Kroniek van een aangekondigde dood

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 6e klas aso | 1237 woorden
  • 15 februari 2016
  • 121 keer beoordeeld
Cijfer 7.4
121 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak

Bespreking van een roman

Auteur: Gabriel García Márquez

Titel: Kroniek van een aangekondigde dood

INHOUD EN STRUCTUUR

  1. Wat voor soort roman is het?

Historische roman

  1. Personages

Wie is de hoofdpersoon?

Santiago Nasar

Beschrijf het karakter van de hoofdpersoon:

Ook al draait het hele verhaal rond hem, Santiago blijft een mysterie. Zijn waardering voor waarde en voorzichtigheid komt van zijn vader (die niet meer leeft). Volgens Margot (de zuster van de verteller) was hij knap en rijk. De verteller lijkt zo gefocust op het verhaal van anderen op de dag van de moord dat hij ons geen goed beeld kan geven van wie het slachtoffer echt is. De verteller impliceert wel heel nadrukkelijk dat Santiago onschuldig is van zijn misdaad en zo lijkt het ook door de verwarde woorden van Santiago vlak voor hij gedood werd.

Maakt de hoofdpersoon een ontwikkeling door?

O Nee

O Ja, nl. ......

Welke personages (maximum 2) spelen een belangrijke rol in het boek?

Beschrijf deze personages en hun specifieke rol.

Angela Vicario:

Zij is het centrale punt van het mysterie en ook degene die het meest aan het woord is. Ze trouwt met Bayardo San Roman, niet uit liefde maar omdat ze moest van haar moeder (later valt ze wel voor hem). Op de huwelijksnacht ontdekt Bayardo dat Angela niet langer maagd is en wordt woedend. Onder de druk van van haar moeder en Bayardo flapt Angela Santiago’s naam uit. Wij weten niet of Santiago schuldig is of niet, en dat werd ook niet vermeld. Alleen Angela kent de waarheid.

Zou je het werk autobiografisch kunnen noemen?

Neen, het gaat niet om zijn eigen leven. Santiago Nasar is het in echt Cayetano Gentile Chimento.

  1. Tijd

Het verhaal wordt

O chronologisch verteld, zonder flashbacks

O niet-chronologisch verteld:

O met flashbacks, bv. de dag van de bruiloft

O met vooruitwijzingen, bv.

  1. Ruimte

Waar speelt het verhaal zich voornamelijk af?

In een klein Colombiaans stadje aan de kust.

Is er tussen de gebeurtenissen en de ruimte

O overeenkomst, bv. Santiago wordt er vermoord

O contrast, bv. ...........................

  1. Thema

Het hoofdthema van de roman is ….. Moord

Belangrijke thema’s zijn verder nog ….. Colombiaanse cultuur, eergevoel

Hoe verklaar je de titel?

Een verhaal van een aangekondigde dood. De dood van Santiago was vanaf het begin al aan de lezer vermeld.

  1. INHOUD EN WERKELIJKHEID

    1. Is de probleemstelling in het verhaal reëel?

 Nee, want ondanks alle pogingen om Santiago te waarschuwen is dat op magische wijze nooit gelukt.

  1. Geeft het boek een beeld van de tijd waarin het werd geschreven?                                     

 Ja, want het toont aan dat in 1950 in Colombia vrouwen weinig macht hadden en dat het belang van culturele tradities (zoals eergevoel) heel groot is.

2.3 Levert de schrijver kritiek op maatschappelijke toestanden?

Ja, bv. dat vrouwen niet mogen werken of hun dromen volgen, hun levens  zijn vastgeketend door traditie en met de verwachting van te trouwen en een familie op te maken.

2.4 In welk milieu speelt het verhaal zich af?

Burgerlijk niveau

Is dat van belang voor het verhaal?

Ja, het laat ons inzien hoe het leven eraan toeging.

  1. LITERAIRE STROMING

    (= romantiek, realisme, naturalisme, impressionisme/symbolisme, expressionisme/vitalisme, nieuwe zakelijkheid, neoromantiek, magisch realisme, vijftigers, existentialisme, sociaal realisme/geëngageerde literatuur, neorealisme, neoromantiek, postmodernisme, generatie nix)

Zoek een kenmerkende passage voor de stroming waartoe het boek behoort.

Welke kenmerken van die stroming vind je hier terug?

Passage:

‘Hij had zijn witte pak aan en hij had iets in zijn hand dat ik niet goed kon zien, maar het leek me een bos rozen.’ Dus toen Plácida Linero naar hem vroeg, stelde Divina Flor haar gerust.

‘Hij is een minuut geleden naar zijn kamer gegaan,’zei ze tegen haar.

Toen zag Plácida Linero het papier op de grond liggen, maar ze dacht er niet aan om het op te rapen en ze vernam pas wat erin stond toen iemand het haar later, tijdens de verwarring van de tragedie liet zien.

Stroming: magisch realisme. Dit is een stroming die de kenmerken van realisme bevat maar ook beïnvloed wordt door de fantasie, dingen die niet echt kunnen gebeuren. Het merendeel is realistisch en zou echt kunnen gebeuren. Alleen de wijze waarop Santiago niet aan zijn dood weet te ontsnappen (bv. het briefje onder de deur) is te toevallig, magisch.

  1. WAARDERING

    Ik vond het boek saai omdat ik vanaf het begin het einde al wist (titel). Dit zorgde voor een gebrek aan spanning. Ik vond het moeilijk om mijzelf te motiveren om het te lezen want alles leek zo langdradig en ook hadden de meeste personages geen grote impact. Dit boek is ook niet echt mijn genre, ik hou eerder van avontuurlijke romans. Ik wou het toch een kans geven om eens iets nieuws te proberen maar tevergeefs. Ik zou het niet aanraden aan andere mensen.

Bedenk twee nieuwe titels

1. “Het lot van de Arabier”

Centraal in het boek, waar alles om draait, is het lot van Santiago Nasar. Zijn lot, of noodlot (de dood), is dan ook één van de belangrijkste thema’s van het boek. Reeds in het begin van zijn volwassen leven krijgt Santiago af te rekenen met het noodlot: zijn vader sterft en hij kan zijn studies niet afmaken dus moet hij zelf gaan werken.

Duizenden toevalligheden bepalen de afloop van het verhaal. In een latere fase van het boek, als hij op de hielen wordt gezeten door Pedro en Pablo, raakt het lot hem fataal. Zijn moeder dacht namelijk dat door een of andere toevalligheid hij al binnen in zijn huis was en deed de deur op slot. Dit had het gevolg dat hij tegenover een gesloten deur stond en daar ter plaatse werd neergestoken. Dus door heel veel kleine dingen wordt het einde van de Arabier bepaald, hij kan zijn lot niet ontwijken.

2. “Dood op zwart-wit” of “Dood op papier”

Deze titel heeft drie mogelijke interpretaties die allemaal bij het boek passen:

De interpretatie waar ik persoonlijk het eerst aan denk, is het boek zelf. Het gehele concept van de dood van Santiago werd na vele jaren neergeschreven door de auteur. Het verhaal en dus zijn lot (de dood) werd op papier gezet.

Een andere interpretatie die mogelijk is, wordt verklaard a.d.h.v. een gebeurtenis in het boek zelf. Het gaat over het papiertje dat onder zijn deur geschoven was en hem zijn lot vertelde. Het papiertje wou waarschuwen voor zijn dood, maar helaas heeft Santiago het papiertje niet gevonden voor zijn einde.

De laatste interpretatie sluit aan bij mijn eerste titel. Zijn dood stond op zwart-wit, het lag al vast. Het is zijn lot en hij kan het niet ontlopen.

Ik vind persoonlijk dat een van deze titels beter zou zijn dan de originele. Vooral de tweede titel vind ik beter want daarbij kan men nadenken.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.