie verloren mannen van Christine. De regisseur maakte met deze film een verfilming van het boek de vierde man.

6 De boeiende werking:
In deze film boeide mij de relatie tussen de naam van de film en de film, je wilde weten wat zij met elkaar te maken hadden. De regisseur heeft gezorgd dat je daar eerst geen aanwijzing voor kreeg.

7 Camerawerk en Montage:
De vieze seksscènes, omdat deze erg ‘apart’ waren.

Deze scènes zijn van alle kanten gefilmd...
Totaalshot: bij de seksscenes
Close-up als Christine het haar van Gerard knipt.

8 Recensie:
Voor een recensie ben ik naar moviemeter gegaan, en daar heb krijgt de film een 3.81, zoiets vond ik hem ook waard.
Ik vond de spelers wel geschikt voor hun rollen, ze acteerden goed en je kon je goed inleven.
De speciale effecten vond ik wel goed, het was op zich een goede Nederlandse film, alleen er zat te veel seks in.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.