LIJMEN - HET BEEN
(Willem Elsschot)
Korte inhoud

Deel I – LIJMEN

Het boek begint bij Laarmans die Boorman in een café tegenkomt. Mijnheer Boorman, directeur van “Het Algemeen Wereldtijdschrift voor Financiën, Handel, Nijverheid, Kunsten en Wetenschap”, bood Laarmans een contract aan om bij te komen werken.
Boorman lijmt klanten, om op die manier zoveel mogelijk Wereldtijdschriften te verkopen. De klanten worden zodanig beïnvloed dat ze de contracten tekenen. In het Wereldtijdschrift komt dan een slijmerig artikel over hun bedrijf. De Wereldtijdschriften moeten ze dan zelf kopen en zelf versturen. Na een aantal mislukte pogingen zien ze de firma “Lauwereyssen”, producent van keukenliften Mevrouw Lauwereyssen, eigenares van de firma, sukkelt met haar been. Boorman overtuigt haar om honderdduizend exemplaren te bestellen, wat veel te veel is natuurlijk.
Deel II – HET BEEN
Op een dag komen Boorman en Laarmans mevrouw Lauwereyssen tegen. Haar been blijkt geamputeerd te zijn. Hierdoor krijgen Boorman en Laarmans heel wat schuldgevoelens. Ze hebben mevrouw Lauwereyssen blijkbaar geraakt “tot op het been”, haar fabriek is zo goed als failliet en bijna alle werknemers zijn ontslagen.
Boorman wil haar het geld teruggeven, dit wil ze echter niet.
Uiteindelijk verzoenen Boorman en Laarmans met mevrouw Lauwereyssen. Zij geeft het geld aan het goede doel.

Creatieve uitwerking 1 : de film

Ik heb ook de film “Lijmen, Het been” gezien. Het grootste verschil tussen de film en het boek vind ik de opbouw : de film begint met het einde van het verhaal, waardoor je een grote flashback krijgt. De film houdt zich zeer sterk aan het verhaal. Er zijn bijna geen verschilpunten, buiten het feit dat er in de film enkele personages zijn weggevallen (vb. twee politieagenten, Verhaeghen, …) en dat men in het boek veel uitgebreider en gedetailleerder is. De sfeer in het boek kan je niet vergelijken met de sfeer van de film, voorbeeld : de humor. Maar het is een mooi boek, een echt Vlaams boek. Ook de film vond ik zeer aangrijpend en mooi.
Creatieve uitwerking 2 : een gedicht
Ik heb een gedichtje gevonden dat heel nauw aansluit bij het thema van dit boek : oplichting of “bedriegen een kunst”.
Bedriegen is van alle tijden : dit gedicht is geschreven door iemand die opgelicht is en die door het schrijven ervan haar frustratie kwijt kon. Ik vond het via Internet.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.