Samenvatting Het Diner - Herman Koch

Beoordeling 7.9
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 5e klas vwo | 1545 woorden
  • 6 januari 2022
  • 15 keer beoordeeld
Cijfer 7.9
15 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Het diner - Herman Koch 3 pt. 

Herman Koch

Herman Koch is een man met veel kwaliteiten. Naast schrijver is hij ook radiomaker, acteur en televisiemaker. Hij werd geboren in Arnhem maar is al snel verhuisd naar Amsterdam-Zuid. Het diner is een van de bekendste romans van Herman Koch. Hij werd onder andere geïnspireerd door de moord op de dakloze vrouw María del Rosario Endrinal Petit in Barcelona in december 2005, die door drie jongens uit een zogenoemd fatsoenlijk milieu in het portaal van een bank werd mishandeld en daarna in brand gestoken. Het boek won in 2009 de NS Publieksprijs. In 2013 was dit boek een bestseller in de Verenigde Staten. Nooit eerder stond een van origine Nederlandse roman zo hoog genoteerd in een Amerikaanse bestsellerlijst. Het boek is drie keer verfilmd.

Het hele boek speelt zich af tijdens een etentje vanuit Pauls perspectief. Door het boek heen kom je langzamerhand te weten waarom de twee stellen zo nodig moesten praten, wat er gebeurd is met Michel en Rick en wat Beau hiermee te maken heeft. Ook zijn er steeds flashbacks van Paul waardoor je te weten komt waarom hij in bepaalde situaties op zijn manier reageert. De verhalen lopen door elkaar, niet allemaal in volgorde, maar uiteindelijk, richting het einde van het boek, wordt duidelijk waar het boek om draait en is het verhaal compleet. 

Bij het etentje aanwezig zijn Paul Lohman, zijn vrouw Claire, Serge Lohman (zijn broer) en zijn vrouw Babette. Serge staat op het punt om minister president te worden. Hij heeft zijn broer uitgenodigd voor een etentje omdat ze iets moeten bespreken over hun kinderen. Claire en Paul hebben één zoon, Michel. Serge en Babette hebben twee kinderen, Rick en de geadopteerde Beau (ook wel Faso). Het is niet zomaar een etentje, de twee koppels moeten bespreken wat er gebeurd is met Michel en Rick. 

Net voor het etentje ziet Paul ‘per ongeluk’ een filmpje op Michels telefoon. Hierin is te zien hoe zijn kind en neefje een zwerver in de metro lastigvallen. Paul besluit hierover niks tegen zijn vrouw te zeggen en samen gaan ze onderweg naar het restaurant. Van tevoren stoppen ze nog even in het café aan de overkant. Serge wilde in eerste instantie daar afspreken, maar Paul heeft dit afgewezen. Hij zou zijn broer wel zien eenmaal in het restaurant. In het café vraagt zijn vrouw nog even aan hem of hij ook niet vind dat Michel zo raar doet de laatste tijd. Paul kan alleen maar denken aan het filmpje maar doet alsof hij van niet afweet, niet wetende dat zijn vrouw nog veel meer weet dan hij. 

De twee gaan vervolgens richting het restaurant waar ze, zoals gewoonlijk, de eersten zijn. In het restaurant kennen ze Serge. Het is zo’n restaurant waar je 3 maanden van tevoren voor moet reserveren maar Serge kan één dag van tevoren bellen en dan is er nog steeds een plekje voor hem. Paul houdt er niet van. Al het gedoe rondom zijn broer, hij vindt het allemaal maar overdreven. 

Als Claire en Paul eenmaal aan het tafeltje zitten, komen even later ook Serge en Babette binnenlopen. Paul valt op dat Babette gehuild heeft, ze komt met rode ogen aan tafel en de sfeer tussen haar en haar man is alles behalve vriendelijk. Eenmaal aan tafel wordt ieder onderwerp besproken, behalve datgene waar ze het echt over moeten hebben, Rick en Michel. Samen hebben zijn een dakloze vrouw in een pinhokje vermoord. Niet express, maar een geintje wat uit de hand is gelopen. De jongens zouden na het schoolfeest even wat geld gaan pinnen. In het pinhokje lag een zwerver waarvan ze in eerste instantie dachten dat het om een man ging, maar later bleek dit een vrouw te zijn. Voor ze wisten dat het om een vrouw ging, begonnen ze de zwerver te schoppen en vertelde hem op te rotten. De lucht die van de zwerver afkwam was niet te harden maar toen de jongens erachter kwamen dat het om een vrouw ging, wisten ze dat ze haar aankonden en begonnen met spullen te gooien. Toen de halve straat al over de vrouw heen lag, werd er als laatste nog een jerrycan gegooid. Hierna kwam de aansteker maar wat de jongens niet beseften was dat er nog damp in de jerrycan zat waardoor deze vlam vatte. Het hokje vloog in brand, samen met de vrouw. 

De moord op de vrouw is gefilmd door de beveiligingscamera’s en door Beau. Alles is opgenomen door beveiligingscamera’s en uitgezonden op Opsporing Verzocht. Het is niet goed zichtbaar wie de jongens zijn, maar Paul had ze direct herkend. Naast het filmpje vind Paul ook een voicemail van Beau, waarin hij zegt dat hij gaat vertellen wat Michel en Rick gedaan hebben als hij niet snel geld krijgt. De geadopteerde zoon van Serge en Babette chanteert Michel en Rick met het filmpje, hij heeft de moord zien gebeuren. Hij heeft de filmpjes op internet gezet en zal deze er pas afhalen als hij er veel geld voor krijgt. 

Halverwege het diner gaat Paul naar de wc. Als hij weer terug aan tafel komt is Babette in huilen uitgebarsten. Zij is richting de tuin gelopen met Claire achter haar aan waarna Serge en Paul samen overblijven. Serge laat weten dat hij denkt dat het gewoon haar hormonen zijn en dat ze hier al een tijdje last van heeft maar Paul besluit toch even buiten te gaan kijken. Daarbij komt Paul er tijdens het diner achter dat hij de telefoon van Michel is vergeten om terug te leggen nadat hij eerder die avond het filmpje op de telefoon bekeken had. Hij wordt gebeld op het moment dat hij naar buiten loopt en neemt op. Michel belt, om te vragen wat zijn vader met zijn telefoon doet en zegt hem wel even op te komen halen. 

De samenvatting gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Halverwege het diner gaat Paul naar de wc. Als hij weer terug aan tafel komt is Babette in huilen uitgebarsten. Zij is richting de tuin gelopen met Claire achter haar aan waarna Serge en Paul samen overblijven. Serge laat weten dat hij denkt dat het gewoon haar hormonen zijn en dat ze hier al een tijdje last van heeft maar Paul besluit toch even buiten te gaan kijken. Daarbij komt Paul er tijdens het diner achter dat hij de telefoon van Michel is vergeten om terug te leggen nadat hij eerder die avond het filmpje op de telefoon bekeken had. Hij wordt gebeld op het moment dat hij naar buiten loopt en neemt op. Michel belt, om te vragen wat zijn vader met zijn telefoon doet en zegt hem wel even op te komen halen. 

Hierdoor heeft Paul nog maar even de tijd om het filmpje te zoeken. Hij vindt een filmpje waarin zijn zoon en de zoon van Serge een zwerver mishandelen op het station. Ook luistert hij snel de voicemail af. Op de voicemail staat een bericht van Claire waarin ze zegt dat ze het vanavond moeten doen, en dat papa nergens van wist. Paul weet niet wat hem overkomt, zijn vrouw en zoon houden iets voor hem achter. Na een tijdje komt Michel aan. Op dat moment vertelt Paul aan de lezer wat er allemaal is gebeurt.Tijdens het diner komt Michel zijn telefoon halen. Dit gebeurd buiten het restaurant. Claire vindt dat Paul wel erg lang weg blijft en gaat naar hem toe. Op dat moment komt Paul erachter dat ook Claire weet wat er gebeurd is. Ze wist het eerder en weet zelfs meer. 

Dit wil je ook lezen:

Als Michel is vertrokken, en Claire en Babette zijn teruggekeerd gaan ze terug naar het restaurant en schuiven weer aan bij Serge. Dan begint Serge te vertellen dat hij een plan heeft om de toekomst van zijn zoon te beschermen. Hij wil aftreden als toekomstig president. Volgens hem kan Rick er niet mee leven dat hij de dood van een zwerver op zijn geweten heeft. Babette en Claire verklaren Serge voor gek, Paul kan het allemaal niet zo schelen. Serge verteld dat hij een persconferentie gaat geven in het café waar Paul en Claire altijd komen. Dat maakt Paul wel kwaad. Het is hun café, niet een plek voor Serge om een persconferentie te houden zodat hij kan laten zien dat hij bij de ‘gewone’ mensen hoort. 

Even later vertelt Claire aan Paul dat alles in scene gezet is. Serge en Babette hebben ondertussen het restaurant verlaten omdat Serge zich moet voorbereiden op zijn persconferentie. Aan tafel heeft Claire Michel opgebeld. Paul wist dat dit helemaal niet kon omdat hij de telefoon van Michel bij zich had. Claire vertelt hem dat het een neptelefoontje was, alleen maar om hun zoon een alibi te geven. Dan vertelt Claire de rest van haar plan aan Paul. Ze wil dat hij zijn eigen broer verwond zodat de persconferentie niet door kan gaan. Paul vindt die geen goed idee. Dan gaat ook Claire van tafel ze gaat alvast richting het café waar Serge de pers toe gaat spreken. Paul blijft achter tot hij sirenes hoort, hij loopt zo normaal mogelijk naar buiten. Meteen heeft hij in de gaten wat er aan de hand is. In zijn plaats heeft Claire zijn broer verwond. Zo kan alsnog de persconferentie niet door gaan. Met een minuscuul knikje gebaart Claire dat Paul snel naar huis moet gaan. Zij eindigt op het politie bureau. Michel en Rick hebben in de tussentijd met Beau afgerekend.

Wat er daarna met Beau, Claire en Serge is gebeurd wordt niet verteld. Het enige wat duidelijk is, is dat Serge geen aangifte zou doen tegen Claire. Wel is Beau sindsdien spoorloos verdwenen. Wat er met hem gebeurd is, weet niemand. 

Titelverklaring: De schrijver heeft ervoor gekozen om het boek de titel ‘het diner’ te geven. Dit zal waarschijnlijk zijn omdat het hele boek zich afspeelt tijdens één etentje waar heel het verhaal wordt besproken. Daarmee staat het diner dus centraal wat het een goede en duidelijke titel maakt. Dit zal waarschijnlijk ook de reden zijn dat de schrijver voor deze titel gekozen heeft. Men weet meteen waar het over gaat. 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.