pythagoras en worteltrekken

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • Klas onbekend | 544 woorden
  • 9 december 2015
  • 14 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.9
  • 14 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
De Galaxy Chromebook maakt je (school)leven makkelijker!

Met de Galaxy Chromebook Go kun je de hele dag huiswerk maken, series bingen en online shoppen zonder dat 'ie leeg raakt. Ook kan deze laptop wel tegen een stootje. Dus geen paniek als jij je drinken omstoot, want deze laptop heeft een morsbestendig toetsenbord!

Ontdek de Chromebook!

hoofdstuk 3- wortel trekkenfactorenom een keer formule korter te schrijven kan je het grondgetal met het grondgetal vermenigvuldigen en de machten bij elkaar opschrijven.gelijksoortige machtenals de variabelen (de letter) en de macht gelijk zijn in een formule kan je de grondgetallen bij elkaar optellen of van elkaar aftrekken. zijn de exponenten of de variabelen verschillend kan je de formule niet korter schrijven.wortel en worteltrekken √een vierkant met een oppervlakte van 225 vierkante centimeter heeft zijdes van 15 centimeter. het kwadraat van 15 is 225. de wortel uit 225 is dan ook 15 (√225=15) de wortel uit een getal is altijd groter dan 0exacte antwoord en benaderener is geen geheel getal en ook geen breuk waarvan het kwadraat 55 is. wel kan je √55 afronden op je rekenmachine. daar komt 7,42 uit, maar dit is geen precieze uitkomst. het precieze getal is √55 en afgerond op twee decimalen is het 7,42tegengesteldehet tegenovergestelde van √16 is -√16. √-16 bestaat niet omdat je uit een negatief geen wortel kan trekken.wortelvormen optellen en aftrekkenje kunt √7=√7 korter schrijven als 2√7. je kunt deze wortels (√7) beschouwen als gelijksoortige termen. je kunt gelijksoortige wortels dan ook bij elkaar optellen en van elkaar aftrekken.voorbeeld: 2√7+5√7= (2+5=7) dus 5√7wortelvormen vermenigvuldigenje kan wortels met elkaar vermenigvuldigen door de getallen die onder de worteltekens staan met elkaar te vermenigvuldigen. voorbeeld: √5x√17=(5x17=85) dus √85wortels vereenvoudigensommige wortels kan je eenvoudiger schrijven daarvoor moet het getal onder het wortelteken deelbaar zijn door een kwadraat.voorbeeld: √240 = √16 x √15 = 4√15

hoofdstuk 4- pytagorasrechthoekzijdende zijde tegenover de rechte hoek in een rechte driehoek is altijd de langste zijde, deze komt in de tabel onderaan.de stelling van pythagorasom de zijde van een rechthoekige driehoek te bereken geldt: a² + b² = c²doorsnede en legtediagonaaleen lichaamsdiagonaal is een lijnstuk dat van één hoekpunt dwars door de ruimtefiguur  naar een ander hoekpunt loopt.scherphoekige driehoek en stomphoekige driehoekeen scherphoekige driehoek is een driehoek waarvan alle hoeken scherp zijn. een stomphoekige driehoek is een driehoek waarvan alle hoeken stomp zijn.hoe bereken je de lengte van een onbekende zijde in een rechthoekige driehoek?1) maak een schets van de driehoek en zet de gegevens erbij2) zet de bekende afmetingen in een schema, zorg ervoor dat de langste zijde onderaan zet3) bereken de kwadraten van de gegeven zijden4) bereken het kwadraat van de onbekende zijde5) bereken de onbekende zijdehoe bereken je de lengte van een lijnstuk in een ruimtefiguur?1) zoek een doorsnede waarin het lijnstuk ligt2) schets een doorsnede en zet de letters en de bekende afmetingen erbij3)kijk of het gevraagde lijnstuk al kunt berekenen. soms moet je eerst een ander lijnstuk berekenen4) bereken de lengte van het gevraagde lijnstuk. gebruik bij doorrekenen altijd exacte antwoordenhoe controleer je met de stelling van pythagoras of een driehoek rechthoekig is?1) maak een schets van de driehoek2) zet de kortste twee zijden van de driehoek in een schema3) vul het schema verder in en controleer of de uitkomst voor de langste zijde klopt met de gegeven lengte4) klopt deze lengte, dan is de driehoek rechthoekig. 


REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

een scholier

een scholier

Bedankt voor deze samenvatting. Ik weet zeker dat je veel tijd hebt genomen om die te maken. bedankt.

1 jaar geleden