Hoofdstuk 2

Beoordeling 5
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 4e klas havo | 627 woorden
  • 22 april 2012
  • 1 keer beoordeeld
Cijfer 5
1 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Methode
Natuurkunde SE2:
H2;


2.2
Elk automatisch verlopend proces is te beschrijven met een blokschema dat uit drie delen bestaat: een invoerblok, een verwerkingsblok en een uitvoerblok. Een blokschema vereenvoudigt het herkennen van de functies van de onderdelen van het proces.

Een systeem is een samenhangend geheel van onderdelen die elk een eigen functie hebben en die aan elkaar gegevens doorgeven. In een automatisch systeem zijn in ieder geval aanwezig:
- een of meer sensoren;
- een of meer verwerkers;
- een of meer actuatoren.

Soms geeft de elektrische spanning informatie over een grootheid. We spreken dan van een elektrisch signaal. Andere keren zegt de spanning iets over de elektrische energie in een stroomkring.

Een blokschema ziet er als volgt uit:

Bij ‘invoer’ staat wat er met de sensoren moeten gebeuren, zoals tijd omzetten in spanning, en wartme omzetten in spanning (warmte sensor)

Bij ‘verwerking’ staat hoe en wanneer de sensoren dit moeten doen, zoals alleen ’s nachts, dat het signaal moet blijven

Bij ‘uitvoer’ staat wat er moet gebeuren, bijvoorbeeld dat als er een signaal is, dat is wat moet gaan branden.

2.3 Een sensor zet de waarde van een natuurkundige grootheid om in een elektrische spanning. In een sensorkarakteristiek staat die grootheid langs de horizontale as en de spanning langs de verticale as. De grafiek hierin heet de ijkkromme. Bij een sensor zijn het bereik, het lineair zijn, de nauwkeurigheid en de gevoeligheid van belang. De gevoeligheid van een lineaire sensor is de steilheid van de ijkkromme.

2.4 Een comparator is een elektronische schakelaar zonder bewegende delen. Hij vergelijkt het sensorsignaal van het invoerblok Uin met een in te stellen referentiespanning Urefn de uitgang geeft een ‘hoog’ signaal (‘1’) als Uin groter is dan Uref en een ‘laag’ signaal (‘0’) als U¬in kleiner is dan Urefn
Een sensor wordt altijd eerst met een comparator verbonden.

Een comparator verandert een continu (elke waarde tussen 0 en de maximale waarde van het sensorsignaal) signaal op de ingang in een discreet (‘1’ of ‘0’) signaal op de uitgang.

Een invertor zet een ‘laag’ signaal (‘0’) om in een ‘hoog’ signaal (‘1’) en omgekeerd.

Een led is een signaallampje.
Een relais wordt gebruikt om met een kleine spanning vanuit het automatische systeem een grotere stroom in een uitwendige stroomkring te schakelen.

2.5 Een teller en een geheugenelement werken alleen bij een hoog signaal op de ingang. Een hoog signaal op de ‘reset’ maakt de uitgangen van deze twee verwerkers weer laag.
Afhankelijk van de signalen op twee (of meer) ingangen geven poorten een hoog signaal op hun uitgang.

Voor een elektronische klok zijn een teller en een pulsgenerator met een bekende frequentie nodig.

Binaire waarden.
aantal bits 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 16
macht van 2 23 24 25 26 27 28 29 210 211 212 216
aantal mogelijke waarden 8 16 32 64 128 256 512 1024 2048 4096 65.536

Binaire weergave.
Tellerstand 8 4 2 1
0 0 0 0 0
1 0 0 0 1
2 0 0 1 0
3 0 0 1 1
4 0 1 0 0
5 0 1 0 1
6 0 1 1 0
7 0 1 1 1
8 1 0 0 0
9 1 0 0 1

2.6 Er zijn discrete en continue grootheden. Beide kunnen op een digitale (in cijfers weergegeven) of analoge (elke waarde is mogelijk) manier worden weergegeven.
Een AD-omzetter zet een analoge waarde om in een digitale waarde, die is uitgedrukt in een binaire code. Daarbij verlies je informatie over het signaal. Er geldt: hoe meer bits, hoe nauwkeuriger de omzetter.

2.7 Het registreren van grootheden = meten
Het aan- of uitzetten van actuatoren = sturen
Het constant houden van een grootheid = regelen

Een meetsysteem verzamelt kwantitatieve gegevens over een fysische grootheid, verwerkt deze gegevens en voert ze uit in een voor ons bruikbare vorm: op een scherm, in een diagram of tabel, enzovoort.
Een stuursysteem bestaat uit een sensor die de waarde van een fysische grootheid meet, een of meer verwerkers die het signaal verwerken en een of meer actuators die eventueel acties uitvoeren.
Een regelsysteem is een systeem dat ervoor zorgt dat een bepaalde grootheid zo dicht mogelijk bij een gewenste waarde blijft.

Het systeembord.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.