Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Cursus 8 Voorgeschiedenis en middeleeuwen

Beoordeling 8.4
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 4e klas vwo | 1718 woorden
  • 8 mei 2017
  • 75 keer beoordeeld
Cijfer 8.4
75 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Nederlands samenvatting cursus 8

Voorgeschiedenis

3400 v. Chr. werd in Mesopotamië, voor het eerst schrift gebruikt. De zogeheten tempeleconomie vereiste een administratie waarbij afspraken op schrift vastgelegd konden worden. Hieruit ontstond ook het spijkerschrift. Onder de orale cultuur verstaan we de eeuwenoude, mondeling overgeleverde verhalen. De oudste verhalen zijn een epos: een verhaal over een (mythologische) held. Na Mesopotamië kwam Griekeland tot bloei. Rond 600 v. Chr. waren er Griekse filosofen die mythen hanteerden als verklaringsmodel. De filosofie, het streven naar inzicht, kennis en waarheid, werd bevrijd uit de mythologie, de oude verhalen over goden en helden. In de 8e eeuw ontstond in Griekland de polis: de stadstaat. Vanaf de 5e eeuw v. Chr. bloeide in Athene, de Griekse tragedie. Een tragedie heeft een vaste opbouw: expositio, de beschrijving van wat er al gebeurd was, peripeteia, er volgde een crisis en dan een beslissende wending, catastrofe, na de wending eindigt het met een verzoening of een ondergang. Het doel van de Griekse tragedie was de uitwerking (katharsis) op het publiek. Het Romeinse Rijk nam vanaf de 6e eeuw v. Chr. een machtige positie van Griekeland over. Propagandamiddelen waren in die tijd kunst en literatuur. In de periode van het Romeinse Rijk ontstond jet christendom. De Bijbel werd het heilige boek van de christenen.

1 Historische context

De christelijke kerk breidde zijn macht en invloed steeds meer uit door kerstening: overal in West-Europa werd het christendom verkondigd. Daar was in de middeleeuwen slechts één erkende christelijke kerk: de rooms-katholieke kerk. In 632 ontstond een nieuwe godsdienst: de islam. Het christelijke West-Europa reageerde erop met een reeks van kruistochten.

Het gewest Holland werd in de middeleeuwen bestuurd door een graaf. Er ontstonden belangrijke handelscentra, die zich in de 14e eeuw aansloten bij de Hanze.

De maatschappij was verdeeld in drie groepen: adel, geestelijkheid en de burgers en boeren in deze standentheorie ontbrak de groep: burgerij in de steden.

De geestelijkheid is te veredelen in twee groepen. De reguliere geestelijkheid (monniken en nonnen) en de seculiere geestelijkheid (paus, bisschoppen, pastoors).

Ridders vormden tot de 14e eeuw de kern van de legers. Vanaf de 8e tot de 11e eeuw kwam de feodale maatschappij tot ontwikkeling. De kern van het feodaliteit was een dienstrelatie die vrije mannen hadden met hun adellijke heer. De beloning was een wapenuitrusting en inkomsten van hun leenheer. Deze inkomsten werden verkregen uit een leen: vaak een stuk land. In economisch opzicht was de feodale maatschappij een agrarische maatschappij. Men was afhankelijk van de opbrengsten van de landbouw en veeteelt. De vazal moest zijn leenheer met raar en daad bijstaan. Hertogen en graven werden in de 11e en 12e eeuw steeds machtiger. Ze hadden twee middelen om hun gezag te handhaven: kastelen en goed bewapende strijders te paard, de ridders. De ridders vormden een groep, de ridderschap, met eigen ridderlijk gedrag: moed, trouw, morele zuiverheid, dienstbaarheid en kameraadschap. Zonen van vazallen moesten een ridderopleiding doen. De feodale adel en ridders leefden in een eercultuur. Binnen een eercultuur ligt de norm voor het individuele gedrag in jet aanzien of de waardering dat men van anderen ontvangt. Het begrip eer drukte in de middeleeuwen aan en waardwering uit.

Vanaf de 10e eeuw komt de verstedelijking in West-Europa op gang. De economische basis van de stad waren handel en productie van goederen. Kenmerkend voor de stad was het belang dat de stedelingen niet hechten aan een eigen niet-feodaal recht. Er ontstond een burgerlijke mentaliteit.

Tot de 12e eeuw werd voornamelijk geschreven door monniken in kloosters. In de 12e eeuw kwam daar verandering in. Vorsten en opkomende steden waren steeds meer aangewezen op een schrijfcultuur. In de middeleeuwen waren er drie literaire milieus: de wereldlijke, adellijke en de religieuze. In de 15e eeuw werd de boekdrukkunst uitgevonden. Kopiisten zorgden voor het overschrijven van de teksten. Handgeschreven boeken noemen we manuscripten.

2 Culturele context

Kerkelijke geleerden plaatsten het geloof en de theologie boven kennis en filosofie. Filosofie en wereldlijke kennis werden aan universiteiten gedoceerd. De filosofie was neoplatonistish georiënteerd: achter de zintuigelijke aanneembare werkelijkheid lag een diepere, hogere of echtere werkelijkheid. De wereldlijke kennis betrof het artes liberalis, de zeven vrije kunsten.

Het neoplatonisme speelde een belangrijke rol in de middeleeuwse opvatting over kunst. In deze opvatting stond symboliek centraal: concrete, zichtbare dingen verwezen naar een diepere, hogere werkelijkheid. Een belangrijk symbool in die tijd was licht. Bij de bouw van Gotische kathedralen stond de lichtsymboliek centraal. Ook op middeleeuwse schilderijen werd gebruik gemaakt van symboliek. De middeleeuwse beeldhouwers, schilders en bouwmeesters werkten in opdracht. Ze waren afhankelijk van opdrachten die een mecenas (een rijke opdrachtgever) verstrekte. Kunstenaren wilden niet origineel zijn, maar werkten in een artistieke traditie en voegden hun werk in die bestaande traditie. Het was de functie van middeleeuwse kunst om jet publiek te beleren. Kunst uit de middeleeuwen was in hogere mate belerend, moralistisch en didactisch.

De samenvatting gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Gregoriaanse muziek is eenstemmige, geestelijke muziek en het was bedoeld om de gelovigen in een gewijde en vrome stemming te brengen. Er was ook wereldlijke muziek van rondtrekkende zangers en muzikanten. Ze werden troubadours, touvères of Minnesänger.

In de 12e eeuw ontstond een levensideaal dat hoofsheid, of in het Frans courtois werd genoemd. Het ideaal verspreidde zich over Europa. Hoofsheid duidt gedragsregels aan die bedoeld zijn om onderlinge spanningen te voorkomen. De belangrijkste eigenschap daarbij was zelfbeheersing. In hoofse teksten speelde liefde een belangrijke rol. Door de hoofse liefde werd het traditionele rollenpatroon omgedraaid: de man moest dienstbaar zijn aan de aanbeden vrouw. Door de thematiek van de hoofse liefde werd de dienstbaarheid benadrukt. In de hoofse literaire teksten werden feodale verplichtingen als trouw dienen door de vazal op literaire wijze als nastrevenswaardig gepresenteerd. Als wereldlijke cultuur vormde zij een tegenwicht tegen de cultuur van de kerk.

 

3 Literaire ontwikkelingen

Een clericus is iemand met een kerkelijke opleiding, maar niet noodzakelijkerwijs priester. Schrijvers werkten in opdracht. De opdrachtgever (mecenas) betaalde de schrijfkosten en voorzag de schrijver in zijn levensonderhoud. Schrijvers kenden hun publiek goed, omdat ze in opdrachten werkten. Hierdoor kon de schrijver rekening houden met wensen en verwachtingen. De schrijver wil het publiek vermaken, maar de schrijver heeft ook een andere functie op het oog: hij wilde ze ook iets leren. Een middeleeuws verhaal gaat altijd terug op bronteksten. De teksten werden voorgedragen, ze functioneerde binnen de voorleescultuur. De teksten waren op rijm, heirdoor werd de tekst beter onthouden door het publiek.

Vanaf de 13e eeuw werden er ridderromans geschreven in de Lage Landen. De ridderroman was eliteliteratuur, literatuur voor de adel en de ridderschap. Publiek voor deze roman waren vooral jongeren aan het hof. Voor het publiek is een ridderroman een voorbeeldcarrière. De ridderroman had een educatieve functie, maar het diende ook voor ontspanning. Er zijn verschillende soorten ridderromans, een voorbeeld is de Oosterse roman, het gaat hier om een hoofs liefdesverhaal dat in het Oosten afspeelt. Er waren ook ridderromans spelend in Troje ook wel antikiserende romans genoemd. Karelepiek is een aanduiding voor middeleeuwse verhalen waar Karel de Grote i of zijn vazallen centraal staan. Deze vorm gaat terug op het chanson de geste, dit zijn liederen over heldendaden. Een aantal chanson de geste gaat terug op een historische gebeurtenis. Epische concentratie is dat, historische feiten over verschillende personen worden toegedicht aan één beroemd persoon. Onderwerpen waren de kruistochten of dat de Franse koningen een sterke centralisatiepoltiek voerden waartegen de vazallen zich gingen verzetten. Arthurepiek is de benaming van verhalen over koning Arthur. Rond de 12e eeuw jaren 70 werden de eerste Arthurromans in het Frans geschreven. In een van de Arthurromans is het hof van Arthur een hoofs modelwereld waarin geen feodale conflicten bestaan. De romans hebben een doordachte structuur die een diepere betekenis moet duidelijk maken. De verhaalwereld van een Arthurroman is sprookjesachtig. In een Arthurroman trekt een ridder van Arthur erop uit, hij gaat op queeste. Een beroemd handschrift vol verhalen over Arthur en zijn ridders is het Haagse Lancelotcompilatie.

Veel liederen gaan over de hoofse liefde, deze liederen vormen de hoofse lyriek. Hierbij draait het om een minnaar, die een bewonderde, maar onbereikbare geliefde aanbidt en bezingt. De minnaar verwoordt zijn liefde en aanbidding in termen die ontleend zijn aan de feodaliteit. De dichters van deze hoofse liederen werkten in dialoog met de traditie, de andere liederen. Veel hoofse liederen beginnen met een Natureingang, de beschrijving van het begin van het voorjaar met vogelgeluiden.

Een dierverhaal is een verhaal met dieren als hoofdpersonen. De dieren met hun eigenschappen stellen mensen voor. Deze dieren als mensen misbruiken de taal. In bijvoorbeeld Van den vos Reinaert wordt het hoofse levensideaal als uiterlijke schijn ontmaskerd. In hetzelfde boek was de stedelijke samenleving kritisch tegenover de machts- en rechtsuitoefening van de feodale samenleving.

De hoofse cultuur was een wereldlijke cultuur. De teksten die tot de geestelijke letterkunde worden gerekend propageren geen wereldlijke cultuur. Deze letterkunde behoort tot de kerkelijke cultuur en gaat over religieuze zaken, over de kracht van het christendom. Exempelen: korte verhaaltjes met een religieuze strekking, werden gebruikt om preken aantrekkelijker te maken. Een belangrijke groep teksten is geschreven ter ere van Maria: de Marialegenden. Deze verhalen zijn met veel symboliek geschreven.

Ook de toneel groeide in de middeleeuwen, en dit toneel werd foor beroepsacteurs in de open lucht of zaal tegen betaling opgevoerd. Tijdens kerkelijke hoogtijdagen was er geestelijke toneel. Maar er was ook wereldlijke toneel, zoals de vier abele spelen en een aantal korte kluchten (sotternie). Deze abele spelen werden door beroepsacteurs opgevoerd. An het serieuze abele spelen werd een sotternie opgevoerd. In deze kluchten wordt op een komische wijze getoond hoe het niet moet.

In het begin van de 15e eeuw ontstonden er in de steden verenigingen waar men literatuur beoefende. De dichters, rederijkers geheten, waren georganiseerd in rederijkerskamers. Rederijkers konden via hun opdrachten bij feesten en optochten hun teksten een belangrijke opiniërende rol laten spelen in de steden. Een geliefde rederijkersdichtvorm was het refrein, een gedicht van minimaal vier strofen, met een vaste slotregel per strofe: de stok. Rederijkerskamers organiseerden landjuwelen, toneelwedstrijden of -competities waar meerder rederijkerskamers uit verschillende steden aan deel namen. In rederijkerskamers werd gediscussieerd over het nieuw geloof (de reformatie) en het humanisme. De drukpers maakte een snelle verspreiding van de nieuwe geloofsopvatting en het humanistisch gedachtegoed mogelijk. Er kwam een andere tijd aan namelijk de Renaissance.

In het begin van de 15e eeuw ontstonden er in de steden verenigingen waar men literatuur beoefende. De dichters, rederijkers geheten, waren georganiseerd in rederijkerskamers. Rederijkers konden via hun opdrachten bij feesten en optochten hun teksten een belangrijke opiniërende rol laten spelen in de steden. Een geliefde rederijkersdichtvorm was het refrein, een gedicht van minimaal vier strofen, met een vaste slotregel per strofe: de stok. Rederijkerskamers organiseerden landjuwelen, toneelwedstrijden of -competities waar meerder rederijkerskamers uit verschillende steden aan deel namen. In rederijkerskamers werd gediscussieerd over het nieuw geloof (de reformatie) en het humanisme. De drukpers maakte een snelle verspreiding van de nieuwe geloofsopvatting en het humanistisch gedachtegoed mogelijk. Er kwam een andere tijd aan namelijk de Renaissance.

REACTIES

L.

L.

THANKSSS dit is superhandig voor mn herkansing morgennn

6 jaar geleden

I.

I.

9 maanden later.... kijk ik weer eens een keertje op mijn eigen account :). Is het gelukt?

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.