Samenvatting 1.2 Prehistorie Kunstboek

Beoordeling 8.5
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 5e klas vwo | 487 woorden
  • 7 december 2021
  • 2 keer beoordeeld
Cijfer 8.5
2 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak

Bij Prehistorische kunst zijn we sterk afhankelijk van onze eigen interpretaties en de schaarse gegevens die we hebben. Hierbij wordt alleen gebruik gemaakt van archeologische voorwerpen, omdat er geen schriftelijke bronnen zijn.

Vrouwelijk ideaalbeeld

Venusbeeldjes worden in de oertijd gemaakt van steen, bot, ivoor of gebakken klei. De Venus van Willendorf stelt een vrouw voor. Ze heeft zware borsten, een ronde buik en dikke dijen. Haar voeten en armen, rustend op haar borsten, zijn schematisch aangegeven. Onder het gedetailleerd uitgewerkte kapsel van opgerold of gevlochten haar is geen gezicht te zien. Ook is opvallend dat het kalksteen waarvan het beeldje is gemaakt, helemaal niet voorkomt in Willendorf. De kleine sculptuur kan niet staan, maar lijkt bedoeld met de handpalm te houden. Zo is het makkelijk vervoerbaar. Deze beeldjes worden overal over de hele wereld gevonden, dus ze komen min of meer uit dezelfde tijd en altijd zie je overdreven vrouwelijke kenmerken. Waarschijnlijk was de Venus van Willendorf een prehistorisch ideaalbeeld.

Wanden vol dieren en handen

De eerste mensen schilderen en tekende niet op doeken of papier, maar op eigen lichaam kleding steen naar botten. We gebruiken al 500.000 jaar verf, maar de oudste schilderkunst is slechts enkele tienduizenden jaren oud en bestaat uit grotschilderingen en tekeningen. Door locatie de grotten donker met het constante klimaat zijn ze goed bewaard gebleven. De vroegst bekende grotschilderingen zijn veertigduizend jaar oud en liggen in Indonesië. Voor de afbeeldingen worden natuurlijke kleurstoffen gebruikt, afkomstig uit de omgeving. Denk aan gekleurde aarde, witte kalk, klei of zwarte houtskool. Daarom hebben alle grot schilderen dezelfde rode, bruine en gele aarde tinten aangevuld met zwart en wit. De kleurstoffen worden vermengd met vocht, zodat er een papje ontstaat, wat wordt gebruikt als verf. Naast geschilderd en getekend worden ook afbeeldingen in de rotswanden gekerfd in gekrast. Bijna altijd zijn er dieren, soms stippen, lijnen en andere abstracte vormen op deze tekeningen te zien. De tekeningen in deze grotten zijn niet in één keer gemaakt, maar zijn verspreid over duizenden jaren. Mensen keren dus terug naar deze plekken. We weten niet waarom deze ingewikkelde tekeningen zijn gemaakt. We denken dat het te maken kan hebben met de macht over de natuur willen krijgen of de behoefte om te decoreren. Het meest waarschijnlijke is dat de tekeningen een rituele of magische functie hebben. 

Gigantische stenen

Historische bouwwerken van grote stenen noemen megalithische constructies. Dit zijn monumenten van een of meerdere metershoge, duizenden kilo's zware stenen. De Drentse hunebedden vallen hier ook onder. Dit zijn oorspronkelijk met aarde bedekte grafkamers.

Speren en potten

In prehistorische afvalput en graven worden de speerpunten potten hand bijen en andere werktuigen gevonden. De oudste objecten zijn gemaakt door stukjes van een steen af te slaan. Relatief vaak vinden archeologen aardewerk. In Oost-Azië werd tienduizend jaar geleden al aardewerk gemaakt. Europese aardewerk is minder oud. De decoratie op het aardewerk is gemaakt door de klei in te drukken. De versiering is oorspronkelijk gekleurd.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.