Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee


ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je pws of sectorwerkstuk?

Check de online masterclasses van het Rijksmuseum waarin experts hun kennis en tips delen, zodat jij tot een goed onderwerp komt. En wist je dat je mee kunt doen aan de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd? Je maakt dan met jouw pws of sectorwerkstuk kans op 1500 euro en een traineeship!

Rekenen met decibellen

Geluidsterkte wordt gemeten in decibel (dB). 

Een verdubbeling van het aantal geluidsbronnen betekent dat er 3 dB bij komen.

Voorbeeld:

1 vogeltje maakt een geluid van 23 dB

2 vogeltjes maken een geluid van 26 dB

4 vogeltjes maken een geluid van 29 dB

Etc...

Het audiogram

Een audiogram is een diagram waarbij de frequentie in Hertz horizontaal tegen de geluidssterkte  in dB verticaal is uitgezet. Langs de horizontale as staat dus de toonhoogte en langs de verticale as de luidheid van het geluid. Het gaat hier om een logaritmische schaalverdeling.

Een audiogram wordt gemaakt om te kijken hoe goed iemands gehoor is.

Bekijk het audiogram op de volgende bladzijde.

Het blijkt dat het menselijk gehoor niet alle tonen even goed kan horen. Lage en hoge tonen zijn pas waar te nemen als het geluid al behoorlijk hard is, dus bij een hoger aantal decibel dan bij de midden tonen van rond de 3000 Hz. Deze laatste tonen horen wij al als ze heel zacht zijn.

Geluiden onder de 20 Hz noemen we infrasone of subsone geluiden. Deze bevinden zich links van het audiogram en zijn voor ons gehoor te laag om te worden waargenomen.

Geluiden boven de 20.000 Hz (in de praktijk ongeveer 16.000 Hz) noemen we ultrasone geluiden en deze  bevinden zich rechts van het audiogram. Deze geluiden zijn voor ons te hoog om te worden waargenomen.

De onderste lijn in het audiogram wordt de gehoordrempel of hoordrempel genoemd. Dit is geluid dat zo zacht is dat het nog net te horen is.

De bovenste lijn in het audiogram wordt de pijngrens genoemd. Dit is geluid dat zo hard is dat het pijn doet aan je oren.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.