nask samenvatting H4

Beoordeling 8.7
Foto van Sander
  • Samenvatting door Sander
  • 2e klas havo | 484 woorden
  • 30 januari 2020
  • 7 keer beoordeeld
Cijfer 8.7
7 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Methode
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Nask samenvatting

*1

Lucht bestaat uit verschillende bestanddelen waar onder zuurstof stikstof en koolstofdioxide. De lucht bestaat voor 78% uit stikstof je lichaam doet hier niks mee dus adem je het in en weer uit. Sommige levensmiddelen worden verpakt onder 100% stikstof om het langer houdbaar te houden. Lucht bestaat uit 21 % zuurstof mensen en dieren hebben dit nodig om te leven. Lucht bestaat ook voor 0,03% uit koolstofdioxide en is ook onmisbaar voor het leven op aard. Zuurstof is ook belangrijk om te verbranden, elke brandbare stof heeft zijn eigen ontbrandingstemperatuur. Als je iets verbrand verdwijnen er stoffen daarvoor in de plaats komen verbrandingsgassen. Rond de aarde is een dampkring of een atmosfeer daarbuiten is een lege ruimte dat heet een vacuüm. Als de lucht ijler wordt betekent dat het aantal moleculen per volume-eenheid. Vanaf een bepaalde hoogte is er een gebrek aan zuurstof. 

*2

Ale druk die zich op aarde bevindt is de luchtdruk. De proef met de Maagdenburgse halve bollen :2 bollen worden op elkaar gezet en de lucht wordt er uit gepompt daardoor kan je ze niet uit elkaar trekken. De eerste keer was in 1654 door Otto van guercike. De luchtdruk meet je met een barometer. zo werkt lichtdruk. 

*3

Door het verschil in luchtdruk komt de lucht in beweging. Isobaren zijn de lijnen Die je ziet. Als je een hogedrukgebied hebt is de druk in dat gebied hoger dan er buiten. Als je een lagedrukgebied hebt is de druk lager dan er buiten. In hogedruk gebied is het weer meestal rustig en zonnig. In een lagedruk gebied is vaker wisselvallig weer met veel wind en neerslag. De windrichting is de richting waar de wind vandaan komt. De windsnelheid is de snelheid waarmee de lucht zich beweegt. In het weerbericht wordt vaak de windrichting volgens beaufort genoemd. Wind ontstaat door drukverschillen in de atmosfeer. Als de aarde stilstond zou de lucht rechtstreeks van de plaats met de hoogste luchtdruk naar de plaats met de laagste luchtdruk. In werkelijkheid  draait de aarde een keer per 24 uur om haar as. Dit heeft het gevolg dat de wind afbuigt en rond een hoge- of lagedrukgebied gaat draaien.

*4

Als water verdampt wordt het opgenomen in de lucht. Des te hoger de temperatuur des te meer waterdamp er in de lucht zit. warme lucht neemt water veel beter op dan koude lucht. Als het overdag warm weer is verdampt er veel water. De lucht neemt dan grote hoeveelheden aterdamp om. S’ Nachts koelt de lucht weer af. Het teveel aan waterdamp condenseert dan in de form van kleine waterdruppeltjes. Die druppeltjes ontstaan vooral op plaatsen waar de lucht in contact komt met een koud oppervalk zoo ontstaat dauw.de temperatuur waarbij de waterdamp in de lucht gaat condenseren, wordt het dauwpunt genoemd. Een convectiestroom is een stroming die wordt veroorzaakt door een plaatselijk temperatuur verschil. Het condensatie niveau is de hoogte waarop de waterdamp begint te condenseren.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Ook geschreven door Sander