Ben jij weleens opgelicht?

Wij doen onderzoek naar online oplichting onder jongeren. Vul de vragenlijst in (ca 5 min) en maak kans op een Bol.com bon van 25 euro (echt waar!)

Check out door Juultje van den Nieuwenhof

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
Boekcover Check out
Shadow
  • Samenvatting door een scholier
  • 3e klas vmbo | 1846 woorden
  • 21 april 2021
  • 18 keer beoordeeld
Cijfer 7.3
18 keer beoordeeld

Boekcover Check out
Shadow
Check out door Juultje van den Nieuwenhof
Shadow

Check-Out 

Heel 5 havo gaat eind september op reis naar Berlijn. In augustus heeft Sabine, een 5 havo leerling, zelfmoord gepleegd: ze heeft zichzelf opgehangen in haar kamer. Toch besluit de school de reis door te laten gaan, omdat het goede afleiding zal zijn voor de leerlingen. In Berlijn schrikt Cyza 2 keer erg. Cyza was de beste vriendin van Sabine. Ze verwart haar vriendin Mare met Sabine en een andere keer zag ze Sabine’s jasje in het hostel. Cyza vindt Ryan leuk. Ze hebben een keer gezoend, maar na de dood van Sabine is Cyza een stuk terughoudender geworden. Ryan en Cyza zijn nu eerder gewoon vrienden. 

Yasin is een vriend van Ryan. Hij heeft een broer die een beetje gek is. De broer leert Arabisch en volgt alles wat er in Syrië gebeurt. De broer van Yasin had een keer een relatie met Sabine gehad.

De volgende dag gaan ze naar een concentratiekamp, 35 km buiten Berlijn. Toen ze het kamp bezochten en Ryan op zijn telefoon keek, zag hij dat hij en zijn vrienden zijn toegevoegd aan een app-groep, samen met een onbekend nummer. Dat nummer stuurde “Rara, wie ben ik?” De jongens doen er lollig over, ze dachten dat het gewoon een grap van iemand was, maar uiteindelijk stuurde het onbekende nummer: “Ik ben dichterbij dan jullie denken. S” (Sabine?) De vrienden besluiten de groepsapp te verwijderen.

Cyza herinnert zich dat Sabine vroeger een keer had gezegd dat ze zelfmoord egoïstisch en laf vindt. Cyza twijfelt of Sabine wel écht zelfmoord gepleegd heeft. 

Als ze de Fernsehturm (een uitzichttoren in Berlijn) bezoeken, wordt Cyza gebeld. Ze wordt vrolijk bij het horen van haar ringtone, maar haar vrolijkheid verdwijnt gelijk als ze de naam ziet van wie haar belt: Sabine. Ryan was er niet bij op dat moment omdat de groep in tweeën gesplitst was en Ryan toevallig in de andere groep zat. Cyza en Ryan bellen met elkaar wanneer Ryan en de rest van zijn groep staan te wachten op Yasin en Tom die donuts gingen halen. Ryan probeert Cyza te kalmeren en Cyza zegt dat het al wat beter gaat. Wanneer Yasin en Tom eindelijk komen, komt Yasin erachter dat hij zijn telefoon vergeten is bij Dunkin Donuts. Yasin en Tom gaan weer terug naar de Dunkin Donuts terwijl de rest van de groep alvast naar een monument gaan.

Bij het monument maken ze foto’s en zo, maar dan wordt hun begeleider gebeld en hoort Ryan de begeleider “Wát is er met Yasin?” zeggen. Ook hoort hij dat er een ambulance naar Yasin moet. Yasin is vervelend gevallen. 

Tom vertelde de begeleider later in het hostel wat er gebeurd was. Een meisje bij de Dunkin Donuts had Yasins telefoon gevonden en de telefoon was in de personeelskamer gelegd. Yasin mocht meelopen om zijn telefoon te gaan pakken. Terwijl Yasin zijn berichten aan het checken was, liep Yasin terug naar de trap. Blijkbaar schrok hij van een bericht, want hij was lijkbleek. Tom stond beneden aan de trap en dacht dat Yasin zo lijkbleek was omdat er weer een berichtje in die groepsapp gestuurd was, daarom opende Tom op zijn eigen telefoon de groepsapp, en zag hij niet precies wat er gebeurde. Yasin stapte mis op de trap en verloor zijn evenwicht en viel. Het bleek dat Yasin schrok door een bericht van zijn broer. 

De rest van de groep kijkt die avond een film. Niemand let echt op bij die film. Ryan legt zijn hand op de been van Cyza. Cyza reageert hierop door met haar hand de rug van zijn hand te strelen. Na de film lopen ze hand in hand naar de bus.

Terug bij het hostel vindt Cyza het beertje van Sabine op de grond. Het beertje heeft Cyza  van Sabine’s moeder na de dood van Sabine als aandenken gekregen. Cyza had het beertje op haar bed gelegd, dat weet ze zeker. Dan ziet ze dat in het bed boven haar (wat niet door haar of haar vrienden gebruikt wordt) iemand heeft geslapen. Mare en Hella denken dat dat niet waar is, dat het nergens op slaat en dat Cyza moet stoppen met dit soort gekke ideeën.

Cyza vertelt dat Sabine filmpjes van zichzelf maakte; pornofilmpjes. Daarmee verdiende ze erg veel geld. Veel van dat geld gaf ze aan haar zus want van hun moeder kreeg haar zus niets meer. Cyza was boos geworden op Sabine, en ze had gedreigd het tegen Sabine’s moeder te zeggen. Sabine smeekte dat niet te doen. Vlak voor ze zelfmoord gepleegd heeft, was haar moeder erachter gekomen. Cyza was niet degene die het haar moeder verteld had maar dat geloofd Sabine niet. Cyza legt uit dat het eigenlijk háar schuld was dat ze dood is. 

Het groepje vrienden speelt die avond een versie van truth and dare. Cyza en Ryan moesten als dare zich filmen als ze op de Berlijnse muur zaten. Nadat ze dat gedaan hebben zoenen ze. Maar dan is er ineens wéér een groepsapp aangemaakt met een anoniem nummer. Het onbekende nummer stuurt het liedje Stay van Rihanna, het lievelingsliedje van Sabine. En daarna het lievelingsliedje van Yasin. Het onbekende nummer zegt dat ze nu niet meer mogen blokkeren. Ryan reageert fel en krijgt daarna een persoonlijk bericht. Het anonieme nummer zegt hem “Als je niet braaf doet wat ik zeg, vertel ik iedereen wat ik weet” En hij stuurde een filmpje waarin Ryan met Sabine neukt. Cyza ziet dat filmpje ook. 

Ze hebben een vrije middag en gaan naar een martelmuseum en theater. Cyza is boos op Ryan door dat filmpje. Het martelmuseum is best eng, maar Cyza is blij dat ze daardoor minder denkt aan haar boosheid op Ryan. Als ze door een spiegeldoolhof lopen, ziet Cyza dat Mare een dure armband draagt. Eerst beschuldigde Cyza dat ze hem gestolen heeft, maar dan vertelt Mare dat ze hem van Sabine heeft gekregen omdat ze Sabine ergens bij geholpen heeft.

Daarna gaan ze naar het theater waar ze de show van de Blue Man Group bekijken. De acteurs maken allemaal grapjes en gooien met blauwe verf in het rond. Ryan denkt tijdens de show na over die groepsapp. Hij vraagt zich af of Sabine wel dood is. Hij begint zich zelfs af te vragen of de val van Yassin misschien geen toeval was. Ryan vindt zichzelf een eikel voor het feit dat hij de mooie avond met Cyza gisteren verkloot had. Als Ryan op zijn telefoon kijkt, ziet hij dat er weer een nieuwe groepsapp is aangemaakt, maar nu met alleen Cyza, hij en.. Sabine. Sabine is de beheerder van de groep en ze stuurt een foto van de deur van de kamer waar Cyza en de andere meisjes slapen, met daaronder alleen het woord “middernacht”. Cyza loopt de zaal uit en Ryan rent achter haar aan. Hij zoekt maar hij kan haar niet vinden. 

Cyza staat buiten te roken. Ryan, Tom, Mare en Hella staan er ook bij. Iedereen doet erg gezellig, behalve Cyza en Ryan. Uiteindelijk gaan Tom en Hella weg en zegt Mare opeens “tik tak tik tak, bijna middernacht”, terwijl ze Mare daar helemaal niets over gezegd hebben.

Mare leidt hen naar de meisjeskamer. Het is er donker en Ryan en Cyza zijn bang. Ze houden elkaar hands vast. Als Ryan weg wil gaan, kan dat niet, want Mare heeft de deur op slot gedaan. Ryan wordt boos op Mare en geeft haar een duw. Mare reageert daarop door met een parfumfles tegen het gezicht van Ryan te gooien. Hij bloedt ontzettend veel en voelt zich duizelig. Mare kleedt zich uit en doet dan oude kleren van Sabine aan. Cyza vraagt wat ze doet. Mare wordt boos als Cyza haar “Mare” noemt en zegt dat ze Sabine genoemd wil worden. Tom komt even later ook binnen. Hij blijkt bij Mare te horen. Mare praat alsof ze Sabine is en dan laat ze Ryan en Cyza filmpjes zien waarin Sabine zichzelf bevredigt en met zo’n beetje alle jongens die ze kende vrijt. Mare vertelt daarna dat ze weet dat Sabine verkracht is door een oudere man. Cyza dacht dat zij de enige was die dit wist. Op een filmpje is het duidelijk te zien dat Sabine het zelf ook wilde en dat die oude man de vader van Mare was. 

Ryan bedenkt zich dat hij Cyza altijd al aantrekkelijk vond, maar dat hij zich toch liet verleiden door Sabine. Ook bedenkt hij dat hij Yasin wel gezegd heeft dat hij het met Sabine gedaan heeft, maar Yasin heeft het nooit tegen hém gezegd.

De begeleiders kloppen op de deur voor controle voor het slapengaan. Tom doet open, en laat het klinken alsof alles in orde is. Cyza probeert de begeleiders een hint te geven dat er hulp nodig is, maar Mare houdt een mes tegen de keel van Cyza aan. Hun laatste hulp is verdwenen. 

Cyza dacht al die tijd dat Sabine zelfmoord had gepleegd omdat ze verkracht was door die oude man, maar die oude man was de vader van Mare en het was zeker geen verkrachting. Mare vertelt dat ook de dood van Sabine gefilmd is. Mare tikt op haar iPad, en zet het filmpje aan. 

 De vader van Mare heet Nick, en Sabine heeft hem destijds best wel onder druk gezet qua filmpjes. Nick gaf Sabine veel geld en aandacht, veel maar dan hij zijn eigen dochter Mare gaf. Op een dag staan Mare en Tom plots bij Sabine voor de deur. Sabine laat hen binnen en pakt wat drank voor hen. Ze gaan TV kijken. Mare houdt Sabine nauw in de gaten en kopieert haar complete gedrag. Dan zegt Mare opeens dat ze alles weet van de filmpjes. Alles gaat heel snel. Ze sleuren Sabine mee naar haar kamer, houden haar vast en kleden haar uit. Tom zegt tegen Mare dat hij het niet kan, maar Mare zegt dat hij dan maar net alsof moet doen.  

 Ryan laad de IPad vallen bij het beeld dat hij ziet. Tom en Mare hebben Sabine vermoord, zij hebben haar opgehangen. Dan bedenkt Ryan zich dat Tom eerst met Hella naar een andere kamer was gegaan. Ryan denkt dat Hella ook dood is. Ryan spreekt Mare aan met Sabine en vleit haar voor afleiding, dan pakt hij een BB-gun uit zijn zak die hij vanmiddag heeft gekocht en richt het op Tom en Mare. Maar Tom weet net als Ryan dat je met een BB-gun niemand kunt vermoorden. Tom vertelt dat híj Yasin van de trap had geduwd bij Dunkin Donuts. Mare gaat bij Ryan staan, ze kust hem, maar steekt hem dan neer met een mes. Ryan schiet met de BB-gun naar het raam, hij hoort gegil en in de verte naderen voetstappen. 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Check out door Juultje van den Nieuwenhof"