Alleen vmbo'ers gezocht! Waar denk jij aan bij duurzaamheid? Vul de vragenlijst in en maak kans op een Bol.com bon van 15 euro

Meedoen

Tekstverklaren of begrijpend lezen

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • Klas onbekend | 415 woorden
  • 2 november 2014
  • 84 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.5
  • 84 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak

 


OnderwerpHet onderwerp van de tekst kun je benoemen in één of een paar woorden, maar het is nooit een hele zin. Een onderwerp is nooit de PVVoorbeeld:Job haalt goede cijfers foutGoede cijfers voor Jobgoed

HoofdgedachteDat is het belangrijkste wat er over het onderwerp in de tekst gezegd wordt. Het is altijd een hele zin. Bijvoorbeeld: Job haalt goede cijfers omdat hij heel slim is

Hoofdzaak en bijzaakEen hoofdzaak is belangrijk en kan niet weg worden gelaten. Een bijzaak is minder belangrijk, he kan het weglaten. Aan de woorden ‘zoals en bijvoorbeeld’ kan je zin dat het een bijzaak is.

BronIn een bron kan je zien waar de tekst vandaan komt. Als iets uit de krant komt is het doel van de tekst om je te informeren. Eventueel staat er in de bron wie het geschreven heeft.

DeelonderwerpEen deelonderwerp is een klein onderdeel van het hoofdonderwerp. Vaak kun je voor meerdere alinea’s samen een deelonderwerp bedenken. Bijvoorbeeld in een voetbalwedstrijd met een ‘1e helft’ en een ‘2e helft’.

OpbouwInleiding-kern-slotMeestal heeft een krantenbericht geen slot omdat iets nog niet is afgerond.

Alinea’s herkennenTussenkopjesWitregelsNummeringInspringing

Lees strategieënVerkennend lezenZoekend lezenNauwkeurig lezenStuderend lezen

KernzinEen kernzin is de belangrijkste zin van een alinea.De kernzin is de eerst, tweede of laatste zin van een alinea.

TekstverbandEen tekstverband is het verband tussen delen van zinnen, zinnen en alinea’s.Een tekstverband kun je vinden door te zoeken naar signaalwoordenVoorbeeld zin: Vanavond kan ik niet met je mee. Op de eerste plaats moet ik naar dansles. Bovendien moet ik nog huiswerk maken. En ik wil ook nog even chatten.

SignaalwoordenOpsommingEn, ook, ten eerste, ten tweede, tevens, bovendien, daarnaast, tot slotTegenstellingMaar, echter, daarentegen, hoewel, tenzij, niettemin, toch, desondanksSamenvattingKortom, samenvattend samengevat, met andere woorden, al met alConclusieDus, daarom dat houdt in, concluderend, slotsom


VerwijswoordenVerwijswoorden verwijzen meestal terug naar iets wat eerder in een tekst is genoemd. Datgene waarnaar verwezen wordt, kun je achterhalen door een wie/wat/waar-vraag te stellen.

Tekstsoort en tekstvormEen tekstsoort is de verzamelnaam voor alle teksten met dezelfde tekstdoel.Er zijn vier tekstsoorten: amuserende, informatieve, betogende en activerende teksten.Een tekstvorm is de tekst zoals je die daadwerkelijk leest. 
REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

S.

S.

goede samenvatting

3 jaar geleden