Hoofdstuk 8

Beoordeling 4
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 2e klas havo/vwo | 505 woorden
  • 2 maart 2016
  • 8 keer beoordeeld
  • Cijfer 4
  • 8 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Methode

Natech hoofdstuk 6 bewegen§ 6.1 beweging vastleggenBewegingen vastleggen doe je met een stroboscoop camera. Dat kun je het beste doen in een donkere ruimte. Dan gebruik je een stroboscooplamp die de hele korte licht fitsen maakt van 0,5 sec.Tijdens de hele beweging staat de sluiter van de camera open, elke keer als de lamp een flits geeft wordt er een momentopnamen van de beweging vastgelegd. Zo komen alle opnames op één foto.Om de afstand makkelijk te kunnen bepalen, wordt vaak een meetlat mee gefotografeerd. Aan de hand van zo’n foto, kun je een afstand-tijd tabel maken.De beweging begint bij A dus in de tabel zet je dan A is 0,5. En ook 0 cm, want dan lees je de afstand tussen A en B enz.


 

Tijd (s)Afstand (cm)A0 s0 cmB0,5 s3 cmC1,0 s10 cmD1,5 s21 cmE2,0 s37 cmF2,5 s57 cmG3,0 s80 cm
 Vervolgens lees je de afstand tussen A en C. je ziet dat de bal in 1 sec een afstand aflegt van 10 cm.En met een lijn dia gram moet de lijn ALTIJD een vloeiende lijn zijn.§ 6.2 gemiddelde snelheid.                                             AfstandGemiddelde snelheid=---------                                                 TijdAfstand in meters, tijd in seconde = m/sAfstand in kilo meters, tijd in uren = km/uOmrekenen: van m/s naar km/u = × 3,6Omrekenen: van km/u naar m/s = : 3,61 km = 1000 meter1 uur = 60 minuten = 3600 seconde.§ 6.3 versneld - eenparig - vertraagtIn deze paragraaf hebben ze het over 3 verschillende bewegingen:
  •  versneld: de snelheid wordt steeds groter

  •  eenparig: de snelheid blijft gelijk

  •  vertraagt: de snelheid wordt steeds kleinerVersneld:Op de meetlat onder de tekening in je boek kun je aflezen hoe groot de afgelegde snelheid is.De tussen ruimtes worden steeds groter. Dat betekend dat de scooter steeds sneller beweegt.In een grafiek krijg je dan een lijn die steeds steiler omhoog loopt.Eenparig:In de tekening in je boek zijn de tussen ruimtes even groot. De snelheid van de wandelaar veranderd niet. Hij legt steeds de zelfde afstand in dezelfde tijd af. De snelheid is dan constant. In een grafiek krijg je dan een schuin omhoog lopende lijn.Vertraagt:De tussen ruimte wordt steeds kleiner je krijgt een kromme lijn die steeds minder stijl loopt. § 6.4 remmen en botsen De remweg is de afstand die de auto aflegt nadat er op het rempedaal is gedrukt. Hoe langer de remweg is, hoe meer kans op een ongeluk.Hoe harder de beginsnelheid, hoe langer de remweg.Hoe meer massa, hoe langer de rem weg.Hoe harder je op de rempedaal trapt, hoe korter de remweg.Stopafstand berekenen: stopafstand = reactieafstand + remweg.Normale reactie tijd van een mens zit tussen de 0,7 en 1,0 sec.
REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.