NAVO

Beoordeling 4.4
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • Klas onbekend | 570 woorden
  • 7 november 2013
  • 6 keer beoordeeld
Cijfer 4.4
6 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak

Kort na de tweede wereldoorlog vonden de toenmalige leiders van Europa dat er iets moest gebeuren om komende oorlogen te vermijden. Men had toen schrik van het toenemende communisme. Men kwam op het idee om samen met Verenigde Staten de Noord Atlantische Verdrags Organisatie op te richten. Deze had als doel vrede en stabiliteit, vooral binnen Europa te behouden. Dit houdt in dat er alles moest aan gedaan worden om de vrede te behouden en dat militair ingrijpen pas al laatste optie was.  Met andere woorden eerst politieke onderhandelingen en dan pas militaire actie. 1 van de bekendste en belangrijkste onderdelen van dit verdrag is dat als 1 van de leden van de navo wordt aangevallen, dat alle andere leden verplicht zouden zijn om het aangevallende land te helpen en om de vijand zo snel mogelijk te verdrijven. Toen was de grootste vijand van het westen het communisme. Deze mocht zeker niet worden verspreid. De navo is pas op militair vlak voor de eerste keer tussen gekomen na de aanslag op 11 september 2001. Dit wil niet zeggen dat de NAVO geen belangrijke rol heeft gespeeld voordien, want enkel het bestaan ervan heeft het westen al die jaren beschermd tegen het oostblok  door te tonen hoe sterk ze wel was.

Midden

Je hebt 2 structuren binnen de Navo. Je hebt een politieke en militaire structuur.

1 politieke structuur

De NAVO is een intergouvernementele organisatie van soevereine staten. Dit betekent dat alle besluiten moeten worden goedgekeurd door alle leden. Als 1 land ergens niet mee akkoord gaat zal het voorstel niet doorgaan.

De landen binnen de navo hebben elk een vertegenwoordiger een soort van ambassadeur, die de hang van zaken bespreken op het hoofdkwartier in Brussel. De persoon die de leiding heeft over de bijeenkomsten van de ambassadeurs, is de voorzitter, secretaris generaal.

2) militaire structuur

De NAVO heeft geen eigen leger, maar elk land die lid is van de navo, stuurt zijn eigen leger die dan vecht in naam van de navo. Er is wel een structuur voorzien binnen de navo om alle lidstaten onder 1 vlag te laten vechten. De beslissing om militair in te grijpen in naam van de NAVO wordt genomen door alle ambassadeurs van de lidstaten. De leiding over de militaire acties wordt genomen door de hoogste militairen van de lidstaten. Sinds 2002 worden alle militaire operaties geleid door een geallieerd commando, waarvan de opperbevelhebber traditioneel een Amerikaanse generaal is.

De tegenpool van de NAVO zijn de oosterse (communistische) landen die aangesloten zijn bij het WARSCHAUPACT . Deze werd opgericht omdat de communistische landen kansloos zijn tegen een aanval van de westerse landen door de navo. De ideeën van het warschaupact en navo zijn vergelijkbaar. De belangrijkste reden voor de oprichting van beide verdragen was het behouden van de vrede en de veiligheid van hun lidstaten.

SLOT

Zowel de NAVO als het warschaupact hebben de veiligheid van de lidstaten weten te verzekeren. Door het tonen van de kracht die de lidstaten samen hebben, is het nooit meer tot een oorlog gekomen. Door de macht die zowel de N als de W hebben is de angst voor elkaar wel toegenomen, maar is het daardoor niet meer tot een oorlog gekomen. Je kan dus wel zeggen dat zowel de N als het W als doel hadden het behouden van hun kracht en veiligheid  van de aangesloten landen. Ze hebben beiden hun doel bereikt. De navo begon met 12 landen en is nu uitgebreid tot 28 lidstaten.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.