Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee


ADVERTENTIE
Open Dag = online ontdekken en ontmoeten

Bezoek onze Online Open Dag dit jaar vanaf je bank! Ontdek bijzondere verhalen van onze studenten en docenten. Stel je vragen. Én luister naar onze gezellige radioshow! Klaar voor een toekomst als student in het hbo? 

Meld je dan nu aan!

Argumenteren

-standpunt is een ander woord voor mening à elke zin waar ik denk/ ik vind voor staat. Je hebt positieve, negatieve en standpunten van twijfel.

Het wordt ook wel standpunt, stelling, claim, conclusie, opvatting, visie of opinie genoemd.-in een betogende tekst staat 1 standpunt centraal. Het standpunt dat de schrijver verdedigd. Het gaat ook om een standpunt dat door de andere partij verdedigd wordt à een impliciet standpunt = niet met veel woorden geschreven, je houdt het voor je, tegen de schrijvers mening à kan worden afgeleidt uit de tekst.-Het gaat altijd om een verschil van mening. Hoofdverschil van mening= de kwestie waar het verhaal om gaat, het belangrijkste verschil.Signaalwoorden zijn: ik vind, volgens mij, mijn conclusie is dat, dus, daarom, kortom. Soms ontbreken ze.-er zijn veel manieren om een meningsverschil op te lossen. Je kan meningsverschillen beslechten (loting, meerderheid, geweld etc.) en oplossen à de andere is geheel uit vrije wil overtuigd à met elkaar praten en naar elkaar luisteren. Vaak is de oplossing een compromis= een oplossing waar de beide partijen zich in kunnen vinden.-Je moet je mening onderbouwen met argumenten. Je heeft een argument voor je argument.

Argumenten= uitspraken waarmee iemand zijn standpunt of mening verdedigd. Zijn een antwoord op de vraag: waarom heb ik een mening?

Argumentatie= alle argumenten bij elkaar ook wel een betoog.

Na het verschil van mening moet je goed argumenten bedenken. Dit bepaald of je een mening deelt of verwerpt. Om iemand te overtuigen heb je meerdere argumenten nodig.

Signaalwoorden: want, omdat, aangezien of immers. Soms ontbreken ze als hulpmiddel kan je in gedachten want of omdat plaatsen.

volgorde: argumenten – mening of mening – argumenten.-argumenten worden soms niet letterlijk genoemd. Dan moet je ze opsporen. Argumenten die wel een rol spelen in een discussie maar die niet genoemd worden zijn verzwegen argumenten.Ieder verzwegen argument kan vertaald worden met de als… dan –constructie.-een betoog met 1 argument is een enkelvoudige argumentatie. (komt weinig voor) meningargument

-een meervoudige argumentatie is als er bij een betoog meerdere argumenten zijn. Meningargument argument argument-als je verschillende argumenten samen gebruikt spreek je van een nevengeschikte argumentatie. Argumenten werken in combinatie met elkaar maar kunnen niet zonder elkaar.

MeningArgument argument-argumenten waarbij voor elk argument een nieuw argument wordt aangevoerd is een ondergeschikte argumentatie, er ontstaat een soort trap.

MeningArgumentArgumentArgument


REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.