Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Legende van Jelle de wadloper kort uitgelegd

Beoordeling 10
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 5e klas vwo | 280 woorden
  • 18 oktober 2020
  • 4 keer beoordeeld
Cijfer 10
4 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Legende Van Het Wadlopen

 



Jelle de Porto, een befaamd Texels wadloper begon op een mooie zomerdag met een zeer lage eb aan zijn lange wadlooptocht. Hij had een techniek bedacht om een langere wadlooptocht te doen. Door een rubberen vlot met anker(tje) mee te slepen, kon hij als het vloed werd weer wachten op de eb op vervolgens door te kunnen lopen. Jelle begon zijn tocht bij de Cocksdorp, Texel, in één 'haal' kwam hij uit bij de grote zandbank Richel, ten zuidoosten van Vlieland. Na een periode te wachten vervolgde Jelle zijn tocht. Dit deed hij een aantal keer totdat hij uitkwam bij het onbewoonde eiland Rottumeroog. Toen hij hier was aangekomen sloeg het weer om. Door het extreme weer zal er in de komende maand geen goede eb meer komen om terug te kunnen lopen naar en bewoonde plek. Jelle zat vast op Rottumeroog. Hij pakte zich bij de ballen en zei: "Ik gaan nog lang nie dóód". Hij groef een diepe gleuf in de welbekende noodkreet 'SOS'. Na twee lange weken zag een verdwaalde amateurvlieger de tekst staan en hij zorgde ervoor dat Jelle werd gered. Jelle heeft deze tijd kunnen overleven op miraculeuze wijze. Door het woeste weer zijn er een aantal zeecontainers van een schip afgeslagen, één hiervan spoelde aan, precies vier dagen later dan dat Jelle was gestrand. Deze container was tot de nok gevuld met bananen, Jelle heeft in de tien dagen dat hij de bananen tot zijn beschikking heeft gehad ongeveer 200 bananen geconsumeerd. De rest van de bananen heeft hij gebruikt om sap van te maken, poppetjes maken en het werpen op vogels.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.