ADVERTENTIE
Open Avond = online ontdekken en ontmoeten

Bezoek onze Online Open Avond op woensdag 9 december dit jaar vanaf je bank! Ontdek bijzondere verhalen van onze studenten en docenten. Stel al je vragen én luister naar onze gezellige radioshow! Klaar voor een toekomst als student in het hbo?

Meld je dan nu aan!

1. De Chinese taalVoor het ontstaan van de Chinese karakter moeten we terug naar de 14e eeuw V.Chr toen in China de zieners of waarzeggers hun adviezen naar de Chinese ambtenaren opschreven of liever krasten in dierlijke botten of in schilden van schildpadden. Dit deden ze in de vorm van kleine pictogrammen. Onder pictogrammen verstaan we afbeeldingen die, zij het vaak gestileerd, direct een weergave zijn van wat er bedoeld wordt.

In 221 v.Chr, onder keizer Ch’in, kwam ere en zekere standaarisatie en in de loop van de tijd ontwikkelden zich ook verschillende stijlen.De oorspronkelijke pictogrammen werden in de loop van de tijd iets vereenvoudigd waarbij de kenmerkende vormen naar voren kwam en men ging ze combineren omdat er meerdere en ingewikkelder zaken mee verbeeld moesten worden. Deze noemt men ideogrammen.

Een ideogram is eigenlijk ontstaan door combinatie van pictogrammen.

Ook heeft men er vaak nog een fonetisch symbool of klankkarakter aan toegevoegd. Deze "combinatie-karakters" noemt men wel semantisch-fonetisch. Het semantische deel geeft een indicatie over de betekenis en het fonetische deel een indicatie over de uitspraak. Omdat semantische symbolen ook wel logogrammen worden genoemd en de fonetische symbolen fonogrammen zouden we de gecombineerde karakters bijv. lofogrammen kunnen noemen.

Van de Chinese tekens bestaat ongeveer 90% uit deze semantisch-fonetische lofogrammen maar dit betekent dus niet dat er geen oorspronkelijke pictogrammen meer gebruikt worden. De karakters voor bijv. zon, maan, berg en boom zijn nog de, weliswaar gestileerde, simpele pictogrammen. Deze 'basispictogrammen' worden wel radicalen genoemd. Ook is niet altijd een fonetisch deel toegevoegd. Het teken voor huis bestaat uit twee radicalen en kent geen fonetisch symbool en is dus een ideogram. Het bovenste radicaal had als betekenis 'dak' terwijl het onderste radicaal de betekenis 'varken' had en heeft. Letterlijk betekent dit dus "een plek waar varkens een dak hebben". Een mooi voorbeeld van een combinatiekarakter is dat van brug. Links zien we het radicaal voor boom of hout, terwijl we rechts twee tekens boven elkaar zien staan. Het bovendeel van dit teken had in het Chinees de betekenis "gebogen". Gecombineerd met het radicaal voor hout krijgen we de betekenis van "iets dat van hout is en gebogen". Hier doelde men dus op een "brug".zon maan berg boom huis brug

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

S.

S.

winj vinden dit egt een goede site voor werkstukken en boekverslagen wij vinden het super

groetjes:mnr hamdad&samet

10 jaar geleden