Samenvatting kiplingskeuze

Beoordeling 7
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • Klas onbekend | 477 woorden
  • 26 maart 2015
  • 1 keer beoordeeld
Cijfer 7
1 keer beoordeeld

John zijn verhaal aan het front

John Kipling is een jongen van achttien jaar die als veel Engelse jongeren het vaderland willen vertegenwoordigen in de oorlog. Maar John is nogal zwak en heeft een slecht zicht. Zijn vader Rudyard Kipling wereldberoemde schrijver, nobelprijswinnaar en auteur van het Jungleboek heeft echter goede vrienden, waardoor John toch een kans krijgt om een opleiding te volgen tot officier. Op zijn achttiende verjaardag staat John Kipling als onderluitenant in Frankrijk. Hij mag naar het front.

Het is maandag 27 september 1915, wanneer john meters achteruit gesleurd word door een granaat, geen één van zijn mannen durft John te helpen voor het geval dat de jonge officier zich vernederd zou voelen. John krijst het uit van de pijn, hij beseft dat het ernstig is wanneer hij het bloed over zijn hand ziet stromen, John word verwaarloost door zijn mannen en blijft alleen achter op het front. Hij hoort overal schoten en granaten rondom hem neerkomen. De jonge officier kan niet meer roepen door het bloed die in zijn keel klontert. Wanneer de Duitsers het veroverde deel komen bekijken of er geen overlevenden meer zijn komen ze het officiertje tegen, ze geven hem geen kans meer van leven en roven zijn zakken leeg. Een goed uur later voelt John de pijn als maar erger worden en beseft dat hij aan het sterven is.

Rudyard Kipling en zijn vrouw die thuis wachten op hun zoon.

Wanneer John aangekomen is in zijn stellingen schrijft hij direct een brief naar zijn ouders om te vertellen wat hij daar zoal meemaakt, hij verteld ondermeer dat hij het goed stelt en verlangt naar het echte werk. Zijn vader is gek op auto?s, Rudyard heeft een hele collectie auto?s staan in zijn garage. Op 26 september 1915 schrijft John een laatste brief naar zijn thuis om te vertellen dat hij de dag later naar het front mag met zijn mannen, hij vertelt hen ook dat hij waarschijnlijk geen brieven meer zal kunnen schrijven wegens tijdgebrek en de luxe die er niet is. 

Drie weken na die laatste brief beginnen Rudyard en zijn vrouw wat ongerust te worden over hun zoonlief. Wanneer zei een brief krijgen van het rode kruis waarop staat ?Missing in action? ze hebben al direct door dat hun zoon gesneuveld is in de hevige strijd. Zijn vader doet er alles aan om te achterhalen wat er gebeurt is met zijn zoon, hij begint van alles te denken. Maar een twee tal dagen later beseft de familie dat hun jonge zoon gesneuveld is in de oorlog. Waarbij John?s vader schuldgevoelens heeft ?Waarom heb ik mijn jonge zoon het leger laten ingaan? .

Op het einde van de strijd tellen de Britten alleen al 1 miljoen verloren zonen. Over heel de wereld was dit 20 keer zoveel.

John Kipling was een kleine officier die stierf in een ?Grote oorlog?

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.