Zit je in 4/5 havo en heb je een N&T of N&G profiel? Vul deze korte vragenlijst in over chemie-opleidingen en maak kans op 20 euro Bol.com tegoed.

Meedoen

Zuren en Basen

Beoordeling 0
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 4e klas vmbo | 206 woorden
  • 26 oktober 2014
  • nog niet beoordeeld
  • Cijfer
  • nog niet beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!

Neutraal is niet zuur en niet basisch.zuur tast meestal kalksteen aan.Basische oplossingen hebben een ontvettende werking en irriteren de huid.De pH: neutraal 7            Basisch >7            Zuur <7

Het typische deeltje voor een zuur is H+(aq) (waterstof)De rest van de opgeloste stoffen in de zure oplossing noemen we het zuurrestion

De namen en formules van bekende zuren:Azijnzuur: HAc / H+(aq)+ Ac-(aq)Koolzuur: H2O+ CO2 / H+(aq)+CO32-(aq)Salpeterzuur: HNO3 / H+(aq)+ NO3-(aq)Zoutzuur: HCl / H+(aq)+ Cl-(aq)Zwavelzuur: H2SO4 / H+(aq)+ SO42-(aq)

Typisch basischedeeltjesHydroxide-ion OH-(aq)Oxide-ion O2-(aq)Carbonaat-ion CO32-(aq)Ammonia NH3(aq)

De namen en formules van bekende basen:Ammonia NH3 / NH4+(aq)+ OH-(aq)Kalkwater Ca2+(OH-)2 / Ca2+ + OH-(aq)Natronloog Na+OH- / Na+(aq)+ OH-(aq)

Reacties tussen zuren en basen

H+(aq)+ OH-(aq)> H2O(l)H+(aq)+ 2O2-(aq)> H2O(l)H+(aq)+ CO32-(aq)> H2O(l)+ CO2(g)H+(aq)+ NH3(g)> NH4+
REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.