Doe mee met Markteffect's studiekeuze-onderzoek
Maakt niet uit of je je studie al gekozen hebt. Win één van de 200 (!) cadeaubonnen van €25

Meedoen

Samenvatting Birk door Jaap Robben

Beoordeling 6.7
Foto van J.
  • Samenvatting door J.
  • 3e klas vwo | 334 woorden
  • 8 juni 2022
  • 7 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
7 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak

Mikael Hammerman woont samen met zijn vader (Birk Hammerman) en zijn moeder (Dora Hammerman) op een eilandje. Naast hen woont hun buurman Karl. Birk krijg thuis onderwijs van zijn vader, en elke maand krijgt hij toetsen opgestuurd.
Op een dag gaan Mikael en zijn vader zwemmen. Als Mikael bijna verdrinkt, red Birk hem. Zijn vader probeert ook nog om zijn witte bal met rode vlakken te redden, maar verdrinkt tijdens deze poging. Zodra Mikael thuiskomt verzwijgt hij eerst dat zijn vader is verdwenen, maar na aandringen van z'n moeder verteld hij wat er is gebeurd. 

Mikael kan de verdwijning van zijn vader slecht verwerken en zijn vader verschijnt vaak in zijn fantasie. Sinds zijn vader is verdronken krijgt Mikael geen thuisonderwijs van hem en moet hij dus zelfstandig leren en toetsen maken. Dat gaat Mikael slecht af, en op een gegeven moment schrijft hij een brief in naam van zijn moeder naar de organisatie die de toetsen en het leermateriaal naar hen opstuurt met de vraag of ze dit niet meer kunnen doen. Hij geeft hiervoor als reden dat hijzelf  is overleden. Even later ontdekt zijn moeder dit, maar zegt dat als hij denkt dat hij zonder die toetsen kan. Ondertussen zorgt Mikael voor een nestje meeuwen. Op een keer gaat Mikael naar de meeuwen toe, maar zijn moeder zoekt hem. Uiteindelijk vind ze Mikael, en ze is boos dat hij liever bij de meeuwen is dan bij haar. Op een dag gaat Mikael weer naar de meeuwen toe, maar merkt dat er van alles is kapot gemaakt, waaronder zijn kinderbordje. Na verloop van tijd overschrijd Mikael´s moeder steeds meer grenzen; ze gaat bijvoorbeeld naakt bij hem in bed liggen. De dag daarop verbrand Dora al zijn kleding, knuffels en speelgoed. Zodra hij weer naar de meeuwen toe gaat merkt hij dat de moedermeeuw het jonge meeuwtje heeft dood gepikt. Hij vind dit heel erg en denkt dat het zijn schuld is. Uiteindelijk sluit hij af met zeggen dat hij zijn vader mist.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.