Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Literatuur & lectuur

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 3e klas vwo | 334 woorden
  • 27 juni 2007
  • 268 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
268 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Literatuur & lectuur Een verhaal in een boek, een verhalenbundel of een tijdschrift is lectuur of literatuur. Lectuur wordt ook wel leesvoer genoemd. Maar wat is lectuur en wat is nou literatuur? Het is moeilijk het verschil tussen die twee te bepalen. Veel schrijvers stellen het niet op prijs als hun boek of verhaal lectuur wordt genoemd, ook vooral doordat in recensies goede verhalen vaak literatuur worden genoemd. Literatuur geeft dus op de een of andere manier een hoger aanzien en is eigenlijk een soort kwaliteitskenmerk. Als iets onrealistisch is, dat wil zeggen dat alles onecht lijkt en problemen makkelijk worden opgelost, wordt het niet snel tot de literatuur gerekend. Ook als een verhaal oppervlakkig of voorspelbaar is, wordt het niet gerekend tot de literatuur, maar tot de lectuur. Je zou dus denken dat tot de lectuur alleen maar ‘slechte’ verhalen behoren maar ik denk dat dat per persoon verschilt. Tot de lectuur wordt alles wat gelezen kan worden gerekend. Een kenmerk van lectuur is dat het eenvoudig is. Met simpele verhaallijnen en weinig vernieuwend taalgebruik. In lectuurboeken zitten vaak stereotypen die vrij oppervlakkig zijn. Literatuur gaat over realistische problemen. Verder zijn ze vaak complex van opbouw en verrassend qua taalgebruik, in tegenstelling tot lectuur. Ook word je vaak door de personages aan het denken gezet. Omdat het niet altijd duidelijk is of iets aan lectuur of literatuur behoort, dat wil zeggen waar men het niet over eens is, zitten er ook boeken in het ‘schemergebied’. Dat geldt vooral voor boeken in genres als doktersromans, streekromans, liefdesromans, wildwestromans, misdaad- en avonturenromans. Literatuur is niet alleen voor volwassen, want er is ook jeugdliteratuur. Daaraan behoren boeken van Karlijn Stoffels, Anke de Vries en Tonke Dragt. Tot het schemergebied behoren boeken van Carry Slee. Schrijvers willen dus liever dat hun boeken tot de literatuur gerekend worden, want dat is een soort kwaliteitskenmerk. Voor mij maakt het niet uit of ik literatuur of lectuur lees, het gaat er gewoon om of het een boek is, die mij interesseert.

REACTIES

L.

L.

Hartstikke mooi.

9 jaar geleden

B.

B.

Prima verslag!

7 jaar geleden

K.

K.

Valt vies tegen hoor

7 jaar geleden

B.

B.

Helemaal mee eens BERTJEEE. Nicko is het er ook niet mee eens

7 jaar geleden

B.

B.

NhvBewhP

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.