Gezocht: VWO'ers uit de 4e/5e met N&T of interesse in techniek. Doe mee aan een online community over een nieuwe studie en verdien een cadeaubon van 50 euro!

Meedoen
Alle literatuurprijzen

Werkwoordspelling

Beoordeling 6.5
Foto van Luca
  • Samenvatting door Luca
  • 4e klas vwo | 194 woorden
  • 28 maart 2016
  • 9 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.5
  • 9 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Methode
ADVERTENTIE
Musical The Prom verloot een limousine naar je eindfeest!

Zit je middenin je eindexamens en wil je in stijl naar je eindfeest? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op een limousine die jou en je vrienden naar jullie eindfeest brengt!

Ja, ik doe mee!

Werkwoordspelling

Import-werkwoorden- laat de Engelse uitgangs-e staan, als je uitspraakproblemen krijgt:Racen – ik race, hij racetLastig is deleten – ik delete, hij deletet, hij deletete, hij heeft gedeletet- gebruik in de verleden tijd gewoon ’t ex – f o k s ch aa p

Schema werkwoordspelling
Is het de persoonsvorm?Gebruik een van de volgende manieren:1. maak van de zin een vraag2. zet de zin in een andere tijd3. verander het getal van de zinjajaneeTegenwoordige tijd (tt)1. ik erbij of jij/je erachter:Alleen de stam2. anders is het enkelvoud:Stam + t3. in het meervoud:Het hele werkwoordVerleden tijd (vt)1. zwakwerkwoord– enkelvoud: stam + de of te– meervoud: stam + den of ten2. sterke werkwoord:Klankverandering.Zo kort en eenvoudig mogelijkGeen persoonsvormLaatste letter –d of –t?Gebruik de verlengproef?

Altijd:Schrijf het woord zo kort en eenvoudig mogelijk op.


Infinitief: spelenGebiedende wijs: stam: speelOnvoltooid deelwoord: infinitief + d(e): kijkend(e)Voltooid deelwoord: meestal naast een vorm van hebben, zijn of worden: had verstuurdBijvoeglijk naamwoord: zo kort mogelijk tenzij vanwege de uitspraak: bestrate, gejatte


REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Ook geschreven door Luca